Dodaj do ulubionych

Trójmiasto, województwo pomorskie - atrakcje

07.05.12, 21:38
Nie wiem jaka jest prognoza pogody na tegoroczne wakacje, więc warto mieć w zanadrzu inne, poza plażą, atrakcje.
Na pierwszy ogień wrzucam dwie trójmiejskie nowości, żadnej jeszcze nie sprawdzałam, ale zamierzam się wybrać przed wakacjami:

Muzeum Emigracji w Gdyni

Ośrodek Kultury Morskiej w Gdańsku

Obserwuj wątek
    • ammbrozyjka Re: Trójmiasto, województwo pomorskie - atrakcje 07.05.12, 21:53
      O, faktycznie nowości - czekam na relację, czy sprawdzają się na kilkulatkach. W tym roku zamierzamy odwiedzić Wybrzeże bardziej 'poznawczo' niż li i jedynie wypoczynkowo, więc dobrze wiedzieć, czy przewidzane są tam jakieś ekspozycje dla dzieci
    • agisek Re: Trójmiasto, województwo pomorskie - atrakcje 08.05.12, 10:42
      Galeria Pępowo (Muzeum Volkswagena)

Dla małych miłośników motoryzacji. Na podwórku hippisowski "ogórek", w środku kabriolety, wozy campingowe - do wyboru, do koloru. I galeria "resoraków" tej marki. Moim dzieciom bardzo się podobało.
    • emkayoo Re: Trójmiasto, województwo pomorskie - atrakcje 10.05.12, 12:38
      A co powiecie o Akwarium Gdyńskim? Nada się dla 3,5 latka?
      Będziemy przejazdem w Gdańsku i szukam czegoś co moglibyśmy zobaczyć w okolicy.

Może jest coś godnego polecenia związanego z kolejnictwem lub klimatami rowerowymi? a może klimaty związane z piratami? :)
      • alistar1 Re: Trójmiasto, województwo pomorskie - atrakcje 10.05.12, 12:55
        Akwarium jest bardzo ciekawe i do zwiedzenia z dziećmi koniecznie. Niestety ja najbardziej pamiętam straszną kolejkę do wejścia, to jedyne odstrasza mnie od tego miejsca.
        Ze swojej strony polecam oliwskie zoo, jest wspaniałe, pisałam już o nim kiedyś w którymś z wątków.
        Przy okazji Oliwy zapytam o park oliwski- nie udało nam się go zobaczyć ostaniom razem (a i pogoda była brzydka) - warto? Co szczególnie można tam polecić do obejrzenia i obspacerowania?
        • abepe Re: Trójmiasto, województwo pomorskie - atrakcje 10.05.12, 14:36
          alistar1 napisała:

> Akwarium jest bardzo ciekawe i do zwiedzenia z dziećmi koniecznie. Niestety ja
          > najbardziej pamiętam straszną kolejkę do wejścia, to jedyne odstrasza mnie od t
          > ego miejsca.

Bywamy w Akwarium co kilka miesięcy (co chwilę coś dodają), w normalne weekendy nie ma kolejek, ale w zeszłym roku trafiliśmy tam podczas weekendu majowego i kolejka była szokująca. Zrezygnowaliśmy, stwierdziliśmy, że w takim tłumie nie da się też nic zobaczyć. Myślę, że latem warto sprawdzić Akwarium w słoneczny dzień, gdy jest szansa, że tłum będzie na plaży. A gdy się okaże, że jednak jest kolejka - można pójść spacerkiem przez marinę na pobliski świetny plac zabaw na plaży przy Bulwarze Nadmorskim (który też warto przejść), obejść Skwer Kościuszki i jego atrakcje lub zajrzeć do Muzeum Miasta Gdyni.

> Przy okazji Oliwy zapytam o park oliwski- nie udało nam się go zobaczyć ostanio
          > m razem (a i pogoda była brzydka) - warto? Co szczególnie można tam polecić do
          > obejrzenia i obspacerowania?

My bardzo lubimy Park Oliwski, chociaż starszy po wizycie w Ogrodzie Botanicznym w Krakowie ten oliwski skrytykował.
          Warto zajrzeć do Katedry Oliwskiej, Muzeum Etnograficznego i Galerii w Pałacu Opatów. Wszystko jest z bezpośredniej bliskości. Nie da się nie trafić.
          • alistar1 Re: Trójmiasto, województwo pomorskie - atrakcje 11.05.12, 08:20
            Dzięki Abepe. Mam znowu obawy, czy uda nam się zobaczyć park, bo pogoda wyraźnie się psuje. Na wszelki wypadek poszukam jeszcze czegoś "pod dachem".
      • abepe Re: Trójmiasto, województwo pomorskie - atrakcje 10.05.12, 14:19
        emkayoo napisała:

> A co powiecie o Akwarium Gdyńskim? Nada się dla 3,5 latka?

Jak najbardziej, moje dzieci pierwsze wizyty w Akwarium miały za sobą w wieku niespełna 2 lat.

> Może jest coś godnego polecenia związanego z kolejnictwem lub klimatami rowerow
        > ymi? a może klimaty związane z piratami? :)

Muzeum Kolejnictwa w Kościerzynie.
        Wąskotorowa Żuławska Kolej Dojazdowa
    • anndelumester Re: Trójmiasto, województwo pomorskie - atrakcje 10.05.12, 13:19
      Bardzo chcę w tym roku do Faktorii, stale dostaje w newsletterach archeologicznych informacje, że tam się dzieje i chetnie na własne oczy zobaczę :D
      www.faktoria-pruszcz.pl/articles/news/
      Poza tym - szukam map/tras/aplikacji/ rowerowych w woj. pomorskim. Czy ktoś z Was korzysta z czegoś godnego polecenia?
      • 18buzka Re: Trójmiasto, województwo pomorskie - atrakcje 10.05.12, 15:55
        "Może jest coś godnego polecenia związanego z kolejnictwem lub klimatami rowerow"
        z kolejnictwa polecam obie atrakcje polecone przez adepe, jezdzi w sezonie tez waskotorówka na helu ( tylko 1700metrów)
        z rowerów to nic lepszego tylko zapakowac sie w gdyni na tramwaj wodny (tanio), wziac rewery na heli i pojedzic po półwyspie i wrócic wieczorem do gdyni
        18buzka
        polecam ponadto
        www.strusie-kniewo.com/
        www.pomorskie.eu/pl/turystyka/atrakcje/kaszuby/gniewino
        Szymbark - Dom do góry nogami
        Twierdza Wisłoujście- Oddział Muzeum Historycznego Miasta Gdańska
        Góra Gradowa w Gdańsku
        PGE Arena Gdańsk (można zwidzać- naprawdę ładny)
        przy niepogodzie:
        www.hewelianum.pl w Gdańsku
        www.experyment.gdynia.pl
        www.gdynskie-muzeum-motoryzacji.pl/
    • violik na dzień dziecka 10.05.12, 16:35
      Kultowa Arabela na deskach Teatru Wybrzeże
      No i może to jest powód by wybrać się nad morze...
    • abepe Rejsy po Motławie 10.05.12, 23:44
      Od czerwca ruszają dwie trasy małych stateczków:

Trasy nowych linii tramwaju wodnego

Linia F5: Żabi Kruk - Westerplatte

Przystanki: Żabi Kruk - Zielony Most - Targ Rybny - Wiosny Ludów - Nabrzeże Zbożowe - Nabrzeże Barkowe - Twierdza Wisłoujście - Westerplatte - Nowy Port Latarnia Morska

Linia F6: Targ Rybny - Narodowe Centrum Żeglarstwa

Przystanki: Targ Rybny - Wiosny Ludów - Sienna Grobla II - Tamka - Stogi - Gdańsk Górki Zachodnie - Narodowe Centrum Żeglarstwa

Więcej... trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/1,35612,11691931,Gdansk_jak_Amsterdam__Od_czerwca_male_stateczki_na.html#ixzz1uVPantY0
    • a_beatle Re: Trójmiasto, województwo pomorskie - atrakcje 11.05.12, 13:41
      Polecam Skansen we Wdzydzach, zadbany, piękny, dość rozległy:
      www.muzeum-wdzydze.gda.pl/
      Centralne Muzeum Morskie, Gdańsk
      www.cmm.pl
      Centrum Hewelianum, Gdańsk:
      www.hewelianum.pl

• abepe Ocean Park we Władysławowie 27.05.12, 10:16
        www.oceanpark.pl
        Otwarcie 30 maja!
        • abepe "Gdynia dla każdego" - przewodnik online 06.06.12, 23:10
          gazeta.miasto.gdynia.pl/gazeta/index.php?path=48
          Wersja papierowa na razie została wydana w 250 egzemplarzy, mam nadzieję, że będzie dostępna.
          • abepe Portal Kaszuby bez barier 06.06.12, 23:11
            www.kaszubybezbarier.pl/
            • abepe Malbork 30.04.13, 22:07
              Wybieramy się do Malborka w czwartek. Z dziećmi jeszcze tam nie byliśmy. Czy ktoś był ostatnio? Warto coś wiedzieć przed rozpoczęciem zwiedzania? Pytam, bo np. o tym, że warto kupić książkę - przewodnik z zadaniami do wykonania podczas zwiedzania Galerii w Sukiennicach w Krakowie dowiedziałam się już po wyjściu z wystawy;)
              • rykam Re: Malbork 01.05.13, 08:52
                Ja tylko pamiętam jak sama byłam w podstawówce chyba, że dość dużą atrakcją było pójść na zamek późno wieczór na spektakl Światło i dźwięk. W maju widzę o 21:30 się zaczyna.
                • abepe Re: Malbork 02.05.13, 12:12
                  Planowaliśmy zwiedzanie całego zamku, dzieci mogłyby nie dotrwać do 21.30;) Ale i tak wyjazd odwołany przez grypę:(
    • laemmchen79 Kaszuby 28.05.15, 23:53
      Wprawdzie kilka z tych atrakcji już się pojawiło w wątku, ale wrzucam raz jeszcze całość dla porządku na wypadek, gdyby ktoś interesował się konkretnie tym jednym regionem i będą bardzo wdzięczna za dopisanie pewnie wielu miejsc, których jeszcze nie znamy

Kościerzyna:
      Muzeum Kolejnictwa muzeumkolejnictwa.com.pl/muzeum/
      Dzieciaki zachwycone, do większości parowozów można wsiąść, sporo ruchomych elementów mechaniki, w parowozowni wystawa (ale nie jestem pewna, czy stała, czy czasowa) o warunkach transportu kolejowego w II WS, spora kolejka elektryczna z ciekawą mechaniką. Na miejscu w jednym z parowozów był niewielki barek i sklepik z kolejkami elektrycznymi made in China

Fabryka porcelany Lubiana www.lubiana.com.pl/
      Trzeba koniecznie rezerwować wcześniej zwiedzanie, terminy teoretycznie tylko w godzinach przedpołudniowych, ale udało nam się wraz z innymi przypadkowymi zwiedzającymi (w sumie około 20 osób) ubłagać panią przewodnik o dodatkowe zwiedzanie. Warto było: przemarsz przez całą, w dużej mierze zautomatyzowaną linię produkcyjną, pracownicy bardzo chętnie odrywali się od pracy i pokazywali dzieciom naczynia, nad którymi pracowali, dzieciaki wyniosły z fabryki mnóstwo różnych kawałków gliny, gotowych figurek, szablonów do farbowania itd.

Skansen we Wdzydzach www.muzeum-wdzydze.gda.pl/
      Ogromny, przyjemnie zagospodarowany teren, w wielu obiektach (np. szkole wiejskiej, chacie rybackiej, młynie, na jednym z podwórzy spory wybór starych zabawek) możliwość udziału w mini-warsztatach, dobra infrastruktura gastronomiczna na całym terenie i naprawdę smaczne, regionalne jedzenie w karczmie przy wejściu. Zabrakło mi dobrze opracowanych przewodników, zwłaszcza takich dla dzieci.

Wieża widokowa na Wieżycy pl.wikipedia.org/wiki/Wie%C5%BCyca_%28Pojezierze_Kaszubskie%29
      Swietne miejsce na spacer przez bukowy las (mnóstwo jagód rosnących przy drodze, więc długość spaceru może się przeciągnąć), miejsce dostępne także dla wozków dziecięcych (tzn. trasa do wieży widokowej - wciągania wózka na szczyt wieży nie polecam), ciekawa, metalowa konstrukcja, widok z wieży fantastyczny.

Szymbark - Centrum Edukacji i Promocji Regionu cepr.pl/index.php/pl/zwiedzanie
      Kaszubski Disneyland, ale moim zdaniem warto. Na miejscu m.in. dom odwrócony do góry nogami (bardzo polecam dla przeżycia, jak zawodny jest nasz zmysł równowagi), dobrze przygotowana kraina bajek (dzieci w ramach biletów wstępu dostają książkę z bajkami - w tym jedna po kaszubsku - pod redakcją Anny Czerwińskiej-Rydel), jest kilka obiektów historycznych, ogromny parowóz, niezły park linowy z fajną trasą dla najmłodszych (tzn. tych, którym brakuje jeszcze kilka centymetrów do 110 cm) - długo by pisać - zdecydowanie miejsce na całodniową wycieczkę.

Bytów - zamek bardzo klimatyczny (mały Malbork) z niezłą wystawą historii zamku (m.in. prawdziwy szkielet) i wystawą etnograficzną o Kaszubach Zachodnich. Na obrzeżach miasta warty obejrzenia jest kamienny most kolejowy, po którym nigdy nie przejecha żaden pociąg.
      zamekbytowski.pl/
      www.kaszuby.pl/Bytow_most_kolejowy_nad_rzeka_Boruja_kaszuby_category,14QQid,19.html
      Polecam również rejs statkiem o napędzie elektrycznym na jeziorze Raduńskim.

Nocowaliśmy w gospodarstwie agroturystycznym u Kaszubów - kontakt z autentycznym językiem kaszubskim bezcenny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka