Dodaj do ulubionych

zamówienie u Św. Mikołaja- pomóżcie dobrać książkę

05.12.12, 12:20
Moja 3-letnia córka zamówiła u św. Mikołaja (na razie planujemy i omawiamy treść listu) książkę z dość szczegółową specyfikacją: o dziewczynce i chłopcu, którzy mają różne przygody w różne dni. Czy możecie mi (tzn. hmm św. Mikołajowi) pomóc co odpowiadałoby takim założeniom. Myślałam o Julce i Julku, ale przeglądając forum widzę, że dzieci różnie reagują. Dla ułatwienia podam co Mała lubi ostatnio: Nusia i inne książki P. Lindenbaum, Mama Mu, Pan Różyczko, Gdzie jest moja siostra, Miasteczko Mamoko, Pan Brumm. (z tego co sobie przypominam). Sprawa jest poważna, bo ciągle pyta kiedy przyjdzie św. Mikołaj z tą książką w prezencie... (w ogóle, nie wiem czy to był dobry pomysł z listem do św. Mikołaja... w spisie jest jeszcze lalka, która raz jest smutna a raz wesoła...;-)
Obserwuj wątek
    • rykam Re: zamówienie u Św. Mikołaja- pomóżcie dobrać ks 05.12.12, 13:17
      Może "Ja i moja siostra Klara" z Tataraka?

A co do lalki, to ja widziałabym w tej roli taką śmiejącą się w głos ;) Jak się nie śmieje to jest normalna, ale może podejdzie to pod smutna ;)
      • rykam Ja i moja siostra Klara 05.12.12, 13:21
        Na stronie wydawnictwa można podejrzeć.
        • jaspis_7 Re: Ja i moja siostra Klara 05.12.12, 13:26
          dziękuję za odzew, zapomniałam jednak dopisać, że ten chłopiec i dziewczynka to nie może być rodzeństwo (bo cyt.: "ja nie lubię "bratów" tylko siostry")...
          • abepe Re: Ja i moja siostra Klara 05.12.12, 13:32
            jaspis_7 napisała:

> dziękuję za odzew, zapomniałam jednak dopisać, że ten chłopiec i dziewczynka to
            > nie może być rodzeństwo (bo cyt.: "ja nie lubię "bratów" tylko siostry")...

To Julki, bez dwóch zdań. Dzieci różnie reagują na wszystko, nie dowiesz się jeśli nie sprawdzisz. Moje dzieci przepadały za Julkami, "Ja i moja siostra Klara" podobała im się mniej, chociaż ja bardzo lubię.
            (Albo zadziałaj lekko wbrew, bo właściwie dlaczego ma nie lubić bratów?)
            • jaspis_7 Re: Ja i moja siostra Klara 05.12.12, 13:35
              braci nie lubi bo siostra w drodze (mechanizm racjonalizacji ;-).
    • kazia4 Re: zamówienie u Św. Mikołaja- pomóżcie dobrać ks 05.12.12, 13:29
      Słówko o lalce: miszkomaszko robi takie "podwójne" lale-obracanki, jak ma się jakieś większe wolne środki na zbyciu... ;)
      • jaspis_7 Re: zamówienie u Św. Mikołaja- pomóżcie dobrać ks 05.12.12, 13:33
        lalkę tego typu tzn. hand-made uproszczony (z tektury) ma już (praca z przedszkola), a z tego co udało mi się ustalić to chodzi jej o możliwość zmiany mimiki twarzy lalki - więc będziemy musiały poczekać na postęp technologiczny w tym względzie... Stąd skupiam się na książce.
        • slonko1335 Re: zamówienie u Św. Mikołaja- pomóżcie dobrać ks 05.12.12, 14:18
          tego co udało mi się ustalić to chodzi jej o możliwość zmiany mimiki
          > twarzy lalki - więc będziemy musiały poczekać na postęp technologiczny w tym wz
          > ględzie...
          kochana kilka lat temu koleżanki córka dostała od MIkołają taką właśnie lalkę zmieniającą mimike twarzy, za diabła nie pamiętam jak sie nazywała i czy zmiana była wesoły/smutny ale takie coś już istnieje, poszperam może jakaś nazwa mi się skojarzy, pamiętam tylko tyle, że strasznie brzydkie toto było.....ale młoda była wniebowzięta..
          • slonko1335 Re: zamówienie u Św. Mikołaja- pomóżcie dobrać ks 05.12.12, 14:24
            Widzę, że jest jakaś Agatka-bobas zmieniający mimikę twarzy ale to nie to o czym pisałam wcześniej, tam była lalka z takich chudych jak barbie.
            • jaspis_7 Re: zamówienie u Św. Mikołaja- pomóżcie dobrać ks 05.12.12, 14:28
              o to faktycznie muszę zgłębić temat, ale Barbiowatym jako św. Mikołaj mówię zdecydowanie NIE
              • slonko1335 Re: zamówienie u Św. Mikołaja- pomóżcie dobrać ks 05.12.12, 14:33
                zobacz tego bobasa bo tamtej i tak nie mogę znaleźć a skoro barbiowatym Mikołaj mówi nie to nie ma co szperać;)
              • slonko1335 Re: zamówienie u Św. Mikołaja- pomóżcie dobrać ks 05.12.12, 14:38
                Swoją drogą fajna ta Twoja córa ale na wszelki wypadek nigdy więcej nie pozwoliłabym jej pisać Listu do Świętego Mikołaja, kto wie co za rok wymyśli;)
                • jaspis_7 Re: zamówienie u Św. Mikołaja- pomóżcie dobrać ks 05.12.12, 14:45
                  :-) no właśnie...a z listem miało być łatwiej.... człowiek uczy się na błędach...
                  znalazłam na youtube pokaz możliwości mimicznych Mimic Agatki i myślę, że byłoby rozczarowanie. Mnie ponadto głęboko rozczarowała cena....
    • bruy-ere Re: zamówienie u Św. Mikołaja- pomóżcie dobrać ks 05.12.12, 13:32
      Nie rezygnuj tak łatwo z Julka i Julki, jest duża szansa, że się spodoba :-)
    • jaspis_7 Re: zamówienie u Św. Mikołaja- pomóżcie dobrać ks 05.12.12, 13:37
      Julki rozważam, ale czy przychodzi komuś do głowy jeszcze jakaś alternatywa?
      • bruy-ere Re: zamówienie u Św. Mikołaja- pomóżcie dobrać ks 05.12.12, 13:57
        Pod Twoje, a właściwie córki wymagania można też podciągnąć Pippi :-) W końcu Pippi i Tommy nie są rodzeństwem ;-) Dla 3-latki nadaje się obrazkowa "Czy znasz Pippi Pończoszankę".
        • bruy-ere Re: zamówienie u Św. Mikołaja- pomóżcie dobrać ks 05.12.12, 14:03
          Jeszcze "Jabłona Eli". Ela i Olek nie są rodzeństwem, z tego co pamiętam.
          • jaspis_7 Re: zamówienie u Św. Mikołaja- pomóżcie dobrać ks 05.12.12, 14:16
            Jabłonka Eli - czy nie jest zbyt prosta dla 3-latki? (mamy książki o Eli - ale to "dla maluchów" wg. mojej córki tzn. czytamy tylko gdy bawi się że jest maluchem). A Pippi to tam jest "trójkąt" bohaterów z tego co pamiętam, ale może...
            • rykam Re: Jabłonka Eli 05.12.12, 14:27
              Można podejrzeć na stronie wydawnictwa. Ta część jest dla starszych niż tamte 2 serie (kartonowa i A5).
            • bruy-ere Re: zamówienie u Św. Mikołaja- pomóżcie dobrać ks 05.12.12, 14:38
              Tak, to mylące. Jabłonka Eli jest dla dzieci - wg wydawnictwa - 3+. U nas ta książka przeleżała dość długo niewyjmowana, dopiero niedawno ją pokazałam dzieciom. 4,5-latkowi spodobało się bardzo. Nosił ją do przedszkola i planuje sadzenie jabłonek.
              • jaspis_7 Re: zamówienie u Św. Mikołaja- pomóżcie dobrać ks 05.12.12, 14:48
                w takim razie Jabłonka to może być dobra opcja - przeczytam w księgarni i zobaczę. Dziękuję bardzo za podpowiedzi (oczywiście do Świąt jeszcze trochę więc może jeszcze wpadnie jakiś inny pomysł).
    • monique_alt Re: zamówienie u Św. Mikołaja- pomóżcie dobrać ks 05.12.12, 15:18
      A może laleczka PinyPon?
      One mają obrotową głowę i z każdej strony laleczka ma inną minę. Ale nie wiem czy jest wersja płacząco uśmiechająca.

Co do książki:
      Charlie i Lola? (ale to niestety rodzeństwo)
      Jabłonka Eli - popieram propozycję, świetna książka
      Ja też chcę mieć rodzeństwo, Ja też chcę chodzić do szkoły (też rodzeństwo)
      Julek i Julka - najbardziej spełnia kryteria z listu do świętego Mikołaja, jeśli ci to pomoże to moja córeczka kochała bardzo tą ksiązkę, synek wogóle nie chciał słuchać

M.
      • bir.ke Re: zamówienie u Św. Mikołaja- pomóżcie dobrać ks 05.12.12, 22:19
        tez glosuje za julkami:)
        'jablonka eli' imho zbyt dziecinna patrzac po upodobaniach, u nas byla hitem 2-2,5 r. darze ja duzym sentymentem:)
        a z lektur dla starszych pasuje 'wielka, wieksza i najwieksza;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka