Dodaj do ulubionych

Zmarła Joanna Chmielewska

08.10.13, 09:37
Jakoś tak wydawało mi się, że będzie wieczna... Zawsze jak ktoś zaczynał przy mnie wspominać o szkodliwości palenia, to przytaczałam jej przykład, że niekoniecznie. Dziecię, kiedy było w odpowiednim wieku, zapoznałam z twórczością. Sama pamiętam, że mając lat kilkanaście wyrywałam sobie z moją matka jej książki, kto pierwszy ma czytać. Potem kiedy mieszkałam czas jakiś w Poznaniu, urządzałam polowanie po antykwariatach na stare książki. Do pewnego momentu kupowałam wszystkie a w ciemno, potem jakoś tak mi skrzydełka opadły i tylko już wypożyczałam z biblioteki. Część tego, co miałam wydałam lub sprzedałam, ale część pozostało na stałe. Miałam taki okres, że czytałam non-stop "Wielkie zasługi", będąc już nie całkiem nieletnią. Napady niekontrolowanej wesołości (czasem nie do opanowania) - bezcenne.
Obserwuj wątek
    • mama_pyzuni Re: Zmarła Joanna Chmielewska 08.10.13, 13:28
      :-(((
      Mam do niej ogromny sentyment, chociaż ostatnich książek już nawet z biblioteki nie wypożyczałam... Ale te z wcześniejszego okresu pisarskiego uwielbiam, każdą czytałam minimum 2 razy (oczywiście te najbardziej ulubione, łącznie z Autobiografią - kilkakrotnie). Oj, pomogły mi przetrwać kilka cięższych okresów w życiu.
      A 4 października ukazała się właśnie skrócona wersja 7-tomowej autobiografii pt. "Życie (nie) całkiem spokojne"...
      • abepe Re: Zmarła Joanna Chmielewska 08.10.13, 13:33
        Od lat Chmielewskiej nie czytuję, bo w ogóle rzadko sięgam po kryminały. Ale pamiętam jej książki z młodości. Zwłaszcza pewien wieczór, gdy zapomniałam kluczy do mieszkania a moich rodziców nie było w domu. Na szczęście towarzyszył mi "Lesio". Nie wiem co wtedy pomyśleli o nie sąsiedzi, bo rżałam na całą klatkę stojąc obok włącznika światła.
        • sylwina76 Re: Zmarła Joanna Chmielewska 08.10.13, 14:06
          chaber69 napisała:
          pamiętam, że mając lat kilkanaście wyrywałam sobie z moją matka jej książki, kto pierwszy ma czytać.
          Ja z moją mamą też - Wszyscy jesteśmy podejrzani, Romans wszechczasów, Krokodyl z Kraju Karoliny, Lesio....to były nasze ulubione Jej książki. Autobiografia także bardzo mi się podobała. Chmielewskiej dawno ju nie czytam, ostatnimi książkami które czytałam były podarowane na 20 urodziny poradniki: Jak wytrzymać z mężczyzną i Jak wytrzymać ze współczesną kobietą. Podobały mi się, pamiętam :) Ale to było dawno.
    • mama_kasia Re: Zmarła Joanna Chmielewska 08.10.13, 21:39
      Mam i jej stare kryminały, i serię z Janeczką i Pawełkiem, i z Tereską, Okrętką. Jak ja
      lubiłam te książki! ...Lesiu śmieszył mnie do łez. Na studiach czytałam - zresztą
      architektonicznych ;-)
    • andziulindzia Re: Zmarła Joanna Chmielewska 14.10.13, 14:04
      Wszystko czerwone to moja lektura na smutki i dołki. Znam ją niemal na pamięć ale i tak nie mogę zapanować nad śmiechem :)
      Wielka szkoda...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka