fogito 22.09.07, 19:20 Jesli ktoś nie czyta Wyborczej to załączam. Ma trzy strony. Pozdrawiam miasta.gazeta.pl/warszawa/1,54420,4510395.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tubisa Re: Artykuł 23.09.07, 08:45 ci.hell.pl to nazwa tego blogu. Warto przeczytać by chociaż trochę przyblizyć sobie to co odczuwają nasze dzieci. Dodam jeszcze że jedna z osób które pisze na blogu jest pracownikiem Instytutu i w przeszłosći zdarzyło mi się rozmawiać z Nią przez telefon. Gdyby nie to że przedstawiła się z nazwiska to nigdy nie domysliłabym się że rozmawiam z implantowaną osobą. Normalna rozmowa, żadnych powtórzeń, nawet zdarzało Jej się kończyć moje zdania ( bo byłam rozkojarzona - jedno dziecko uczepione prawej nogi, drugie lewej ) Odpowiedz Link Zgłoś
niewyspany77 Re: Artykuł 23.09.07, 09:52 tubisa napisała: > ci.hell.pl to nazwa tego blogu. Warto przeczytać by chociaż trochę > przyblizyć sobie to co odczuwają nasze dzieci. Ja tylko chce zauwazyc, ze artykul jest o ludziach, ktorzy dostali implant PO zrehabilitowaniu. Prosze miec to na uwadze przy wyciaganiu ewentualnych wnioskow, szczegolnie tych hurraoptymistycznych. Ktos ich nauczyl mowic, pisac, korzystac z resztek sluchu, a dopiero pozniej dal implant. Ciesze sie, ze artykul nic nie sugeruje, poza tym, ze w implancie slyszy sie glosniej. Przeciez od tego jest implant. Czy ktos sie dziwi ze np. samochod jest od jezdzenia? Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Artykuł 23.09.07, 18:10 jak zwykle niewyspany pesymista To jest oczywiste, co napisales. Jednak wiele rodzicow zastanawia sie, czy zalozyc dziecku implant i wlasnie ten artykul moze im pomoc. Latwiej jest wyrehabilitowac dziecko z implantem niz bez. Chociaz zdarzaja sie przypadki, ze nawet implant nie pomoze. Odpowiedz Link Zgłoś
martaoli Re: Artykuł 23.09.07, 19:08 Witajcie. A ja dalej swoje : bez implantu nie slyszalam wcale a teraz takze malo kto moze zauwazyc ze nie slyszalam a aparaty nie pomogly mi wcale w slyszeniu !!! Moja Olenka najprawdopodobniej tez bedzie miala implant bo nie za bardzo widze reakcje w aparatach i jak ktos pisze ze z implantem slyszy sie tylko glosniej mowie NIE to nie prawda bo jezeli ktos nie slyszy wcale to on daje ta szanse ze sie slyszy . Pozdrawiam Marta mama Olenki niedosluch gleboki ( obie) Odpowiedz Link Zgłoś
niewyspany77 Re: Artykuł 23.09.07, 19:19 martaoli napisała: > jak ktos > pisze ze z implantem slyszy sie tylko glosniej mowie NIE to nie > prawda bo jezeli ktos nie slyszy wcale to on daje ta szanse ze sie > slyszy . Troche mieszasz ale ok niech bedzie. PS. slyszec nie zawsze znaczy rozumiec. Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Artykuł 23.09.07, 20:48 czy sugerujesz, ze Marta slyszy a nie rozumie...mam nadzieje, ze nie to chciales powiedziec. Odpowiedz Link Zgłoś
niewyspany77 Re: Artykuł 23.09.07, 19:16 Nie pesymista. Realista. Dziwisz sie, ze od auta oczekuje sie, ze bedzie jezdzic? Wiec od implantu - sama sobie dopowiedz. Implantowac nalezy, jesli jest sens. > Chociaz zdarzaja sie przypadki, ze nawet implant nie pomoze. Zalezy do czego ma pomoc. Mozna slyszec... i co z tego skoro sie nie rozumie dzwiekow ktore dochodza do mozgu? Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Artykuł 23.09.07, 20:24 jak slychac i co slychac przez implant moga pisac tylko osoby z implantem i dlatego wkleilam ten artykul. Czy implantowanie ma sens mozna sie dowiedziec dopiero po zaimplantowaniu. Wiec z zalozenia ma to sens. Czy stwierdzenie, ze slyszy sie a nie rozumie czerpiesz z wlasnego doswiadczenia? Odpowiedz Link Zgłoś
niewyspany77 Re: Artykuł 23.09.07, 21:57 fogito napisała: > jak slychac i co slychac przez implant moga pisac tylko osoby z > implantem i dlatego wkleilam ten artykul. O ile umieja to przekazac. Osob na tyle zrehabilitowanych, by mogly swobodnie blogowac PO POLSKU a nie PO POLSKAWU i jednoczesnie na tyle gluchych, by sie kwalifikowaly do implantu jest bardzo ale to bardzo malo. > Czy implantowanie ma sens > mozna sie dowiedziec dopiero po zaimplantowaniu. Wiec z zalozenia ma > to sens. Implantowanie ma sens zawsze, ino nie bedziesz chyba implantowac dziecka z -40dB co? > Czy stwierdzenie, ze slyszy sie a nie rozumie czerpiesz z wlasnego > doswiadczenia? Primo ja tego nie napisalem. Jak cytujesz to cytuj dokladnie. Nie. W kazdej szkole dla gluchych masz szanse znalezc dziecko z implantem, ktore mimo implantu nie rokuje specjalnie na nauke mowy, dobre wyksztalcenie etc. Mowie o tych implantownych naprawde wczesnie, czyli potencjalnie majacych olbrzymie szanse. Ba, w takiej szkole znajdziesz cale tabuny dzieci nie kwalifikujacych sie za nic do implentu, bo za dobrze slysza. I tez jakos nie maja szans na dobry polski i studia. Nie rob kolejnego watku na 100 postow, bo "z zalozenia implant ma sens" tak samo jak ma sens aparatowanie. Tylko ze to w sumie male pudelko z elektornika, reszta zalezy od czlowieka. A tu niekoniecznie defaultowo ma byc sukces, i o to mi chodzilo - lepiej sie mile zaskoczyc niz gorzko rozczarowac. Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Artykuł 24.09.07, 10:29 Ja nie tworze watku na 100 postow. Ja tylko podrzucilam ciekawy artykul do przeczytania. To ty sie nie mozesz powstrzymac od komentarza cokolwiek nie napisze. Odpowiedz Link Zgłoś
martaoli Re: Artykuł 23.09.07, 23:44 Slysze przez implant i rozumiem mowe , rozruzniam dzwieki i nie odstaje od slyszacych ZAPEWNIAM , dlatego zbieram glos . Odpowiedz Link Zgłoś
a.jaworskaa Re: Artykuł 24.09.07, 10:16 Z założenia takie dyskusje nie mają szanse na jednomyślne rozwiązanie. Fogito o ile dobrze rozumiem Twoje dziecko nie ma implantu a Ty Niewyspany też go nie masz ( wiem, wiem Niewyspany masz szerokie kontakty z głuchymi i implantowanymi dziećmi - tylko gdzie?)Ja mam implant w domu- moje dziecko go ma. Różni się od równieśników ale tylko trochę. Nie rozumie w tłumie, w hałasie. Poza tym jest wygadaną 2,5 latką. Ładnie składa zdania. Wymawia większość głosek. Rozumie. Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Artykuł 24.09.07, 10:34 Moje dziecko ma aparaty, ale temat implantu mnie interesuje, bo gdyby sluch dziecka sie pogorszyl to na pewno rozwazalabym taka opcje. Oczywiscie nie mam pojecia jak sie slyszy przez implant i dlatego wazne sa dla mnie kazde wypowiedzi osob, ktore taki implant posiadaja. POzdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
housewife1 Re: Artykuł 28.09.07, 20:39 jak dla mnie dziecko z bardzo głęb ubytkiem należałoby implantować, chociaz fajnie by było żeby wymyślili coć, czego nie nisi się na wierzchu jak aparat, tylko np tak jak aparat wewnątrzuszny- w zasadzie niewidoczny. zawsze chyba można ten implant usunac... a może sie udać... natomiast młodzież lub dorośli powinni sami o sobie zadecydować. Odpowiedz Link Zgłoś