Dodaj do ulubionych

Jaś i Janeczka

28.02.18, 15:19
Zobaczyłam dziś w księgarni okładkę i wydała mi się bardzo znajoma. Okazało się, że to Julek i Julka!!! No nie wierzę, dlaczego? Jaś i Janeczka to fajne imiona, ale nie brzmią tak uroczo rytmicznie i spójnie. Jak już musieli zmienić to nie mogli chociaż na Janek i Janka? Ewentualnie Jaś i Joasia? Chociaż dla mnie Jaś w książkach dla dzieci nierozerwalnie z Małgosią się będzie kojarzył.
Przykra ta zmiana. Nie wróżę im takiego sukcesu jaki odniósł pierwowzór.

https://mojemontessori.com/wp-content/uploads/2018/01/julek-i-julka.png
Obserwuj wątek
    • rybapil Re: Jaś i Janeczka 28.02.18, 15:30
      Nie wiem, czy odniesie sukces, ale ja na pewno kupię wszystkie od 2 tomu, bo mamy tylko pierwszy, a ceny były chore.
      Co do tytułu, było to już dyskutowane w wątku o nowościach 2018.
    • bruy-ere Re: Jaś i Janeczka 28.02.18, 19:46
      Nie można było użyć poprzedniego tytułu, ponieważ wydawnictwo nie ma praw autorskich do poprzedniego tłumaczenia. "Jaś i Joasia" - podoba mi się!
      Julek i Julka to moim zdaniem zbyt podobne imiona, często myliłam się w czasie czytania.
      • huculeczka Re: Jaś i Janeczka 28.02.18, 22:08
        Mamy, czytamy i "Jasia i Janeczkę". Starsza córa była trochę zdziwiona zmianą imion, ale szybko przywykła :) niektóre fragmenty takie same, inne mam wrażenie, że za bardzo "skomplikowane", trochę na siłę - więcej zdań złożonych, tylko po to, by nie było tak jak w "Julku i Julce", by broń Boże nikt nie oskarżył o "plagiat" - ale to może tylko moje wrażenie...
        • bruy-ere Re: Jaś i Janeczka 01.03.18, 11:36
          A to szkoda, bo siłą tych książeczek były właśnie krótkie zdania.
          • huculeczka Re: Jaś i Janeczka 01.03.18, 17:03
            A, i moje starsze dziecko myślało, że to "Aneczka" - bo okazało się, że imię Janka jest jej zupełnie nieznane :) ciekawe jak by to było z młodszą (ale jeszcze się od niej nie dowiem) - bo chodziłyśmy na zajęcia, na których była dziewczynka o imieniu Janka. Tylko że wtedy moja młodsza miała chyba półtora roku :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka