Dodaj do ulubionych

Wiersze dla dzieci

30.01.14, 13:02
No dobrze, przejrzałam stare wątki. Nie znalazłam. Czy możecie napisać, które z ostatnio wydawanych (powiedzmy przez ostatnie 10-15 lat) wierszy cenicie wysoko a które wg was to szmira, klepanina rymów itd? Z powodów zawodowych przez ostatni tydzień czytam jedynie wiersze dla dzieci i albo ja się na tym nie znam, albo to (prawie) wszystko jest kiepskie...
Żeby było jasne, nie chodzi mi o to, co lubią Wasze dzieci albo co jest ładnie wydane. Chodzi mi o waszą ocenę wartości literackiej wydawanych dla dzieci tomików.
Obserwuj wątek
    • dwellajna Re: Wiersze dla dzieci 30.01.14, 13:15
      Niestety mam podobne odczucia. Najbardziej zastanawia mnie fenomen twórczości Doroty Gellner.
      • agnieszka77_11 Re: Wiersze dla dzieci 31.01.14, 11:56
        dwellajna napisał(a):

> Niestety mam podobne odczucia. Najbardziej zastanawia mnie fenomen twórczości D
        > oroty Gellner.

Uważam, że Gellner pisze fajnie. Wścibscy i Roztrzepana Sprzątaczka należą do jednych z moich ulubionych wierszy, które czytam dzieciom. `
    • ash3 Re: Wiersze dla dzieci 30.01.14, 13:45
      'Co się komu śni a nawet i nie śni' są świetne i mam wrażenie że wciągamy się w wiersze Kulmowej obie (czytamy od czasu do czasu z 6-latką, jak fantazja podpowie).
    • modrooczka Re: Wiersze dla dzieci 30.01.14, 13:54
      O właśnie, może uda się wyciągnąć pozytywne przykłady. Ja po wielu bojach młodszym czytam Brzechwę (nie wszystko, 100 bajek nie jestem w stanie), Tuwima (też nie wszystko, są wiersze, których nie znoszę np o kurce i aeroplanie), Chotomską (większość z przyjemnością), Kulmową. Starszym kupiłam na all zbiorek z mojego dzieciństwa "Nastolatki nie lubią wierszy", ale tam już właściwie po prostu poezja, bez pieczątki "dla dzieci".
      Ale to są wszystko szacowne starocie. Wśród nowych polubiłam (choć nie od początku) zbiorek "Krówki i mrówki" Dębskiego, Niektóre wiersze Strzałkowskiej, Cynamona i Trusię.
      • abepe Re: Wiersze dla dzieci 30.01.14, 14:07
        Strzałkowska często jest dobra.
        • abepe Re: Wiersze dla dzieci 30.01.14, 14:07
          I niektóre tomiki Brykczyńskiego.
    • bazia8 Re: Wiersze dla dzieci 30.01.14, 20:51
      Już dawno miałam założyć podobny wątek, bo córce bardzo spodobały się wiersze Zofii Beszczyńskiej ("Dziwny kraj" i "Z górki na pazurki") i szukałam podobnych książek. Prawdę mówiąc do tej pory nie znalazłam zbyt wiele poza wcześniej wymienionymi: Joanną Kulmową i Marcinem Brykczyńskim.
      Obawiam się, że jednak króluje -jak trafnie ujęłaś- klepanina rymów. Wystarczy przejrzeć podręczniki do klas I-III (ciarki przechodzą), wierszyki na każdą okazję (Świerszczyk), nie mówię już o wałkowanych bez umiaru Brzechwie, Tuwimie i Fredrze.

• sylwina76 Re: Wiersze dla dzieci 30.01.14, 22:20
        Zofia Beszczyńska, Z górki na pazurki, Chotomska i Strzałkowska - większość.

Gellner, Frączak, Usenko - wybrane utwory.

A poza tym lubimy to co znamy:) Brzechwa, Tuwim, Kern, Wawiłow i Marianowicz (Raz czterej....)

Chętnie poczytałabym Rusinka Wierszyki domowe i Wierszyki rodzinne - na forum niewiele opinii.
    • anna_mrozi Re: Wiersze dla dzieci 30.01.14, 23:05
      A ja utknęłam przy tym wymogu " ostatnich 10-15 lat"...
      Założyłam, że mają to być tomiki (nie wznowienia) z tego okresu.
      • modrooczka Re: Wiersze dla dzieci 31.01.14, 01:10
        Tak, zależało mi na ocenie poezji współcześnie napisanej, nie wznawianej.
        • anna_mrozi Re: Wiersze dla dzieci 31.01.14, 10:49
          I z tym mam właśnie problem...

Na potrzeby wywołanego tematu (i własne) chciałam zrobić zestawienie "współczesnych" poetów. Ciekawe efekty dają wyszukiwarki pod hasłami "współczesne wiersze dla dzieci" czy "poeci dla dzieci"...
          Natknęłam się jeszcze na coś: zabawy literackie w chołdzie Tuwimowi
          Niestety nie ma spisu nazwisk autorek i autorów. Na pewno jest W. Chotomska (przywołuję w kontekście utworów dotyczących alkoholu... ) >> "Wiersz o piwie i lokomotywie"
    • magdalenka79k Re: Wiersze dla dzieci 31.01.14, 08:11
      Strzałkowska " Zielony żółty rudy brązowy"-czytam z przyjemnością. Jak ognia unikam pań Usenko i Frączak.
      • uccello Re: Wiersze dla dzieci 31.01.14, 10:56
        Mnie szaleńczo zaimponował Marcin Brykczyński "W każdym z nas są drzwi do nieba". Wydawało mi się to nie wykonalne: encykliki Jana Pawła w maksymalnym skrócie, z sensem i w dodatku rymowane. Udało się!https://merlin.pl/W-kazdym-z-nas-sa-drzwi-do-nieba-Jan-Pawel-II-nie-tylko-dla-dzieci_Marcin-Brykczynski,images_product,29,978-83-60853-81-8.jpg
    • zona_mi Re: Wiersze dla dzieci 31.01.14, 12:13
      Jestem lubieśniczką wierszy Agnieszki Frączek.
    • alkapi33 Re: Wiersze dla dzieci 06.01.16, 22:52
      KRAINA CUDOW

Moje skrzydla poniosa mnie
      Gdzie srebrzysta woda plynie
      Z wodospadem glosno spada
      W blyszczacej otchlani osiada

Moje skrzydla poniosa mnie
      Gdzie szczescie mnie nie ominie
      Tam dzieci tancza na lace
      Okrywaja je promyki palace

Promienie spadajace z nieba
      Wlasnie ich im poterzeba