verdana 02.09.15, 20:45 Poszukuję tytułów książek a. dla dzieci, b. wydanych miedzy 1918 a 1939, c. o I wojnie światowej, może być cokolwiek, nawet parę zdań, d. polskich, e. "Bohaterskiego Misia" znam. Ktoś ma propozycje? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abepe Re: O I wojnie 03.09.15, 08:43 Jak to na wojence... Słońskiego? Nie widzę daty pierwszego wydania. A masz książkę "Zatopione królestwo" Papuzińskiej? Tam powinnaś znaleźć listę tytułów. Mogę później poszukać. Odpowiedz Link
verdana Re: O I wojnie 03.09.15, 10:18 Dzięki. Papuzińska za młoda:) Szukam czegoś, co wydano w okresie międzywojennym. Jak to na wojence - idealne, dzięki! Odpowiedz Link
abepe Re: O I wojnie 03.09.15, 10:25 Ta Papuzińska to nie powieść, ale praca dotycząca książek fantastycznych w nurcie wojenno-niepodległościowym. Odpowiedz Link
agnieszka_azj Re: O I wojnie 03.09.15, 21:49 Verdano, Orlęta Lwowskie się łapią czy to już po I wojnie ? Jest taka dość kuriozalna książka Makuszyńskiego "Uśmiech Lwowa", której akcja co prawda dzieje się później ale do tych wydarzeń nawiązuje. Odpowiedz Link
paszczakowna1 Re: O I wojnie 04.09.15, 18:39 > Orlęta Lwowskie się łapią czy to już po I wojnie ? Jest taka dość kuriozalna ks > iążka Makuszyńskiego "Uśmiech Lwowa", której akcja co prawda dzieje się później > ale do tych wydarzeń nawiązuje. Jest też masakryczne, koszmarne dzieło "Rysiek z Belmontu" Eugenii Kobylińskiej, które też nawiązuje. Odpowiedz Link
anndelumester Re: O I wojnie 04.09.15, 00:12 Buyno Arctowa - Wieś szczęśliwa i Ojczyzna, nie mam pod ręką, jest o wojnie, ale nie jestem pewna czy o I czy o tej z bolszewikami. Odpowiedz Link
verdana Re: O I wojnie 04.09.15, 15:02 Wielkie dzięki! I do Makuszyńskiego i do Buyno-Arctowej zajrzę koniecznie - nawet jeśli to o bolszewickiej, to i tak może być istotne dla mojej tezy:) Naprawdę, jesteście niezastapieni! Odpowiedz Link
anndelumester Re: O I wojnie 04.09.15, 15:17 Coś jeszcze było u Wasilewskiej i Bobińskiej - przedwojenne Płomyki i Płomyczki - tam były fragmenty książek. Niestety, stare gazety koniec końców poszły w piec - nie mam jak sprawdzić. Odpowiedz Link
verdana Re: O I wojnie 04.09.15, 17:20 Płomyczki i Płomyki z paru roczników mam w domu, już je przejrzałam - resztę musze zobaczyć w BUW-ie. Do czasopism dostęp jest, gorzej właśnie z wyszukaniem takich treści w ksiązkach. W czym Wasilewskiej? Nie pamiętasz aby? Odpowiedz Link
mdro Re: O I wojnie 07.09.15, 16:08 W "Moim Pisemku" była powieść w odcinkach z czasów wojny bolszewickiej, ale nie mam pojęcia, w którym roku - czytałam jako 8-9-latka z zachowanych po rodzinie roczników. Odpowiedz Link
ma1gdas Re: O I wojnie 04.09.15, 15:37 Adamówna Gdy zagrzmiał złoty róg Bandrowski Przez jasne wrota, Siła serca, Na polskiej fali Bieniasz, Edukacja Józia Barącza Bobińska O szczęśliwym chłopcu, Janek w Legionach, Dzieje Wacka Arctowa Słoneczko, Ojczyzna Chmielowski Katechizm młodego obywatela Czeska-Mączyńska W obronie Gdańska Dąbrowska Dzieci ojczyzny German O Janku co walczył we Lwowie, Błękitny generał, O dobrej wróżce i poslim dziecku śmiałym Gorczyńska Orlątka Gorzycka Krysia i karabin Hertz Bohater Wilna Horoszkiewicz W pierwszym pułku Hotwath Kajet wojenny dziecka lwowskiego Janowski Kto ty jesteś, NAsz plac, NAsza Ojczyzna Jezierski Za wiarę i ojczyznę, Przygody młodego ułana, Dla Ciebie POlsko!, Serce POlski, OJczyzna Kawalec Peowiacy i harcerze, Wspomnienie z hajdamackiej niewoli Kączkowska Dziecko pułku Kołodziej POd znakiem lilii Łakomy Obrazki z powstań śląskich MAjewska Najdroższa Matka Niezabitowski Przez śniegi i pożogę Nittman Za świętą sprawę, Mały Piłsudczyk, O uczniu żołnierzu Odża-DAwid A. Pamiętnik wojenny harcerza 1918-1920 Ostrowska Bohaterski miś, Książka jutra Ostrowski Młodzi legioniści, U nas w POlsce RAbska Młodość w niewoli, Trzy powiastki o harcerzach, POd harcerskim sztandarem Reuttówna Jak Tomek poszedł do legionów, JAsiek opowieść o polskim harcerzu Schroeder Orlęta Słoński Na progu POlski, Syn, O żołnierzu tułaczu, Zaślubiny POlski z morzem Strzeńczyk Zwycięskie lilie Zakrzewska DZieci LWowa, Białe róże Zawiszanka Świt wielkiego dnia Żurakowska POżegnanie domu plus wypisy szkolne do polskiego i duuuża pomoc Ziółkowska-Sobecka Lektury KOlumbów. Rozważania o prozie dla młodzieży dwudziestolecia międzywojennego A jaka teza? :) Odpowiedz Link
verdana Re: O I wojnie 04.09.15, 17:21 A, dzięki, dzięki wielkie! Skąd tyle wykopałaś ? Z tego znałam tylko "Bohaterskiego misia" i "Małego Piłsudczyka" . To lecę do biblioteki! Odpowiedz Link
ma1gdas Re: O I wojnie 04.09.15, 17:32 Polecam Muzeum Książki Dziecięcej - większość tam jest, w innych brak, bo to np. pojedyncze wydania z lat 20, 30 (swoją drogą jak to wojnę przetrwało? i czystki lat 50?) To bibliografia do mojej magisterki sprzed hohoho lat, u prof. Leszczyńskiego. Odpowiedz Link
agnieszka_azj Re: O I wojnie 05.09.15, 20:26 ma1gdas napisała: > To bibliografia do mojej magisterki sprzed hohoho lat, u prof. Leszczyńskiego. Z nieba mi spadasz !!! Odbierasz pocztę gazetową ? Mogę napisać do Ciebie ? Odpowiedz Link
abepe Re: O I wojnie 06.09.15, 22:07 Mam jeszcze książkę Gertrudy Skotnickiej Barwy przeszłości : o powieściach historycznych dla dzieci i mlodzieży 1939-1989. We wstępie podają, że są jeszcze dwie części, a jedna z nich ma tytuł Dzieje piórem malowane: o powieściach historycznych dla dzieci i młodzieży z okresu Młodej Polski i dwudziestolecia międzywojennego. Może warto poszukać? Odpowiedz Link
paszczakowna1 Re: O I wojnie 04.09.15, 18:32 "Wieś szcześliwa" nie ma watku wojennego, chyba że chodzi o pretekst do pochodzenia głównej bohaterki. Odpowiedz Link
paszczakowna1 Re: O I wojnie 04.09.15, 18:36 Kazimierz Rosinkiewicz "Hultaj" i "Szara brać". Obie dzieją się w czasie I WŚ, wątki wojenne bardziej obecne są w "Hultaju" (z opisem walk oczami dziecka włącznie). Zresztą obie niezłe książki. Odpowiedz Link
herbarium-1 Re: O I wojnie 12.09.15, 14:00 Maria Dunin - Kozicka "Ania z Lechickich Pól" - I i II tom dzieje się w trakcie I Wojny. Odpowiedz Link