abepe Akapit - press - nowości 2010 09.10.11, 00:53 Tytuł: Wakacyjny koncert Autorka: Agnieszka Sikorska-Celejewska - stron 136 format 130 x 198 mm oprawa miękka wiek czytelników: 11+ Czy znacie sposób na niezapomniane wakacje? Iga, Kasia, Kuleczka, Justynka, Łukasz i Artur odkrywają tajemniczą szafę cioci Ali, niezwykły kufer z zagadkowymi listami, znajdują porzuconą tratwę i zakopują dwie ważne mapy w ogródku. Nie trzeba jechać na koniec świata, aby spotkać przygodę, gdyż największe bogactwo mieszka w nas. Zwyczajne przedmioty stają się kluczem do niezwykłych przygód. Wystarczy tylko wyobraźnia. Książce patronują: Qulturka.pl, granice.pl, dzieciwlodzi.pl, amazonka.pl, miastodzieci.pl ---------------------------------------------------------- Tytuł: Dzieciaki w opałach Autorka: Laura Summers Gdy pierwszy raz poszliśmy do szkoły, władze uważały, że Re da sobie radę bez pomocy, ale zawsze przy szkolnej bramie mama szeptała do mnie: „Vicky, miej na oku siostrę”. Więc miałam ją na oku. Opiekowałam się nią. Trzymałam z daleka od niej nieznośne dzieciaki. Chroniłam ją przed niebezpieczeństwem. Każdego dnia. A teraz mama nie żyje i ja już zawsze będę się musiała nią opiekować. Na zawsze. Amen.Vicky i Rhianna są bliźniaczkami – zupełnie do siebie niepodobnymi. W swoje czternaste urodziny Vicky marzy o kartce z życzeniami od Matta, najatrakcyjniejszego chłopaka w szkole, zaś Re, mająca od urodzenia uszkodzony mózg, najbardziej pragnie dostać Furby. Zamiast tego siostry i ich młodszy brat Jamie dowiadują się, że ich przybrani rodzice nie mogą się już dłużej nimi zajmować, i wygląda na to, że rodzeństwo zostanie rozdzielone. Czy uda im się pozostać razem? Trudne czasy wymagają środków nadzwyczajnych! Książka nagrodzona nagrodą Ability Media Internetional (AMI) Nominowana do Waterstone`s Children`s Book Prize 2011 --------------------------------------------------------------- Tytuł: dam radę blog Autor: Wasza_Wszystko_Wiedząca Heeeej, ludkowie! Wracam do Was! Mam nadzieję, że podoba się Wam nowy wygląd mojej stronki. Na pewno zauważyliście, że spadłam ze szkolnego serwera. Wycięli mnie – podejrzewam, że to odwet za wiadomość z ostatniego wpisu. Ujawniłam, że w ubiegłym miesiącu podczas wywiadówki pani Chilton wyraźnie odcinały się majty. Nie chcą mnie w szkolnej sieci? Trudno. Kończąc wątek dodam, że mam teraz własną stronkę i prowadzę samodzielną działalność poradniczą jako WaszaWszystkoWiedząca. Jest dobrze! Znów możecie pisać do mnie z prośbą o radę, a od bloga WaszejWszystkoWiedzącej dzieli Was jedno kliknięcie! To się nazywa ekonomia wysiłku! Odpowiedz Link
abepe "Prawie dobra wróżka" 31.10.11, 16:59 Janette Rallison, Prawie dobra wróżka tytuł oryginału: My Unfair Godmother ISBN 978-83-62955-07-7 stron 400 format 130 x 198 mm oprawa miękka premiera: 7.10 wiek czytelników: 11+ Odpowiedz Link
abepe "Buty, chłopaki i muzyczne draki" 31.10.11, 17:02 Cindy Jefferies, Buty, chłopaki i muzyczne draki część 2 z serii: Magazyn „Heart” – grzechu wart tytuł oryginału: „Heart” Magazine. Boys, Blues and Shoes ISBN 978-83-62955-13-8 stron: 176 format 130 x 198 mm oprawa miękka premiera: 14.10 wiek czytelników: 11+ Odpowiedz Link
abepe "Gwiazda Zero 31.10.11, 17:04 Andrzej Żak, Gwiazda Zero ISBN 978-83-62199-37-2 stron: 160 format 130 x 198 mm oprawa miękka premiera: 14.10 wiek czytelników: 11+ Odpowiedz Link
abepe "Anielski tort" 31.10.11, 17:10 Kathy Cassidy, Anielski tort tytuł oryginału: Angel Cake przekład: Emilia Kiereś ISBN: 978-83-61635-99-4 stron: 240 format 130 x 198 mm oprawa miękka premiera: 19.10.2011 wiek czytelników: 12+ Odpowiedz Link
abepe "Daizy Star i różowa gitara" 31.10.11, 17:11 Kathy Cassidy, Daizy Star i różowa gitara tytuł oryginału: Daizy Star and Pink Guitar przekład: Emilia Kiereś ISBN 978-83-62955-16-9 stron: 176 format 130 x 198 mm oprawa miękka premiera: 19.10 wiek czytelników: 10+ Odpowiedz Link
abepe "Tomek kontra Thomas" 31.10.11, 17:15 Hanna Pułaczewska: Tomek kontra Thomas ISBN 978-83-62199-29-7 stron: 322 format 130 x 198 mm oprawa miękka premiera: 28.10.2011 wiek czytelników: 12+ Książka z rekomendacją Edmunda Niziurskiego! Hanna Pułaczewska: Powieść “Tomek kontra Thomas” powstała na tysiąckilometrowej trasie Ratyzbona-Łódź. Trasę tę przemierzam regularnie, dojeżdżając na zajęcia na łódzkiej uczelni, gdzie pracuję jako profesor językoznawstwa angielskiego. Wydarzenia rozgrywają się m.in. w dawnej fabryce Geyera i na słynnej ulicy Piotrkowskiej. Napisałam książkę o sprawach, które fascynują mnie od późnego dzieciństwa: o zagadkach, które stawia przed nami nowoczesna technika, za którymi nie nadąża rozum i zdrowy rozsądek. Wyjeżdżając z Polski, zabrałam ze sobą szafę pełną książek z dzieciństwa. Numerem jeden pośród moich książek jest w dalszym ciągu “Siódme wtajemniczenie” Edmunda Niziurskiego, co, jak sądzę, słychać czasami w rozmowach prowadzonych przez bohaterów mojej książki. Odpowiedz Link
abepe Re: "Tomek kontra Thomas" 31.10.11, 17:59 Wydawnictwo zaprasza na spotkania z Hanną Pułaczewską autorką książki "Tomek kontra Thomas": 7.11.2011 - poniedziałek Miejska Biblioteka Publiczna Łódź - Bałuty, Filia nr 17, ul. Mackiewicza 35, godz. 11.00 8.11.2011 - wtorek Centralne Muzeum Włókiennictwa przy ul. Piotrkowskiej 282, godz. 11.00 Wstęp wolny Odpowiedz Link
abepe "Brat" 31.10.11, 17:20 Emilia Kiereś, Brat ISBN 978-83-62955-17-6 stron: 176 format: 150x 196mm oprawa twarda premiera: 28.10.2011 wiek czytelników: 6-9 Odpowiedz Link
abepe "Złodziejka czarów. Przygoda w 68 pokojach" 31.10.11, 17:27 Marianne Malone, Złodziejka czarów. Przygoda w 68 pokojach tytuł oryginału: Stealing Magic. A Sixty-Eight Rooms Adventure przekład: Emilia Kiereś ISBN: 978-83-62955-08-4 format 130 x 198 mm oprawa miękka premiera: 3.11 wiek czytelników: 14+ Odpowiedz Link
abepe Re: "Złodziejka czarów. Przygoda w 68 pokojach" 31.10.11, 18:14 Bardzo mi się podobała pierwsza część - 68 Pokojów. Dla młodszych nastolatków, miłośników podróży w czasie i krasnoludków lub Pożyczalskich l(krasnoludków i Pożyczalskich w tej książce wprawdzie nie ma, ale muzealne miniatury pokojów okazują się prawdziwe, bohaterowie zmniejszają się i trafiają do czasów, których pokoje są reprezentacją). Odpowiedz Link
abepe "Dzienniki Nikki. Nie tylko o szkole!" 29.11.11, 23:06 Dzienniki Nikki. Nie tylko o szkole! Russell Rachell Renée Odpowiedz Link
abepe Re: "Dzienniki Nikki. Nie tylko o szkole!"... 06.05.12, 13:22 ...jest częścią serii Dzienniki Nikki. Odpowiedz Link
abepe "Daizy Star na wybiegu" 09.06.12, 23:35 Tytuł: Daizy Star na wybiegu Autor: Cathy Cassidy Odpowiedz Link
abepe "Świat według Vanessy" 09.06.12, 23:41 Tytuł: Świat według Vanessy Autor: Katarzyna Majgier Odpowiedz Link
abepe "Julek i Maja. Powrót do gry" 09.06.12, 23:45 Tytuł: Julek i Maja. Powrót do gry Autor: Ałbena Grabowska-Grzyb Odpowiedz Link
chaber69 Re: "Świat według Vanessy" 22.10.12, 14:11 Przeczytałam ostatnio - i znów stereotypy z imionami. Vanessa ma 17 lat, rozjaśnione włosy, biega na solarium, chodzi na imprezy, ubiera się dość wyzywająco, przesiaduje w internecie na FB, zachwyca się łepkiem, którego ujrzała gdzieś przypadkowo, po czym okazuje się, że to brat koleżanki z ławki - kujonki (na końcu okazuje się być raczej niemądrym młodzieńcem). Dziewczyna nie czyta książek, ale za to czyta gazety, głównie to o modzie, gwiazdach, kosmetykach etc. od zawsze, bo mama prowadzi kiosk z gazetami. Mama nie chce, żeby Vanessa zdawała maturę, bo po co, skoro ma przejąć po niej kiosk. Ojciec pracuje w Anglii. Zwrot akcji - Vanessa poznaje sąsiadkę, starszą panią, która jest tłumaczką, redaktorką i w domu nie ma telewizora, za to ma dużo książek. Komputer też ma i internet nie ma dla nie tajemnic. W każdym razie sąsiadka podsuwa Vanessie książki - i tak Vanessa jako pierwszą czyta "Panią Bovary", potem "Wielkiego Gatsby'ego", "Opactwo Northanger" i "Annę Kareninę". Wszystkie jej się podobają, rozbudzają w niej miłość do czytania i do chęci zmiany życia, poczynając od decyzji o zdawaniu matury. Pomyślałam o koleżankach córki. Większość nie czyta, a jeśli czyta to Coelho, którego polonistka uważa za naczelny autorytet młodzieży XXI wieku lub dzieła o demonach, wampirach, aniołach i innych takich... A tak zapodać im "Annę Kareninę"... mogłoby być zabawnie. Pamiętam, że próbowałam przebrnąć przez Kareninę w sp, ale się nie udało, dopiero później. Ale i tak wolę "Wojnę i pokój", bo bardziej mnie militarne klimaty kręcą. A w latach licealnych to gustowałam zdecydowanie w prozie wojennej. Zdecydowałam, że poeksperymentuję z własnym dziecięciem - podrzucę jej dziś "Panią Bovary", chociaż to by było nieludzkie - może ja też spróbuję, choć pewnie nie przebrnę przez romanse pani Bovary. Odpowiedz Link
abepe Re: "Świat według Vanessy" 22.10.12, 18:58 Kupiłam sobie niedawno "Panią Bovary" w nowym przekładzie Ryszarda Engelkinga, bardzo eleganckie wydanie ze słowo/obraz/terytoria. Nie czytałam tego wcześniej, "Annę Kareninę"- owszem, ale Flauberta nic. Wstyd! Odpowiedz Link
abepe "Wirująca miłość" 31.10.11, 17:31 Suzanne Selfors, Wirująca miłość tytuł oryginału: Mad love ISBN 978-83-62955-09-1 stron: 384 format 130 x 198 mm oprawa miękka premiera: 11.11 wiek czytelników: 14+ Odpowiedz Link
abepe "BEX FACTOR" 31.10.11, 17:37 Simon Pakham, Bex factor ISBN 978-83-62955-20-6 format 130 x 198 mm oprawa miękka premiera: 11.11 wiek czytelników: 14+ Bex, odkąd pamięta, zawsze marzyła o sławie i karierze piosenkarki. Kiedy pewnego dnia udaje jej się dostać na casting do popularnego telewizyjnego show, głęboko wierzy, że jej marzenia wreszcie się spełnią, a życie zupełnie zmieni. Jak to jednak często bywa, los płata jej figla. Jurorzy zamiast niej wybierają do programu Matthew, niepozornego i nieśmiałego gitarzystę, którego poprosiła, żeby akompaniował jej podczas występu. Czy Bex uda się schować dumę do kieszeni i namówić Matthew, żeby podjął wyzwanie? Sprawy komplikują się jeszcze bardziej, kiedy okazuje się, że to na barki Bex spadną wszystkie kłopoty rodzinne Matthew. A trochę ich jest. Simon Packham, autor książki, mówi: „Sam jestem aktorem, więc setki razy brałem udział w castingach. Jestem też wiernym widzem wszelkich telewizyjnych show. Im dłużej jednak je oglądam, tym bardziej zdaję sobie sprawę, jak takie programy funkcjonują i jak łatwo manipulują uczestnikami. Poza tym, co komu po talencie, jeśli ukrywa przed światem tajemnice rodzinne? Chciałem napisać książkę, która pozwoli zgłębić to, co jest naprawdę ważne i czego nie widać w blasku fleszy i scenicznych reflektorów. Książkę, która pomoże odpowiedzieć na pytanie, jak wygląda twoje życie, kiedy jedyne, co chcesz robić, to po prostu śpiewać! Odpowiedz Link
abepe "Królewskie ogrody" 02.05.12, 18:36 Tytuł: Królewskie Ogrody Autor: Anna Irena Falandysz Odpowiedz Link
abepe "Zaczarowana Wigilia" 31.10.11, 22:10 Sergiusz Pinkwart, Zaczarowana Wigilia – książka i płyta CD z piosenkami ISBN 978-83-62955-19-0 stron: 52 format 163 x 235 mm oprawa twarda premiera: 3.11 wiek czytelników: 7-10 Odpowiedz Link
abepe "Okup" 06.05.12, 12:35 Tytuł: Okup Autor: Sophie McKenzie Dalsze losy bohaterów bestseleru Więzy krwi. Odpowiedz Link
abepe "Amy i przyjaciele. Owieczki na start" 06.05.12, 12:40 Tytuł: Amy i przyjaciele. Owieczki na start Autor: Diana Kimpton Pozostałe książki z serii Amy i przyjaciele. Odpowiedz Link
abepe "Dziewczynka z fotografii" 06.05.12, 12:51 Tytuł: Dziewczynka z fotografii Autor: Barbara Gawryluk Odpowiedz Link
abepe "Amy i przyjaciele. Papuga na plan" 06.05.12, 13:08 Tytuł: Amy i przyjaciele. Papuga na plan Autor: Diana Kimpton Odpowiedz Link
abepe "Dzienniki Nikki Zapraszam na party!" 06.05.12, 13:11 Tytuł: Dzienniki Nikki Zapraszam na party! Autor: Rachell Renée Russell Odpowiedz Link
abepe "Kompleks Pinokia" 06.05.12, 13:12 Tytuł: Kompleks Pinokia Autor: Hilary Freeman Odpowiedz Link
abepe Re: "Płynę pod prąd"... 06.05.12, 13:20 ...jest częścią serii Szalone życie Elekry. Odpowiedz Link
abepe Re: "Dziewczynka z fotografii"... 06.05.12, 13:18 Jest częścią serii Moje Bullerbyn. Odpowiedz Link
rykam Amy i przyjaciele. Magiczny naszyjnik 30.07.12, 09:03 Tekst: Diana Kimpton Przekład: Iwona Żółtowska Rok wydania: 2011 Oprawa: Półtwarda Format: 135x205 mm Liczba stron: 96 Pierwsza część z serii Amy i przyjaciele. Amy rozumie mowę zwierząt i potrafi się z nimi dogadać. To jej wielka tajemnica. Wszystko za sprawą magicznego naszyjnika, który podarowała jej cioteczna babcia, zwana Bunią. Dużo trudniejsze okazuje się znalezienie prawdziwego przyjaciela. Amy bardzo przezywa swój pierwszy dzień w nowej szkole. Spodziewała się wielu niezwykłych wydarzeń, lecz jak mogła przewidzieć, że pozna muzykalną myszkę śpiewaczkę. Ku jej wielkiemu zmartwieniu nauczyciele chcą pozbyć się ze szkoły maleńskiej lokatorki o cieniutkim, piszczącym głosiku. Czy Amy znajdzie dla niej nowy dom? Recenzje: Dzieci Poznań granice Odpowiedz Link
rykam Amy i przyjaciele. Muzykalna myszka 30.07.12, 09:15 Tekst: Diana Kimpton Przekład: Iwona Żółtowska Rok wydania: 2011 Oprawa: Półtwarda Format: 135x205 mm Liczba stron: 96 Druga część z serii Amy i przyjaciele. Amy bardzo przeżywa swój pierwszy dzień w nowej szkole. Spodziewała się wielu niezwykłych wydarzeń, lecz jak mogła przewidzieć, że pozna muzykalną myszkę - śpiewaczkę. Ku jej wielkiemu zmartwieniu nauczyciele chcą pozbyć się ze szkoły maleńkiej lokatorki o cieniutkim, piszczącym głosiku. Odpowiedz Link
rykam Amy i przyjaciele. Psotna koteczka 30.07.12, 09:23 Tekst: Diana Kimpton Przekład: Iwona Żółtowska Rok wydania: 2011 Oprawa: Półtwarda Format: 135x205 mm Liczba stron: 112 Wokół wyspy Clamerkin szaleje sztorm. Wyrządza szkody. Pod powalonym drzewem Amy znajduje rudą psotną koteczkę, która straciła pamięć. Czy Amy uda się ustalić, do kogo należy tajemnicza kotka, nim sytuacja jeszcze bardziej się skomplikuje? Recenzja: Dzieci Poznań Odpowiedz Link
rykam Tajemnicze dźwięki 30.07.12, 10:04 Tekst: Anna Czerwińska-Rydel Ilustracje: Zuzanna Orlińska Rok wydania: 2011 Oprawa: miękka Format: 170x240 mm Liczba stron: 104 Czy można usłyszeć ciszę? Wokół nas wszystko wydaje jakiś dźwięk. Odkryjmy razem z bohaterami świat ciszy i tajemniczych dźwięków, które wydobywają się z różnych instrumentów. Tajemnicze Dźwięki to wciągająca, wzruszająca, pełna humoru – i wiedzy – książka o muzyce, dzieciach, potrzebie bliskości i marzeniach, które mogą się spełnić. W każdym z dziesięciu rozdziałów autorka zamieściła opowiadanie, w którym główny bohater zmaga się z ważnymi dla dziecka problemami, a muzyka i konkretny instrument okazują się lekarstwem na samotność, lęk i odrzucenie. Ważną rolę w książce pełnią ilustracje autorstwa Zuzanny Orlińskiej, odwołujące się do wyobraźni dziecięcej, pełne ciepła i humoru. Kilka ilustracji w galerii Zuzanny Orlińskiej. Recenzje: granice POLSKA gotuje Słowem lukrowane Ryms W przygotowaniu część druga z płytą: Błyszczące dźwięki Odpowiedz Link
rykam Podróże z Fantazją. Bajka muzyczna 30.07.12, 10:26 Tekst: Lidia Długołecka-Pikwart, Sergiusz Pinkwart Ilustracje: Zuzanna Orlińska Rok wydania: 2011 Oprawa: miękka / twarda Format: 170x240 mm Liczba stron: 64 Wydanie z płytą CD z piosenkami. Reżyser bajki i kompozytor muzyki: Patryk Rogoziński Nie ma takiej sytuacji, w której nie można by posłużyć się wyobraźnią, żeby było piękniej i ciekawiej! Tytułowa Fantazja pojawia się wtedy, gdy dzieci się nudzą, aranżuje zabawy, po czym znika. Jest metaforą dziecięcej wyobraźni. A dzieci coraz częściej zapominają, że mają taką właśnie cudowną zdolność tworzenia rzeczy i zjawisk nieistniejących tu i teraz. profesor Krzysztof J. Szmidt Zakład Pedagogiki Twórczości UŁ Gotowe scenariusze interesujących zajęć na niejeden dzień. Kopalnia pomysłów dla nauczycieli, którzy twórczo – muzycznie, inscenizacyjnie, plastycznie – zechcą je rozwinąć. Anna Przybylska Polskie Stowarzyszenie Kreatywności Kilka ilustracji w galerii Zuzanny Orlińskiej. Recenzje: Dzieci Poznań Qlturka Słowem lukrowane Odpowiedz Link
abepe Jezycjada - komplet 11.09.12, 23:40 Tytuł: JEŻYCJADA Autor: Małgorzata Musierowicz Komplet 18 części Komplet zawiera: 0. Małomówny i rodzina 1. Szósta Klepka 2. Kłamczucha 3. Kwiat Kalafiora 4. Ida Sierpniowa 5. Opium w rosole 6. Brulion Bebe B. 7. Noelka 9. Pulpecja 10. Dziecko piątku 11. Córka Robrojka 12. Imieniny 13. Tygrys i Róża 14. Kalamburka 15. Język Trolii 16. Żaba 17. Czarna polewka 18. Sprężyna Odpowiedz Link
abepe Powiedz tak 11.09.12, 23:43 Tytuł: Powiedz tak Autor: Coleen Paratore Dwunastoletnia Willa Havisham jest pożeraczką literatury pięknej i wiśni w czekoladzie, a przy tym, być może, największym pechowcem! Czy Willa zdoła wydać mamę za mąż albo zatańczyć z Josephem, chłopakiem swoich marzeń, zanim wszystko się zepsuje… Czy uda jej się naprawić szkody, zanim Stella straci okazję do powiedzenia „tak”? Odpowiedz Link
abepe Letnia przygoda 11.09.12, 23:46 Tytuł: Letnia przygoda Autor: Kate Le Vann Nowe doswiadczenia, nowi przyjaciele, nowe zauroczenia... Wyluzowana, popularna imprezowiczka Samatha oraz jej najlepsza przyjaciółka Rachel, asekurantka i szara myszka, jadą na wakacje do Francji. Do tej pory wszystko robiły razem, ale teraz sprawy przybierają zupełnie inny obrót. Następuje nieoczekiwana zamiana ról. Czy ich przyjaźń przetrwa to burzliwe lato? Odpowiedz Link
abepe Wszystko o miłości 11.09.12, 23:48 Tytuł: Wszystko o miłości Autor: Rosie Rushton Współcześnie opowiedziana historia „Mansfield Park” Jane Austen bez wiejskich bali, za to z iPhonem i koncertami... Kiedy Frankie Price wprowadza się do swoich bogatych kuzynów, nagle wchodzi w środek wydarzeń jak z tabloidów. Nieśmiała, przytłoczona ostatnimi zdarzeniami oraz presją otoczenia, ucieka do swej pasji: przelewa uczucia na papier. Ale gdy w rodzinę uderza skandal, a jej przyjaciel Ned jest pod niebezpiecznym wpływem urokliwiej, ale niezwykle przebiegłej Alicji, zdaje sobie sprawę, że nie obejdzie się bez walki... Odpowiedz Link
abepe Kredens pod Grunwaldem 11.09.12, 23:50 Tytuł: Kredens pod Grunwaldem Autor: Agnieszka Tyszka Dla Klary Goździckiej szkoła to przede wszystkim doskonały trening przed monotonnym i nijakim życiem, jakie teoretycznie czeka każdą dorosłą jednostkę. Literacko uzdolniona licealistka, z błyskotliwym i ironicznie ostrym poczuciem humoru oraz nałogiem zapisywania wszystkiego, zauważa zansę na zmianę losu w... kredensie i pewnej znajomości ze współczującym rycerzem. Czy pojawienie się starego, zakurzonego mebla w domu Klary może faktycznie otworzyć nowy rozdział w jej życiu? Jak Klara poradzi sobie z postępującą chorobą ukochanej babci, ze znienawidzonym ojczymem, ze skrajnie potulną względem niego matką i gdzie w tym wszsytkim znajdzie się miejsce na Bitwę pod Grunwaldem? Odpowiedz Link
chaber69 McDusia 10.10.12, 08:57 Widzę w swojej hurtowni, że w końcu ukazała się "McDusia". Czy ktoś już czytał i może się podzielić wrażaniami? Normalnie biegłabym w te pędy do księgarni, ale od kilku co najmniej tytułów wstecz mi przeszło. Córkę nie ruszają takie klimaty, ale do biblioteki i tak kupię. Na różnych forach opinie są skrajne. Z ciekawości chyba sama się za to zabiorę, ale czy dotrwam do końca? Odpowiedz Link
agnzimka Re: McDusia 23.10.12, 17:42 W internecie burza na temat McDusi, ale ja mam podejście sentymentalne, mam wszystkie tomy, wielokrotnie czytane. Owszem, niektóre rzeczy nie podobały mi się, ale całość przeczytałam z rozrzewnieniem i radością. Odpowiedz Link
abepe Tata reporter 02.11.12, 19:10 Tytuł: Tata reporter Autor: Sergiusz Pinkwart Czy zastanawialiście się kiedyś, jak wygląda codzienne życie dziennikarza telewizyjnego, który, w starannie wyprasowanej koszuli i pod krawatem, pojawia się w wieczornym programie informacyjnym, by na tle płomieni opowiedzieć o wybuchu wulkanu w Chile, lub otoczony przez wymachujących karabinami bojowników, tłumaczy zawiłości rewolucji na Bliskim Wschodzie? Tata reporter to książka o współczesnej rodzinie, która zmaga się z tysiącem codziennych problemów, podczas gdy ojciec dziennikarz, podróżuje po świecie. Żonę reportera i trójkę dzieciaków przyciąga ekran telewizora, na którym pojawia się tata reporter, ale ich własne życie jest również burzliwe i pełne emocji. Wspierają się, wspólnie uczą się języków i gotują. Autorem książki jest Sergiusz Pinkwart, dziennikarz, pisarz i podróżnik. Odpowiedz Link
abepe Blanka 02.11.12, 19:13 Tytuł: Blanka Autor: Izabela Sowa W deszczowy lipcowy poranek Blanka, babcia Naftalina i jej bliska przyjaciółka Karina (odnaleziona po latach na szkolnym zjeździe) wyruszają żelazkiem do Transylwanii, jak przed trzydziestu laty. Trzy bardzo różne osoby, o mocnych charakterach, zmuszone przebywać ze sobą 24 godziny na dobę... nic dziwnego, że podróż obfituje w liczne zgrzyty! Czy uda im się odnaleźć utraconą przyjaźń? Tymczasem Blanka poznaje tajemniczego Drakulę, Rodu z Constancy, który pomaga jej zapomnieć o nieudanej miłości... Odpowiedz Link
abepe Łowy 02.11.12, 19:17 Tytuł: Łowy Autor: Emilia Kiereś Sekrety starego lasu, niebezpieczeństwa kryjące się w świetlistym jeziorze... Daj się wciągnąć w przyjemność śledzenia zabawy literackiej, krok po kroku zbliżając się do rozwiązania nieprawdopodobnej zagadki. Wpisz się na listę czytelniczą już dziś! Odpowiedz Link
abepe Dziewczyna i duchy 02.11.12, 19:20 Tytuł: Dziewczyna i duchy Autor: Tamsyn Murray Kto mówi, że śmierć to koniec wszystkiego? Czy duch Lucy potrafi zaklimatyzować się w nowej sytuacji? Kto pomoże dziewczynie zawrzeć znajomość z R., intrygującym chłopakiem? Odpowiedz Link
abepe Wykradziona 02.11.12, 19:22 Tytuł: Wykradziona Autor: Alyxandra Harvey Przez siedemnaście lat Eloise Hart nie miała pojęcia, że kraina Faery w ogóle istnieje. Do czasu, aż została porwana i uwięziona w Twierdzy Lorda Strahana, króla tej krainy. Strahan miał rządzić tylko przez siedem lat, jak nakazuje tradycja Faery, a potem oddać koronę następnemu władcy. On jednak nie chce oddać władzy, a obu światom zagraża chaos. Jedyną osobą, która może go powstrzymać, jest ciotka Eloise, Antonia. Eloise staje się więc kartą przetargową w rękach króla. Będzie potrzebować pomocy swoich najlepszych przyjaciół: Jo i Devina oraz pozostałych elfich jeńców na dworze Strahana. Z całym światem Faery przeciw niej, Eloise, jej protektor, elf Lucas i tajemniczy Eldris muszą powstrzymać Strahana, podczas gdy oba światy pogrążają się w chaosie. Odpowiedz Link
abepe Plotkarski SMS 02.11.12, 19:25 Tytuł: Plotkarski SMS Autor: Marta Fox Życie Oli, osiemnastoletniej licealistki, która stała się ofiarą cyberprzemocy (cyberbulling) radykalnie zmienia bieg. Krzywdzące plotki, rozprzestrzeniające się jak wirus, powodują, że Ola nie chowa głowy w piasek, nie wyjeżdża, nie ucieka. Wręcz przeciwnie: pracuje w czasie wakacji jako kelnerka w Cafe Plotka, postanawia zdawać maturę w tej samej szkole, próbuje znaleźć winowajcę. Czy to jest możliwe? Czy warto karmić się podejrzeniami i tworzyć kolejne spiskowe teorie? Ola zauważa, że zło, które ją spotkało, paradoksalnie, doprowadziło ją do dobra i zrewolucjonizowało jej życie. Ekran komputera zastąpiony został prawdziwymi relacjami z ludźmi, którzy też pragną ciepła i przyjaźni. Wśród nowych znajomych pojawia się skrzypek, Marcel i…Zdzichu z Bażantowa. Dla kogo Ola straci głowę? Czy będzie to kolejnym tematem plotek? Odpowiedz Link
abepe Dziennik szczęściary 02.11.12, 19:30 Tytuł: Dziennik szczęściary Autor: Penelope Bush Czy pieniądze muszą zmienić wszystko? Charlotte i jej rodzina są przekonani, że 3,7 mln funtów wygranej na loterii nie będzie w stanie ich zmienić. Ale co na to znajomi i rodzina? Gdy z dnia na dzień stajesz się bogaczem, wszystko jeszcze bardziej się komplikuje, niż mogłeś się tego spodziewać. Zabawna, serdeczna i czasami przerażająco uczciwa! Penelope Bush łamie stereotypy i tworzy wiarygodne postacie o skomplikowanym życiu. Lovereading Książka finalistka konkursu Worcestershire Teen Book Award. Nominowana do nagrody Redbridge Children’s Book Award. Odpowiedz Link
abepe Dzienniki Nikki. Chcę zostać gwiazdą 02.11.12, 19:32 Tytuł: Dzienniki Nikki Chcę zostać gwiazdą Autor: Rachel Renée Russell Droga Nikki do sławy: Pojedynek z primadonną, kłótnia z przyjaciółkami a może zespół równie utalentowany co MGR (Młoda Gwiazda Rocka)... Odpowiedz Link
abepe Dwa serca 02.11.12, 19:35 Tytuł: Dwa serca Autor: Laura Summers Becky próbuje rozwikłać tajemnicę swojego nowego serca. Czy łatwo jest żyć z nowym sercem? Odpowiedz Link
abepe Magazyn Heart. Szukamy gwiazd, cz. 3 02.11.12, 19:39 Tytuł: Magazyn Heart Szukamy gwiazd cz. 3 Autor: Cindy Jefferies Ellie z radością wraca na praktyki zawodowe w magazynie dla nastolatek HEART, chociaż życie początkującej dziennikarki to nie tylko moda i rozmowy z celebrytami. Na Ellie spadł obowiazek wyprowadzania na spacery rozpieszczonego pupila Naczelnej, podczas gdy tak naprawdę próbuje namierzyć sławnego pisarza i przeprowadzić z nim wywiad. Ale czy mały piesek zaprowadzi ją do gwiazdy? Odpowiedz Link
abepe Magazyn Heart. Gwiazdy rocka, cz. 4 02.11.12, 19:41 Magazyn Heart Gwiazdy rocka cz. 4 Ellie spędza wakacje na praktykach w redakcji Magazynu Heart. Jest to niesamowita okazja spełnienia marzeń dla osób, dla wszystkich tych, którzy pragną zostać dziennikarzem. Czy Ellie sprosta zadaniu jakie przydzieli jej Naczelna? Czy przyjaźń z najlepszą przyjaciółką przetrwa próbę czasu? Nic nie zwiastuje tego, że będzie dobrze, dopóki Eliie nie pozna przystojnego chłopaka, który przwróci Eliie wiarę we własne możliwości. Odpowiedz Link
bursz Łowy Emilia Kiereś 24.01.13, 16:33 Witam, mojej 9-latce bardzo się spodobała i czyta "srebrnego dzwoneczka" o którym czytam niepochlebne opinie, zamówiłam "brata". Co z akapit-press polecacie dla 9-latki, której podobały się Łowy, opowieść z lekkim dreszczykiem. Pozdrawiam,jola Odpowiedz Link
monika-bader1 Re: Plotkarski SMS 29.01.13, 16:54 świetna powieść. Jak wszystkie inne Marty Fox. Odpowiedz Link