annach186 05.01.08, 17:07 Mój synek ma MPDz głęboki niedosłuch i podejrzenie autyzmu. Prosze o pomoc gdzie zdiagnozowć i leczyć? Jak postępowac z nim? Prosze pomóżcie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
piaseckaanna2 Re: dziecko autystyczne 05.01.08, 19:11 czesc)napisz cos wiecej o swoim maaluchu.w jakim jest wieku,skad wiesz ze gleboki niedosluch-kto diagnozowal-skad podejrzenie o autyzm-skad jestes?pisz-jest tu tyle mam i tatusiow ktorzy beda dzielic sie z Toba swoja wiedza,podpowiedza,pomoga a napewno beda Wam dobrze zyczyc))pisz-nie marnujmy czasu na zamartwianie sie i uszy do gory-pisz) Odpowiedz Link Zgłoś
annach186 Re: dziecko autystyczne 05.01.08, 21:37 Kubuś ma 5lat uszkodzenie przy porodzie niedotleniene okołoporodowe (wylef)prawostronny połowiczy niedowład ale w szpitalu nie zrobili zadnego badania. Gdy miał 5 miesiecy stwierdzono MPDz a w 7 mż. głeboki niedosłuch(90-100db) zaparatowany gdy miał roczek. Obecnie zaimplantowany chodzi do przedszkola specjalnego i panie w przedszkolu własnie zasgerowały ze Kuba moze miec autyzm ale i ja sama w domu tez go obserwuje. Początkowo myśleliśmy że to niedosłuch tak go opuznia ale ma pewne cechy autyzmu machanie rączkami,krecenie bączka,ucieka wzrokiem gdy go coś nie interesuje. Byłam juz w jednej poradni autyzmu w Olsztynie ale pani powiedziała ze nie widzi zadnego autyzmu, boje sie ze mogła sie pomylic tak jak to było na początku kiedy sie urodził. Prosze o rade gdzie sie udac z góry dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
gabiryna Re: dziecko autystyczne 12.01.08, 08:03 Mam 14 letniego syna, który został zdiagnozowany w kierunku autyzmu dopiero w wieku 12 lat. Jestem ze Szczecina, żaden z naszych lekarzy i psychologów nie potrafił powiedzieć co jest mojemu dziecku.Wymyślali różne teorie( jeden psycholog włącznie z ociężałością umysłową). Dopiero udało mi się zdiagnozować syna w Warszawie. Jest na ulicy Pięknej ośrodek CBT, pracuje tam psychiarta dziecięcy dr Beata Kozielec. Postawiła diagnozę i teraz wiem na czym stoję i jak mam postępować z synem. Dziś syn chodzi do pierwszej klasy gimnazjum, ma same piątki. Życzę wytrwałości. Odpowiedz Link Zgłoś
anamalia Re: dziecko autystyczne 12.01.08, 10:06 My robiliśmy diagnozę w scolarze w warszawie (niestety platną), www.scolar.pl/ ale wiem że sporo osób robi diagnozy autyzmu w Synapsis w Warszawie, (ponoć jest tam nawet pani która ma doświadczenie w diagnozowaniu głuchych dzieci) tyle że terminy wizyt sa dość odległe. Odpowiedz Link Zgłoś
izazoska Re: dziecko autystyczne 07.03.08, 23:33 Witaj!Jestem z województwa warm-mazur.,mam synka 6-letniego,z mpd,epi,zez,oczopląs i cechami autystycznymi(tak orzekła p.doktor Drewniak gdy obserwowała zachowanie Franka podczas wizyty).I teraz też szukam gdzie moglibyśmy zdiagnozować dziecko bo to zmienia postać rzeczy.Zarejestrowaliśmy się do Poradni autyzmu w Olsztynie ale obawiam się po tym co piszesz,czy jest to dobre miejsce?Jakie jest Twoje odczucie?Też jestem trochę przerażona,że nikt wcześniej nie zauważył i uciekło parę lat.czy uda nam się znależć pomoc? Odpowiedz Link Zgłoś