Dodaj do ulubionych

Regulamin - do dyskusji

29.12.11, 17:08
Spisałam pierwszą wersję. Pomóżcie zredagować. I proszę o uwagi!

Wstęp

Do dyskusji na forum zapraszamy wszystkie osoby, którym bliskie są książki dla dzieci i młodzieży oraz wszystko co się z nimi wiąże. Prosimy jednak o stosowanie się do zasad, które obowiązują na forum. Oto one:

1. Gdy poruszamy jakiś temat sprawdzamy czy nie był już omawiany na forum. Używamy wyszukiwarki. Tego wymaga netykieta! Po znalezieniu odpowiedniego wątku - możemy do niego dopisać swoje pytanie. Takie długie, wielopostowe wątki wydaja się wprawdzie niewygodne (warto używać ustawienia - pokazuj wszystkie posty w wątku, wtedy nie trzeba co chwilę klikać), ale staja się prawdziwą kopalnią wiedzy na temat danej książki, autora czy problemu. Jeżeli wątek na poszukiwany temat się zarchiwizował, jest sprzed wielu miesięcy i mamy wrażenie, że mogło się pojawić coś nowego lub niedokładnie odpowiada temu o co nam chodzi - zakładamy nowy. Pomocne jest jednak podlinkowanie starego wątku.
2. Jeżeli pytamy o książki przeznaczone dla jakiegoś przedziału wiekowego - także sprawdzamy czy temat nie był już poruszany. Wyszukiwarka działa także gdy wpisujemy liczby. Z tego też powodu pisząc o książkach, które czytają nasze dzieci podajemy wiek liczbowo, nie w formie wyrazu. Warto też zajrzeć na siostrzane forum Lista Książek dla Dzieci. (Starajmy się je rozwinąć!)
3. Poruszając temat jakiejś książki zawsze wpisujemy co najmniej tytuł. Niedopuszczalne jest podawanie samego linku do strony, na której można książkę znaleźć (po pierwsze książki czasem dość szybko znikają spod linkowanych adresów i nie wiadomo wtedy o jaką książkę chodzi, po drugie wyszukiwarka nie czyta linków). Warto używać linków aktywnych. Zawierają one tytuły więc są najwygodniejsze - tytuł i link w jednym.
4. Dodatkowo, nie obowiązkowo: gdy pytamy o opinie na temat jakiejś książki podajemy jej tytuł, warto wpisać nazwisko autora, ilustratora i podlinkować okładkę (często dopiero widok książki wywołuje w nas wspomnienia na jej temat).
5. Nowości wychodzące w konkretnych wydawnictwach umieszczane są w wątkach Nowości wydawnicze. Konkretnymi wydawnictwami opiekują się różne osoby z forum i one umieszczają tam informacje. Jeżeli jednak minęło kilka tygodni od pojawienia się danej książki a nie została ona umieszczona w tym wątku - może ją dopisać inna osoba. W wątkach z nowościami można o książkach danego wydawnictwa rozmawiać.

Zasady wymiany i sprzedaży na forum
1. Jeżeli szukamy jakiejś książki, chcemy ją odkupić - wpisujemy informację do wątku Straganik.
2. Informację o chęci sprzedania, wymiany książek umieszczamy w wątku Straganik. Można podlinkować swoją aukcję na allegro, ale nie może mieć ona formy licytacji. Dopuszczalna jest tylko forma Kup teraz.
3. Posty z wątku Straganik kasowane są po trzech miesiącach. Jeżeli jakieś ogłoszenie jest aktualne po tym czasie - należy je wpisać jeszcze raz.
3. W wątku Allegro - okazje nie umieszczamy swoich aukcji.

Informacje dla osób działających na rynku książki.
1. Jesteście u nas mile widziani. Zapraszamy Was do dyskusji o książkach. Prosimy o nie traktowanie forum jako tablicy ogłoszeń. Jeżeli jednak bardzo was kusi, żeby nas o czymś poinformować - róbcie to pod własnych nazwiskiem lub nazwą instytucji lub firmy, którą reprezentujecie.
2. Jeżeli chcecie nas zaprosić na jakieś wydarzenie - piszcie w wątku Dzieje się na mieście.
3. Jeśli chcecie poinformować o jakiejś promocji zapraszamy do wątku Okazje cenowe.
4. Jeżeli macie powód, żeby ogłosić jakiś swój sukces lub chcecie podzielić się swoją radością - piszcie w wątku Chwalę się.
5. Księgarze proszeni są o nie linkowanie do swojej księgarni.
6. Nick forumowy nie może być adresem strony, także sygnaturka nie może zawierać takiego adresu (zgodnie z regulaminem forum gazeta.pl).
6. Oczywiście nie każda osoba z branży książkowej musi ujawniać swoje nazwisko na forum. Każdy ma prawo do anonimowości. Pamiętajmy jednak, że o nas świadczy to, co piszemy. Jeżeli krytykujemy konkurencję, czy chwalimy osiągnięcia osób, z którymi jesteśmy związani - zastanówmy się czy działamy fair ukrywając się pod nickiem.
Obserwuj wątek
    • abepe Re: Regulamin - do dyskusji 29.12.11, 17:17
      Oj, widzę, że od czasu gdy napisałam regulamin miałam trochę przemyśleń i zmieniłam zdanie. Zastanówcie się więc ze mną nad tym fragmentem 1. punktu:

1.Jeżeli wątek na poszukiwa
      > ny temat się zarchiwizował, jest sprzed wielu miesięcy i mamy wrażenie, że mogł
      > o się pojawić coś nowego lub niedokładnie odpowiada temu o co nam chodzi - zakł
      > adamy nowy. Pomocne jest jednak podlinkowanie starego wątku.

W przypadku wątku zarchiwizowanego - wiadomo - trzeba założyć nowy. Czy w tych dwóch przypadkach, które wymieniam potem:
      jest sprzed wielu miesięcy i mamy wrażenie, że mogł
      > o się pojawić coś nowego lub niedokładnie odpowiada temu o co nam chodzi

zakładać nowy czy jednak dopisywać?
      Do tego sprzed wielu miesięcy starego chyba jednak dopisywać. A do niedokładnie takiego o jaki nam chodzi - zakładać nowy. Tak?

• zona_mi Re: Regulamin - do dyskusji 29.12.11, 21:01
        Do żywych wątków się dopisywać, jeśli temat ten sam. Jeśli nawet trochę tylko poboczny, ale o tej samej książce itp - dopisywać się.
        To już każdy sam oceni w miarę możliwości, wierzmy tubywalcom :)

Co do linkowania okładek - działają tu bbcody, można wstawiać zdjęcia okładek do postów, to ułatwia i przyspiesza oglądanie, zamiast klikania w linki. Wystarczy kilknąć w IMG w niebieskim kwadracie nad pisanym postem i wstawić adres obrazka z sieci.
        • tattarak Re: Regulamin - do dyskusji 29.12.11, 22:50
          Wstyd mi, bo zdałam sobie sprawę, że nie do wszystkich zasad się stosowałam. Abepe, mocno się napracowałaś.

Też jestem za tym, aby w miarę możliwości dopisywać się do starych wątków i jak najmniej powielać. Raczej nie przeszkadzają mi linki do okładek, bardziej niektóre zdjęcia, które straszą gigantyczną wielkością:)
          • zona_mi Re: Regulamin - do dyskusji 30.12.11, 00:11
            Można zamieszczać mniejsze zdjęcia :)
            Tak jest wygodniej i szybciej.
            Jeśli chodzi o wielkość, to ja wnioskuję o sygnaturki zgodne z regulaminem Gazety - maksymalnie cztery wersy, zamiast ochnastu suwaczków i zdjęcia na dodatek.
            Informacji o ilości zębów proponuję tu w ogóle zakazać, takich np:

https://s2.pierwszezabki.pl/043/0433699d0.png?5702?1325200037
            • abepe Re: Regulamin - do dyskusji 30.12.11, 13:19
              zona_mi napisała:

> Informacji o ilości zębów proponuję tu w ogóle zakazać, takich np:

Takich tak, ale jeżeli ilość zębów mieści się w regulaminowych czterech wersach - niech sobie będzie;)
            • bbkk Re: Regulamin - do dyskusji 30.12.11, 13:49
              zęby górą :-D
          • abepe Re: Regulamin - do dyskusji 30.12.11, 13:18
            tattarak napisała:

> Wstyd mi, bo zdałam sobie sprawę, że nie do wszystkich zasad się stosowałam.

Zakładam, że dopóki zasady nie są ogłoszona a tylko sobie co jakiś czas je wspominamy - nie stosowanie się do nich nie jest przestępstwem:)) A do których się nie stosowałaś? Może są bez sensu? Właśnie dlatego chcę je przedyskutować, mam świadomość, że może za dużo wymagam (na swoje usprawiedliwienie mam tylko to, że one ułatwiają życie moderacji; proszę o wyrozumiałość, moderowanie forum to moje dodatkowe zajęcie, poza nim pracuję na pełnym etacie w innej branży i mam rodzinę)

Ab
            > epe, mocno się napracowałaś.
            >

A nie, samo spisanie zajęło mi mało czasu. W głowie mam je od dawna:))

• abepe Re: Regulamin - do dyskusji 31.12.11, 13:43
      Jeszcze jeden ważny punkt - tytuł wątku powinien w miarę precyzyjnie określać jego temat. Na przykład tegoroczny temat świąteczny Czy już o nich myślicie? tego warunku nie spełnia i wydaje mi się, że może być omijany przez zainteresowane osoby.
      Pamiętajmy, że wielu osobom brakuje czasu na otwieranie wszystkich wątków. Pomóżmy sobie wybrać to, co nas interesuje. Inną sprawą jest to, że często dyskusja w wątku zbacza z tematu i trudno to ganić (przyznaję, często sama skręcam z dyskusją, kto mnie zna na żywo - wie, że jestem gadatliwa i skora do dygresji:)
      Więc jeżeli ktoś chce być naprawdę na bieżąco z tym czym żyje forum - musi zaglądać wszędzie;) Ale nie każdy musi tego chcieć, więc postuluję usilnie to, co w pierwszym zdaniu. Poza tym - to także wymóg netykiety.
      • zona_mi Re: Regulamin - do dyskusji 31.12.11, 17:39
        Dobry tytuł ułatwia wstępną identyfikację.
        Ale myślę, że skręcanie wątków jest dopuszczalne, bo to przecież nie jest forum dla sztywniaków.
        • iks54 Re: Regulamin - do dyskusji 01.01.12, 19:46
          zona_mi napisała:

> Dobry tytuł ułatwia wstępną identyfikację.
          > Ale myślę, że skręcanie wątków jest dopuszczalne, bo to przecież nie jest forum
          > dla sztywniaków.
          Zgadzam się z przedmówczynią.
          Poza tym wymienione we wstępie zasady forum uważam za rozsądne.

Co do "skręcania" to jak dla mnie jest to sól, bez której dyskusje się jakieś sztywne i nienaturalne. Oddając czesć i należny szacunek bogatej wiedzy forum i potędze pomocy wyszukiwarki :) to jednak "skręcanie" (czy jak to tam zwał) sprawia, że jest tu miło, przyjaźnie i chce się tu zaglądać.
          • abepe Re: Regulamin - do dyskusji 03.01.12, 22:37
            Postaram się w miarę możliwość podpiąć większość wątków, które dotyczą popularnych tematów lub są w jakiś sposób zbiorcze do wątku Wątki, do których warto zaglądać. Jeżeli macie ochotę coś tam dodać - proszę bardzo. I proszę pamiętać, że takowy wątek istnieje.

Do regulaminu dodam punkt na jego temat (dla gardzących wyszukiwarką jak znalazł;)
            • verdana Re: Regulamin - do dyskusji 04.01.12, 09:21
              Mniej sztywno podchodziabym do zakladania nowych wątków. Wyszukiwarka dobra rzecz, nie przeczę, ale 1. Sporo osób nie ma ochoty dopisywać sie jako post 45 do dyskusji sprzed ośmiu miesięcy - wiadomo, ze ta dyskusja już jest martwa, a być może ta osoba ma na temat omowionej już ksiązki coś nowego do powiedzenia, 2. Taki sztywny wymóg powoduje,z e wiele mało piszacych, a zainteresowanych po prostu bedzie się bało założyć watek - a nuż wykroczą poza regulamin.
              Nie widze tez nic strasznego w dopisania do watku, "Droga X., już to omawialismy" i podanie linku, albo i nie... Pewnie, ze to zalecenie jest bardzo dobre, ale jako własnie zalecenie czy rada, a nie sztywny wymóg regulaminowy.
              • abepe Re: Regulamin - do dyskusji 04.01.12, 09:58
                verdana napisała:

> Mniej sztywno podchodziabym do zakladania nowych wątków. Wyszukiwarka dobra rze
                > cz, nie przeczę, ale 1. Sporo osób nie ma ochoty dopisywać sie jako post 45 do
                > dyskusji sprzed ośmiu miesięcy - wiadomo, ze ta dyskusja już jest martwa, a być
                > może ta osoba ma na temat omowionej już ksiązki coś nowego do powiedzenia,

Wątki archiwizują się po roku, czasem częściej. Moim zdaniem niektóre warte są tego, żeby je uratować przed archiwizacją przez dopisanie się właśnie. Nie raz wyszło nam na dobre przywrócenie do życia dyskusji sprzed miesięcy. Wiele się można z takiej starej dyskusji dowiedzieć.

2.
                > Taki sztywny wymóg powoduje,z e wiele mało piszacych, a zainteresowanych po pro
                > stu bedzie się bało założyć watek - a nuż wykroczą poza regulamin.
                > Nie widze tez nic strasznego w dopisania do watku, "Droga X., już to omawialism
                > y" i podanie linku, albo i nie... Pewnie, ze to zalecenie jest bardzo dobre, al
                > e jako własnie zalecenie czy rada, a nie sztywny wymóg regulaminowy.

Ale przecież "złamanie" punktu regulaminu nie skutkuje wyrzuceniem z forum, najczęściej zwraca się delikwentowi uwagę i raczej w grzecznym stylu. Chodzi o to, żeby zminimalizować częstotliwość powtórzeń wątków (przypominam - mówi o tym netykieta) i żeby było się do czego odnieść w przypadku pretensji. Regulamin nie jest jakimś sztywnym wykazem reguł, jest pomocą dla nas wszystkich.
                • abepe Re: Regulamin - do dyskusji 08.01.12, 20:17
                  Czy macie jeszcze jakieś uwagi? Chciałabym koło 10-15.01 wrzucić regulamin na stronę.

Propozycja do informacji o tym, co dzieje się w różnych miastach, regionach. Nie musi wszystko lądować w zbiorczym wątku Dzieje się na mieście. Na wzór Dzieje się w Trójmieście można stworzyć wątek Dzieje się w mieście X, lub regionie Y . Ale muszą być zainteresowani z danego regionu, moderatorki nie będą się tym zajmować. Proszę tylko potem trzymać się jednego wątku z danego miasta.
    • basca_basca Re: Regulamin - do dyskusji 12.01.12, 17:46
      Ja choć lubię czytać, za regulaminami nie przepadam.
      Osobiście ograniczyłabym do minimum koniecznych zdań - bez wyjaśnień i dygresji.
      • zona_mi Re: Regulamin - do dyskusji 12.01.12, 21:13
        A konkretniej?
    • basca_basca Re: Regulamin - do dyskusji 12.01.12, 21:40
      Myślałam o czymś w tym stylu
      1. Użyj wyszukiwarki zanim stworzysz nowy wątek. Dopisuj do już istniejącego.
      Jeśli wątek jest zarchiwizowany podlinkuj go swoim wątku:)
      2. Pisząc o książkach, które czytają nasze dzieci podajemy wiek liczbowo, nie w formie wyrazu
      Warto też zajrzeć tu Lista Książek dla Dzieci
      3. Pisząc o książce podaj tytuł. Sam link do strony jest niedopuszczalny.
      itd...

• rzezucha.ma Re: Regulamin - do dyskusji 13.01.12, 00:02
        basca_basca napisała:

> Myślałam o czymś w tym stylu
        > 1. Użyj wyszukiwarki zanim stworzysz nowy wątek. Dopisuj do już istnieją
        > cego.
        > Jeśli wątek jest zarchiwizowany podlinkuj go swoim wątku:)
        > 2. Pisząc o książkach, które czytają nasze dzieci podajemy wiek liczbowo, ni
        > e w formie wyrazu

> Warto też zajrzeć tu Lista Książek dla Dzieci
        > 3. Pisząc o książce podaj tytuł. Sam link do strony jest niedopuszczalny
        > .
        > itd...
        >
        Też wydaje mi się, że pierwszą część regulaminy trzeba maksymalnie uprościć. Za dużo czytania.
        • mochito Re: Regulamin - do dyskusji 13.01.12, 00:17
          również jestem za skróceniem. w obecnym stanie zaglądający będzie czytał pogrubiony tekst regulaminu, nie będzie się zagłębiał w jego dalszy opis - taka leniwa natura ludzka, na przykład moja :)
    • basca_basca Re: Regulamin - do dyskusji 13.01.12, 10:16
      A jakie macie spostrzeżenia z tym pierwszym punktem?
      Z jednej strony - rzeczywiście duży ład jest, kiedy wątek odnośnie jednej książki jest rozwijany. Ale z mojej krótkiej obecności zauważyłam, że dużo łatwiej i szybciej rozwija się nowy temat:
      forum.gazeta.pl/forum/w,16375,131607469,131607469,mamaniowa_Kolysanka_o_piersiach_mamy_.html
      niż jeśli o książce pisze się w istniejącym już wątku np nowości:
      forum.gazeta.pl/forum/w,16375,121625053,121625053,Dwie_Siostry_nowosci_2011.html
      Być może to przypadek? Co myślicie o tym:)
      • basca_basca Re: Regulamin - do dyskusji 13.01.12, 10:23
        ps. zapomniałam dodać, że bardzo podoba się idea podlinkowywania starych wątków:D
      • rzezucha.ma Re: Regulamin - do dyskusji 13.01.12, 10:39
        Z moich obserwacji jest tak: o ile jest naturalnym, że powstają watki dotyczące konkretnej książki i w nich rozwija się dyskusja, o tyle dyskutowanie w wątkach z nowościami "nie jest zabronione", można coś tam wrzucić, swoje uwagi, czy opinię, czy info n.t. innego wydania. WYDAJE MI SIĘ, że jak taka dyskusja za bardzo wyrasta to moderatorzy decydują się na wyciągnięcie go z nowości jako temat samodzielny.
        • basca_basca Re: Regulamin - do dyskusji 13.01.12, 13:28
          Dzięki za wyjaśnienie:)
          Ale w sumie po przeczytaniu 1 punktu w regulaminie miałam wrażenie, że bardziej wskazane jest dopisywanie uwag do nowości, skoro tam pierwszy raz pojawiło się wspomnienie książki niż tworzenie nowego wątku.
          • abepe Re: Regulamin - do dyskusji 14.01.12, 12:59
            Po namyśle postanowiłam nie rezygnować z wyjaśnienia dlaczego niektóre wątki są skasowane. Jeżeli nie będzie tego w regulaminie - będziemy musieli tłumaczyć to wiele razy po kasowaniu postu. Mnie się nie chce!

Moim zdaniem przeczytanie regulaminu nie wymaga dużego wysiłku.

Czy chcemy, żeby zaczął wreszcie obowiązywać czy nadal hulaj dusza...?
            • abepe Re: Regulamin - do dyskusji 14.01.12, 13:07
              bbkk napisała:

> Niech ten regulamin zacznie obowiązywać!

Ok, w weekend zacznie (rozumiem, że nie ma uwag do dodania).

edyta0
              Moze warto watek "Regulamin" ustawic na poczatku strony. Nie kazdy nowy uczestnik forum wie, ze takie cos istnieje, stad pewnie takie pytania.

mochito
              jestem nową uczestniczką forum, śledzę je regularnie i jestem wdzięczna, że dzięki Wam moja 2letnia córka ma szansę poznać wiele ciekawych książek, o istnieniu których nie miałam pojęcia, a które zachwycają i mam nadzieję sprawią, że rozsmakuje się w literaturze w przyszłości, ale...
              wraz z otwarciem forum dla wszystkich miejcie na uwadze to, że będą tu trafiać osoby "z przypadku", "na chwilę", które nie będą czytać regulaminu, choćby był on umieszczony na samym początku pogrubiony, podkreślony i z wykrzyknikami. i będą się zdarzały przypadki jak ten tutaj i te wcześniejsze. i moim zdaniem nie ma sensu się wściekać na te osoby, bo to będzie je odstraszało od forum (a rzecz chyba w tym, aby przyciągało nowych czytelników-uczestników, bo inaczej jaki sens ma jego otwarcie?), lecz sensowniej jest pomóc w sposób jaki zrobiła to ucello.
              to się wypowiedziałam :) teraz możecie mnie zjeść ;)

abepe
              edytao napisała:
              > Moze warto watek "Regulamin" ustawic na poczatku strony. Nie kazdy nowy uczestn
              > ik forum wie, ze takie cos istnieje, stad pewnie takie pytania.

Tak będzie. Na razie regulamin jest w fazie opracowywania. Postaram się jeszcze raz go przepisać i opracować. Pogrubić co trzeba itd. Czekam na propozycje.

abepe
              mochito napisała:

> wraz z otwarciem forum dla wszystkich miejcie na uwadze to, że będą tu trafiać
              > osoby "z przypadku", "na chwilę", które nie będą czytać regulaminu, choćby był
              > on umieszczony na samym początku pogrubiony, podkreślony i z wykrzyknikami. i b
              > ędą się zdarzały przypadki jak ten tutaj i te wcześniejsze. i moim zdaniem nie
              > ma sensu się wściekać na te osoby, bo to będzie je odstraszało od forum (a rzec
              > z chyba w tym, aby przyciągało nowych czytelników-uczestników, bo inaczej jaki
              > sens ma jego otwarcie?), lecz sensowniej jest pomóc w sposób jaki zrobiła to uc
              > ello.

Staramy się zapobiegać sytuacjom, gdy ktoś czuje się obrażony, ale, wierz mi, są osoby, które obrażają się na każda uwagę. Zwracanie uwagi w nieregulaminowym wątku jest nieco bez sensu, ponieważ wtedy nie mogę wątku wyciąć dopóki osoba, do której uwaga jest kierowana tej uwagi nie przeczyta. Poza tym jeżeli wątek się pozostawi - rozwija się czasem w nim dyskusja i wtedy już naprawdę głupio ją wyciąć. Mam zamiar robić kasować nieregulaminowe wątki i zamiast nich wstawiać wątek Do forumowicza/czki X z odesłaniem do regulaminu. Teraz tego nie robię, bo regulamin jeszcze nie obowiązuje.

Patrzcie jednak - po tym wątku widać, że regulamin ma sens - gdyby założycielka wątku od razu zajrzała do Straganiku dowiedziałaby się, że poszukiwana książka jest do kupienia na allegro.

> to się wypowiedziałam :) teraz możecie mnie zjeść ;)

Czy jesteś lekkostrawna?

edyta0
              Boje sie tylko, ze wytworzy sie podobny klimat co w "Szafie malucha", gdzie w zaleznosci od nastroju, byc moze pokazania swojej wyzszosci innym kasowane sa rozne watki. Miejmy na uwadze to, ze osoby tu przychodzace nie maja pojecia o zasadach, ktore tu panuja, wiec kpienie z nich, czy wytykanie bledu zalozenia takiego postu jest nie na miejscu. Nie zrobmy z tego forum zamknietej kliki, nie tworzmy grupki osob, ktore sie ze soba znaja i trzymaja sztame a reszta uczestnikow (mniej zana) sa mniej powaznie traktowane.

Moje osobiste zdanie jest takie, im wiecej procedur, im wiecej punktow w regulaminie tym wieksze zniechecenie do forum. To takie moje skromne zdanie.

• abepe Re: Regulamin - do dyskusji 14.01.12, 13:08
                edytao napisała:

>Boje sie tylko, ze wytworzy sie podobny klimat co w "Szafie malucha", gdzie w zaleznosci od >nastroju, byc moze pokazania swojej wyzszosci innym kasowane sa rozne watki.

Dziękuję za dobra opinię o zonie i o mnie.
            • rzezucha.ma Re: Regulamin - do dyskusji 14.01.12, 13:25
              > Po namyśle postanowiłam nie rezygnować z wyjaśnienia dlaczego niektóre wątki są
              > skasowane. Jeżeli nie będzie tego w regulaminie - będziemy musieli tłumaczyć t
              > o wiele razy po kasowaniu postu. Mnie się nie chce!

I tak tak będzie. Osoby, które pytają, dlaczego ich wątek został usunięty nie czytają regulaminów...
              Może osobny punkt w regulaminie:
              Kasowane będą wątki: kolejne na ten sam temat; reklamowe; umieszczone w złym miejscu (szukam/kupię/sprzedam)
              Coś w ten deseń. A nie jako rozwinięcie punktu na inny temat (np pisania na temat ;))
              Do czytania zniechęca rozwlekłość pierwszych punktów i ich optyczny "ogrom". Naprawdę.
              Oczywiście, że przeczytanie regulaminu nie wymaga dużego wysiłku. Ale kto z ręka na sercu czyta NAJPIERW regulamin, zanim daje się wciągnąć w wir dyskusji? To jak z instrukcjami obsługi. Oczywiście, że są osoby, które przeczytają od deski do deski. Dużo więcej jest takich, którzy stosują metodę "rozpoznanie w boju" ;)
              • zona_mi Re: Regulamin - do dyskusji 14.01.12, 13:34
                > Ale kto z ręka na sercu czyta NAJPIERW regulamin, zanim daje się wciągnąć w wir dyskusji?

Ja.

Co do przykładu z turystą spławionym przez tubylca - jeśli turysta nie wie i najpierw pyta - jest ok.
                Jeśli turysta nie wie i depcze czyjąś pietruszkę - nie jest ok.

Dlatego ani myślę tłumaczyć osobie, która założyła tutaj już trzy wątki: zapraszam do skorzystania z moich usług, czemu usuwam jej wątki stąd i i z innych f. na których się tak serdecznie ogłasza.
              • abepe Re: Regulamin - do dyskusji 14.01.12, 13:40
                rzezucha.ma napisała:

> I tak tak będzie. Osoby, które pytają, dlaczego ich wątek został usunięty nie c
                > zytają regulaminów...

Nie będzie. Będziemy odsyłać do regulaminu, tam będzie wyjaśnienie.

> Do czytania zniechęca rozwlekłość pierwszych punktów i ich optyczny "ogrom". Na
                > prawdę.

Trudno.

> Oczywiście, że przeczytanie regulaminu nie wymaga dużego wysiłku. Ale kto z ręk
                > a na sercu czyta NAJPIERW regulamin, zanim daje się wciągnąć w wir dyskusji? To
                > jak z instrukcjami obsługi. Oczywiście, że są osoby, które przeczytają od desk
                > i do deski. Dużo więcej jest takich, którzy stosują metodę "rozpoznanie w boju"
                > ;)

Oczywiście, że jest wiele takich osób. Dlatego nie będziemy ich kasować i ignorować tylko odeślemy do regulaminu.
    • rzezucha.ma Re: Regulamin - do dyskusji 14.01.12, 13:38
      poza tym jeśli już ktoś się skusi na czytanie regulaminu, wydaje mi się, że na prawdę woli krótkie, jasne komunikaty, nawet jeśli miałoby być ich kilka więcej, niż rozwlekłe, długie zdania z dygresjami.
      Mogę?:

> 1. Poruszając jakiś temat sprawdzamy czy nie był już omawiany na forum. U
      > żywamy wyszukiwarki.
      Po znalezieniu odpowiedniego wątku dopisujemy swoje pytanie.
      > 2. Jeżeli wątek na poszukiwany temat się zarchiwizował, lub niedokładnie odpowiada temu o co nam chodzi - zakładamy nowy. Należy jednak podlinkować stary wątek.
      > 3. Jeżeli pytamy o książki przeznaczone dla jakiegoś przedziału wiekowego - tak
      > że sprawdzamy czy temat nie był już poruszany. Wyszukiwarka działa także gdy
      > wpisujemy liczby
      . Warto też zajrzeć tu: Lista Książek dla Dzieci. (Starajmy się je rozwinąć!)
      > 4. Poruszając temat jakiejś książki zawsze wpisujemy co najmniej tytuł. Nied
      > opuszczalne jest podawanie samego linku
      do strony, na której można książkę
      > znaleźć. Warto używać linków aktywnych.
      > 5. Nowości wychodzące w konkretnych wydawnictwach umieszczane są w wątkach [url
      > =https://forum.gazeta.pl/forum/w,16375,122205394,122205394,Nowoscie_wydawnicze.h
      > tml]Nowości wydawnicze[/url]. Konkretnymi wydawnictwami opiekują się różne osoby z forum i one umieszczają tam informacje.
      > Jeżeli jednak minęło kilka tygodni od pojawienia się danej książki a nie zosta
      > ła ona umieszczona w tym wątku - może ją dopisać inna osoba. W wątkach z nowośc
      > iami można o książkach danego wydawnictwa rozmawiać.
      >

Ja też nie przepadam za takimi nieco moralizatorskimi wtrętami, jak ten apel na końcu "do osób z branży"...
      • abepe Re: Regulamin - do dyskusji 14.01.12, 13:42
        rzezucha.ma napisała:

> Ja też nie przepadam za takimi nieco moralizatorskimi wtrętami, jak ten apel na
        > końcu "do osób z branży"...

Gdybyś przeprowadziła zamiast zony czy mnie kilka dyskusji w kulisach forum z osobami z branży zrozumiałabyś skąd ten wtręt.
      • abepe Re: Regulamin - do dyskusji 14.01.12, 13:49
        rzezucha.ma napisała:

> poza tym jeśli już ktoś się skusi na czytanie regulaminu, wydaje mi się, że na
        > prawdę woli krótkie, jasne komunikaty, nawet jeśli miałoby być ich kilka więcej
        > , niż rozwlekłe, długie zdania z dygresjami.

Jestem skłonna zamieścić dwa regulaminy:) Krótki do szybkiego wglądu a pod spodem - wersję z wyjaśnieniami.
        • anndelumester Re: Regulamin - do dyskusji 14.01.12, 14:14
          Jestem skłonna zamieścić dwa regulaminy:) Krótki do szybkiego wglądu a pod spod
          > em - wersję z wyjaśnieniami
          I bdb, ale koniecznie ze stosownym komentarzem :D, a dla takich, którzy w ogóle nie lubią czytać wersję obrazkową.
          • violik Re: Regulamin - do dyskusji 14.01.12, 15:55
            Bardzo rozbudowany regulamin.
            Mam drobne pytanie dotyczące dopisywania się do wątków. To w związku z pierniczkami i innymi akcjami czasowymi. Bo ta akcja pierniczkowa, czy wiosenna, czy wielkanocna - to są wątki moim zdaniem funkcjonujące w danym sezonie. Czyli tu właśnie raczej nie powinno być tak, jak w tym roku, że forumowiczki pisały w 3 wątkach, bo dopisywały się do starego (założony w 2009), a dwa nowe tegoroczne wątki powstały z tytułami o trudnej identyfikacji(wątek z listopada 2011 i niewypał z października 2011) . No i takie to było rozmyte. Ja postuluję, aby były wątki funkcjonujące tylko sezonowo, np pierniki 2012 i aby były archiwizowane po sezonie. Bo robi się bałagan. A akcja sezonowa to raczej służy temu, aby zebrać osoby chętne w danej chwili i tam sobie pokątnie pogadać. Tak myślę. Czy mogą być wątki sezonowe, bez dopisywania się w nieskończoność?
            • abepe Re: Regulamin - do dyskusji 14.01.12, 18:59
              violik napisała:

> Bardzo rozbudowany regulamin.
              > Mam drobne pytanie dotyczące dopisywania się do wątków. To w związku z piernicz
              > kami i innymi akcjami czasowymi. Bo ta akcja pierniczkowa, czy wiosenna, czy wi
              > elkanocna - to są wątki moim zdaniem funkcjonujące w danym sezonie.

Mnie się także wydaje, że wątki sezonowe mogą być w każdym roku nowe. Ale dobrze, gdy podlinkowane są stare wątki, w których najczęściej jest także sporo informacji.

> Ja postuluję, aby były wątki funkcjonujące tylko sezonowo, np pierniki 2012
              > i aby były archiwizowane po sezonie.

Ale wątki archiwizują się automatycznie. Nie mamy możliwości zrobienia tego ręcznie. Nie będziemy ich usuwać, bo wtedy staną się niewidoczne dla wszystkich oprócz moderatorek.

• basca_basca Re: Regulamin - do dyskusji 14.01.12, 18:31
            > I bdb, ale koniecznie ze stosownym komentarzem :D, a dla takich, którzy w ogóle
            > nie lubią czytać wersję obrazkową.

Ikonki w istocie to najlepsze rozwiązanie :D - tylko trudno byłoby takowe stworzyć.
            Bo o co chodzi w regulaminie - o to by był przestrzegany, a nie o to by go przeczytać. Obraz zaś najszybciej trafia do naszej świadomości. Nie bez kozery na drodze są znaki drogowe, a nie ich długie opisy.
          • joagraba Re: Regulamin - do dyskusji 14.01.12, 20:51
            > I bdb, ale koniecznie ze stosownym komentarzem :D, a dla takich, którzy w ogóle
            > nie lubią czytać wersję obrazkową.

Jak na forum książkowe przystało :).
        • basca_basca Re: Regulamin - do dyskusji 14.01.12, 17:51
          > Jestem skłonna zamieścić dwa regulaminy:) Krótki do szybkiego wglądu a pod spod
          > em - wersję z wyjaśnieniami.

Fajny pomysł:)
          Jako nowy "użytkownik" forum - nie pamiętam wszystkich zasad tutaj panujących. Dlatego zaproponowałam krótką formę regulaminu, bo im mniej tekstu, tym lepiej coś się zapamiętuje.
          • zona_mi To nie egzamin :) 14.01.12, 19:10
            > bo im mniej tekstu, tym lepiej coś się zapamiętuje.

Po pierwsze w każdej chwili można zajrzeć do wątku z zasadami, aby się upewnić zanim założymy własny wątek.
            Po drugie problemem nie jest to, że ktoś nie doczytał jakiegoś szczegółu w regulaminie, tylko jeśli w ogóle ma go w nosie.
            Po trzecie rzecz w tym, żeby było nam wygodnie i sprawnie i można proponować zmiany w przepisach, ale Abepe od lat mieszka na tym forum, ja także na paru innych i pewne rzeczy mamy sprawdzone przez doświadczenie.
            Po czwarte nie jest zbrodnią założenie ochnastego wątku Co dla trzylatka, ale już "nieświadome" reklamowanie się, co zdarza się stosunkowo często, zbrodnią jest. Zaś Co dla trzylatka to najwyżej wykroczenie i dyskomfort dla często bywających, którzy swoimi podpowiedziami i tak to regulują, a my będziemy wycinać, zanim się wątek rozrośnie.
            • basca_basca Re: To nie egzamin :) 14.01.12, 19:44
              Ja nie dyskutuję z zasadami a z formą ich przekazu. Pozwoliłam sobie na opinie, bo przeczytanie regulaminu bardziej dotyczy nowych użytkowników - takich jak ja. Stali użytkownicy znają go z doświadczenia:)
    • asia_z Re: Regulamin - do dyskusji 16.01.12, 15:06
      hej :)

nawiazując do:
      --
      5. Nowości wychodzące w konkretnych wydawnictwach umieszczane są w wątkach Nowości wydawnicze. Konkretnymi wydawnictwami opiekują się różne osoby z forum i one umieszczają tam informacje. Jeżeli jednak minęło kilka tygodni od pojawienia się danej książki a nie została ona umieszczona w tym wątku - może ją dopisać inna osoba. W wątkach z nowościami można o książkach danego wydawnictwa rozmawiać.
      --
      mam pytanie: czy mogę, jako przedstawiciel wydawnictwa, założyć wątek o nowościach w 2012 roku? Co mogę w takim wątku wpisywać (oprócz wstawiania okładki) - słuchowiska muzyczne są na tyle specyficzne, że sam autor to za mało - często to nazwiska wykonawców przekonują zainteresowanych.

Przy tym, wydajemy nowe słuchowisko w każdym miesiącu - dlatego czekanie kilku tygodni aż ktos inny je "wrzuci" trochę mija się z celem - czy mogę w takim razie aktualizować wątek regularnie? Co Wy na to?

pozdrawiam,
      Joanna Zagańczyk
      Bajki-Grajki

• abepe Re: Regulamin - do dyskusji 16.01.12, 16:09
        Nie, Asiu.
        Ja mogę to zrobić, tylko proszę o regularne informacje mailem. Nie chcę tworzyć precedensu, ok?
        • asia_z Re: Regulamin - do dyskusji 16.01.12, 16:16
          ok :)
          • abepe Re: Regulamin - do dyskusji 21.01.12, 22:56
            Dałam sobie czas do końca miesiąca na zawieszenie regulaminu. Liczę na jeszcze jakieś podpowiedzi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka