krupcia71 18.02.08, 11:34 Poszukuję wiersza do recytacji dla "młodszej nastolatki" ;-)(11 lat) Szukam czegos niebanalnego, bardziej "młodziezowego" niż dziecięcego. Będę wdzięczna za wszystkie podpowiedzi. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mika_p Re: wiersz do recytacji 18.02.08, 12:39 Może coś L.J.Kerna o psach? Kupiłam dla mojej Małej "Cztery łapy", ale to zbiorek niedziecięcy całkiem. I treścią wierszy, i formą - bedzie mozna pokazać kunszt recytatorski na tych nierównych wersach. Odpowiedz Link
uccello propozycje 18.02.08, 12:42 Warto wiedzieć, zanim się podpowie, czy dziewczę skłania się do liryki, buntu, czy raczej do utworów komicznych. Komisje mają tak serdecznie dość tych samych wierszy Tuwima, Brzechwy i nieśmiertelnego ogórka Gałczyńskiego, że warto pokopać w bibliotece. Jeśli liryka- to Szymborska, na pewno warto ,żeby córa sama wybrała wiersz- taki którym się przejmie i go zrozumie. A jeśli ma talenta komiczne to polecam: Zbiór anglojęzycznej poezji nonsensu "Fioletowa krowa" w tłumaczeniu Brańczaka- znajdziecie tam wielu autorów od Szekspira do Lennona, prze Leara, Nasha i innych arcydowcipnych panów. Tak a'propos. Muza wydała "Piosenki prawie wszystkie" Jeremiego Przybory. Absolutnie cudowne, rytmiczne, liryczne, melancholijne, komiczne i takie do połamania jęzora. Są też piosenki z "Piotrusia Pana". Na pewno znajdziecie coś bez damsko-męskiej nutki, która w ustach młodszej nastolatki była by raczej ,że się tak poetycko wyrażę -NIE TEGES. Odpowiedz Link
i2h2 Re: propozycje 18.02.08, 12:52 uccello napisała: > Komisje mają tak serdecznie dość tych samych wierszy Tuwima, Brzechwy > i nieśmiertelnego ogórka Gałczyńskiego, że warto pokopać w > bibliotece. Nawet nie wiesz, jak bardzo się mylisz, moja droga: Starszy na konkurs recytatorski nauczył się kiedyś "Słonia, który wysiedział jajko"(całego!). Nie zakwalifikował się dalej i został pouczony, żeby następnym razem wybrać jakiś znany utwór, np. Tuwima jak koledzy... Odpowiedz Link
krupcia71 Re: propozycje 18.02.08, 13:22 Nie!!!!! Ale w sumie chyba mozne się i takich "postępowych" komisji spodziewać! szkoda ... Uccello - super pomysły - dzięki! Sama przekopałam na razie teksty z piosenek Turnau'a, ale przecież jest J. Przybora, racja! Tematy psie też powinny ją zainteresować. Odpowiedz Link
silije.amj Re: propozycje 19.02.08, 13:58 Całego "Słonia" (mego najukochańszego) na konkurs? Brawo! Podziwiam ambicję, zapał i odwagę!!! Odpowiedz Link
anna_mrozi Re: wiersz do recytacji 22.02.08, 15:08 Trudno mi ocenić poziom zainteresowań 11-latki, ale przyszły mi głowy (wraz z skojarzeniem z "zadziornością" tego wieku) wiersze z "Niesmacznika". Zwłaszcza o owsiance i kijankach ;P Odpowiedz Link