IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.11, 15:52
Dziś wysłuchanie zorganizowane przez SLD o emeryturach. TVN 24 zakończyło relację po 4 minutach, jak padło hasło gdzie można dalej oglądać relację...TVP Info nadało jeszcze kolejne 3 minuty wypowiedzi pierwszej z osób i także zerwali transmisję. A sprawa nad wyraz ważna dla nas wszystkich. Mało wiemy o kuluarach całej sprawy. Popieram rząd w kwestii ograniczenia kwoty składki do OFE do nieco ponad 2%. Jak zadamy sobie nieco wysiłku umysłowego, zrozumiemy że OFE zarządzają wyłącznie firmy spoza Polski. Te które kiedyś wsparły ten system, pożyczając nam miliardowe kwoty. I teraz nas doją, biorąc 3,5% od każdej wpłaty (do niedawna 7%). Dla porównania w sąsiednich Czechach prowizja wynosi 0,5%. Najbardziej krytyczny rok (tzw. kryzys), kiedy ulokowane NASZE środki w ofe skurczyły się o 30% przyniósł zarządzającym (w tym Balcerobaku i innym dziś skrzeczącym liberałom na misce OFE) zyski większe niż zwykle. I najbogatszy Polak, Jan K. zarabiający od 1989r. ok miliona zł dzienne, w okresie kryzysu zarabiał 2,4 mln zł dziennie. Dalej kochacie ten kraj? Nie żałujecie że wywalczyliśmy niepodległość zamiast zostać narodem niemieckim? Ja żałuję! Nawet w Irlandii na każde dziecko państwo płaci 2400zł w przeliczeniu miesięcznie, a za 3-cie i kolejne 2700zł. Miesięcznie. A u nas? Z faktami trudno polemizować
Obserwuj wątek
    • Gość: voyto Re: emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.11, 16:03
      acha, jakby ktoś pisał o cenach, że niby w Niemczch są wyższe...to od razu doadam, tam cukier kosztuje 0,60-0,65 E za kg, a u nas 1,10-1,30 E. A i inne ceny nie odbiegają od naszych w Lidlu czy Kauflandzie, a zarobki są o 600-1300% WYŻSZE.
      www.studentenwerk-osnabrueck.de/fileadmin/user_upload/Speiseplaene/11_03_14.pdf
      • jesus33 Re: emerytury 19.03.11, 16:32
        Ktoś mi ostatnio przypomniał :-)))))
        www.youtube.com/watch?v=3ocFu4mfE3g
        • Gość: jobrave Re: emerytury IP: *.range109-158.btcentralplus.com 19.03.11, 17:24
          Słusznie Voyto, tyle, że teraz do dobrego tonu należy najeżdżanie na Tuska i kreowanie go sprawcę największej katastrofy w dziejach Polski. Tymczasem Tusk po prostu zmniejszył ilość karmy sypanej darmozjadom do koryta i przesunął ją do budżetu państwa. A te darmozjady, to na dodatek nie nasze, a obce: Amplico (USA), Aviva (UK), AEGON (Holandia), Allianz (Niemcy) AXA (Francja, Szwajcaria), Generali (Włochy), ING (Holandia), Nordea (Dania, Szwecja, Finlandia, Norwegia), Pekao Pionieer (Włochy), Warta (Belgia), Pocztylion (USA).
          Ciekaw jestem, co na to pisioryństwo, które najzacieklej atakuje rząd również i za to? Przecież zawsze byliście przeciwni obcemu kapitałowi, no więc co, czy to źle, że Tusk obciął im kasę?
    • darino emerytury, ale jakie ? 19.03.11, 17:18
      Sam nie wiem, którą stronę poprzeć w sporze.
      A co do firm, nie dzielę ich na polskie i zagraniczne, tylko na bardziej lub mniej uczciwe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka