Dodaj do ulubionych

Pomóżmy naszemu miastu

IP: *.vectro.com 13.08.11, 12:50
Kto ma pomysły by pomóc naszemu miastu w każdej dziedzinie, w której jak widać nie za bardzo sobie radzi, czy to w gospodarce, finansach, oświacie, nie wspominając o bezrobociu i samym funkcjonowaniu urzędu, który mieni się jako przyjazny (dla kogo?), niech pisze.
Będąc ekonomistą zacznę od spraw budżetu gminy/miasta, który mnie niepokoi po lekturze kilku dokumentów (dostępne na stronie internetowej UM).
Dług gminy na koniec danego roku nie może przekroczyć 60% wykonanych dochodów w danym roku budżetowym. Jeżeli do tego dojdzie Prezes Rady Ministrów może zawiesić organy gminy i ustanowić zarząd komisaryczny, co oznacza że wójt (prezydent, burmistrz ) oraz rada gminy/miasta nie będzie miała najmniejszego wpływu na działania gminy. Tak wygląda czarny scenariusz. Czy może do niego dojść w Przemyślu? Zajrzyjmy do uchwały RIO nr 11/7/2011 (można ją znaleźć na stronie urzędu) w której czytamy, że w wieloletniej prognozie finansowej spłata zadłużenia gminy na koniec bieżącego roku wyniesie 34,74 % . To mniej niż 60 %, czyli można być spokojnym, ale gdy sięgniemy do roku 2012 spłata zadłużenia winna wynieść już 57,13% , czyli 2,87% poniżej magicznej liczby 60%.
W roku bieżącym miasto ma do spłacenia ponad 26,7 mln złotych, z blisko 134 mln złotych całego długu. Jeżeli nie uda się miastu spłacić części długu w bieżącym roku i zabraknie mu do pełnej spłaty kwoty ponad 9 mln, to cała prognoza weźmie w łeb.
Czy można jednak liczyć na to, że miasto pozyska wymaganą kwotę do spłaty długu w bieżącym roku ? Myślę, że chcielibyśmy usłyszeć wyjaśnienia w tej sprawie. 26,7 mln zł to duża i nie duża kwota, ale czy miasto ma skąd je pozyskać czy znowu zaciągnie dług? Przyjmując, że w Przemyślu jest 70 tys. mieszkańców, to na każdego przypada ok. 400 zł. Może pomoglibyśmy naszemu miastu i złożyli się na publiczny dług? Radni mogliby przez cały rok, co miesiąc taką kwotę przeznaczyć na spłatę długu.
Obserwuj wątek
    • Gość: Cypis Re: Pomóżmy naszemu miastu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.11, 13:25
      Gość portalu: Ekonomista napisał(a):
      > Przyjmując, że w Przemyślu jest 70 tys. mieszkańców, ...

Liczba ludności Przemyśla wczoraj i jutro - heynalista.blox.pl
      • Gość: Ekonomista Re: Pomóżmy naszemu miastu IP: *.vectro.com 13.08.11, 13:52
        Dzięki za sprostowanie, ale i tak na mieszkańca wypada ok. 400 zł :) Notabene, to przykre, miasto się wyludnia, uciekają ludzie odważni, przedsiębiorczy, z pomysłami i wkrótce zostaną tylko emeryci i renciści oraz liczne szmateksy i apteki oraz banki. Byłbym zapomniał, także grajki z kapel oraz Szwejkowie, ale to zrozumiałe, to elita miasta, etykieta tego grodu.
        • Gość: Cypis Re: Pomóżmy naszemu miastu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.11, 16:13
          Nie dodałem tego linka, żeby coś prostować. Zadłużenie rośnie, liczba mieszkańców się zmniejsza. Malejąca ilość ludności, to także mniejsza ilość płatników podatków, które zasilają kasę miasta.
    • Gość: Karinka Re: Pomóżmy naszemu miastu IP: *.rev.rootvps.pl 13.08.11, 13:25
      Nie znam się na ekonomi, ale masz rację chciałabym wiedzieć jak to jest z tym długiem. Nie mam zamiaru płacić 400 zł, bo nie jeżdzę na nartach a wyciąg mnie przeraża. Głupi pomysł masz ekonomisto, chyba że to jakieś jaja.
      A tak poza tym chcę powiedzieć, że w urzędzie jest wiele wspaniałych osób, które znają się na rzeczy i dzięki swej wysokiej kulturze osobistej wspaniale reprezentują urząd. Wiadomo jednak że wszędzie znajdzie się czarna owca, która potrafi zepsuć dobry wizerunek, zastanawia mnie tylko czy to przypadek, że osoby te pracują w urzędzie. Nie wierzę w to, Przemyśl jest zbyt mały żeby nie znać odpowiedzi na moje pytanie. A to protegowana jakiegoś posła lub radnego, a to bliski znajomy kolegi czy koleżanki. Takie przypadki niestety się zdarzają. Jeżeli nowo zatrudniony pracownik jest zdolny i szybko pojmie swoje obowiązki to dobrze, ale jak nie? Byłam świadkiem jak szczególnie młodych ludzi przerzucano z wydziału do wydziału, nie wierzę żeby to miało im pomóc. Po prostu nie nadawali się do pracy w urzędzie. Czemu nie zwolnić kogoś takiego? Można się narazić, stracić elektorat, poparcie jakiejś partii czy kleru. I dzięki temu taki matołek siedzi w urzędzie, bierze kasę co miesiąc, nie przykłada się do pracy, knoci ją, inni muszą za niego poprawiać i tak się toczy życie w urzędzie. Czemu , tak jak to jest w wielu firmach nie zatrudniać ludzi na czas określony i śledzić jak sobie daje radę? Nie potrafi udowodnić że zasługuje na pracę, nie przedłużyć umowy. Ale czy urząd na to stać?
    • Gość: Kirus Re: Pomóżmy naszemu miastu IP: *.home.net.pl 13.08.11, 14:06
      Ty palancie, jak chcesz rozdawać kasę, to najpierw swoją, bo ja i tak nie dam ani grosika, czemu mam ratować d...ę jakiemuś baranowi który zadłużył miasto ? Pomyśl, to nie boli. Jak pojaiwi się ten komisarz czy jak mu tam to to damy czadu w rynku że hej.
    • Gość: Ika Tej pomocy miasto nie potrzebuje. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.11, 15:12
      Widzę,ze o kasie dyskutują Ci co kasy nie maja i prawdopodobnie mieć jej nie będą.Nie płaca tez podatków ale wymagania to mają.Rozumiem ,ze nie korzystają z wyciągu ponieważ to typowe niedojdy pod względem fizycznym.Z innych dobrodziejstw miasta też nie korzystają z prostej przyczyny-ponieważ nie umieją.Oczywiście są raczej ciężarem dla miasta a nie jego pozytywnym składnikiem.Wiedzy i pracy godnej też nie mają ponieważ nauki szły in nie specjalnie.
      Ale doskonale potrafią wszystko i wszystkich krytykować.Szczególnie jak wyjdą z posiłku gar-kuchni.Z niej to korzystają .Co prawda przeznaczona jest ona dla ludzi niezaradnych lecz oni tylko w ramach oszczędności.
      • Gość: PROROK Re: Tej pomocy miasto nie potrzebuje. IP: *.toya.net.pl 13.08.11, 22:44
        nadejdzie dzień że i IKA będzie skazana na darmowa kuchnie i szmateksy.

• Gość: Ekonomista :) :) IP: *.vectro.com 13.08.11, 22:52
        Krytykujesz innych, a odmawiasz do niej prawa innym. Skąd wiesz, że dyskutujący to ludzie niezaradni, bez grosza, nie płacący podatków, niedojdy, nieuczeni? Jeżeli masz coś do powiedzenia w sprawie zadłużenia miasta, to chętnie poczytam co o tym myślisz. Na razie pokazałaś typowe przemyskie myślenie, jak ktoś myśli inaczej to od razu nierób i ignorant. A propos korzystania z wyciągu, obrażasz tysiące ludzi w mieście, których nazywasz niedojdami, mają oni prawo mieć inne zainteresowania niż jazdę na nartach czy oglądanie miasta z wysokości. A może wolą pływać? I zamiast wyciągu woleliby mieć porządny basen czy aqua park? A jaką Ty masz godną pracę i wykształcenie? Napisz, będziesz bardziej wiarogodna na forum.
        • Gość: Ika Re: :) :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.11, 10:19
          Nikomu krytyki nie odmawiam.Krytyka a wypisywanie bzdur to dwie inne dziedziny.
          W bzdurach specjalizują się Ci co w temacie nie mają nic do powiedzenia.
          A o pieniądzach i to nie swoich zawsze rozmawiają Ci co ich nie mają i nie mieli i nie będą mieli.
          Ci co mają pieniądze jeżeli już o nich rozmawiają to jak je zainwestować.
          O pieniądzach miejskich rozmawia nasza rada miejska,którą to sami wybraliśmy i mam nadzieję,że wiedzą co robią.Zresztą istnieją na d tymi pieniędzmi systemy kontrolne.

Ale popatrzmy i nawet ignorant nie zaprzeczy,że w mieście robi się bardzo dużo i zrobiono bardzo dużo.Popatrzmy na wodociągi,kanalizację,wysypisko,wyciąg,park, zamek,ulice,lewacje,wyciągi,tereny spacerowe,remonty szkół,przedszkoli,domów pomocy społecznej,budowa obwodnicy i inne drobniejsze inwestycje już zakończone lub w realizacji.
          Nie wspomnę o koronnej czyli obwodnicy czy też terenach inwestycyjnych.
          .Miasto robi wiele właśnie dla mieszkańców.
          Owszem nie ma jeszcze parku wodnego,w powijakach ścieżki rowerowe.Takich nie zrealizowanych jest już naprawdę mało a niektóre już są przygotowywane ito jest park wodny,bibloteka itd.
          Pytasz o moje wykształcenie i pracę.Muszę Ci się przyznać co już uczyniłam na tym forum.
          Jestem absolwentką przedszkola u siostrzyczek na Wajgarta.
          • Gość: Ekonomista Re: :) IP: *.vectro.com 16.08.11, 13:03
            Zgadzam się z wieloma Twymi poglądami. Nie twierdzę, że miasto nie robi nic, zrobiło już wiele i to fakt, nie każdy to dostrzega. Nie wszystko jest zależne od władz miasta, ale od jego mieszkańców, którzy nie zawsze chcą i nie zawsze mogą, ale to odrębny temat. Martwi mnie jednak fakt, że jak zawsze, do tych co mają mają dobre intencje, pomysły i realizują je, przyczepiają się ignoranci, pasożyty, karierowicze i lizusy, których nie brak w urzędzie, o politykach nie wspominam , bo to inna grupa społeczna, która podlega szczególnej ocenie. Zgodzisz się jednak, że w każdej "zagrodzie" potrzebny jest gospodarz, mam jednak wrażenie, że gospodarz, który miał wizje i w części je zrealizował, dziś to wypalony pień, z którego nic już nie da się zrobić. Owszem, można go wypchać wszystkim, lecz nie da się go ożywić. Czy nie czas na to, by zamknąć rozdział i dać szansę innym? Pytam, lecz i tak wiem, że tych innych i tak nie ma na horyzoncie.
            Jak na wykształcenie przedszkolne masz głowę na karku :)
          • Gość: Prześmiewca Re: :) :) IP: 87.205.127.* 26.08.11, 21:44
            "Ci co mają pieniądze jeżeli już o nich rozmawiają to jak je zainwestować. "
            Masz rację Ika ale nie na pewno i nie do końca.
            Będą rozmawiać o tym ale nie publicznie.:)
          A o pieniądzach i to nie swoich zawsze rozmawiają Ci co ich nie mają i nie mieli i nie będą mieli.
          O pieniądzach miejskich rozmawia nasza rada miejska,którą to sami wybraliśmy i mam nadzieję,że wiedzą co robią.Zresztą istnieją na d tymi pieniędzmi systemy kontrolne.

Ale popatrzmy i nawet ignorant nie zaprzeczy,że w mieście robi się bardzo dużo i zrobiono bardzo dużo.Popatrzmy na wodociągi,kanalizację,wysypisko,wyciąg,park, zamek,ulice,lewacje,wyciągi,tereny spacerowe,remonty szkół,przedszkoli,domów pomocy społecznej,budowa obwodnicy i inne drobniejsze inwestycje już zakończone lub w realizacji.
          Owszem nie ma jeszcze parku wodnego,w powijakach ścieżki rowerowe.Takich nie zrealizowanych jest już naprawdę mało a niektóre już są przygotowywane ito jest park wodny,bibloteka itd.
          Pytasz o moje wykształcenie i pracę.Muszę Ci się przyznać co już uczyniłam na tym forum.

• Gość: ikacz bzdety iki IP: *.toya.net.pl 16.08.11, 13:24
            "O pieniądzach miejskich rozmawia nasza rada miejska,którą to sami wybraliśmy i
            > mam nadzieję,że wiedzą co robią.Zresztą istnieją na d tymi pieniędzmi systemy kontrolne."

Takich bzdur dawno nie słyszałem kompletna ignorantka " mam nadzieję że wiedza co robią" ale kompetencja i jak to ona często pisze coś wnosi do dyskusji :)))) taki troll co sie odzywa w kazdym wątku nawet jak kompletnie nie ma pojecia o co chodzi.

• Gość: Cypis Re: :) :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.11, 12:43
            Michał przekonał ...
    • Gość: itd Re: Pomóżmy naszemu miastu IP: *.perr.cable.virginmedia.com 13.08.11, 23:50
      Jakieś circa about na 4 miliony rocznie doi kasę miasta firma abp Michalika (darowizny, ''zadanie zlecone'', ulgi podatkowe itd.). Pięć lat bez grosika z kasy miejskiej, pozwoli zaoszczędzić 20 milionów i już głowa boli mniej. Przerosty zatrudnienia w Urzędzie Miasta i jednostkach mu podległych sięgają nawet ...30 proc. Tu dałoby się zaoszczędzić po jakieś 2 mln zł rocznie, a są jeszcze inne możliwości. Słowem - nie trzeba sięgać do kieszeni przemyślan. Sęk w tym, czy znajdzie się taki odważny, który to przeprowadzi?...
      • solist Re: Pomóżmy naszemu miastu 16.08.11, 15:24
        Michalikowi kasy nikt nie zabierze, także niech się czarni nie troskają. Wręcz przeciwnie, jeszcze dostaną od Prezia trochę terenów do zabudowy nikomu niepotrzebnymi sanktuariami.
      • Gość: Judas Priest Re: Pomóżmy naszemu miastu IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.08.11, 15:22
        Zgadzam się z Tobą, pod płaszczykiem dbałości o zabytki, zachowania dóbr kultury i sztuki i takie tam inne bajdy dla naiwnych, wydaje się duże pieniądze. Ciekawe czy Prezio dałby kasę innym wyznaniom na budowę czy remont obiektów sakralnych, udostępniłby za złotówkę plac pod budowę i dbał przez cały rok o czystość chodników przed takimi obiektami? Ba, czy na oficjalnej stronie internetowej urzędu (www.przemysl.pl), zamieściłby baner do stron tych religii czy wyznań, jak to uczynił zamieszczając baner "jaśnie Pana" Michalika. I czy to nie przypadek, że zaraz pod jego banerem zamieszczono baner naszej Straży Miejskiej? Czyżby nawet w cyberprzestrzeni kler obawiał się czegoś i potrzebował ochrony pracowników straży? Nie pytam już, w jakim celu i czy zgodnie z Konstytucją organy administracji samorządowej mogą reklamować jakiekolwiek wyznanie i czy nie powinny zachować neutralność w tej sprawie. Nie pytam, bo jak czytam kalendarze imprez w Przemyślu, zwłaszcza tych religijnych i widzę patronat nad nimi z Preziem na czele, to znam odpowiedź, PRZEMYŚL TO WATYKAN-BIS. Tym bardziej potwierdza się moje zdanie, gdy słyszę że przed Wigilią, w Wielki Piątek czy przed dniem 15 sierpnia (nie sądzę, że chodzi o dzień Wojska Polskiego) pracownicy urzędu mają skrócony dzień pracy i mogą iść do domu, zwłaszcza kobiety. Ciekawe jest to, że pracownicy mają skrócony dzień pracy nawet wtedy, gdy wymienione wydarzenia mają mieć miejsce za kilka dni. Pytam się po raz drugi, gdzie my żyjemy? W WATYKANIE-BIS. Jeszcze jakiś przykład? Proszę bardzo. Będąc młody niejednokrotnie widziałem procesje Bożego Ciała, wierni odwiedzali poszczególne ołtarze, modlili się i po zakończeniu rozchodzili się do domów. Były to te znienawidzone czasy, walki z kościołem jak się mówiło. A obecnie? W Przemyślu od kilku lat istnieje wielka demonstracja wiary i już nie wystarczy przystanąc przy ołtarzu, pomodlić się, wysłuchać słów kapłana. Wiara musi pokazać swą wielkość w procesjach, które przez niemal pół dnia zakłócają życie tego miasta. Takiej szopki w życiu nie widziałem. Zablokowane ulice, place, brak przejazdów, utrudnienia w ruchu. Policja, Straż Miejska w pogotowiu ... za nasze podatki. Czemu to ma służyć? A kiedy przypatrzy się wiernym idącym w tym pochodzie, który o dziwo przypomina mi pewien dawny coroczny pochód, to zauważyć można iż najważniejsza w tym wszystkim jest obecność, sama obecność, pokazanie swej osoby i zwłaszcza nowego stroju. A to że swoim bliźnim utrudnia się w tym dniu życie, to nieważne. Ważne, kto tu rządzi!
        Piszesz o przeroście zatrudnienia, myślę, że mało kto zwraca uwagę na to, że z roku na rok zwiększa się ilość zadań nakładanych na urzędy. Nowe ustawy, rozporządzenia, wymogi związane z wejściem do Unii niestety generują nowe zatrudnienia. Faktem jest jednak to, że polityka zatrudnienia w urzędzie nie podlega żadnym zasadom. W tej kwestii istnieje wielki bałagan, nad którym od lat nikt nie czuwa. Sytuacja taka prowadzi do tego, że w wielu dziedzinach brak odpowiedniej kadry, doświadczonej i wykwalifikowanej. A tam, gdzie istnieją siły nacisku (czyt. kolesiostwa i znajomości) kadra jest wyjątkowo rozbudowana. Wygląda to tak, że jedno zadanie jest dzielone na kilka, dając pracę kilku osobom. Bardzo szlachetne jest takie podejście do człowieka. Jeden potrafi pisać na komputerze, drugi odebrać od niego wydruk i podejść do przełożonego o podpis pisma (to np. praca kierownika), trzeci natomiast podpisane pismo opieczętowuje, a czwarty wkłada do zaadresowanej koperty i zanosi do sekretariatu, by je wysłano do adresata. Czyż nie jest to dobrze zorganizowana praca? Należy pogatulować tu osobie, która odpowiada za organizację pracy urzędu. A tam, gdzie nie istnieją siły nacisku, jeden pracownik to wszystko musi wykonać sam, ba i wykonać także inne zadania na których się nie zna, ale jak szef każe to jak tu nie nie wykonać.
        Na koniec mam prośbę, aby administrator strony urzędu dodał baner do rozkładu mszy i uroczystości religijnych wszystkich kościołów w mieście. A już najlepszym rozwiązaniem byłoby zatrudnienie kapelana, spowiednika pracowników UM. Przełożeni nie musieliby tworzyć własnej siatki wywiadowczej (dokl. donosicielskiej) i wystarczyłoby jedno spotkanie na tydzień z kapelanem by mieć pełny obraz urzędu.
    • fanka_online Re: Pomóżmy naszemu miastu 16.08.11, 17:49
      Chętnie pomożemy, nawet jeśli z "naszym miastem" niewiele już mamy wspólnego, ale pod jednym warunkiem....rozliczenie odpowiedzialnych(!)
      W tym kraju od lat władza i odpowiedzialność unikają się wzajemnie, co jest w równym stopniu szkodliwe, jak i demoralizujące dla potencjalnych następców.
      Jeśli chcecie płacić długi za własne pomyłki wyborcze, najpierw rozliczcie owe pomyłki z ichnich pomyłek, kolesiostwa, tumiwisizmu, braku wiedzy i perspektywicznego myślenia, a przede wszystkim z wszechobecnego braku odpowiedzialności, a potem pomyślcie dziesięć razy zanim zagłosujecie na tego lub innego kandydata na radnego "bo fajny z niego chłop i kumpel kumpla szwagra ciotki".
      Reasumując, dług w trzech czwartych spłacają radni ostatnich kadencji ( sprawiedliwie i po równo) , a dopiero wówczas pozostałą, jedną czwarta MOGĄ ewentualnie spłacić mieszkańcy, wychodząc z obywatelską inicjatywą dobrowolnego opodatkowania na rzecz miasta. Historia zna takie przypadki;)
      • Gość: Ika Zbyteczna pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.11, 21:35
        Fanka_online.Co Ty za bzdury wypisujesz.Co prawda z myśleniem i wiedzą u Ciebie zawsze było ciężko.ale widzę Cie teraz jako opatrzność co prawda głupoty a jednak opatrzność.Nie rozumiesz mechanizmu miasta.Nic ale to nic nie wiesz o jego funkcjonowaniu.Miasto bez takich jak Ty istnieje ibędzie istniało ze swoimi problemami,których nie rozumiesz.

Piszesz o długach o których nic nie wiesz.Nie znasz mechanizmu finansowego.Jest to dla Ciebie za ciężkie.Dlatego widzisz tylko kolesiostwo i inne przywary znane z Twojego środowiska.
        Zapewniam Cię,że taki tok myslenia to specjalność wszelkiej maści niedouczniaków i odepchniętych na boczny tor zresztą z ich własnej winy.
        A miasto nawet jak by potrzebowało pomocy to od dziadów nie przyjmuje.W/g zasady lepiej z mądrym zgubić niżz głupim znaleść.
        • Gość: on Re: Zbyteczna pomoc IP: *.home.net.pl 16.08.11, 23:09
          Pisać poprawnie nazwę ulicy przy której mieści się przedszkole do którego podobno chodziłaś/łeś, to nie nauczyli. Nic dziwnego. W porównaniu z finansami miejskimi to przecież wyższa szkoła jazdy.

NIE DZIECIOM NEOSTRADY!
          • Gość: Ika Re: Zbyteczna pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.11, 09:03
            Jak chodziłam do przedszkola to tam uczyli myśleć.A pisać jako czynność pomocniczą uczyli znacznie później.I dzisiaj Sam widzisz.Ty umiesz pisać.
    • Gość: spokojnyy Re: Pomóżmy naszemu miastu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.11, 14:16
      a gdzie byliście jak wybierano RADNYCH, PREZYDENTA a może samemu trzeba było kandydować. Ci co mówią że nie będą płacić niech raczej myślą skąd miasto ma wziąć kasę i podpowiedzą to swoim WYBRAŃCOM.
    • Gość: Wiejski ekonom Re: Pomóżmy naszemu miastu IP: *.przemysl.hypnet.pl 18.08.11, 16:20
      Już myślałem, że w końcu rozpocznie się ciekawa dyskusja o problemach naszego miasta a tymczasem kończy się jak zwykle. Może jednak ktoś ma pomysł co zrobić żeby miasto odżyło? Jak tak dalej pójdzie czeka nas kolejna fala emigracji i za chwilę Przemyśl będzie miał mniej mieszkańców niż Jarosław. Wystarczy przejść się po mieście. Co drugi lokal pusty. Wszędzie wiszą ogłoszenia "do wynajęcia". Gdy wejdzie się na portale ogłoszeniowe wydaje się że połowa miasta jest do sprzedania. Widać, że oferta turystyczna Przemyśla nie ściąga prawie nikogo. Nie powstają hotele, restauracje, knajpy, bo niby dla kogo? Turyści przyjeżdżający do Przemyśla nie spędzają w nim więcej niż kilka godzin... Czy ma ktoś pomysł jak to zmienić? Co trzeba zrobić żeby do Przemyśla garnęły się firmy, żeby tłum turystów oblegał zatłoczone restauracje, puby, hotele, muzea,galerie (nie koniecznie handlowe) parkingi płatne, kible miejskie itp. a zadowoleni zamożni mieszkańcy żeby mieli zapał do działania?
      • fanka_online Re: Pomóżmy naszemu miastu 18.08.11, 18:09
        Jeśli jesteś radnym, albo zamierzasz kandydować, nie oczekuj, że ktoś będzie myślał za Ciebie.
        A jeśli jesteś szarym, zatroskanym kondycją wymierającego miasta, obywatelem....wykaż się inicjatywą zamiast przelewać z pustego w próżne....jeśli Ci się uda, znajdziesz naśladowców.
        • Gość: gość Re: Pomóżmy naszemu miastu IP: *.pools.arcor-ip.net 18.08.11, 23:05
          Banały i komunały.Weżcie biedaczkę do adopcji.Głupie to i niemrawe.
    • satyrofotohistorys Re: Pomóżmy naszemu miastu 22.08.11, 07:17
      panna Klara i panna Rajmunda na ratunek miastu spieszą
    • Gość: Irek Re: Pomóżmy naszemu miastu IP: *.pl 25.08.11, 18:26
      No i wykrakałeś Ekonomisto, urząd znowu chce wziąć kredyt, zgadnij ile? :) 31 mln złotych, a na co? Na finansowanie planowanego deficytu i spłatę wcześniej zaciągniętych zobowiązań z tytułu emisji papierów wartościowych oraz zaciągniętych pożyczek i kredytów, jak napisali urzędnicy. Tu jest link www.przemysl.pl/bip/zamowienia_publiczne/uslugi/17862.html
      A kiedy zamierza spłacić? Do końca 2021 roku.
      Każdy normalny człowiek, nie pozwoliłby sobie na branie kredytu, żeby spłacić kolejny, lecz szukałby możliwości zarobienia, by spłacić zadłużenie, bo wpadłby w spiralę kredytową, z której bardzo trudno wyjść bez pomocy z zewnątrz. Ale jak widać urząd działa na innych zasadach i bierze ile wlezie. A kto spłaci? Następna władza, która przejmie urząd. Obecna ucieknie jak szczury z tonącego okrętu za kilka lat. Ale jak tu nie brać? Jest komu dać, no i trzeba jakoś przekonać elektorat do siebie. Coś mi tu wygląda na to, że w mieście unosi się od lat duch tow. Edwarda Gierka, który chętnie korzystał z cudzej kasy a jak skończył on i jego świta, wiemy wszyscy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka