15.12.11, 14:36
Myślę, że czas na nowy wątek o muzyce. Ostatnio pojawiły się i są też w zapowiedziach książki z muzyką w tytule lub treści.

Na początek proponuję stronę - Muzykoteka szkolna.
Obserwuj wątek
    • abepe Stare wątki 15.12.11, 14:40
      Stary wątek1
    • steffa Re: Muzyka 15.12.11, 23:40
      Ostatnio dużo przyszło do mnie płyt z Polskich Nagrań - same nagrania, wiadomo, klasyki naszego i naszych rodziców dzieciństwa, ale szata graficzna WOŁA O POMSTĘ DO NIEBA!
      • violik Re: Muzyka 16.12.11, 16:08
        TVP Kultura od jakiegoś czasu w środy emituje serial "Wszystko jest muzyką" Waldemara Malickiego. Niestety, nie ma powtórek. Serial jest świetny!!! A w sieci nie ma żadnego info na jego temat - ani ile ma odcinków, ani opisu - oprócz bieżących informacji w programach. A szkoda. Bo jest naprawdę wart uwagi.
        • abepe Muzyka dla małolatów 27.12.11, 23:10
          Wprowadzenie do niezwykłego świata muzyki i jej twórców(podtytuł)

https://www.national-geographic.pl/sklep/media/catalog/product/cache/1/image/5e06319eda06f020e43594a9c230972d/M/u/Muzyka-dla-malotalow3D_360x600www.jpg

Mój ośmiolatek właśnie dostał tę książkę. Solidna robota znanego wydawnictwa Dorling Kindersley. Forma podobna do popularnej serii Patrzę-Podziwiam-Poznaję, ale tom grubszy.
          Książka opisuje w zrozumiały dla ucznia podstawówki sposób cechy muzyki z różnych okresów, przedstawia kompozytorów, instrumenty, niektóre formy (te "większe" - operę, oratorium, operetkę. Zawiera sporo informacji o muzyce i instrumentach z różnych stron świata a także o muzyce współczesnej (mój syn bardzo się ucieszył na widok Steve'a Vaia;)
          Brakuje mi trochę redakcji merytorycznej (Jan Garbarek został zaliczony do polskich saksofonistów!), ale liczę na to, że większych błędów nie będzie.
          • sylwina76 Re: Muzyka dla małolatów 27.12.11, 23:27
            Wygląda fajnie. Trochę lakoniczny opis na stronie wydawnictwa, ale jak piszesz to chyba pozycja dla dzieci nieco starszych. Ja szukam czegoś dla pięciolatki - liczę na Co tu jest grane i Wszystko gra A. Czerwińskiej - Rydel z Wytwórni, ale marzy mi się właśnie coś bardziej w stylu Encyklopedii Larousse :), takie kompendium wiedzy muzycznej dla przedszkolaków.
            • abepe Re: Muzyka dla małolatów i Tajemnicze dźwięki 27.12.11, 23:39
              sylwina76 napisała:

> Wygląda fajnie. Trochę lakoniczny opis na stronie wydawnictwa, ale jak piszesz
              > to chyba pozycja dla dzieci nieco starszych. Ja szukam czegoś dla pięciolatki -

Jeżeli jest bardzo zainteresowana - możesz spróbować. Ja mojemu starszemu czytałam "Tam, gdzie mieszka Muzyka?" Klonowa gdy miał chyba 3 lata. Ostatnio znowu wyciągnęłam. Do zdobycia na allegro. Polecam też "Instrumenty muzyczne" z serii "Patrzę-Podziwiam-Poznaję".

> liczę na Co tu jest grane i Wszystko gra A. Czerwińskiej - Rydel z Wytwórni,

Tak, ja też czekam;) Mamy jej Tajemnicze dźwięki, to powieść przeplatana informacjami o instrumentach. Jeszcze nie mieliśmy czasu przeczytać.

> ale marzy mi się właśnie coś bardziej w stylu Encyklopedii Larousse :), takie ko
              > mpendium wiedzy muzycznej dla przedszkolaków.

Aż dziwne, że Larousse nic takiego nie wydał. A może wydał?
              • abepe Re: Muzyka 08.02.12, 00:11
                Dorzucam "Blues nosorożca" (Taborska/Wilkoń)i "Straszną piątkę" (Erlbruch). O obu było pewnie mowa w starych wątkach, ale u nas były ostatnio na tapecie, więc przypominam.
                Opowiadają historie muzycznej kariery pewnych zwierząt. Taborska pisze dość specyficznym językiem, młodszy, prawie pięciolatek zrezygnował w połowie. Ośmiolatek wysłuchał z zainteresowaniem, ale nie wraca. Erlbruch jest żywszy, bardziej wciąga, łatwiej się go słucha. Ja mam w głowie mistrzowską interpretację S. Celińskiej w bajkonurze, ech!
                • abepe Re: Muzyka 30.04.12, 09:59
                  Dziś Dzień Jazzu. Świętujecie? My jak co dzień:) Książkowo będzie Jazz ABZ.

Gdyby tak ktoś chciał wydać The first book od of jazz!!! (dzięki, Zorro, za linka na FB:)
    • steffa Re: Muzyka 20.05.12, 18:47
      Jak się przypadkiem dowiedziałam (i nie wiem, czy nie żałuję) powstała książka o Feliksie Nowowiejskim. Mały Feluś wyrusza w świat. Czy jest na sali anestezjolog?!
      • anndelumester Re: Muzyka 20.05.12, 22:15
        No jak to, nie podoba Ci się?????????????????
        To co Ci wlepiłam, fakt, ładniejsze, a jaka rozkładóweczka - miód malina, ale i to niczego sobie.
        Ostatecznie mogę Ci odpalić jakieś leki zwiotczające, ułatwiają życie estetyczne w tym kraju ;P
        • steffa Re: Muzyka 20.05.12, 23:34
          Przynajmniej humorkojeżyny proszę.
          • basca_basca Re: Muzyka 21.05.12, 14:17
            A moja córka ostatnio w bibliotece wybrała jakiś kiczowaty koszmarek (chyba spodobała jej się uśmiechająca lokomotywa). Wypożyczyłyśmy (choć było parę innych fajnych nowości) i nawet bez reanimacji dałam sobie jakoś radę;) Ale i tak obecnie "Nowy Jork" w domu króluje.
            • basca_basca * 21.05.12, 14:17
              * uśmiechnięta lokomotywa
    • pepperann Re: Muzyka 21.05.12, 15:06
      A ja ostatnio dostałam w prezencie od pewnego stroiciela książeczkę "Jak stroiciel uratował pianino Pomponów" wydane przez Stowarzyszenie Polskich Stroicieli Fortepianów. I całkiem jest fajna merytorycznie oraz nieodrzucająca graficznie. Opowiada oczywiście o zawodzie stroiciela, oraz jak należy szanowac fortepiany :-) Ale nie wiem, czy w ogóle można ją kupić...
      • steffa Re: Muzyka 21.05.12, 18:21
        Bo generalnie się da...
        • modrooczka Re: Muzyka 21.05.12, 18:52
          Ciekawe jest wyd Minimuza. Mieliśmy Jazzowanki, dostaliśmy w prezencie. Przyjemna składanka klasycznych kawałków. Właściwie nie wiem, czemu trzeba wybrać specjalnie dla dzieci te kawałki, ale okładka robi swoje i dzieci uważają tę płytę za swoją.
    • pepperann Re: Muzyka 22.05.12, 10:01
      A ja dzisiaj przeczytałam, że wychodzi nowa płyta z piosenkami do słów Doroty Gellner - "Muzyczne rękawiczki". Na pewno kupię, bo mamy z tej serii "Skaczące nutki". Wydanie jest tanie i zgrzebne, ale piosenki naprawdę fajne (częściowo znane hity Fasolek - typu "Ogórek zielony ma garniturek", ale nie tylko). Bardzo przyzwoite wykonanie. Grupa docelowa: przedszkolaki.
    • rykam "Słowik" z Biblioteczki TW - Opery Narodowej 22.05.12, 10:40
      https://www.axismundi.pl/images/books/274xN/29.jpg

Autor: Hans Christian Andersen
      Tłumaczenie: Bogusława Sochańska
      Ilustracje: Stasys Eidrigevicius
      Wydawnictwo: Axis Mundi

26 maja 2012 odbyła się premiera opery "Słowik" w Teatrze Wielkim - Operze Narodowej i jednocześnie - premiera książki z ilustracjami Stasysa Eidrigeviciusa w nagradzanym tłumaczeniu Bogusławy Sochańskiej.

Piękna nie da się zawłaszczyć, a prawdziwa sztuka może rozkwitnąć tylko wtedy, gdy cieszy się wolnością – oto przesłanie baśni Hansa Christiana Andersena, „Słowik”. Opowieść o cudownym ptaku, który pięknym śpiewem cieszy, wzrusza i uzdrawia – w serii Biblioteczka Teatru Wielkiego - Opery Narodowej.
      • abepe Kot w nutach 14.12.12, 11:59
        Do sprawdzenia jakoś tekstu, bo opracowanie graficzne (tekst wklejony w ramkach na tle ilustracji) trochę męczące.

Anna Siemińska
        KOT W NUTACH

https://www.astraia.pl/uploaded_images/1352456763_90703100.jpg
        • abepe Fundacja... 25.09.13, 08:58
          Muzyka jest dla wszystkich

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka