Dodaj do ulubionych

dla 3.5 latki

09.03.10, 13:48
co czytają wasze 3.5latki?
mi już się skończyły pomysły - wszystkie książki czytamy 2-4 razy, i
potem musi być nowa... przeczytałyśmy już janosh "panamę" i "wyprawa po
skarb", "mama mu sprząta", findusy np "rwetes w ogrodzie", "boże
narodzenie u dzieci z bullerbyn", "pan kuleczka" i "skrzydła". i ...
nie mam już pomysłu co czytać.
możecie mi coś polecić?
Obserwuj wątek
    • bazia8 Re: dla 3.5 latki 09.03.10, 15:28
      Jeśli nie masz jeszcze książek o Basi, to gorąco polecam - ja zaczęłam je kupować jak córka miała nieco ponad dwa lata, teraz są w sam raz. Jeśli Mama Mu się podoba zostają Ci jeszcze trzy części:) Lubimy też książki z wydawnictwa Literatura: Agnieszki Frączek, Barbary Gawryluk, Marcina Brykczyńskiego. Sprawdził się też Paddington (seria dla młodszych dzieci). Dziś do domu targam pierwszą część "Julka i Julki"
      ciągle na liście zakupowej mam kilka książek o królewnach, poszukaj watku "Dlaczego rodzina królewska nie nosi koron"
      Ostatnio furorę robi książka o anatomii człowieka:)
    • kumakk Re: dla 3.5 latki 09.03.10, 15:56
      dla mojej 3,5 letniej córki hitem obecnie są "Malutka czarownica", Muminki, od
      dłuższego czasu "Julek i Julka", "Piaskowy wilk", wszystkie pozycje z Bawidoca
      ("Ciało", "Pory roku" itd), "Plaster czarownicy".
      • abepe Re: dla 3.5 latki 09.03.10, 20:14
        "Florka" R. Jędrzejewskiej-Wróbel
        • mama_kotula Re: dla 3.5 latki 09.03.10, 21:08
          abepe napisała:

> "Florka" R. Jędrzejewskiej-Wróbel

Ja tak offtopicowo, ale mi się skojarzyło - ostatnio na spacerze dzieci znalazły martwą ryjówkę (z lekko nadgryzionym nosem :P) i żądają książki o ryjówce..
          Pomyślałam o Florce, na stronie księgarni napisane, że książka dla dzieci w wieku 4-8, ale tu polecacie dla trzyipółlatki. I tak się zastanawiam - do samodzielnego czytania dla 5-latki uszłaby? Wprawdzie ta 5-latka przeczytała prawie całe "Dzieci z Bullerbyn", ale ostatnio dogrzebała się ponownie do Amberków i innych książek dla maluchów, więc może i Florkę łyknie?
          • sniezkabiala Re: dla 3.5 latki 09.03.10, 21:38
            Uszlaby ;)
          • abepe Re: dla 3.5 latki 09.03.10, 21:45
            Będzie dobra. Tekstu jest sporo, o wiele więcej niż w Amberkach a i
            problemy bardziej zaawansowane:) Na dodatek to dowcipna książka.
            Trzylatka jeszcze niektórych dowcipów nie złapie, pięciolatka już
            tak.
            • mama_kotula Re: dla 3.5 latki 09.03.10, 22:01
              Dzięki, lecę zamawiać :)
              • zuzuua Re: dla 3.5 latki 12.03.10, 12:01
                problem polega na tym ze jak jej się podoba 1 cześć książki np Pan
                Kuleczka, to Skrzydła już nie :( tak było i z Panama, i z Findusem.
                spróbuje może z Julką i Julkiem. i poszperam w poszukiwaniu czegoś
                ciekawego w bibliotece
                • abepe Re: dla 3.5 latki 12.03.10, 12:18
                  Mój trzylatek ma bibliotekę po starszym bracie, pożyczamy też od
                  kuzynki (przytomnie zawsze jej kupowałam książki uzupełniające się z
                  naszymi, dzięki czemu możemy się wymieniać:)
                  Korzystanie z biblioteki bardzo ułatwia życie. Ostatnio pożyczamy
                  głównie dla młodszego. I często się zdarza, że czytamy jakąś książkę
                  2 razy z wielkim entuzjazmem a potem syn już jej nie chce.
                  W naszj bibliotece mozna wypożyczać na 1 kartę 3 książki, więc
                  wypożyczam dla młodego na karty całej rodziny - 12 książek to już
                  wybór:)
                  • zuzuua Re: dla 3.5 latki 18.03.10, 20:29
                    udało mi się w bibliotece pożyczyć emila astrid lindgern. była też
                    książka "przygody astrid", ale uznałam że dla 3-latki jest trochę za
                    poważna. niestety moja bibliotek nie jest zaopatrzona rewalacyjnie, a
                    ta która ma oddział dziecięcy jest mi nie podrodze. muszę poszukać
                    biblioteki na linii praca-dom :)
                    na razie jestem twarda i nie kupuje nowych książek, aczkolwiek promocja
                    w merlinie kusi.... oj kusi
                    • abepe Re: dla 3.5 latki 18.03.10, 21:06
                      A my byliśmy dziś w naszej bibliotece z małym. Jaki grzeczny z niego
                      czytelnik, siedzi i przegląda książki, ogląda obrazki na ścianach,
                      zachwyca się regałami:)
                      Wymieniliśmy 7 z 12 książek, wszystkie dla niego:) Tylko bardzo
                      wściekł, że musi do domu wracać, obraził się także na książki, więc
                      w domu do nich nie zajrzał:)

Biblioteka na trasie praca-dom? Oj, nie chciałoby mi się dźwigać
                      (jeżdżę komunikacją podmiejską:) Właściwie to lubię celebrować
                      wyprawy do biblioteki. Pakujemy torbę i jedziemy sobie razem na
                      specjalną wycieczkę:)
                      • zuzuua Re: dla 3.5 latki 19.03.10, 09:59
                        u nas biblioteka jest czynna albo do 16, albo do 18. i jak pisałam jest słabo zaopatrzona w książki dziecięce. a oddział dziecięcy jest mi
                        kompletnie nie po drodze :(
                        zastanawiam się nad biblioteką "muzeum książki dziecięcej" w PKiN. czy
                        ktoś z was z niej korzystał? czy znacie jakieś inne biblioteki z
                        odziałem dziecięcym w śródmieściu wawy (marszałkowska, koszykowa,
                        chałubińskiego)?
                        • abepe Re: dla 3.5 latki 19.03.10, 17:07
                          Do 16? Kiepsko. Nasza do 18 w dzień powszedni. W sobotę też czynna.
                        • sinceramente Re: dla 3.5 latki 19.03.10, 22:00
                          Ja nie z Warszawy, ale z tego co widzę na stronie biblioteki publicznej ze Śródmieścia
                          www.biblioteka.waw.pl/index.php?option=com_content&task=section&id=5&Itemid=45
                          Najbliższy oddział dziecięcy masz chyba na Wilczej (Biblioteka dla dzieci i młodzieży nr 1), dalej trochę jest filia na Anielewicza, ale o nich z kolei napisali na stronie, że mają specjalizację "biblioteka trzylatka"
                          • zuzuua Re: dla 3.5 latki 20.03.10, 20:02
                            dzięki :)
                            pójdę się w pon zapisać
                • 7oz Czy kolejne części są dużo gorsze? 25.03.10, 11:22
                  zuzuua napisała:

> problem polega na tym ze jak jej się podoba 1 cześć książki np Pan
                  > Kuleczka, to Skrzydła już nie :( tak było i z Panama, i z Findusem.
                  > spróbuje może z Julką i Julkiem. i poszperam w poszukiwaniu czegoś
                  > ciekawego w bibliotece

A ja właśnie zamówiłam "Skrzydła" bo małemu podobała sie bardzo
                  pierwsza część Pana Kuleczki i teraz mam wątpliwości :/ Czy kolejne
                  części są rzeczywiście gorsze?
                  • abepe Re: Czy kolejne części są dużo gorsze? 25.03.10, 11:30
                    Nie są gorsze.
                    • a_beatle Re: Czy kolejne części są dużo gorsze? 25.03.10, 13:13
                      Nie są gorsze:-) Część V Dom to moja ulubiona:-)
                      • zuzuua Re: Czy kolejne części są dużo gorsze? 06.04.10, 13:20
                        nie są gorsze. skrzydła są równie fajne jak 1 cz. po prostu moje dziecko nie
                        lubi sequeli :P zając przyniósł "pewnie że Lotta umie jeździć na rowerze" Astrid
                        i Zosia jest zachwycona!
    • hanulka.0 Re: dla 3.5 latki 08.07.10, 10:16
      Choć wątek nieco przeterminowany, napiszę :)
      Zuzuua polecam Maleńkie Królestwo królewny Aurelki. Ostatnio zaczytujemy się z
      córką. Książka otrzymała ostatnio nagrodę Emiku na najlepszą książkę dziecięcą
      więc chyba warto :) No i te ilustracje, bajeczne.

• abepe Re: dla 3.5 latki 08.07.10, 18:00
        U nas powrót do książek Stiny Wirsen, Paddingtona. Na dobranoc - audiobook z
        Kacperiadą.
        • kaixa Re: dla 3.5 latki 09.07.10, 11:33
          A u nas ostatnio prawdziwym hitem jest "Gryzmol" Doroty Gellner. Moja 3,5-latka
          kaze sobie czytac co i rusz i wnieboglosy zasmiewa sie z psot Gryzmola. Az na
          fali zauroczenia zamowilam "Czekoladki dla sasiadki" i "Roztrzepana sprzataczka"
          tejze autorki - mam nadzieje, ze okaza sie rownie trafionym zakupem.
          Poza tym polecamy wyzej cytowane "Malenkie krolestwo..." oraz prawdziwa perelke
          - "Abecadlik", ktory nam obu przeogromnie sie podoba.
          • hanulka.0 Re: dla 3.5 latki 09.07.10, 13:04
            Gryzmoła również mamy i uwielbiamy. Trzeba nam chyba sięgnąć po inne książki
            Wydawnictwa Bajka, bo bardzo fajnie się zapowiadają :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka