Dodaj do ulubionych

binduga w Bachowie i spław drewna

06.09.10, 09:49
Mój tata opowiadał mi o transporcie drewna po wojnie. Otóż dłużycę z większej części gminy Bircza wożono samochodami lub końmi do Bachowa na bindugę, i wrzucano do wody. Tam mieszkańcy Bachowa zajmujący się spławem wbijali w kloce specjalne klamry, łącząc je później za pomocą długich prętów metalowych. Tratwy były łączone po dwie, na początku i na końcu zestawu montowano dwa długie wiosła. Jeden taki zestaw obsługiwało 2 ludzi, a pływało się grupami po 10-12 takich zestawów. Drewno dopływało do Jarosławia, gdzie kłody były rozpinane, i wyciągarka wyciągała kloce na brzeg. Ciężarówka wiozła sprzęt z powrotem do Bachowa, a flisacy wracali PKS-em.
Taka opowiastka ...
Obserwuj wątek
    • dymek25 Taka opowiastka 06.09.10, 09:53
      Właśnie takie należy utrwalać. dzięki
    • czesio48 Re: binduga w Bachowie i spław drewna 06.09.10, 19:47
      Jako chłopiec oglądałem to w Bachowie wielokrotnie, spływające tratwy i okrzyki-komendy flisaków to był piękny widok. Jak ortylyle nad Niemnem.
      • darino Re: binduga w Bachowie i spław drewna 06.09.10, 21:05
        Ja niestety pamiętam tylko kloce leżące na bindudze, ale tratew nie. Spław chyba skończył się w latach 70, jak zbudowali jaz w Przemyślu ?
      • darino w Bachowie 09.09.10, 14:01
        Czesiu, może coś więcej napiszesz na ten temat ?
        • cziornydwa Re: w Bachowie 12.09.10, 20:05
          Może ja coś dopiszę. Pamiętam te czasy bardzo dobrze, bo mój tato pracował przez długie lata na tej bindudze w Bachowie i spławiał flisy. Spławiano je nie, jak przedmówca pisze, - do Jarosławia, ale do Leżajska i Niska. Toto mój był retmanem ( brygadzistą ) flisaków z Bachowa. W latach powojennych spławiono drzewo kilka razy tylko do Jarosławia, później to już przeważnie do Leżajska. Czasami tylko do Niska. Do Niska drzewo spławiali flisacy z Niwistki i z Wybrzeża koło Dubiecka.. Spławiano je do czasu wybudowania zapory w Solinie. (chyba do 1968 r) Pracowało tam około czterdziestu chłopa z Bachowa, a byli i też z Babic. Prace zaczynano (w marcu) gdy tylko lody spłynęły w dół Sanu, aż do późnej jesieni. Zbijano tratwy cztero i pięcio segmentowe. Cztero segmentowe spławiało dwóch flisaków,a pięciao prowadziło już trzech flisaków z dwoma drygawkami (wiosłami) na tylnej tratwie i to przy dużym stanie wody na Sanie. Było to również dodatkowe źródło dochodów pracowitych mieszkańców Bachowa. Pisze pracowitych, bo była to bardzo ciężka praca i nie wszyscy chcieli ją wykonywać, potrzebni tu byli silni ludzie aby zwalić to drzewo do wody, były tam kloce nawet o średnicy około 2 metrów, a później do dźwigania ich gdy flis zapłyną na mieliznę i się zarył w żwirze lub piasku.
    • enfer Re: binduga w Bachowie i spław drewna 14.09.10, 00:13
      Dzień dobry,
      pochodzę z innego regionu Polski, gdzie bindug było bardzo dużo i słowo "binduga" uważałem dotąd za "mój" regionalizm (bo kiedy je wymieniałem w innych częściach kraju nikt nic nie rozumiał), mimo, że można je znaleźć w ogólnopolskich encyklopediach i slownikach. Moje pytanie: czy na Pogórzu Przemyskim to słowo zawsze funkcjonowało w języku "ludowym" czy też - w tym wątku - jest wzięte z języka "ogólnopolskiego"? Pozdrawiam.
      • darino Re: binduga w Bachowie i spław drewna 14.09.10, 07:42
        Myślę, że z języka ogólnopolskiego. Zawleczone przez leśników.
      • tawnyroberts Binduga 13.09.12, 14:31
        Oj, szczerze mówiąc, to sam nie wiedziałbym o co Ci chodzi, gdybyś w rozmowie "wyjechał" mi z jakimiś bindugami. Pierwszy raz zetknąłem się z tym pojęciem właśnie w tym wątku, chociaż mieszkam nad Sanem, a w nieodległym Bachowie i Niewistce były owe bindugi. Na Wikipedii tak wyjaśniono znaczenie tego słowa:

Binduga – miejsce nad rzeką, kanałem lub jeziorem, służące do składowania i przygotowania drewna do spławu. Na bindudze formuje się tratwy lub wiązki drewna przeznaczonego do spławu.

pl.wikipedia.org/wiki/Binduga_(le%C5%9Bnictwo)

Na Wikisłowniku piszą też, że "binduga" to zapożyczenie z języka niemieckiego (od słowa Bindung - wiązanie).

pl.wiktionary.org/wiki/binduga#binduga_.28j.C4.99zyk_polski.29

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka