steffa 11.02.12, 13:04 Czyli: co trzeba przeczytać, jeśli interesuje się literaturą dziecięcą. Komentarze do - mile widziane. :-) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abepe Re: Metaliteratura 11.02.12, 13:09 Steffo - poszukaj w zbiorczym na górze wątku Ksiażki o literaturze dziecięcej. Odpowiedz Link
abepe Re: Metaliteratura 11.02.12, 13:14 Ale w.w. rzeczywiście wątek wymaga uwspółcześnienia. Odpowiedz Link
steffa Re: Metaliteratura 11.02.12, 23:24 Sama zamierzam się wpisać, gdy tylko będę miała więcej czasu. Zatem może podlinkować tu archiwalne? Odpowiedz Link
abepe Re: Metaliteratura 11.02.12, 23:29 Podlinkować, skopiować tytuły czy cokolwiek;) I komentować! Odpowiedz Link
rzezucha.ma Re: Metaliteratura 12.02.12, 13:33 W tych zarchiwizowanych nie znalazłam takich: Czarownice, hobbity i piraci, Suzanne Gaschke, wyd. Wydawnictwo M, Kraków 2004 Spojrzenie na literaturę dziecięcą z niemieckiej strony. Gotowa lista/ściąga, choć wiele, zwłaszcza dla najmłodszych, u nas nie wydana nigdy (jeszcze?). Opinie o książkach zarówno autorki, jak i jej córki, więc też różnice postrzegania tego samego w różnych pokoleniach. Jakieś tam błędy i nieścisłości, ale poza tym czytało się przyjemnie. Książki podzielone są +- wiekowo, na trzy grupy, aż do etapu samodzielnego czytania, czyli ok 10 roku życia. Trochę też tematycznie, jest rozdział o bajkach i podaniach, jest rozdział o literaturze "dla dziewcząt". Steffa, też pisałaś o tej książce kiedyś, zdaje mi się? Pippi dziwne dziecko, Jacek Podsiadło, wyd. Hokus Pokus. Ale przejrzałam pobieżnie i wciąż stoi na półce "do przeczytania". Bohaterowie naszych książek. Leksykon. Barbara Tylicka, wyd. Literatura 1999 Encyklopedyczny przewodnik , 114 haseł o bohaterach książek. Nagroda polskiej sekcji IBBY... No ja nie wiem, mam z tą książką jakiś kłopot, trudno mi ocenić, dla kogo ona jest? Niby fajna do przypomnienie sobie kto jest kim, ale język taki, że chyba założenie było, że to dla dzieci/młodzieży jednak. Z drugiej strony hasła zawierają sporo fabuły i zdradzają zakończenia... Trochę jakby opracowanie lektur lub charakterystyk postaci, ściągi takie... Dziwne to trochę takie. Chętnie bym przeczytała uzasadnienie przyznania nagrody... No i błąd dotyczący Hobbita! Odpowiedz Link
abepe Re: Metaliteratura 12.02.12, 13:39 rzezucha.ma napisała: > W tych zarchiwizowanych nie znalazłam takich: > > Czarownice, hobbity i piraci, Suzanne Gaschke, wyd. Wydawnictwo M, Krakó > w 2004 > > Steffa, też pisałaś o tej książce kiedyś, zdaje mi się? Książka atrakcyjna zwłaszcza jak się ją (w Krakowie) kupiło za kilka złotych;) Steffa na blogu pisała. > Pippi dziwne dziecko, Jacek Podsiadło, wyd. Hokus Pokus. > Ale przejrzałam pobieżnie i wciąż stoi na półce "do przeczytania". Ja bardzo tę książkę lubię, czytywałam kiedyś te felietony w TP (znowu Kraków;), ale to raczej analiza postaci Pippi niż samej literatury. > Bohaterowie naszych książek. Leksykon. Barbara Tylicka, wyd. Literatura > 1999 > Encyklopedyczny przewodnik , 114 haseł o bohaterach książek. Nagroda polskiej s > ekcji IBBY... > No ja nie wiem, mam z tą książką jakiś kłopot, trudno mi ocenić, dla kogo ona j > est? Niby fajna do przypomnienie sobie kto jest kim, ale język taki, że chyba z > ałożenie było, że to dla dzieci/młodzieży jednak. Z drugiej strony hasła zawier > ają sporo fabuły i zdradzają zakończenia... Trochę jakby opracowanie lektur lub > charakterystyk postaci, ściągi takie... Dziwne to trochę takie. Chętnie bym pr > zeczytała uzasadnienie przyznania nagrody... > No i błąd dotyczący Hobbita! Przeglądałam kiedyś. Wolę Larousse'a Moją pierwszą encyklopedię bohaterów. Odpowiedz Link
steffa Re: Metaliteratura 12.02.12, 22:57 Zaiste. Gaschke: znak-zorro-zo.blogspot.com/2011/01/gaschke-niemiecka-lista.html Odpowiedz Link
steffa Re: Metaliteratura 12.02.12, 23:11 1. Donald Thomas Lewis Carroll po obu stronach lustra Wydawnictwo Twój Styl --> Lewis Carrol i jego czasy 2. Autobiografia. Baśń mojego życia Hans Christian Andersen / Wyd. Ravi 2003 3. Wychowanie przez czytanie Szeroko komentowane na forum. 4. Cudowne i pożyteczne Bruno Bettelheim Było na forum nie raz. 5. Sztuka komiksu Krzysztof Teodor Toeplitz -> klasyka i zarazem najważniejsze opracowanie tematu. 6. Komiks Jerzy Szyłak / wyd. Znak 2001 7. Komiks. Świat przerysowany Jerzy Szyłak wyd. słowo/obraz terytoria 2010 8. Książka, a wychowanie Włodzimierz Goriszowski Odpowiedz Link
tattarak Re: Metaliteratura 13.02.12, 00:37 Moje najlepsze zdobycze (stare i nowe) mogłabym podzielić na: a) stertę różności: 'Magiczna biblioteka' - Grzegorz Leszczyński 'Zatopione królestwo' - Joanna Papuzińska 'Dziecięce spotkania z literaturą' - Joanna Papuzińska 'Tajemnica księgi' - Weronika Kostecka "Wychować miłośnika książki, czyli czytelnictwo i okolice' - Justyna Truskolaska (spis treści bardzo pojemny, ale ton odrobinę zbyt kategoryczny jak dla mnie) b) piramidę 'baśnie': 'Kulturowe konteksty baśni' 2 tomy - red. Grzegorz Leszczyński 'Cudowne i pożyteczne' - Bruno Bettelheim 'Dziewczynka w baśniowym lesie' - Perre Peju 'Bajki rozebrane' - Katarzyna Miller i Tatiana Cichocka (psychoterapeutka oraz dziennikarka 'Zwierciadła' interpretują baśnie w dorosłym ujęciu) O większości była już mowa na forum. Odpowiedz Link
abepe Re: Metaliteratura 13.02.12, 21:56 Dorzucam informację, że z serii Uniwersitasu "Edykacja nauczyciela polonisty" nie dowiedziałam się chyba niczego nowego. A mam z tej serii: Szkolne spotkania z literaturą Styl terapeutyczny w pracy nauczyciela polonisty Od dzieciństwa ku młodości. Psychologiczno-pedagogiczne podstawy kształcenia nauczyciela polonisty Mam zamiar sprawdzić jeszcze Przygotowanie ucznia do odbioru różnych tekstów kultury. Odpowiedz Link
abepe Re: Metaliteratura 13.02.12, 22:20 abepe napisała: > Dorzucam informację, że z serii Uniwersitasu "Edykacja nauczyciela polonisty" n > ie dowiedziałam się chyba niczego nowego. Główny problem z tymi tomami, które mam jest taki, że treści dotyczą bardziej młodzieży niż dzieci. Z opisu tomów, których nie mam wynika, że pozostałe także nie zajmują się młodszymi czytelnikami. Odpowiedz Link
sylwina76 Nowe ksiązki o literaturze dla dzieci i młodzieży 17.04.18, 20:31 Czy może pojawiło się coś nowego w tym temacie. Niestety, większość wyżej zalinkowanych jest dość "wiekowa". Najnowsze, wydane w 2011. Ja dorzucę dwie - jedna z 2014 roku, druga z 2015 1. Literatura dla dzieci i młodzieży pod red. Krystyny Heskie j- Kwaśniewicz 4 tomy, dwa pierwsze o literaturze po 1980 roku, wydane w 2008 i 2009 roki, trzeci: literatura dla dzieci i młodzieży 1945-1989 i ostatni tom z 2014 roku, o literaturze PRL 2. Wielkie małe książki. Lektury dzieci. I nie tylko, Grzegorz leszczyński, Media Rodzina 1015 rok Polecać profesora Leszczyńskiego chyba nie trzeba. Zresztą w sieci można znaleźć świetne recenzje tej książki Do tego te ilustracje: Chmielewska, Dziubak, Ekier, Fąfrowicz, Gaudasińska, Kucharska-Cybuch, Lipka- Sztarbiłło, Pawlak, Rychlicki, Stanny, Srokowski, Wasiuczyńska, Wilkoń, Żelewska i inni..... Jest jeszcze książka Bogusławy suchańskiej, Tabu w literaturze i sztuce dla dzieci : mediarodzina.pl/prod/673/Tabu-w-literaturze-i-sztuce-dla-dzieci Wydaje mi się, że trochę już nieaktualna, ale ciekawi mnie bardzo. Odpowiedz Link
agnieszka_azj Re: Nowe ksiązki o literaturze dla dzieci i młodz 18.04.18, 10:05 Od 2013 roku wychodzi seria "Literatura dla dzieci i młodzieży. Studia" wydawana przez Wydawnictwo Stowarzyszenia Bibliotekarzy Polskich wspólnie z Wydziałem Polonistyki UW. Przewodniczącym komitetu redakcyjnego jest prof. Grzegorz Leszczyński. Niestety - nie wiem, dlaczego, ale nie chce mi się otworzyć strona wydawnictwa, więc linka nie wstawię. Odpowiedz Link
sylwina76 Re: Nowe ksiązki o literaturze dla dzieci i młodz 18.04.18, 15:11 Dzięki, ale faktycznie link się nie otwiera. Odpowiedz Link
agnieszka_azj Re: Nowe ksiązki o literaturze dla dzieci i młodz 19.04.18, 18:26 Już działa :-) www.sbp.pl/wydawnictwa/sklep?kategoria_id=6&seria_id=29 Odpowiedz Link
sylwina76 Re: Metaliteratura 31.05.18, 11:50 steffa napisała: > Czyli: co trzeba przeczytać, jeśli interesuje się literaturą dziecięcą. Dokładam kolejne :) Alicja Ungeheuer-Gołąb, Rozwój kontaktów małego dziecka z literaturą. Podręcznik Autorka opisuje tzw. strefy literackie wczesnego dzieciństwa: formy paraliterackie (zaśpiewy, przekomarzania itp.), teksty o charakterze utworów ludowych i literackich (kołysanki, wyliczanki, bajeczki), książki obrazkowe (poleca zwłaszcza Carla i Susso), opowieści wierszem i utwory z bogatą fabułą (piosenki, bajeczki łańcuszkowe). Tabu w literaturze i sztuce, Media Rodzina Ksiązka powstała na podstawie serii spotkań autorskich, wykładów i warsztatów przygotowanych przez autorów i ekspertów związanych z literaturą dla dzieci. Z polskich Cackowska, Molicka, Zając, z "zagranicznych"; Janina Orlov, Oscar K., Pernilla Stalfelt, Svein Nyhus, Ulf Stark, Ulf Nilsson i inni. Najbardziej spodobał mi się felieton Ulfa starka o tym, jak kusi to, co zakazane. na końcu publikacje zamieszczone są refleksje wydawców z MR, Czarnej Owieczki, EneDueRabe i Zakamarków. Krystyna Zabawa, Rozpoczęta opowieść. Polska literatura dziecięca po 1989 roku wobec kultury współczesnej Obszerna i monografia z 2013 roku składająca się z trzech części. Sporo o książkach obrazkowych, autorskich i poezji dla dzieci (zwłaszcza w kontekście współczesnych tematów i zjawisk). Ostatnia część poświęcona kreacji narratora (narrator-autor-postać) oraz prozie dla dzieci wobec współczesnych tendencji w literaturze. Wychować miłośnika książki czyli czytelnictwo i okolice, Justyna Truskolaska -dobrze się czytało, ale już chyba było o tej książce na forum, tak samo jak o Magicznej Bibliotece Leszczyńskiego (polecam). Książka dziecięca 1990-2005. Konteksty kultury popularnej i literatury wysokiej. Grzegorz Leszczyński, Danuta Świerczyńska-Jelonek i inni. 17 artykułów znawców literatury. Odpowiedz Link