abepe 27.05.10, 11:10 ...wręczone: Przecinek i kropka: www.instytutksiazki.pl/pl,kd,site,29,0,24270.php Dongi: www.instytutksiazki.pl/pl,kd,site,29,0,24259.php Papierowy ekran: www.instytutksiazki.pl/pl,ik,site,6,4,24284.php I co Wy na to? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sinceramente Re: Wiosenne nagrody... 27.05.10, 11:28 Kiedy zobaczyłam, że w dwóch plebiscytach/konkursach nagrodę główną przyznano książkom z wydawnictwa Bajka, aż zerknęłam jakie były nominacje. Dongi-nomincje Przecinek i kropka - nominacje Trudno mi oceniać, bo nie miałam ani jednej, ani drugiej książki w ręku... Jestem tylko zawiedziona, bo wśród nominowanych były pozycje, które znam, lubię i które wg mnie zasługują na docenienie. Odpowiedz Link
abepe Re: Wiosenne nagrody... 27.05.10, 11:37 Przepraszam, że tylko linki podrzuciłam, ale jestem w biegu, a nie chciałam, żeby nam umknęły te informacje. Odpowiedz Link
tymianek21 Re: Wiosenne nagrody... 27.05.10, 12:04 Na Aurelkę głosowałam sama. Najpierw Aurelka była drukowana w Misiu. Kiedy zobaczyłam ja w bibliotece pożyczyłam ją dla córeczki koleżanki (lat 4.5). Obie były zachwycone. Wg. mojej koleżanki "to jedyna książka którą czytałam Hani z ciekawością i chciałam zobaczyć co będzie dalej. Przeczytałyśmy od razu kilka rozdziałów. Przeważnie jak jej czytam to ziewam". Druga koleżanka i jej córka też były oczarowane. Aurelka jest taką normalną dziewczynką i to się chyba podoba. Zielony i Nikt -po przeczytaniu długo z synkiem rozmawialiśmy o ludziku Nikt który siedzi sam na dnie studni i boi się wyjść.W końcu za namową Zielonego powolutku wychodzi. Ta książka ma niewiele stron a tyle w niej jest powiedziane. Też chciałam na nią głosować , ale musiałam wybrać jedną książkę! Odpowiedz Link
donkaczka Re: Wiosenne nagrody... 27.05.10, 13:49 Serio? To co Twoja kolezanka czyta dzieciom? Bo ja przyznam, ze czesto dzieci juz zasna, a ja doczytuje dalej ich ksiazki, mimo ze to pozycje dla malych dzieci jeszcze, ale wciagaja jednak Odpowiedz Link
tymianek21 Re: Wiosenne nagrody... 27.05.10, 15:46 Tak powiedziała! Nie zaglądałam do biblioteczki jej córki- a ty wiesz co czytają dzieciom twoje wszystkie koleżanki? Napisz proszę które ksiązki zrobiły na tobie takie wrażenie, że je czytałaś jak już twoje spały. Ja nie mam ani jednej takiej, choć czytamy bardzo dużo. Może jak synek będzie większy i książki będą bardziej przygodowe niż te które czytamy teraz. Z przygodowych czytaliśmy Zielonego wędrowca, Slimaka Lazura, Okruszka Lelonkiewicza, Przygody Nieumiałka, Euzebiusza i wiele książek polecanych na tym forum dla dzieci 4-5 letnich. Niestety ani jedna z tych książek nie sprawiła ze czytałam dalej żeby zobaczyć koniec. Odpowiedz Link
steffa Re: Wiosenne nagrody... 27.05.10, 21:19 Ja często czytam (oglądam) książki moich dzieci. Gaimana 'Wilki w ścianach' (oraz cały czas nie po polsku 'The Day I Swapped my Dad for Two Goldfish'), "Nie każdy umiał się przewrócić", "Samuraja Neko" czytałam ostatnio, żeby zobaczyć co dalej. Można tak mnożyć w nieskończoność. A ile mam książek (dziecięcych), które kupiłam, bo mi się podobały! Cha cha. Odpowiedz Link
alistar1 Re: Wiosenne nagrody... 27.05.10, 21:29 Ostatnio bezczelnie przeczytałam dwie nowe Basie zaraz po zakupie, oczywiście jeszcze przed wręczeniem, bo paliła mnie dzika ciekawość, co tam u bohaterki:) Odpowiedz Link
zf71 o podczytywaniu nowości ... 27.05.10, 22:29 alistar1 napisała: > Ostatnio bezczelnie przeczytałam dwie nowe Basie zaraz po zakupie, > oczywiście jeszcze przed wręczeniem, bo paliła mnie dzika ciekawość, > co tam u bohaterki:) Nowe Basie, tuż po otrzymaniu od dostawcy paczek, późną nocą na zmianę czytaliśmy z mężem, a dziś "bezczelnie" chłonęłam najpierw Zarafę, potem Yumi, a na końcu D.e.s.i.g.n. Nie powiem satsfakcja ogromna ale to innym razem. To prawda że dopiero od pewnego wieku literatura dziecięca skłania to takiej "bezczelności" ... jakbym nie miała własnego stosu do obejrzenia i przeczytania ... Odpowiedz Link
ash3 Re: o podczytywaniu nowości ... 27.05.10, 22:46 Ja też bezczelnie kupiłam dwie wspomniane przez zf71 ksiązki dlatego, że sama byłam ich ciekawa po przekartkowaniu i nie zawiodłam się. Na razie "Zarafa" czeka jeszcze na półce (właściwie to w koszyku z kolorowymi papierami, żeby być absolutnie pod ręką). Piękny jest ten moment, kiedy Zarafa używa metafory "biały kameleon". Doskonale rozumiem króla! Ilustracje są przepiekne. Nie wiem, czy na starość robię się sentymentalna, ale wzrusza mnie ta opowieść (plus obraz), a raczej porusza bardzo czułą, zapomnianą strunę. Genialne są też zróznicowane czcionki - po prostu niemal slychać tę książkę. Odpowiedz Link
zf71 Re: o podczytywaniu nowości ... 28.05.10, 08:28 czcionka Pani Kozyry-Pawlakowej :)), pewnie stąd w niej tyle gracji i smaku Odpowiedz Link
alistar1 Re: o podczytywaniu nowości ... 28.05.10, 08:52 Kusicie, kusicie tą zarafą. I znowu dziecko dostanie zaczytany egzemplarz;) Odpowiedz Link
donkaczka Re: Wiosenne nagrody... 27.05.10, 22:10 o rety, bez histerii tak, wiem co czytaja dzieciom kolezanki, bo gadamy o ksiazkach, pozyczamy sobie, robimy razem zamowienia, jak przyjda paczki z zamowionymi ksiazkami to je zwoluje na przegladanie :) moje dzieci tez sa male, ale nudza mnie tylko ksiazeczki z obrazkami, bo juz trzeci raz przerabiam "a krowka robi muuu" i tym podobne pluka doczytywalam, zielonego wedrowca, basnie doczytuje, bo wiele z nich nie znam lub nie pamietam, moi rodzice nie dbali o czytanie i teraz nadrabiam i zachwycam sie trescia i ilustracja "wilki w scianach" uwielbiam :) zakochalam sie w nich od pierwszego wejrzenia, czesto siedze u dzieci w pokoju i losowo wyciagam i czytam rozne ksiazki, ogladam, dotykam zupelnie szczerze, o ile ziewam, bo tez bywam zmeczona i w fotelu z ksiazka ogarnia mnie sennosc, to nie moge powiedziec, zeby mnie cokolwiek, co czytam, nudzilo Odpowiedz Link
a_beatle Re: Wiosenne nagrody... 28.05.10, 14:45 Książki naszych dzieci to jeden z ważniejszych tematów w czasie spotkań z moimi koleżankami;-)))) Ja też czytam książki mojej 3-letniej córki, często zanim ona sama je zobaczy. I jakoś mnie nie to nie dziwi;-) No i jeszcze jedno - nie nużą mnie, bo wybieram same dobre, hehe. Aurelkę widziałam i została tam, gdzie stała, na półce w księgarni. Dobrze, że chociaż nominowane były te pozostałe:-) Odpowiedz Link
uccello i jeszcze NAGRODY PTWK 28.05.10, 15:43 Polskie Towarzystwo Przyjaciół Książek przyznało 15 maja 2010 NAGRODY Kici kici miau – Józef Wilkoń projekt graficzny i ilustracje: Józef Wilkoń wydawca: Wydawnictwo HOKUS-POKUS druk i oprawa: Drukarnia DRUK-INTRO S.A. w Inowrocławiu Mrówka wychodzi za mąż – Przemysław Wechterowicz opracowanie graficzne i ilustracje: Aleksandra Woldańska wydawca: Wydawnictwo Czerwony Konik druk i oprawa: Drukarnia IMPRIMA Sp.j w Poznaniu WYRÓŻNIENIA Miasteczko Mamoko – Aleksandra Mizielińska i Daniel Mizieliński ilustracje: Aleksandra Mizielińska i Daniel Mizieliński wydawca: Wydawnictwo Dwie Siostry druk i oprawa: Firma GRYF DIRECT Sp. z o.o. w Warszawie Kto kogo zjada – Aleksandra Mizielińska i Daniel Mizieliński ilustracje: Aleksandra Mizielińska i Daniel Mizieliński wydawca: Społeczny Instytut Wydawniczy ZNAK druk i oprawa: Drukarnia PETIT Skład-Druk-Oprawa w Lublinie O Kwapiszonie, niezwykłym Poznaniu, tajemnicy listu i... – Bohdan Butenko ilustracje: Bohdan Butenko wydawca: Wydawnictwo Miejskie skład: Joanna Pakuła druk i oprawa: Zakład Poligraficzny Moś & Łuczak Sp.j. w Poznaniu Księga dżungli – Rudyard Kipling projekt okładki, opracowanie graficzne i ilustracje: Józef Wilkoń wydawca: Wydawnictwo Media Rodzina druk i oprawa: Toruńskie Zakłady Graficzne ZAPOLEX Sp. z o.o. Ilustrowana księga przysłów dla dzieci opracowanie graficzne: Agnieszka Popek-Banach, Kamil Banach skład: Kamil Banach wydawca: Wydawnictwo ALBUS Iwona Wierzba w Poznaniu druk i oprawa: Zakład Poligraficzny Moś & Łuczak Sp.j. w Poznaniu Omega – Mariusz Szczygielski projekt okładki: Marcin Szczygielski ilustracje: Bartek Arobal (wł. Bartek Kociemba) wydawca: Instytut Wydawniczy LATARNIK im. Zygmunta Kałużyńskiego druk i oprawa: Opolskie Zakłady Graficzne Opolgraf S.A. Ponadto jury przyznało: NAGRODĘ HONOROWĄ Józefowi Wilkoniowi za wybitne ilustracje do książki Rudyarda Kiplinga Księga dżungli Wydawnictwa MEDIA RODZINA. W 50. Konkursie PTWK Najpiękniejsze Książki Roku 2009 www.wydawca.com.pl/index.php?s=info&kat=8&dzial=29&poddzial=0&id=5348 wzięły udział 82 wydawnictwa, które nadesłały 158 tytułów. Jury Konkursu w składzie: prof. Stanisław Wieczorek – przewodniczący, Wojciech Freudenreich, Andrzej Heidrich, Katarzyna Iwanicka, prof. Janusz Stanny, prof. Rosław Szaybo, prof. Mieczysław Wasilewski nominowało do nagród i wyróżnień 83 książki. Odpowiedz Link
abepe Re: i jeszcze NAGRODY PTWK 28.05.10, 16:41 A! Dzięki. Wiosna faktycznie trwa już jakiś czas:))) Odpowiedz Link
zf71 Re: Wiosenne nagrody... 27.05.10, 12:26 Werdyktem w plebiscycie "Przecinek i kropka" jestem bardzo rozczarowana, moim zdaniem słaba książka, słodka do przesady, w moich oczach nie zasługuje na nagrodę. Kilka innych spośród nominowanych bardziej zasługiwało. Gratuluję Rymsowi Papierowego ekranu - brawo !! Odpowiedz Link
kamienna5 Re: Wiosenne nagrody... 27.05.10, 13:05 Ja tez jestem zawiedziona, ze ta cała AUrelka. Ale jak coś miało przedruki w gazetach dla dzieci, to po prostu było bardziej znane niż np. taka Linnea w ogrodzie Moneta. Odpowiedz Link
donkaczka Re: Wiosenne nagrody... 27.05.10, 13:48 albo plaszcz Jozefa na przyklad aurelke mam, jest ladna, dobrze napisana, ale w ramach dobrego rzemiosla, nic wyjatkowego Odpowiedz Link
uccello nagrody... 27.05.10, 16:55 W konkursie przecinek i kropka kibicowałam Gryzmołowi. Z nagrody dla Zielonego i Nikta bardzo się cieszę- niezwykła książka - i tekst z czytelnym acz nie łopatologicznym przesłaniem, magiczne, mżące światłem, nastrojowe ilustracje, elegancki, nie narzucający się leyout - jak dla mnie jedna z najciekawszych i najbrdziej WYRAZISTYCH książek ostatnich miesięcy, mimo ,że nie chlasta po oczach nowoczesnością. Płaszcz Józefa przerozkoszny, kupiłam na Targach podpuszczona przez Was i cieszę nią co i raz oczy- bardzo ciepła książka, podejrzewam ,że dzieci mogą zadręczyć w rytualnym oglądaniu raz po raz, zadowolone z tego, że odgadują, co będzie na następnej stronie, wynajdują drobiażdżki, gdzieś w tle. Mniam, mniam, po trzykroć mniam. Kwik szczęścia wywołują we mnie mnie kolejne laury dla "Młotka" zdobiące skroń Adiunkta Kwasa i Prof. Kurzawki . Kto był na Targach ten wie, że Profesor ma spory areał na laury i sporo się jeszcze tam zmieści... To tak pod rozwagę przyszłym nagrododawcom. Odpowiedz Link
steffa Re: nagrody... 28.05.10, 22:17 Ja akurat "Nikta" nie lubię. Nie przebił się przez moją słoniową duszę. Nie lubię także błyszczącego kredowego papieru, na którym został wydany. Całość wyślizguje mi się z rąk. Odpowiedz Link
alistar1 Re: Wiosenne nagrody... 27.05.10, 20:07 Nagroda dla rymsa jest bezsprzeczna, bo serwis nie miał w tym roku konkurencji. Empikowo... hm, Aurelki nie czytaliśmy, obstawiałam co innego. Mam wrażenie, że to bezpieczny wybór, jednak bez nutki szaleństwa... Wolałabym Lineę:) Odpowiedz Link
kazia4 Re: Wiosenne nagrody... 27.05.10, 20:17 ja też głosowałam na Lineę a mąż na "Płaszcz Józefa" zatem trochę jesteśmy niepocieszeni :/ a co do 'bezpiecznego wyboru' = to chyba wybór internautów, więc można by powiedzieć, że książka trafiła do ich serduszek:P Odpowiedz Link
alistar1 Re: Wiosenne nagrody... 27.05.10, 20:29 kazia4 napisała: > a co do 'bezpiecznego wyboru' = to chyba wybór internautów, więc można by powie > dzieć, że książka trafiła do ich serduszek:P Tak, tak, taka średnia krajowa. I tak jest nie najgorzej, pewnie gdyby nie lista do wyboru, padałyby różne "kwiatki". Mnie w każdym razie zabrakło wyróżnienia czegoś nie tyle bezpiecznego i podobającego się wszystkim, ile mądrego, odmiennego, świeżego. No szkoda mi Linnei, szkoda Karusi... Odpowiedz Link
sinceramente Re: Wiosenne nagrody... 27.05.10, 21:14 Ja też z frakcji głosującej na Płaszcz, ale chyba rzeczywiście w takim plebiscycie największe szanse miały - jak zwykle - pozycje najbardziej znane, a Aurelka znana z Misia, więc "bezkonkurencyjna". Odpowiedz Link
katrio_na Re: Wiosenne nagrody... 27.05.10, 20:49 Porazka :( Oczywiscie Rymsowi gratulujemy!!! Odpowiedz Link
cacko33 Re: Wiosenne nagrody... 27.05.10, 22:28 Absolutnie nie dziwi mnie, że wygrywa sąd oparty o masowe kryterium smaku... Czy Któraś z Was myślała, że będzie inaczej??? Odpowiedz Link
sinceramente Re: Wiosenne nagrody... 27.05.10, 22:42 cacko33Absolutnie nie dziwi mnie, że wygrywa sąd oparty o masowe kryterium smaku... Czy Któraś z Was myślała, że będzie inaczej??? Ja liczyłam, a właściwie łudziłam się, że może będzie inaczej. Bo jeśli nie będziemy wierzyć w dobrą literaturę i nie będziemy starać się jej promować, to cóż nam pozostanie? Przecież nie poddany się gustom "odbiorcy masowego", który wszak jest tworem monstrualnym (choć nieistniejącym). Odpowiedz Link
poemi123 Re: Wiosenne nagrody... 27.05.10, 23:56 Oj szkoda mi Karusi. Głosowałam w empikowym konkursie na Piaskowego. Mąż także, bo zakochany w nim jest. A odnośnie doczytywania - właśnie zabieram się do czytania Pluka (córka już śpi), bom ciekawa niezmiernie, co się stało z Gercią spod łóżka Agatki ;-) Mamę Mu i Findusy czytałam sobie sama do poduszki, bo córka perfidnie niedoceniła mojego wyboru wieczornej lektury. Liczę na młodsze dziecię za jakiś rok. Młotek rozbawił mnie do łez - przeczytałam w autobusie. I lubię sobie pooglądać encyklopedie Larrousa i pobawić się Bawidocami. A co. Dzieciak ze mnie i już. Odpowiedz Link
lilylemon Re: Wiosenne nagrody... 28.05.10, 08:46 Z Dongami i Papierowym Ekranem się zgadzam i cieszą mnie te wygrane. Aurelka, wypada blado przy konkurencji, no ale cóż, szkoda. Ja głosowałam na Piaskowego Wilka. Odpowiedz Link
kamienna5 Re: Wiosenne nagrody... 28.05.10, 09:08 Na blogu prowincjonalnej nauczycielki ( prowincjonalnenauczycielstwo.blogspot.com/2010/05/papierowy-ekran-2010.html ) dyskusja o Papierowym Ekranie. trochę chryja wyszła z tego konkursu. Odpowiedz Link
alistar1 Re: Wiosenne nagrody... 28.05.10, 09:37 Czytałam to wczoraj z szeroko otwartymi oczami. Pozostawia dużo niesmaku i wrażenie niekompetencji pewnych osób. Rozczarowujące. Odpowiedz Link
abepe Re: Wiosenne nagrody... 28.05.10, 10:19 Ja nie głosowałam. Z prostego powodu - nie znam wszystkich nominowanych książek i stron. A nie miałam czasu ich poznać po nominacji. Nie mam zwyczaju głosować na coś tylko dlatego, że jest mi bliskie nie mogąc być obiektywną:)) Odpowiedz Link
alistar1 Re: Wiosenne nagrody... 28.05.10, 10:51 Ale czy można poznać wszystko? :) Myślę, że obowiązek zapoznania się ze wszystkimi pozycjami, stronami do oceny to obowiązek ścisłej grupy juurorów, przeciętny czytelnik głosuje na to, co czytał. Pewnie dlatego empikowa wygrana jest jaka jest. Odpowiedz Link
abepe Re: Wiosenne nagrody... 28.05.10, 11:16 Na szczęście nie ma też obowiązku głosowania:)) Odpowiedz Link