Dodaj do ulubionych

Gdzie?-progi % na oceny

14.06.04, 23:02
Proszę b. o pomoc. Gdzie znaleść progi procentowe na poszczególne oceny dla
uczniów. Do PSO wzięłam gotowe od koleżanki. Oglądając inne PSO wartości
były różne. Na studiach tez podawano mi inne. Czy jest jakiś standart
mówiący, że np. na 3 to min. 75% punktów z klasówki. Może to zależy od
prowadzącego?
Obserwuj wątek
    • slimak13 Re: Gdzie?-progi % na oceny 15.06.04, 18:52
      Ja znałam takie: 90%-100% bdb, 75%-89% db, 60%-74% dst, 50%-59% dop. Ale w
      szkole, w której pracuję ustalono tak: 90%-100% bdb, 75%-89% db 56%-74% dst,
      40%-55% dop. Wydaje mi się, że to powinna być ogólnoszkolna zasada. A co mówi
      wewnątrzszkolny system oceniania?
      • ratyzbona Re: Gdzie?-progi % na oceny 15.06.04, 23:05
        Jeśli już korzystasz z tych piekielnych procentów ( użyteczne zwłaszcza przy
        ocenie wypracowań ) to musisz zdać sobie sprawe ,że progi procentowe muszą być
        mniej lub bardziej dostosowane do poziomu klasy. Jesli masz klasę denną
        matematycznie to wczesniej czy pózniej przekonasz się ,że lepiej postawić dwóję
        za czterdzieści procent niż same jedynki. Jedyne co radzę to nie zmienianie
        progów dla ocen najwyższych. Ja jednak osobiście radzę albo dac sobie z
        procentami spokój albo opracowac skalę samemu biorąc pod uwagę ,że satiając złe
        oceny mało kogo zmotywujesz.
        • verdana Re: Gdzie?-progi % na oceny 15.06.04, 23:07
          Mam nadzeję, ze masz na mysli matematykę lub inne przedmioty scisłe. Bo
          procenty w humanistyce to zgroza. Czasem wszystko jest niby dobrze, wiedzę
          uczeń ma - a yslenie jest zerowe. To co - procentowo mozna by postawić nawet
          czwórkę. Albo przeciwnie - myli fakty, ale jest w pracy głębsza myśl. Mysli
          punkty nie oceniają - to stawiamy jedynkę. Brrr.
          • 30i Re: Gdzie?-progi % na oceny 16.06.04, 19:00
            Uczę przedmiotow zawodowych w technikum żywienia człowieka. Całe studia
            wychowałam się na punktach więc tak mi lepiej oceniać. Na klasówki układam
            testy i stawiając oceny nie mam wyrzutów sumienia, że kogoś źle oceniłam. Progi
            wzięłam z PSO koleżanki, a w WSO nie ma o nich mowy. Pytanie stąd, że w pn. mam
            rozmowę kwalifikacyjną po stażu. Trzymajcie kciuki
          • aqua.cota Re: Gdzie?-progi % na oceny 06.07.04, 13:51
            Niezupełnie. W moim PSO procenty ułożone są także dla wypracowań pisemnych -
            wystarczy tylko wprowadzić punktację za poszczególne aspekty wypracowania. U
            nas wygląda to następująco:
            Estetyka pracy 0-3
            Budowa tekstu 0-3
            Słownictwo i frazeologia 0-3
            Poprawnośc gramatyczna 0-3
            Wyczerpanie tematu 0-3
            Inwencja i pomysłowość 0-3

Pozdrawiam, aqua.cota

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka