Dodaj do ulubionych

Operacja Czerwone Jerycho...

10.04.06, 11:38
reklamowana jako Kod Leonarda dla dzieci... :-)
wirtualnywydawca.pl/?a=showitem&id=16192&cat=SECH
Nie mniej jednak, sam króciutki opis zdaje się być zachęcający, może
zainteresuje moje dziecię:
"Akcja rozgrywa się w Chinach 1920 roku. Dwoje dzieci, szukając zaginionych
rodziców wpada na trop tajemniczej gildii, usiłującej chronić starożytny
sekret."
Obserwuj wątek
    • nchyb Re: Operacja Czerwone Jerycho... 10.04.06, 11:42
      tu znalazłam więcej o książce, zdaje się że jest nawet fragment w pdf-e. Muszę
      poczytać:
      www.muchomor.pl/ksiazka/?idk=112
      • i2h2 Re: Operacja Czerwone Jerycho... 10.04.06, 11:47
        Rzuciłam okiem i bardzo mi się spodobało (przynajmniej strona edytorska). Też
        zaraz biorę się za dokładną lekturę :-)
        Iwona
        • nchyb Re: Operacja Czerwone Jerycho... 01.05.06, 13:54
          lektura fragmentów sprawiła, że nie mogę się doczekać całej ksiażki :-)
          • i2h2 Re: Operacja Czerwone Jerycho... 01.05.06, 22:43
            Zajrzyj na bromba.pl - recenzja może osłodzi Ci czas oczekiwania ;-)
            Pozdrawiam
            • mama_kasia Re: Operacja Czerwone Jerycho... 04.05.06, 13:43
              Miałam kupić synowi na imieniny w maju (po żywiołowej recenzji i2h2),
              ale zabrakło nam dobrej książki na wyjazd majowy i zakupiłam "Felixa,
              Neta i Nikę". Teraz muszę szukać kolejnej okazji dla Jerycha ;-)) Może
              Dzień Dziecka...
              • nikkori Re: Operacja Czerwone Jerycho... 04.05.06, 19:55
                Czy ktos wie, ktorego maja dokladnie ma byc w sprzedazy - potrzebuje na prezent
                ur. dla pewnego chlopca...
                • i2h2 W EMPiKach od jutra (n/txt) 04.05.06, 22:27
                  • nchyb Re: W EMPiKach od jutra (n/txt) 05.05.06, 08:25
                    mój Empik jest teraz kilkanaście kilometrów ode mnie, ale trudno poświęcę się.
                    Będę udawać, że dla dziecka :-)
                    • i2h2 Re: W EMPiKach od jutra (n/txt) 05.05.06, 08:52
                      Na pewno nie pożałujesz :-) A dziecko, myślę, że zobaczy nowy wymiar edytorski.
                      Że o innych szczegółach nie wspomnę - podobno jeżeli gdzieś w książce jest np.
                      informacja, że do wyspy płynęli 20 minut, to znaczy, że Autor dokładnie taką
                      drogę takim samym środkiem komunikacji pokonał i właśnie tyle to trwało!!!
                      Podziwiam bezgranicznie :-)
                      Kolejne części będą wydawane również w maju(a raczej w majach) - z roczną
                      przerwą, rzecz jasna.
                      Iwona
    • embarras Re: Operacja Czerwone Jerycho... 05.05.06, 10:25
      nchyb napisała:

> reklamowana jako Kod Leonarda dla dzieci... :-)

Dla mnie brzmi to niepokojąco. Jeśli ta książka poczyna sobie z prawdą
      historyczną równie niefrasobliwie co "Kod", to obawiałbym się dać ją dzieciom,
      których wiedza siłą rzeczy nie pozwoli na krytyczne spojrzenie.
      • nchyb Re: Operacja Czerwone Jerycho... 05.05.06, 11:39
        > Dla mnie brzmi to niepokojąco.
        > historyczną równie niefrasobliwie co "Kod", to obawiałbym się dać ją
        dzieciom,
        > których wiedza siłą rzeczy nie pozwoli na krytyczne spojrzenie.
        Gdybym się tego obawiała i gdybym później o książkach z dzieckiem nie
        rozmawiała - to mając podobne zastrzeżenia - nawet Biblii dziecku bym czytać
        nie pozwoliła :-)
      • i2h2 Re: Operacja Czerwone Jerycho... 05.05.06, 14:19
        Gdybym zwracała uwagę na te porównania, chyba co drugiej książki bym do ręki
        nie brała;-) Ale zważywszy, że przy lekturze Browna gorszyłam otoczenie
        napadami smiechu(no nic na to nie poradzę, że temat ewangelii synoptycznych nie
        jest mi obcy;-)), rozumiem Twoją nieufnośc. Zaręczam, że ta książka jest pod
        tym wzgledem lepsza i bardziej rzetelna od "Kodu..." (aczkolwiek na prowadzeniu
        pojedynków na morzu znam się, ekhm, pobieżnie...). Mam nadzieję, że pozostałe
        części będą równie dobre, bądź lepsze - zakończenie tego tomu jest takie, że
        trudno o jednoznaczne przypuszczenia co do dalszego ciągu :-)
        Pozdrawiam
        Iwona
    • muchomor3 Re: Operacja Czerwone Jerycho... 08.05.06, 10:08
      Dzień dobry, tu muchomor chcący zapewnić, że "Operacja..." nie ma nic wspólnego
      z "Kodem Leonarda", ponieważ jej treścią nie jest historia kościoła
      katolickiego (ani żadnego innego).
      Nie ma w niej treści kontrowersyjnych.
      O ile dobrze rozumiem intencje brytyjskiego recenzenta, chodziło mu o to,
      że "Operacja" jest książką równie wciągającą. Sama tego nie umiem ocenić,
      bo "Kodu L" nie czytałam. Recenzja znalazła się na naszej stronie trochę z
      rozpędu i zamieszczanie jej faktycznie nie było najlepszym pomysłem.
      Pozdrawiam serdecznie!!!
      Maria Środoń.
      • nchyb Re: Operacja Czerwone Jerycho... 08.05.06, 16:23
        > bo "Kodu L" nie czytałam. Recenzja znalazła się na naszej stronie trochę z
        > rozpędu i zamieszczanie jej faktycznie nie było najlepszym pomysłem.
        osobiście uważam, ze to nie był zły pomysł. Tajna organizacja, istniejąca od
        dość dawna, to ma nawiązania do D.B. A malkontenci zawsze znajdą powód do
        narzekań :-)
        • embarras Re: Operacja Czerwone Jerycho... 09.05.06, 15:08
          nchyb napisała:

A malkontenci zawsze znajdą powód do
          > narzekań :-)

Kto narzeka ? Ja mam tylko watpliwości :-)
          Nie rozwiały ich ani zapewnienia Przedstawicielki Wydawnictwa, która książki
          nie czytała, ani "żywiołowa" (jak to ktos okreslił) recenzja na www.bromba.pl.
          Skupia się ona głownie na stronie wizualnej książki, ktorą mogę sam ocenić w
          księgarni, oraz na wartkości akcji. Sama autorka przyznaje, że nie sprawdzała
          wierności faktom historycznym.

• nchyb Re: Operacja Czerwone Jerycho... 09.05.06, 16:14
            jak skończę czytać, dam znać, na razie emocjonuję się planami różnego typu
            łodzi i przekrojami kabin. Edytorsko - bardzo mi się podoba. Co do wierności
            faktom historycznym - to pierwsze z brzegu - sienkiewiczowskie ku pokrzepieniu
            serc - w tej sytuacji powinny odpaść z lektur i szkolnych i tych w warunkach
            domowych czytanych... :-)
            Pozdrawiam, zagłębiona w opis znaku Smoczego zęba, znaku pirackiego, który
            ponoć budził powszechną trwogę na Morzu Południowochińskim. i przyznaję bez
            bicia, że malo mnie obchodzi, czy wódz piratów Sheng Fat istniał naprawdę, czy
            też jest wytworem wyobraźni Joshuy Mowlla... :-)))
          • i2h2 Re: Operacja Czerwone Jerycho... 10.05.06, 12:02
            embarras napisał:
            >Sama autorka przyznaje, że nie sprawdzała wierności faktom historycznym.
            W książce jest "jak byk" napisane:
            "Książka ta jest fikcją literacką. Osoby i wydarzenia stanowią wytwór wyobraźni
            autora"(cytat z okładki - w środku). Napisałam to zresztą w recenzji.
            Fakty historyczne sprowadzają się tu raczej do topografii, obyczajowości itp.
            Nie jestem znawcą Chin z początku XX wieku - atmosfera jednak mi się zgadza
            (przynajmniej z innymi lekturami).
            Brown natomiast usiłował dać złudzenie sensacyjnego odkrywania czegoś
            utajnionego - zresztą IMO nieudolnie - na co mnóstwo osób nie znających tej
            tematyki się nabrało, zgorszyło. Nie podoba mi się taki zabieg, a porównywane
            inne książki do bestselleru im współczesnego będą zawsze.
            Pozdrawiam
            • embarras Re: Operacja Czerwone Jerycho... 10.05.06, 13:38
              Dziękuję, o to tło mi wlaśnie chodzi.
              Można mieć rozmaite zastrzeżenia do Sienkiewicza jeśli chodzi o wymowę jego
              książek i rozłożenie akcentów, ale nikt nie zaprzeczy, że wydarzenia w tle
              (Powstanie Chmielnickiego, potop szwedzki i in) miały rzeczywiscie miejsce.
              Trafiłem ostatnio na książkę, która dzieje się w końcu XIX wieku w Wenecji
              obleganej przez wojska farona (!!! ??? !!!)

Przy okazji chciałem przeprosić Panią z Muchomora, za opaczne zrozumienie jej
              postu i sugestę, że nie czytała książki wydanej przez jej własne wydawnictwo :-)
    • i2h2 Re: Operacja Czerwone Jerycho nagrodzona :-) 10.05.06, 11:50
      Z prawdziwą przyjemnością informuję, że książka otrzymała wczoraj nagrodę
      British Book Award za Nowatorstwo w sektorze książki dziecięcej
      (w kategorii Innovation in children's books).
      Nie tylko mnie się podoba, jak widać ;-)))
      Iwona
      • verdana Re: Operacja Czerwone Jerycho nagrodzona :-) 11.05.06, 13:34
        Pół godziny temu kupiliśmy. Zobaczymy, jakie beda wrażenia.
        • nikkori Re: Operacja Czerwone Jerycho nagrodzona :-) 11.05.06, 19:16
          verdano, te zdjecia mopsa i kota wcale juz nie sa nowe... poprosze jeszcze -
          mops ma taka mila buzie i kot tez :)
          • verdana Re: Operacja Czerwone Jerycho nagrodzona :-) 12.05.06, 15:22
            Petycja zostanie wzięta pod rozwage. Tylko musi przyjść syn z aparatem.
      • zuzannao Re: Operacja Czerwone Jerycho nagrodzona :-) 11.05.06, 21:44
        Ale mi narobiłyście smaku na to Czerwone Jerycho! Tylko komu to kupić? Dziecko przeczyta
        najwcześniej za pięć lat... I tu znowu kłania się nazwa forum, bo ani "dzieciom" ani "z dziećmi" tego
        teraz nie przeczytam. Może założę jakieś "podforum" pt. Czytamy mężowi i z mężem?
        z.
    • nchyb Re: Operacja Czerwone Jerycho... 13.05.06, 10:20
      Syn mi podebrał, nim przeczytałam, sam noc nad książą stwierdził, rano ledwie
      wstał, zaraz poinformował mnie, ze książka jest wspaniała, w jego prywatnym
      rankingu jest bardz, ale to bardzo wysoko i dziecko nie może się doczekać
      kolejnych części. A ja się wczoraj wieczorem głowiłam, gdzie mi się książka
      zapodziała... :-)
    • nchyb Operacja Czerwone Jerycho...najlepszym tytułem mło 01.06.06, 11:26
      ...najlepszym tytułem młodzieżowym

wirtualnywydawca.pl/?a=showitem&id=16489&cat=SECH
      ...Dwa tygodnie po wejściu do polskich księgarń "Operacja Czerwone Jerycho"
      znalazła się, jako jedyny tytuł dziecięco-młodziezowy na liście 20 najlepiej
      sprzedających się książek. Udany polski debiut powieści zbiegł się z prestiżową
      brytyjską nagrodą. Operacja Czerwone Jerycho dostała British Book Awards za
      nowatorstwo w książce dziecięcej.

(przy okazji - nie ja napisałam tę książkę i nie dlatego o niej piszę, by ją
      reklamować (he, he...)
      • i2h2 Re: Operacja Czerwone Jerycho...najlepszym tytułe 01.06.06, 11:33
        nchyb napisała:
        > (przy okazji - nie ja napisałam tę książkę i nie dlatego o niej piszę, by ją
        > reklamować (he, he...)
        Ty się lepiej przyznaj: Mr Mowll przyglądał mi się tak, jakby mnie skądś
        kojarzył - może to jednak byłaś Ty w gustownym przebraniu ;-)))
        Naprawdę nikomu nie powiem, że zmonopolizowałaś rynek bestsellerów polskich i
        obcych...
        Pozdrawiam :-)
        • nchyb Re: Operacja Czerwone Jerycho...najlepszym tytułe 01.06.06, 11:56
          > Naprawdę nikomu nie powiem, że zmonopolizowałaś rynek bestsellerów polskich i
          > obcych...
          to w Ulyssesie Moorze i autorze Attyki też mnie rozpoznałaś? A specjalnie
          pisałam pod męskimi nazwiskami... :-)
          • i2h2 Re: Operacja Czerwone Jerycho...najlepszym tytułe 01.06.06, 12:01
            Ten styl, moja droga, ten styl - nie sposób się pomylić...:-)
            • andaba Re: Operacja Czerwone Jerycho...najlepszym tytułe 15.11.06, 19:09
              Zastanawiałam się dzisiaj czy nie kupić.
              Już miałam wziąć, gdy przeczytałam, że od 9 lat, ale postanowiłam sprawdzić wasze opinie. No i pewnie pojadę kupić. Ale w empiku, ani w innych księgarniach nie widziałam, jedynie w Realu. Czyżby nakład się wyczerpywał?
              • i2h2 Re: Operacja Czerwone Jerycho...najlepszym tytułe 17.11.06, 23:01
                Może w empiku gdzieś dziwnie postawili - oni potrafią zaskakiwać...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka