Dodaj do ulubionych

Metaliteratura

11.02.12, 13:04
Czyli: co trzeba przeczytać, jeśli interesuje się literaturą dziecięcą.
Komentarze do - mile widziane. :-)
Obserwuj wątek
    • abepe Re: Metaliteratura 11.02.12, 13:09
      Steffo - poszukaj w zbiorczym na górze wątku Ksiażki o literaturze dziecięcej.
      • abepe Re: Metaliteratura 11.02.12, 13:14
        Ale w.w. rzeczywiście wątek wymaga uwspółcześnienia.
        • steffa Re: Metaliteratura 11.02.12, 23:24
          Sama zamierzam się wpisać, gdy tylko będę miała więcej czasu. Zatem może podlinkować tu archiwalne?
          • abepe Re: Metaliteratura 11.02.12, 23:29
            Podlinkować, skopiować tytuły czy cokolwiek;)
            I komentować!
    • rzezucha.ma Re: Metaliteratura 12.02.12, 13:33
      W tych zarchiwizowanych nie znalazłam takich:

Czarownice, hobbity i piraci, Suzanne Gaschke, wyd. Wydawnictwo M, Kraków 2004
      Spojrzenie na literaturę dziecięcą z niemieckiej strony. Gotowa lista/ściąga, choć wiele, zwłaszcza dla najmłodszych, u nas nie wydana nigdy (jeszcze?). Opinie o książkach zarówno autorki, jak i jej córki, więc też różnice postrzegania tego samego w różnych pokoleniach.
      Jakieś tam błędy i nieścisłości, ale poza tym czytało się przyjemnie.
      Książki podzielone są +- wiekowo, na trzy grupy, aż do etapu samodzielnego czytania, czyli ok 10 roku życia. Trochę też tematycznie, jest rozdział o bajkach i podaniach, jest rozdział o literaturze "dla dziewcząt".

Steffa, też pisałaś o tej książce kiedyś, zdaje mi się?

Pippi dziwne dziecko, Jacek Podsiadło, wyd. Hokus Pokus.
      Ale przejrzałam pobieżnie i wciąż stoi na półce "do przeczytania".

Bohaterowie naszych książek. Leksykon. Barbara Tylicka, wyd. Literatura 1999
      Encyklopedyczny przewodnik , 114 haseł o bohaterach książek. Nagroda polskiej sekcji IBBY...
      No ja nie wiem, mam z tą książką jakiś kłopot, trudno mi ocenić, dla kogo ona jest? Niby fajna do przypomnienie sobie kto jest kim, ale język taki, że chyba założenie było, że to dla dzieci/młodzieży jednak. Z drugiej strony hasła zawierają sporo fabuły i zdradzają zakończenia... Trochę jakby opracowanie lektur lub charakterystyk postaci, ściągi takie... Dziwne to trochę takie. Chętnie bym przeczytała uzasadnienie przyznania nagrody...
      No i błąd dotyczący Hobbita!
      • abepe Re: Metaliteratura 12.02.12, 13:39
        rzezucha.ma napisała:

> W tych zarchiwizowanych nie znalazłam takich:
        >
        > Czarownice, hobbity i piraci, Suzanne Gaschke, wyd. Wydawnictwo M, Krakó
        > w 2004
        >
        > Steffa, też pisałaś o tej książce kiedyś, zdaje mi się?

Książka atrakcyjna zwłaszcza jak się ją (w Krakowie) kupiło za kilka złotych;)
        Steffa na blogu pisała.

> Pippi dziwne dziecko, Jacek Podsiadło, wyd. Hokus Pokus.
        > Ale przejrzałam pobieżnie i wciąż stoi na półce "do przeczytania".

Ja bardzo tę książkę lubię, czytywałam kiedyś te felietony w TP (znowu Kraków;), ale to raczej analiza postaci Pippi niż samej literatury.

> Bohaterowie naszych książek. Leksykon. Barbara Tylicka, wyd. Literatura
        > 1999
        > Encyklopedyczny przewodnik , 114 haseł o bohaterach książek. Nagroda polskiej s
        > ekcji IBBY...
        > No ja nie wiem, mam z tą książką jakiś kłopot, trudno mi ocenić, dla kogo ona j
        > est? Niby fajna do przypomnienie sobie kto jest kim, ale język taki, że chyba z
        > ałożenie było, że to dla dzieci/młodzieży jednak. Z drugiej strony hasła zawier
        > ają sporo fabuły i zdradzają zakończenia... Trochę jakby opracowanie lektur lub
        > charakterystyk postaci, ściągi takie... Dziwne to trochę takie. Chętnie bym pr
        > zeczytała uzasadnienie przyznania nagrody...
        > No i błąd dotyczący Hobbita!

Przeglądałam kiedyś. Wolę Larousse'a Moją pierwszą encyklopedię bohaterów.
      • steffa Re: Metaliteratura 12.02.12, 22:57
        Zaiste. Gaschke:
        znak-zorro-zo.blogspot.com/2011/01/gaschke-niemiecka-lista.html
    • steffa Re: Metaliteratura 12.02.12, 23:11
      1. Donald Thomas Lewis Carroll po obu stronach lustra Wydawnictwo Twój Styl
      --> Lewis Carrol i jego czasy
      2. Autobiografia. Baśń mojego życia Hans Christian Andersen / Wyd. Ravi 2003
      3. Wychowanie przez czytanie Szeroko komentowane na forum.
      4. Cudowne i pożyteczne Bruno Bettelheim
      Było na forum nie raz.
      5. Sztuka komiksu Krzysztof Teodor Toeplitz
      -> klasyka i zarazem najważniejsze opracowanie tematu.
      6. Komiks Jerzy Szyłak / wyd. Znak 2001
      7. Komiks. Świat przerysowany Jerzy Szyłak wyd. słowo/obraz terytoria 2010
      8. Książka, a wychowanie Włodzimierz Goriszowski
    • tattarak Re: Metaliteratura 13.02.12, 00:37
      Moje najlepsze zdobycze (stare i nowe) mogłabym podzielić na:
      a) stertę różności:
      'Magiczna biblioteka' - Grzegorz Leszczyński
      'Zatopione królestwo' - Joanna Papuzińska
      'Dziecięce spotkania z literaturą' - Joanna Papuzińska
      'Tajemnica księgi' - Weronika Kostecka
      "Wychować miłośnika książki, czyli czytelnictwo i okolice' - Justyna Truskolaska (spis treści bardzo pojemny, ale ton odrobinę zbyt kategoryczny jak dla mnie)
      b) piramidę 'baśnie':
      'Kulturowe konteksty baśni' 2 tomy - red. Grzegorz Leszczyński
      'Cudowne i pożyteczne' - Bruno Bettelheim
      'Dziewczynka w baśniowym lesie' - Perre Peju
      'Bajki rozebrane' - Katarzyna Miller i Tatiana Cichocka (psychoterapeutka oraz dziennikarka 'Zwierciadła' interpretują baśnie w dorosłym ujęciu)

O większości była już mowa na forum.
      • abepe Re: Metaliteratura 13.02.12, 21:56
        Dorzucam informację, że z serii Uniwersitasu "Edykacja nauczyciela polonisty" nie dowiedziałam się chyba niczego nowego. A mam z tej serii:
        Szkolne spotkania z literaturą
        Styl terapeutyczny w pracy nauczyciela polonisty
        Od dzieciństwa ku młodości. Psychologiczno-pedagogiczne podstawy kształcenia nauczyciela polonisty

Mam zamiar sprawdzić jeszcze Przygotowanie ucznia do odbioru różnych tekstów kultury.
        • abepe Re: Metaliteratura 13.02.12, 22:20
          abepe napisała:

> Dorzucam informację, że z serii Uniwersitasu "Edykacja nauczyciela polonisty" n
          > ie dowiedziałam się chyba niczego nowego.
          Główny problem z tymi tomami, które mam jest taki, że treści dotyczą bardziej młodzieży niż dzieci. Z opisu tomów, których nie mam wynika, że pozostałe także nie zajmują się młodszymi czytelnikami.
          • sylwina76 Nowe ksiązki o literaturze dla dzieci i młodzieży 17.04.18, 20:31
            Czy może pojawiło się coś nowego w tym temacie.
            Niestety, większość wyżej zalinkowanych jest dość "wiekowa". Najnowsze, wydane w 2011.

Ja dorzucę dwie - jedna z 2014 roku, druga z 2015

1. Literatura dla dzieci i młodzieży pod red. Krystyny Heskie j- Kwaśniewicz
            4 tomy, dwa pierwsze o literaturze po 1980 roku, wydane w 2008 i 2009 roki, trzeci: literatura dla dzieci i młodzieży 1945-1989 i ostatni tom z 2014 roku, o literaturze PRL

2. Wielkie małe książki. Lektury dzieci. I nie tylko, Grzegorz leszczyński, Media Rodzina 1015 rok
            Polecać profesora Leszczyńskiego chyba nie trzeba. Zresztą w sieci można znaleźć świetne recenzje tej książki Do tego te ilustracje: Chmielewska, Dziubak, Ekier, Fąfrowicz, Gaudasińska, Kucharska-Cybuch, Lipka- Sztarbiłło, Pawlak, Rychlicki, Stanny, Srokowski, Wasiuczyńska, Wilkoń, Żelewska i inni.....

Jest jeszcze książka Bogusławy suchańskiej, Tabu w literaturze i sztuce dla dzieci :
            mediarodzina.pl/prod/673/Tabu-w-literaturze-i-sztuce-dla-dzieci
            Wydaje mi się, że trochę już nieaktualna, ale ciekawi mnie bardzo.
            • agnieszka_azj Re: Nowe ksiązki o literaturze dla dzieci i młodz 18.04.18, 10:05
              Od 2013 roku wychodzi seria "Literatura dla dzieci i młodzieży. Studia" wydawana przez Wydawnictwo Stowarzyszenia Bibliotekarzy Polskich wspólnie z Wydziałem Polonistyki UW. Przewodniczącym komitetu redakcyjnego jest prof. Grzegorz Leszczyński. Niestety - nie wiem, dlaczego, ale nie chce mi się otworzyć strona wydawnictwa, więc linka nie wstawię.
              • sylwina76 Re: Nowe ksiązki o literaturze dla dzieci i młodz 18.04.18, 15:11
                Dzięki, ale faktycznie link się nie otwiera.
                • agnieszka_azj Re: Nowe ksiązki o literaturze dla dzieci i młodz 19.04.18, 18:26
                  Już działa :-) www.sbp.pl/wydawnictwa/sklep?kategoria_id=6&seria_id=29
                  • sylwina76 Re: Nowe ksiązki o literaturze dla dzieci i młodz 24.04.18, 18:08
                    Dziękuję
    • sylwina76 Re: Metaliteratura 31.05.18, 11:50
      steffa napisała:

> Czyli: co trzeba przeczytać, jeśli interesuje się literaturą dziecięcą.

Dokładam kolejne :)

Alicja Ungeheuer-Gołąb, Rozwój kontaktów małego dziecka z literaturą. Podręcznik
      Autorka opisuje tzw. strefy literackie wczesnego dzieciństwa: formy paraliterackie (zaśpiewy, przekomarzania itp.), teksty o charakterze utworów ludowych i literackich (kołysanki, wyliczanki, bajeczki), książki obrazkowe (poleca zwłaszcza Carla i Susso), opowieści wierszem i utwory z bogatą fabułą (piosenki, bajeczki łańcuszkowe).

Tabu w literaturze i sztuce, Media Rodzina
      Ksiązka powstała na podstawie serii spotkań autorskich, wykładów i warsztatów przygotowanych przez autorów i ekspertów związanych z literaturą dla dzieci. Z polskich Cackowska, Molicka, Zając, z "zagranicznych"; Janina Orlov, Oscar K., Pernilla Stalfelt, Svein Nyhus, Ulf Stark, Ulf Nilsson i inni. Najbardziej spodobał mi się felieton Ulfa starka o tym, jak kusi to, co zakazane. na końcu publikacje zamieszczone są refleksje wydawców z MR, Czarnej Owieczki, EneDueRabe i Zakamarków.

Krystyna Zabawa, Rozpoczęta opowieść. Polska literatura dziecięca po 1989 roku wobec kultury współczesnej
      Obszerna i monografia z 2013 roku składająca się z trzech części. Sporo o książkach obrazkowych, autorskich i poezji dla dzieci (zwłaszcza w kontekście współczesnych tematów i zjawisk). Ostatnia część poświęcona kreacji narratora (narrator-autor-postać) oraz prozie dla dzieci wobec współczesnych tendencji w literaturze.

Wychować miłośnika książki czyli czytelnictwo i okolice, Justyna Truskolaska -dobrze się czytało, ale już chyba było o tej książce na forum, tak samo jak o Magicznej Bibliotece Leszczyńskiego (polecam).

Książka dziecięca 1990-2005. Konteksty kultury popularnej i literatury wysokiej.
      Grzegorz Leszczyński, Danuta Świerczyńska-Jelonek i inni. 17 artykułów znawców literatury.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka