Dodaj do ulubionych

dobry logopeda prywatnie

25.02.13, 13:38
Kochani poszukuję namiarów na logopedę pracującego z dziecmi z niedosłuchem we Wrocławiu. Będę bardzo wdzięczna za podpowiedzi
Obserwuj wątek
    • hygata Re: dobry logopeda prywatnie 25.02.13, 13:55
      Polecam ci "Oratora" na Kołłątaja i p. Lidkę, która prowadzi cale stowarzyszenie. My równiez jestśmy z Wrocławia. Wcześniej próbowaliśmy chodzić do PZG. Jeśli chcesz więcej info to pisz śmiało na prywatnego maila: agatahy@o2.pl
      • jasiek4 Re: dobry logopeda prywatnie 25.02.13, 21:04
        Owszem pani Lidka z Oratora jest niezła ale zajęcia z nią niczym nie różnią się od tych w PZG na Braniborskiej. Piszę tylko o swoim przypadku - przez jakiś czas chodziłam równolegle i tu i tu - te same ćwiczenia nawet identyczne pomoce. Nie wiem więc za co mam płacić, tym bardziej że w Oratorze pani trochę się myliło co robiła a co nie i jak dziecko zachowywało się na poprzednich zajęciach - no ale zajęcia indywidualne raz w miesiącu to można coś pokręcić nie wink Moim zdaniem ta pani jest super dla niepewnych siebie lub młodych rodziców poprowadzi ich za rękę, ale to moja opinia. Dla każdego co innego, najlepiej spróbować samemu i wyrobić sobie swoje zdanie ...
        • Gość: kaflolina Re: dobry logopeda prywatnie IP: *.play-internet.pl 26.02.13, 22:05
          super specjaliści są na pzg naprawdę polecam a co do oratora to zgadzam się dla nie pewnych siebie i mało zorganizowanych rodziców
          • hygata Re: dobry logopeda prywatnie 27.02.13, 08:34
            Ani nie jestem NIEpewna siebie, ani młoda (choć szkoda), ale na pewno znajdzie się dla mnie jakaś kategoria zaszeregowania, mała podgrupa odpowiednia dla mojej, pewnie jakiejś chorej cechy charakteru argumentująca to dlaczego tam chodzimy.

Mogłabym się teraz rozpisać o wadach PZG (krytykując instytucję, a nie ludzi, którzy z jej pomocy korzystają), ale oleję to, niech każdy wybierze, to co chce.
            • sur.ya Re: dobry logopeda prywatnie 27.02.13, 10:15
              Pozwolę sobie przyłączyć się do wątku smile
              Czy mogłabyś napisać trochę więcej, dlaczego nie podoba Ci się PZG? Stoję teraz przed wyborem ośrodka rehabilitacyjnego i byłaby to dla mnie cenna informacja
              pozdrawiam!
              • hygata Re: dobry logopeda prywatnie 27.02.13, 11:57
                Cześć,

Były już chyba dwie dyskusje o Oratorze na tym forum, możesz sobie poczytać linki:

forum.gazeta.pl/forum/w,16350,87236082,,orator.html?v=2
                forum.gazeta.pl/forum/w,16350,137923287,,orator_wroclaw.html?v=2
                A co do mojej odpowiedzi, to ograniczę język negatywów do minimum, a postaram się używać języka pozytywów.

1. Miałam na początku mojej przygody z PZG pewnie może małą, może niewiele znaczącą historię, ale jednak ona mnie trochę zniechęciła. Może nie, aż tak bardzo, bo nadal tam trochę chodziliśmy, ale jednak. Przyszłam na zajęcia z dzieckiem. Poszliśmy do pokoju, Pani rozpoczęła trening, to było granie na instrumentach z jednej, potem drugiej strony, a potem przed dzieckiem. No i ok. Kończą się zajęcia, więc ja pytam, z której strony mam zacząć, na co Pani odpowiada, że nie wie i, że zaraz dopyta. Wychodzimy, ja dostaję małą fiszkę, do ręki, a na niej jest napisane „od prawej, do lewej”. Ćwiczę, więc tak z dzieckiem. Po czym przychodzimy ponownie na zajęcia, do innej kobiety (chyba bardziej doświadczonej), a ona zaczyna wszystko od lewej strony i informuje mnie, że koniecznie od lewej, i podaje wytłumaczenie dlaczego. Niby nic, ale niekompetencja wyszła. Potem dalej chodziliśmy do PZG przez parę następnych tygodni, ale zajęcia były naprawdę często odwoływane. I wcale nie był to okres przeziębień, bo to było lato.

2. Co do „Oratora” to przeczytałam tyle pochlebnych wypowiedzi i to od strony rodzin, które tam uczęszczają, że zaczęłam się zastanawiać nad tą alternatywą. Zaczęłam też pytać innych ludzi, którzy nie są „stroną”. Rozmawiałam z kobietą, która pracuje w szkole specjalnej i swego czasu miała praktyki w obu ośrodkach. Ona również wskazała na „Oratora”.
                Byłam również na wizycie u lekarki neurologa (nie podam nazwiska, bo nie wiem czy sobie tego życzy), która jest bardzo dużym autorytetem, do której ludzie przyjeżdżają z różnych części Polski, i ona także poleciła mi „Oratora”. Nawet pediatra, gdy przyszłam z pierwszą wizytą do przychodni i niedosłuch był jeszcze nawet nie potwierdzony na 100%, powiedziała, że jak coś będzie nie tak, to mam iść do „Oratora” i do p.Lidki (Choć wtedy, to ja nic nie wiedziałam ani o PZG, ani o jakiejkolwiek instytucji, aczkolwiek zaczęłam od tej państwowej. )

3. W PZG też kiedyś usłyszałam, że powinna najpierw dać dziecko do przedszkola integracyjnego. Natomiast w „Oratorze” jest od razu inny cel: przedszkole masowe, a potem szkoła masowa. Przecież tego chcą, myślę, wszyscy rodzice dzieci z wadą słuchu.

4. Przenieśliśmy się z terapią do „Oratora” i nie żałuję tego. A gdy widzę na korytarzu dzieci z wadą słuchu, które świetnie mówią, to wiem, że była to dobra decyzja. Poznałam również na ostatni spotkaniu rodziców, którzy zrobili taki sam krok jak ja, więc wiem, że nie jestem sama w swoim wyborze.

Tak jak już pisałam we wcześniejszym poście, każdy podejmuje swoje decyzje, i zrobi, to co uzna za słuszne. Powodzenia w wyborze!

• jasiek4 Re: dobry logopeda prywatnie 27.02.13, 12:49
                  Oj tam, oj tam. Hygata nie unoś się nikt Cię nie chciał urazić jeśli tak to odebrałaś to przepraszam.
                  Ja uważam tylko tyle, że w obu ośrodkach rehabilitacja jest prowadzona dobrze, może w PZG dużo też zależy od tego, do którego logopedy się trafi (nie będę podawać żadnych nazwisk bo to forum publiczne). My trafiliśmy dobrze i powtarzam w naszym przypadku, ale tylko w naszym bo tylko o tym mogę pisać, terapia wyglądała identycznie.
                  A moja wypowiedź o młodych itd rodzicach zmierzała do tego, że wydaje mi się że takimi rodzicami lepiej zaopiekuje się Orator co nie znaczy że wszyscy którzy tam chodzą są młodzi lub niedoświadczemi.
                  Zresztą moim zdaniem nie ma jedynej słusznej metody i jedynego najlepszego ośrodka ( a szkoda wink ) każdy musi wybrać to co uważa za najlepsze dla dziecka i dla siebie.
                  • matka_polka_wro Re: dobry logopeda prywatnie 27.02.13, 14:55
                    My do PZG chodzimy prawie półtora roku i też trafiliśmy na Świetnego logopedę z doświadczeniem, tyle że zajęcia są zbyt rzadko no i jak wypadną to nie ma możliwości odrobienia bo terminy napięte. Dlatego poszukuję zajęć dodatkowych. Młoda zaczyna mówić i widzę że duże znaczenie ma częstotliwość zajęć.
                    • jasiek4 Re: dobry logopeda prywatnie 27.02.13, 15:13
                      A jak często macie zajęcia ?
                      My mamy raz w tygodniu logopedę i raz logorytmikę. No i oczywiście codziennie ćwiczymy w domu. Mi się wydaje, że to wystarczy.
                      W Oratorze zajęcia z logopedą są raz w miesiącu i dwa razy w miesiącu logorytmika plus zalecenie ćwiczenia w domu.
                      Największą pracę i tak wykonują rodzice a zajęcia są między innymi po to by rodzice wiedzieli jak pracować w domu. Piszę tu o malutkich dzieciach nie wiem w jakim wieku jest Twoja córka.
                      Jeśli masz niedosyt wink to radzę umówić się do Oratora na początek na konsultacje i sama sprawdzisz czy to coś dla Was.
                      • matka_polka_wro Re: dobry logopeda prywatnie 27.02.13, 15:32
                        Logorytmika raz w tygodniu, zajęcia z logopedą co dwa tygodnie i jeśli coś wypadnie to lipa. Od początku nowego roku miałyśmy dwa razy zajęciauncertainMoja córka ma 20 miesięcy i staram sie z nią ćwiczyć dużo w domu, wiem że najwięcej jest pracy rodziców, tylko właśnie ostatnio brakuje mi instruktarzu ze strony logopedy przez brak zajęć
                      • Gość: elawal Re: dobry logopeda prywatnie IP: *.gci-net.pl 27.02.13, 15:58
                        nie wiem jak długo uczęszczała pani z dzieckiem na zajęcia do "oratora", ale nie spotkałam się jeszcze z takim przypadkiem, żeby na początku drogi zajęcia indywidualne były raz w miesiącu. a jesteśmy w oratorze już 4,5 roku. przez ostatnie 2 lata faktycznie jeździmy 1x w miesiącu i to tylko dlatego, że chcemy i że hania to lubi smile, a od września jako 6-latek idzie do szkoły, wiec przestaniemy jeździć, ale na początku drogi przez 1,5 roku jeździliśmy, zza poznania, 4x w miesiącu na zajęcia indywidualne i do tego trening słuchowy (nie logorytminka) częstotliwość zajęć zależy od potrzeb dziecka i rodziców, chociaż oczywiście najważniejsza jest praca w domu smile do tego w oratorze jest właśnie logorytmika, zajęcia pedagogiczne, integracja sensoryczna, 1x w roku jest 2-tygodniowy turnus rehabilitacyjny, na który jedzie się ze swoimi terapeutami, a nie z przypadkowymi ludźmi z polski, 1x w roku warsztaty 4 dniowe, bezpłatne szkolenie dla rodziców, bezpłatne szkolenie dla nauczycieli itd.
                        • jasiek4 Re: dobry logopeda prywatnie 27.02.13, 18:40
                          Nie wiem jak to wygląda u innych wiem co nam zalecono. Widocznie pani Lidka uznała że tyle nam wystarczy. W PZG też są szkolenia i turnusy.
                          Ale chyba nie ma już o czym pisać bo to trochę jak dyskusja o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiejnocy wink
                          Moim zdaniem i tu i tu można trafić na dobrych specjalistów a każdy i tak musi sam zdecydować w końcu dzieci są różne, różne wady i różni rodzice.
                          Najważniejsze żeby terapia przynosiła efekty reszta to szczegóły wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka