Dodaj do ulubionych

ciekawa powieść dla 8 - 10-latka??

20.12.11, 22:48
Bardzo prosze o polecenie, o podpowiedz jakiejs fajnej pozycji dla "młodszej młodzieży". Moi chłopcy nają 8 i 10 lat. Własnie skonczyli czytać "Kraksę" Jerrego Spinelli, ja zresztą też :) Bardzo nam się książka podobała.
Nie są na etapie grubych powieści SF, jak kolega mojego syna który ma 10 lat. Chodziłoby nam o coś lekkiego, wciągającego, nowoczesnego i nie za grubego ;) z malutkimi literkami ;)
Niestety moje stare książki, min. Michaela ende mogę wynieść na strych, bo nie docierają do chłopaków. Mnie już nawet nudzi ta książka ("Momo") dziś. Nie wiem dlaczero i bardzo żałuję, ale świat do przodu idzie..
Jakie książki czytały w tym wieku wasze dzieci? Widzę w księgarniach mnóstwo różnych rzeczy i nawet próbowali chłopcy czytać ale nie wszystko jest tak ciekawe jak np"Kraksa".

Więć co czytują Wasze dzieci?? CHŁOPCY I DZIEWCZYNKI.
Obserwuj wątek
    • kagrami Re: ciekawa powieść dla 8 - 10-latka?? 20.12.11, 22:55
      Ze starszych książek podobała im się "Bracia Lwie Serce" A Lindgren.
      Czytali też E.A. Poego, wydanie z obrazkami. Pozwoliłam :) Ulegam po wielu prośbach ;)
    • pa_yo Re: ciekawa powieść dla 8 - 10-latka?? 21.12.11, 09:41
      Smoczy Jeździec Cornelii Funke
    • violik Re: ciekawa powieść dla 8 - 10-latka?? 21.12.11, 09:57
      Akurat na LIŚCIE jest kilka propozycji. Sprawdzałaś?
      I wyszukiwarka podpowie Ci resztę, bo od jesieni jest wałkowana średnio co 2 tygodnie ta grupa wiekowa. Przeczytaj posty na forum. Na pewno coś znajdziesz.
      • kagrami Re: ciekawa powieść dla 8 - 10-latka?? 21.12.11, 11:00
        Ostatnio rzadko tu bywam, teraz szukałam takich wątków i nie znalazłam - stąd moje pytanie.
        Dziękuję za podpowiedzi.
        Akurat "Felix Next i Nika - jedną książkę z serii dostały teraz moje dzieci w prezencie przedświątecznym, poczytamy, każe się, napiszę recenzję ;) ..

Książki z listy też sprawdzimy.

Ja np. odradzam "czarodziej Dwie Lewe Ręce" z serii "z jajem" Porażka.. to z ostatnich nieudanych zakupów.
        • violik Re: ciekawa powieść dla 8 - 10-latka?? 21.12.11, 16:56
          > Ostatnio rzadko tu bywam, teraz szukałam takich wątków i nie znalazłam - stąd moje pytanie.

Kiedy na przykład wpiszesz w wyszukiwarkę "9-lat" - pokaże się lista i można coś wybrać, np mój post o książkach w nurcie fantasy.
          Można też spróbować szukać na "10 lat" i też jest lista tematów, np: Książki dla dzieci starszych 10-13 lat.
          Wszystko świeżutkie.
          • kagrami Re: ciekawa powieść dla 8 - 10-latka?? 21.12.11, 20:44
            Tak, mogę wpisać: 9-latka, 9 lat 9-latkowi 9-latków, dziewięciolatka , dziewięciolatkowi itd i to samo z 8, 10, 11, i 12-latkami.
            Wyszukiwarka działa tylko, jeśli się wpisze dokładne wyrazy.
            "ciekawa powieść dla nastolatka" brzmi inaczej niż "coś do poczytania dla 9-latki" prawda?
            Przepraszam za kłopot, faktycznie łatwiej było zapytać wprost......
            • violik W sprawie wyszukiwarki 22.12.11, 13:27
              Nie rozumiem, czemu tyle emocji w sprawie korzystania z wyszukiwarki.
              Polecam wyszukiwarkę, bo tak prościej.
              Wyszukiwarka działa nawet, gdy wpisze się częściowe wyrazy.
              I żeby być precyzyjnym, ani 8-mio, ani 10-latek nie mieszczą się w definicji nastolatka.
              Poszukując porady na forum nie zakładam też z góry, że książki są tylko dla dziewczynek lub tylko chłopców. Kieruję się wiekiem, a nie płcią. W poście o książkach dla 9-cio latki można znaleźć wiele wartościowych pozycji też i dla chłopca.
              W moim przekonaniu namnażanie tego samego typu zapytań w postach powoduje zniechęcenie forumowiczów do odpowiadania. Kiedy widzę kolejny raz pytanie prawie o to samo, mam wrażenie, że osoba pytająca wcale nie zadała sobie trudu przeczytania ogólnych zasad działalności tego forum, ani nie chciało jej się przeszukać dostępnych na forum zapisów. Jeśli takie posty będą się namnażać, to sądzę, że po jakimś czasie nie będzie odzewu na takie zapytania. Dlatego gorąco polecam wyszukiwarkę.
              • abepe Re: W sprawie wyszukiwarki 22.12.11, 13:44
                violik napisała:

Jeśli takie posty będą się namnażać, to sądzę, że
                > po jakimś czasie nie będzie odzewu na takie zapytania. Dlatego gorąco polecam w
                > yszukiwarkę.

Mnie się nie chce po raz setny pisać o tym samym. Albo dokładniej - szkoda mi czasu. Wolę się zająć książkami.
                Czasem się rozpędzę, albo akurat mam czas - wtedy piszę, ale coraz rzadziej.
                • kagrami Re: W sprawie wyszukiwarki 23.12.11, 17:09
                  To co w takim razie robi ten twój post i wczesniejszy post violik? Gadanie dla samego gadania? Nie chcesz to nie odpisuj - proste?

Napisałas: nie mam czasu tego pisac..

Cos w tym stylu....

• lulilu Re: ciekawa powieść dla 8 - 10-latka?? 21.12.11, 11:13
      Mam synów 9 i 12 lat i na podstawie ich ostatnich opowieści polecam:
      "Czerwona kartka dla Sprężyny" - akcja współczesna, związana ze szkolną drużyną piłkarską
      www.nk.com.pl/czerwona-kartka-dla-sprezyny/860/ksiazka.html
      "Tatsu Taro" ośmiolatek nie mógł się oderwać od lektury
      shop.mediarodzina.com.pl/catalogue/book/id/485/tatsu-taro-syn-smoka-basn-japonska-piotr-fafrowicz
      • kagrami Re: ciekawa powieść dla 8 - 10-latka?? 21.12.11, 20:50
        O, ta pierwsza dobra dla mojego piłkarza. Teraz zaczął czytać GOL! Pierwszy mecz aut. Luigi Garlando, jak skończy to napiszę czy mu się podobało.

www.weltbild.pl/luigi-garlando_a149527.html
        A druga-japońska-może zainteresuje starszego (i mnie) :)

Dziękuję!
    • steffa Re: ciekawa powieść dla 8 - 10-latka?? 21.12.11, 13:42
      "Rico, Oskar i głębocienie" Andreasa Steinhoefela.
      • kagrami Re: ciekawa powieść dla 8 - 10-latka?? 21.12.11, 20:55
        Poszukałam opisu w necie TO BRZMI BARDZO CIEKAWIE!
        Tylko czy ten wątek z porywaczem jest ok dla dzieci? Chodzi mi o to : czy to jest powieśc dla dzieci czy dla dorosłych, którą dzieci mogą przeczytać?
        • kagrami Juniper Berry i tajemnicze drzewo ?? 21.12.11, 20:59
          merlin.pl/Juniper-Berry-i-tajemnicze-drzewo_M-P-Kozlowsky/browse/product/1,964398.html?qrtc_slt=&qrtc_tpl=tpl_prod_ksiazki&qrtc_typ=prd&&qrtc_prd=953344&qrtc_pos=5
          czytał ktoś? straszne czy może być?
        • steffa Re: ciekawa powieść dla 8 - 10-latka?? 21.12.11, 22:52
          Mój 9-latek słuchał audiobooka i bardzo go wciągnęło.
    • abepe Wyszukiwarka 21.12.11, 21:29
      bardzo dobrze pracuje z liczbami - wpisz 8,9,10... (nie na raz, oczywiście).
      • kagrami Re: Wyszukiwarka 23.12.11, 09:44
        Mam! Targi w Łodzi 9-11 grudnia ;)

Ok, ok, juz nie będę pytać wprost skoro to taki problem.... :/
        • cipcipkurka Re: Wyszukiwarka 23.12.11, 11:16
          Hej, Kagrami, nie obrażaj się :) Po prostu dla osób, które regularnie bywają i pisują na forum, takie pytania są... męczące :) A to dlatego, że pojawiają się regularnie, ale również dlatego, że trudno na nie odpowiedzieć---nikt tak dobrze nie zna dzieci, jak rodzice (mam rację? :D), więc ciężko osobie postronnej doradzić "coś ciekawego" komuś, kogo nie znamy.
          U nas wielkim hiciorem ;) były w ciągu ostatnich miesięcy następujące książki:
          - "Magiczne drzewo", wszystkie trzy tomy;
          - "Atramentowe serce" (przy okazji: film bardzo mi się spodobał, chyba nawet bardziej niż książka!)
          - "Anyżowa warownia"
          - "Pamiętnik grzecznego psa".
          • kagrami Re: Wyszukiwarka 23.12.11, 17:04
            Nie obrażam się :)
            Dla mnie męczące są posty o wyszukiwarce, serio. Niektóre rzeczy można łatwo znalezc ale czasem trudno sformuować problem tak, żeby z wyszukiwarki skorzystac.
            Dla mnie bez sensu/męczące są odpowiedzi typu "Google prawdę ci powie...."
            Nie chcę - nie odpisuję. Po co takie pouczanie ludzi, żeby się samemu lepiej poczuć, że się ma do czynienia z lamą (czyli człowiekiem nie znającym się na komputerze i internecie). Ja pisuję i czytam forum od 9 lat i nigdy jeszcze nie odpowiedziałam nikomu: Sprawdz w wyszukiwarce albo na Google....

A za podpowiedzi bardzo dziękuję :))
            • abepe Re: Wyszukiwarka 27.12.11, 12:23
              kagrami napisała:

> Nie chcę - nie odpisuję. Po co takie pouczanie ludzi, żeby się samemu lepiej po
              > czuć, że się ma do czynienia z lamą (czyli człowiekiem nie znającym się na komp
              > uterze i internecie). Ja pisuję i czytam forum od 9 lat i nigdy jeszcze nie odp
              > owiedziałam nikomu: Sprawdz w wyszukiwarce albo na Google....

Ok, liczę na to, że gdy za tydzień padnie to samo pytanie Ty szybko wymienisz jeszcze raz wszystkie tytuły, które Ci polecono!
            • steffa Re: Wyszukiwarka 27.12.11, 15:56
              Ty się nie obraziłaś, ale obraziłaś być może osoby, dzięki którym to forum istnieje. Abepe chce się nie tylko wdawać w takie pyskówki, ale także działać tu, sprawiać, żeby ludzie otrzymali jak najwięcej informacji, żeby mogli ją znaleźć oraz czerpali przyjemność z czytania dzieciom tego, co tu się poleca. Także częściowo dzięki niej w końcu to forum się otworzyło i dało możliwość pisania wszystkim zainteresowanym.
        • abepe Re: Wyszukiwarka 27.12.11, 12:19
          kagrami napisała:

> Mam! Targi w Łodzi 9-11 grudnia ;)

Oj:)) Po wpisaniu 9 w wyszukiwarkę wypada tyle postów szukaj.gazeta.pl/forumSearch.do?&s.sm.query=9&s.sm.forumXx=16375&sf=tresc&s.sm.author=&s.sm.title=
          Tylko dwa pierwsze dotyczą targów w Łodzi.

> Ok, ok, juz nie będę pytać wprost skoro to taki problem.... :/

To nie problem - kto chce niech pisze, ja powtarzam - nie chce mi się setny raz wymieniać tych samych tytułów. I Violik też się nie chce. To tyle.
          Poza tym jest taki punkt netykiety
          Zanim założysz wątek sprawdź, czy temat już nie był omawiany. Użyj wyszukiwarki.
          Jako moderator mam obowiązek zwrócić Ci na to uwagę;)
    • michmaja Re: ciekawa powieść dla 8 - 10-latka?? 23.12.11, 15:54
      - Bracia Hardy F.R. Dixon, seria z kotem W.A.B
      - Młody samuraj 3 tomy Ch. Bradford; Wilczy brat i pozostałe,M. Paver nie są bardzo grube
      • kagrami Re: ciekawa powieść dla 8 - 10-latka?? 24.12.11, 09:29
        Dziękuję Michamaji i wszystkim!
        Na razie mamy sporo do przeglądnięcia i poczytania :)

• kagrami Re: ciekawa powieść dla 8 - 10-latka?? 25.12.11, 22:01
          Dziękuję Michamai :)
          • tymianek21 Re: ciekawa powieść dla 8 - 10-latka?? 27.12.11, 16:39
            Faktycznie wystarczy wpisać 8 lub 10 w wyszukiwarce i wyskoczy wiele wątków o książkach dla dzieci w tym wieku. Polecam
            Magiczne drzewo- cała seria (dostępne chyba w każdej bibliotece. Opisane na forum
            Cała seria o Percy Jacksonie
            merlin.pl/Percy-Jackson-i-bogowie-olimpijscy-tom-1-Zlodziej-Pioruna_Rick-Riordan/browse/product/1,664877.html
            seria: Ulysses Moore
            merlin.pl/Ulysses-Moore-Wrota-czasu-Tom-1-Czesc-1_Ulysses-Moore/browse/product/1,823623.html
            I oczywiście Harry P.
    • xamirek Re: ciekawa powieść dla 8 - 10-latka?? 01.01.12, 13:10
      witam,
      ja mam w domu 8 letnią córę, która niestety nie lubi czytać, ale.... no właśnie ale w szkole mają zadane sporo pozycji obowiązkowych oraz do tego mają sobie sami wybrać 10 pozycji dodatkowych na cały rok. Te dodatkowe opisują same. I tu schody bo jednak razem z obowiązkowymi to 18 pozycji na cały rok (blisko 2 na miesiąc).
      Szukałam róznych i z tych które bardzo jej przypadły do gustu, do tego przeczytała sama, mało opowiada o nich ze sporym zainteresowaniem to:
      "Czy woja jest dla dziewczyn" - oparta na prawdziwej historii ale bez brutalizmu
      "Dziennik cwaniaczka" i seria z zielonej sowy "zaopieku się mną" - tu tytuły są różne ale wszystkie są o smutnych zwierzaczkach ze szczęśliwym zakończeniem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka