12.03.10, 21:16
Chciałam Was zapytać czy znacie ten poradnik gry w szachy:

merlin.pl/Szachy_Parragon/browse/product/1,477936.html#fullinfo
i czy nadawałby się dla początkującej ośmiolatki?

Znalazłam jeszcze taki, ale wydaje mi się, że to raczej dla młodszych dzieci:

merlin.pl/Szachy-dla-dzieci_PUBLICAT/browse/product/1,763383.html
Czy możecie nam polecić coś innego? Ja miałam, jako dziecko, bardzo fajną
książeczkę, w której oprócz opisów strategii były opowiadania, ale nie
potrafię sobie przypomnieć ani autora, ani tytułu :(

Pozdrawiam,
adota
Obserwuj wątek
    • ania.mama.kamilka Re: Szachy 12.03.10, 23:03
      Mój prawie 5-letni syn jest maniakiem szachów. Mamy ten zestaw z pierwszego
      linku - to jest książeczka i tekturowa plansza z plastikowymi pionkami. Mąż
      kupił synkowi chyba na wakacjach. Książka opisuje po kolei każdą z figur jak ona
      się porusza. Ogólny zarys gry, z tego co pamiętam. Dla młodego jest za prosta,
      tzn. on już wszystkie zasady zna od roku i właściwie używa czasem tylko tych
      szachów. Bo ma jeszcze normalne drewniane szachy :)
      Ale dla początkujących graczy myślę że książeczka się nada. Jak dorwę ją w swoje
      ręce, to jeszcze wnikliwym okiem przejrzę co tam wypisują i odpiszę coś więcej.
      • adota Re: Szachy 13.03.10, 19:36
        ania.mama.kamilka napisała:

> Jak dorwę ją w swoje
        > ręce, to jeszcze wnikliwym okiem przejrzę co tam wypisują i odpiszę coś więcej.

Będę Ci wdzięczna :) Dziękuję :)

adota
        • ania.mama.kamilka Re: Szachy 14.03.10, 13:11
          Książka jest formatu kieszonkowego. Jest nieco o historii szachów, później każdy
          rozdział jest o innej figurze, następnie są rozdziały opisujące sama grę (na
          czym polega szach-mat i jak się obiera taktykę gry). Jest również krok po kroku
          odtworzona gra między mistrzami w grze w szachy. Sporo ilustracji z historii
          szachów.

My mamy jeszcze program na komputer Chessmaster. Kiedyś maż z synem przerabiali
          kolejne ćwiczenia i Kamilowi się bardzo podobało.
    • zuzannao Re: Szachy 13.03.10, 07:43
      My mamy książkę Mirosławy Limanowicz "Mamo, naucz mnie...chcę grać w szachy" i
      dwie części "Szachy dla dzieci":
      www.penelopa.pl/index.php?s=karta&id=169
      www.penelopa.pl/index.php?s=karta&id=20
      www.penelopa.pl/index.php?s=karta&id=78
      www.penelopa.pl/index.php?s=karta&id=191
      • adota Re: Szachy 13.03.10, 19:45
        Dziękuję:)
        Czy jesteście zadowoleni? Czy "Mamo..." i "Szachy dla dzieci" uzupełniają się
        czy wystarczy jedna pozycja z tych dwóch (myślałam o "Szachach dla dzieci")?

adota
        • zuzannao Re: Szachy 13.03.10, 20:15
          Mieliśmy "Mamo..." do nauki podstaw, a potem część 2 i 3 "Szachów dla dzieci",
          ale wszystkie książki są tej samej autorki, więc myślę, że "Szachy dla dzieci
          cz. 1" też będą w porządku.
    • tattarak Re: Szachy 13.03.10, 09:35
      Przy okazji... ktoś kiedyś podrzucił tu link do fajnych szachów dziecięcych.

www.dadum.pl/gra-w-szachy-djeco.html
      Gdzieś czytałam, że nauka gry w szachy ma być wprowadzona do szkół podstawowych.
      • pia_ Re: Szachy 13.03.10, 13:01
        Szachy Lego też są fajne
        merlin.pl/Szachy-Lego-Knights-Kingdom/browse/product/206,589309.html
        • adota Re: Szachy 13.03.10, 19:29
          Fajne :) Ale to musi być dla bardzo zdyscyplinowanych fanów Lego ;) Obawiam się,
          że moja córeczka w krótkim czasie "pożyczyłaby" wszystkie figury na statki i do
          zamków ;)

adota
      • adota Re: Szachy 13.03.10, 19:32
        Dziękuję:) Wiem, że chciałaby mieć swoje szachy, oprócz takich
        "ogólnodomowych", a te chyba będą bardzo odpowiednie, zwłaszcza na wyjazdy :)

adota
    • alistar1 Re: Szachy 13.03.10, 10:59
      Zainteresowałaś mnie bardzo:) Z tematów szachowych do głowy
      przychodzi mi póki co Nowela szachowa S. Zweiga, ale to raczej dla
      Ciebie:)
      • adota Re: Szachy 13.03.10, 19:53
        alistar1 napisała:

> Zainteresowałaś mnie bardzo:) Z tematów szachowych do głowy
        > przychodzi mi póki co Nowela szachowa S. Zweiga, ale to raczej dla
        > Ciebie:)

To bardzo dobrze, że dla mnie, bo tak się jakoś składa, że w naszych
        zamówieniach książki dla dorosłych traktowane są po macoszemu, a książki z
        przedziału 1-10 po królewsku;)

adota
    • szczura Re: Szachy 17.03.10, 14:29
      potwierdzam, że książki p. Litmanowicz są bardzo dobre. Nie tylko dla 8 latków, ale i dla jego mamy, która ambitnie rozwiązuje zadania:-)

Poza wymienionymi przez was książkami jest jeszcze jedna pozycja, którą mój 8 latek wykazał duże zainteresowanie. Może dlatego, że ja mu zawsze oszczędnie dawkowałam Kaczora Donalda...
      Znaleźliśmy ją w miejskiej bibliotece: "Gramy w szachy z Anatolijem Karpowem" (wyd. Egmont). Młody, w przeciwieństwie do serii Litmanowiczowej absolutnie sam bierze i czyta.

Dla dorosłych z książek okołoszachowych bardzo mi się podobał ZUGZWANG R. Bennett'a (Wyd. Liter. 2009); taki krymianał polityczny z wątkiem psychologicznym, miłosną intrygą i turniejem szachowym, w Rosja przed rewolucją.
      • adota Re: Szachy 19.03.10, 17:04
        Dziękuję :)

adota
    • aniam123 Re: Szachy 09.05.10, 22:50
      wprawdzie to nie książka ale myslę, że świetne uzupełnienie dla
      początkujących. Może ktoś zakupił i podzieli się wrażeniami?

www.bajki-grajki.pl/index.php?go=produkt&id=509&magazyn
      • mamapodziomka Re: Szachy 10.05.10, 15:26
        My mamy w wersji oryginalnej, program jest swietny, w medzyczasie doczekal sie
        kilku czesci, ksiazek i plastikowych szachow ;)

Naprawde bardzo polecam, ale np. dla mojej szesciolatki troszke obeznanej z
        szachami jest jeszcze minimalnie za trudny. Na opakowaniu jest napisane, ze od
        ok. 8 lat i dla "standardowego" dziecka wydaje mi sie, ze to realna ocena.
    • gopio1 Re: Szachy 19.09.10, 17:04
      Mamy "Graj jak Kasparow". Polecam z czystym sumieniem. Konkretnie, zwięźle, czytelnie. Dobre i dla 6-8 latka i dla dorosłego, który dopiero się wprowadza w tajniki szachów.
      merlin.pl/Graj-jak-Kasparow-Lekcje-z-arcymistrzem_Garri-Kasparow/browse/product/1,413790.html
    • undomestic_goddess Re: Szachy 23.09.10, 11:28
      Zadna z szachowych publikacji, ktore mialam w rekach czy w ksiegarni, czy gdziekolwiek indziej, Litmanowicz nie dorownuje. Jesli cos to tylko Litmanowicz.
    • gopio1 Re: Szachy 30.09.10, 18:10
      Aaale szachy! ;-)
      Dla wielbicieli Asterixa, Lucky Luka lub Smerfów. Tylko cena zaporowa...
      mamika.pl/sklep/index.php?cPath=58_63
    • alistar1 Re: Szachy 16.11.10, 12:08
      Adoto, jak Wam idzie gra w szachy?

Ja właśnie się wciągnęłam, można powiedzieć, że na stare lata. Mam dobrego nauczyciela, zachwyconego, że znalazł partnerkę do gry:)) Od kilku dni gramy jak oszalali.

Przypomniał mi się jeszcze film, który kiedyś oglądałam, "Szachowe dzieciństwo". Starsznie chciałabym go teraz obejrzeć. Podrzucam link:

www.kdc.pl/Szachowe-dziecinstwo_p10091791.html?p_action=3206090001&utm_source=nokaut.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=2010-11&utm_content=10091791
      • abepe Re: Szachy 24.04.14, 21:40
        Mój świeży 7-latek od kilku miesięcy ma zajęcia szachowe w szkole i z tej okazji dostał na urodziny dwie książki - polecaną wyżej Litmanowicz Mamo, naucz mnie...Chcę grać w szachy i Szachy, nauka gra dla dzieci Staniszewskich.
        Tę druga właśnie przestudiował. To historia bezkrwawej potyczki między następcami tronu króla Szachogrodu - opowieść wpleciona jest w pojedynek szachowy, którego kolejne ruchy opisane są (i pokazane) w książce. Książka przybliża zasady, diagramy pokazują możliwości ruchu. Wygląda interesująco.
    • bea-sjf Re: Szachy 07.11.14, 12:33
      Szachy. Królestwo geniuszu i fantazji

Dzisiaj kupiliśmy i dowiedzieliśmy się, że zostało już niewiele egzemplarzy- gdyby ktoś był chętny, proszę o informację (synowie moi mają zajęcia z autorką).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka