Dodaj do ulubionych

uszkodzone elektrody

07.01.15, 20:12
Witam! Czy ktoś z Was miał problem z uszkodzonymi elektrodami? Dziś się okazało, że nasze dwie sprzęgają się. Kubuś nosi Medele. Wyłączyli je. Na 12 elektrod pozostało 9. sad I widzę, że synek gorzej słyszy, zresztą sam to zgłasza. W Kajetanach powiedzieli nam, że musi się przyzwyczaić do nowego słyszenia.
Obserwuj wątek
    • zduska Re: uszkodzone elektrody 09.01.15, 08:06
      Cześć. Zapytaj może tutaj m.facebook.com/groups/niedosluchudzieci/ to jest zamknięta grupa o niedosłuchu gdzie rodzice służą zawsze dobrą radą 😊 a ostatnio pomagają i specjaliści w tej dziedzinie.
    • flowers17 Re: uszkodzone elektrody 11.01.15, 00:36
      Znam kilka osób, którzy musieli mieć odłączone ileś elektrod z różnych powodów. Ale normalnie rozwijają się, słyszą normalnie, a też jedną dziewczynę znam, która niestety gorzej słyszy i nie rozwijała się mowa dlatego dostała drugi implant ze względu na to, że pierwszy jej może zepsuć.
      Ja miałam na początku 8 elektrod, a później dołączyli 4 dodatkowe czyli w sumie 12. Ale to dlatego, że pierwsze procesory, które nosiłam obsługiwały tylko 8 elektrod. Różnicy w słyszeniu nie była wielka. Po prostu po dołączeniu elektrod więcej częstotliwości słyszałam. A w rozumieniu mowy za specjalnie nic nie zmieniło. Ale wtedy było inne kodowanie. Po zmianie kodowania dopiero zupełnie inaczej słyszałam. A potem implant wysiadł, prawdopodobnie elektroda przekazu prądu się popsuła dlatego musiałam przejść ponowną operację.
      Synek musi przyzwyczaić się do takiego słyszenia, dobrze, że normalnie słyszy i nie ma jakiś tam hałasów.
      Ja miałam gorzej bo przez 2 lata aż do ponownej operacji musiałam słuchać trzask, szumów, nieprzyjemnych dźwięków jak z horroru, pogarszała słyszenie. Mimo tego nie śpieszyłam się do operacji, przyzwyczaiłam się. Teraz po reimplantacji jest wszystko okey smile))
      • gradowska2 Re: uszkodzone elektrody 16.02.15, 21:33
        Wiam. Nam w jednym implancie nie działa piec elektrod . Corka zle szłyszala .Po wymianie procesora zmianie całych ustawien.i wszczepieniu implantu na drugie ucho w koncu jest dobrze. Jednak cały czas mamy swiadomoc ze moze potrzebna bedzie w razie pogorszenia reimplantacja. Z tego powoduuuuuuumam imlant nadrugi uco mamy implant nucleus.Pozdrawiam.
        • flowers17 Re: uszkodzone elektrody 17.04.15, 23:51
          No wiadomo im więcej elektrod tym lepiej się słyszy, zależy na których częstotliwościach są odłączone. Ja miałam odłączone na wysokich częstotliwościach powyżej 4000 Hz. Dla rozumienia mowy zakres częstotliwości właśnie od 500Hz do 4000Hz. Bo jak ktoś ma odłączone w zakresie mowy to kiepsko rzeczywiście, to wtedy gorzej się słyszy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka