Dodaj do ulubionych

niedosłuch 70-80 db

IP: *.adsl.inetia.pl 23.08.13, 12:09
Czy jest tu ktoś kto ma dziecko z tego typu wadą? jak sobie radzi w aparatach np w przedszkolu lub w szkole? Mam córkę 1.5 miesiąca z tym rozpoznaniem i martwie sie bo nie wiem jak bedzie sobie radziła bardzo prosze o odpowiedź
Obserwuj wątek
    • pestka_w_pestce Re: niedosłuch 70-80 db 23.08.13, 22:58
      wyslij mi maila na gazetowego to dam Ci namiary na mame tegorocznego zerowkowicza z podobna wada
      • Gość: asiczak Re: niedosłuch 70-80 db IP: *.adsl.inetia.pl 25.08.13, 20:52
        Podaje maila lisowska.j@gmail.com .
    • anulkaa_z Re: niedosłuch 70-80 db 25.08.13, 21:26
      A ile mieliście robionych ABR? Przy 1,5 miesięcznym dziecku ja bym się nie nastawiała na ostateczny wynik. Filipowi w tym wieku wychodziło na oba uszy ok 70-80 db. Po kolejnych badaniach wyniki się diametralnie zmieniły. Okazało się, że na jedno ucho ma powyżej 100 db a na drugie 30-60db.
      • Gość: asiczak Re: niedosłuch 70-80 db IP: *.adsl.inetia.pl 25.08.13, 22:57
        Na razie jesteśmy po pierwszym ABR, raczej nie mam nadziei że będzie lepiej, bo mam już Jagódkę z niedosłuchem głębokim i u niej nic od początku się nie zmieniło. Maja jest w tej chwili w trochę kiepskiej sytuacji bo na aparat za dużo a na implant jest za mało niedosłuchu. Chciałabym żeby druga córka mogła się tak dobrze rozwijać jak pierwsza (górna granica normy) ale obawiam się że aparaty mogą nie wystarczyc
      • Gość: asiczak Re: niedosłuch 70-80 db IP: *.adsl.inetia.pl 25.08.13, 23:00
        Czy możecie się dogadać na gołe ucho? Bo u Jagody jest to nie możliwe niestety.
        • anulkaa_z Re: niedosłuch 70-80 db 27.08.13, 08:54
          Z Filipem jest kontakt bez sprzętów. Jak są dobre warunki akustyczne, cicho i jest się blisko to słyszy.
    • Gość: Mysza Re: niedosłuch 70-80 db IP: *.dynamic.chello.pl 26.08.13, 22:39
      Ja mam taki niedosłuch. W szkole radziłam sobie nie najgorzej, skończyłam studia. Problem jest jak u większosci ludzi z niedosłuchem, w szkole szybko męczył mnie hałas, miałam trudnosci ze zrozumieniem nazwisk. Na studiach nie potrafiłam robić notatek ale miałam na to sposób, po prostu wynajdowałam osobę ze świetnymi notatkami i wszystko od niej kserowałam. Mam to szczęście, że urodziłam się z lekkim niedosłuchem i nauczyłam sie mówić normalnie - bez logopedy i aparatów. Dopiero z wiekiem niedosłuch mi się pogłębił. Pierwszy aparat dostałam dopiero w wieku 7 lat. Jesli mogę Ci w czymś pomóc - pytaj.
      • Gość: asiczak Re: niedosłuch 70-80 db IP: 213.146.55.* 26.08.13, 22:55
        Czy słyszysz coś bez aparatów, chodzi mi głównie o mowę np. sytuacja na basenie?, Czy słyszysz cały zakres mowy np. s,sz, ś, ć? Jak było z aparatami w szkole, np lekcje wf? Czy słyszysz jak ktoś woła z większej odległości np. na dworze?
        • Gość: Mysza Re: niedosłuch 70-80 db IP: *.dynamic.chello.pl 28.08.13, 21:26
          Ostatnio na basenie byłam w liceum, być może miałam troszkę lepszy słuch, nie pamietam. Normalnie rozmawiałam z koleżankami, bo stałam blisko i miałam kontakt wzrokowy. Teraz jak mąż chce do mnie cos powiedzieć a ja nie mam aparatów to mówi prosto do tego lepszego ucha i ja wtedy rozumiem. Nie słyszę dokładnie głosek. Rozumiem co kto mówi ale trudno mi powiedzieć czy mówi poprawnie czy sepleni. Mój syn mówi bardzo niewyraźnie i ja go rozumiem mimo że jest często nierozumiany przez otoczenie. Jak z nim ćwiczylam głoski p i b to musiałam patrzeć mu na usta zeby wiedzieć czy mówi dobrze czy zamienia na t i d. Na lekcjach wf miałam aparaty na uszach, nic im sie nie stało. Na dworze czasem słysze jak ktos mnie woła ale na pewno nie zrozumiem co do mnie krzyczy.
          • Gość: asiczak Re: niedosłuch 70-80 db IP: 213.146.55.* 30.08.13, 13:16
            Dziękuję za odpowiedź, czy myślisz że z takim niedosłuchem można się nauczyć mówić w aparatach? Czy rozumiesz rozmowy toczące się obok Ciebie? Twoje odpowiedzi podpowiadają mi wiele jak porozumiewać się z moją córeczką, bo na razie czekamy na aparaty.
            • gojapio Re: niedosłuch 70-80 db 30.08.13, 13:56
              Asiczak, jeśli mogę coś radzić.. nie zamykaj się na opcję implantową. U nas sytuacja była podobna, dumna byłam z tego, że tak fajnie idzie Synu w aparatach, szuka dźwięków, zaczyna używać pierwszych słów, wydawało nam się, że tego "strasznego" implantu uda nam się uniknąć. Ale przestałam mieć złudzenia, jak zobaczyłam jak dużą cenę płaci młody za to, by słyszeć dobrze, wyłapywać dźwięki z otoczenia. Gdy zaczął na słowo "tata" machać ręką (papa), wiedziałam już, że to za mało. No i nie jest przypadkiem, że dzieci implantowe po bardzo krótkim czasie odrzucają zazwyczaj aparat na drugim uchu - same tym samym wskazując co im bardziej odpowiada.
              • Gość: asiczak Re: niedosłuch 70-80 db IP: 213.146.55.* 30.08.13, 18:18
                Nie zamykam się na implant, bo dzięki niemu funkcjonuje starsza córka, raczej nawet jestem bardziej za implantem niż aparatami, nie mamy jeszcze 90 db. Zobaczymy jak będzie po kolejnych Berach. Z Jagodą nie było tego problemu.... powyżej 90 db to implant wiadomo, a to 70-80 to ani wte ani w tamte strone niestety . Chciałabym żeby ona mogła się też tak rozwijać jak Jagoda, żeby była swobodna i nie była cały czas spięta, że czegoś nie usłyszy, aby mogła się rozwijać na równi z rówieśnikami. Pewnie przecież każda z nas by tego chciała.
            • Gość: Mysza Re: niedosłuch 70-80 db IP: *.dynamic.chello.pl 30.08.13, 21:30
              Wydaje mi się, że mozna się nauczyć ale potrzebna jest pomoc dobrego terapeuty i duzej pracy w domu. Jednak nie jestem pewna, bo jak juz pisałam, nie miałam takiego niedosłuchu we wczesnym dzieciństwie. Trudno mi zrozumieć rozmowy toczące sie wokół mnie chyba że ktoś mówi głosno i wyraźnie, to wtedy nie ma problemu. A co do implantu to nie znam sie na tym i nie bardzo rozumiem. Dlaczego nie mozesz go wszczepić przy takim niedosłuchu? Czy to jest kwestia dofinansowań czy pozwolenia lekarzy?
            • Gość: helcia83 Re: niedosłuch 70-80 db IP: *.408.gwa.telkab.pl 03.09.13, 15:37
              Ja ma ubytek 70db jestem os dorosłą-ubytek od urodzenia po gentymacynie(wcześniej ok 55db-rozpoznany dopiero w wieku 14 lat,po 18 roku skoczył do 70db,.W aparatach bardzo dobrze funkcjonuje.Jedyny problem to rozumienie w hałasie-ale i tu można sobie poradzić czytaniem z ust.Wszystko zależy od audiogramu(ja mam ubytek głownie na średnich i wysokich częstotliwościach,niskie słyszę dobrze w granicy 30db.)Zauważyłam ze gdy mi się pogorszyły wysokie częstotliwości to się znacznie pogorszyło u mnie rozumienie w hałasie.Czytanie z ust przyszło same to coś w rodzaju kompensacji-mózg wyostrza inne zmysły aby nadrobić barki ze strony narządu słuchu.Przy 70 db jak ściągnę aparaty=to większość rzeczy ci się zaczyna zlewać jeśli chodzi o rozumienie mowy,jest problem z rozumieniem oglądanej telewizji,ze słyszenie dzwoniącego telefonu,z rozmową=rozmówca musi być blisko.Mam znajomą co od urodzenia miała 110db i bardzo ładnie mówi-jednak włożyła dużo własnego wkładu rehabilitacji aby to osiągnąć(obecnie studiuje).helcia83

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka