Dodaj do ulubionych

Pląsy z długą brodą

25.03.07, 20:57
Zakupiłam książkę dla mojej pociech 3 letniej - Pląsy z długą brodą -
Piosenki dla dzieci śpiewane od pokoleń - wyd. Harmonia.
Opracowanie graficzne - bardzo wypracowane. Dużo piosenek znanych i tych
mniej znanych. Do tego są płyty są aż 4 płyty. Książkę nabyłam ale co z
płytami - warto? Sluchałyście może.
Obserwuj wątek
    • abepe Re: Pląsy z długą brodą 25.03.07, 21:59
      Przesłuchiwałam płyty z wydawnictwa Harmonia, jakąś inną serię- "W co sie
      bawić" czy coś takiego. Były ok. Żadnej wielkiej maestrii i wysmakowanych
      aranżacji w tym nie ma ale poprawne i zrozumiałe. Chyba podobny skład jak w
      serii płyt do Metody Dobrego Startu. Marta Bogdanowicz przestała swoje rzeczy
      wydawać w Fokusie i przeniosła się do Harmonii.
      • babatera Re: Pląsy z długą brodą 25.03.07, 22:02
        Ja mam z Harmonii "Podróż malowana piosenką" z płytą. Fatalne aranżacje.
        Wszystkie piosenki na jedno kopyto w stylu disco polo. Próbowałam podchwycić
        melodię, nauczyć dzieci tekstu i śpiewać po swojemu ale oryginalnej płyty im nie
        puszczam.
        • abepe Re: Pląsy z długą brodą 25.03.07, 22:17
          babatera napisała:

> Ja mam z Harmonii "Podróż malowana piosenką" z płytą. Fatalne aranżacje.
          > Wszystkie piosenki na jedno kopyto w stylu disco polo. Próbowałam podchwycić
          > melodię, nauczyć dzieci tekstu i śpiewać po swojemu ale oryginalnej płyty im ni
          > e
          > puszczam.

A, widzisz, czyli jednak warto sprawdzić wszystko:))
          Piosenki niewątpliwie przy syntezatorku, więc dlatego brzmią nieco,hm, prosto
          ale chyba i tak chodzi o to, żeby się melodii nauczyć i schować:)) A może czas
          nauczyć się nut:))? Na cymbałkach większość można zagrać:)) I rodzinne
          muzykowanie uskuteczniać:)
    • annafox Re: Pląsy z długą brodą 25.03.07, 23:06
      Książka nie posiada nut... Cztery płyty w komplecie to około 40 zl , w
      zależności gdzie się kupuje.
      Ale syntezatorka to ja nie kupuje w żadnej postaci... więc chyba też nie kupię
      tych płyt. Może przedstawię na rodzinnym forum i zaczniemy sobie te melodie
      przypominać - rodzinne muzykowanie będzie za jednym zamachem.
      • abepe Re: Pląsy z długą brodą 25.03.07, 23:14
        Nie dali nut? To ściema:( Widocznie bardzo chcą, żeby kupić płyty, hehe.
        No, syntezatorek to jest właśnie po to, żeby przesłuchać, przećwiczyć,
        zapamiętać i głęboko schować:)) Myślę, że większy skład po prostu podraża sprawę:))

Żeby ambitnie zakończyć wieczór - szybko włączajcie "Dwójkę" (radiową). Dają
        Beethovena na jazzowo:))
        • babatera Re: Pląsy z długą brodą 25.03.07, 23:30
          Abepe: Piosenki niewątpliwie przy syntezatorku, więc dlatego brzmią nieco,hm,
          prosto ale chyba i tak chodzi o to, żeby się melodii nauczyć i schować:)) A może
          czas nauczyć się nut:))? Na cymbałkach większość można zagrać:)) I rodzinne
          muzykowanie uskuteczniać:)

Jestem kompletnie amuzyczna. Sama nigdy nut nie znałam i nie sądzę żeby mi się
          udało ;-( Żeby zagrać na cymbałkach ktoś by mi musiał narysować kolory płytek w
          kolejności w jakiej mam uderzać ;-(((
          • abepe Re: Pląsy z długą brodą 25.03.07, 23:45
            babatera napisała:
            >
            > Jestem kompletnie amuzyczna. Sama nigdy nut nie znałam i nie sądzę żeby mi się
            > udało ;-( Żeby zagrać na cymbałkach ktoś by mi musiał narysować kolory płytek w
            > kolejności w jakiej mam uderzać ;-(((

A propos - czy w szkole podstwowej uczą nut? Nie pamiętam jak było u mnie ale na
            pewno znałam nuty zanim jeszce poszłam do muzycznej. Wydaje mi się, że nauczyłam
            się własnie dzięki takiemu mini-pianinku dziecięcemu z instrukcją obsługi. To
            naprawde proste. Gorzej z samodzielnym skojarzeniem wartości rytmicznych.

Byliśmy w zeszłym tygodniu w sklepie z instrumentami. Grześ oszalał prawie na
            ich widok:))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka