Dodaj do ulubionych

Czy radni obniżą ceny przedszkoli w Przemyślu?

IP: *.alfaks.com 27.09.11, 18:04
Ceny przedszkoli w Przemyślu wzrosły o znaczny procent, łącznie opłaty o prawie 100 zł więcej.

Rodzic ma płacić?
A gdzie polityka prorodzinna?
Co z rodzinami wielodzietnymi?

Zejdźmy z polityki i popatrzmy na sytuacje młodych rodzin w Przemyślu, nie fundujmy podwyżek opłat mieszkańcom.

Ciekaw jestem opinii innych rodziców przedszkolaków: czy są zadowoleni z podwyżki?
Radni powinni wiedzieć że czasami , (wzorem Radnych z Rzeszowa), należy poprawiać własne błędy.....

Nie szukajmy oszczędności na najmłodszych i najsłabszych to długofalowo nie przynosi efektów. Ne jest to dobra droga.
Obserwuj wątek
    • Gość: hhhh Re: Czy radni obniżą ceny przedszkoli w Przemyślu IP: *.warszawa.vectranet.pl 27.09.11, 18:14
      hhh
      • Gość: Rodzic 2 Re: Czy radni obniżą ceny przedszkoli w Przemyślu IP: *.play-internet.pl 27.09.11, 21:30
        Nasi radni są bezradni i potrzebują nas tylko w czasie wyborów.
        Może warto im przypomnieć że są nikim bez nas wyborców.
    • Gość: Rodzic 3 Re: Czy radni obniżą ceny przedszkoli w Przemyślu IP: *.play-internet.pl 27.09.11, 22:41
      Panie i Panowie radni już niedługo wszyscy pójdziemy do MOPSu. Wzrost o 60 procent za przedszkole mało kto wytrzyma. Może sobie diety też podniesiecie 60 procent.
      Mieszkańcy Przemyśla nie są bogatsi od mieszkańców Rzeszowa. Może w końcu pójdziecie po rozum do głowy i coś zrobicie dla biednego pospulstwa a nie tylko igrzyska np.: na kazanowie panie radny do dzieła.
    • Gość: Rodzic 4 Re: Czy radni obniżą ceny przedszkoli w Przemyślu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.11, 09:27
      Rada powinna się tym zająć. Nie udawajmy że problemu nie ma.
    • Gość: rodzice Re: Czy radni obniżą ceny przedszkoli w Przemyślu IP: *.alfaks.com 28.09.11, 16:04
      Nie jesteśmy zadowoleni z podwyżek, mam nadzieję że Państwo Radni przemyślą swoją propozycję i obniżą stawki do realnych możliwości młodych rodziców!!!!
    • Gość: Rodzic .. Re: Czy radni obniżą ceny przedszkoli w Przemyślu IP: *.play-internet.pl 28.09.11, 21:25
      Dzisiaj była sesja i nic. A na 1 miesiąca trzeba wyłożyć 300 zł może wezniemy od radnych.
      A my rodzice złożymy się na asystenta. - czyt. życie podkarpackie. przecież jest niezbędny PO
      • Gość: ala Re: Czy radni obniżą ceny przedszkoli w Przemyślu IP: *.przemysl.hypnet.pl 29.09.11, 10:35
        sesja jest dzisiaj.
        • Gość: rodzic5 Re: Czy radni obniżą ceny przedszkoli w Przemyślu IP: *.alfaks.com 29.09.11, 19:22
          Nie znalazł się żaden Radny po stronie rodziców?
          • Gość: ala Re: Czy radni obniżą ceny przedszkoli w Przemyślu IP: *.przemysl.hypnet.pl 30.09.11, 13:24
            sprawa opłat była dyskutowana w zapytaniach, nie wiem, przez kogo padło zapytanie - trzebaby sprawdzić. ostatecznie będzie dyskutowana na następnej radzie, a jeśli ceny spadną, to rygor wykonalności będzie od września, czyli ewentualnie rodzice dostaną zwrot.
    • Gość: e Re: A ty nie wiedziałeś kogo wybierałeś IP: *.xdsl.centertel.pl 29.09.11, 14:37
      rodzicu ???
      A może wogóle nie poszedłeś na wybory bo szkoda czasu.To teraz płać i płacz i zastanów sie kogo wybierasz na następny raz.
      • Gość: Bezdzietny Ja nie narzekam IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.09.11, 15:45
        A ty gdzie byłaś? czy nie widzisz, że życie w tym świecie to oblęd i koszmar? I ty polegasz na tych oszustach, politykach? Nie rozśmieszaj mnie, Wybory? I ja mam na to wpływ? Jaki? Mam wybierać między d....em i du...włazem? Szkoda czasu? Tak, szkoda czasu na demokrację w takim wydaniu, gdzie mądrzy i normalni ludzie z dala mają wybory i tych palantów, którym wydaje się, że jak zdobędą władzę, to będą wielcy, a w rzeczywistości to chorzy ludzie, ich miejsce jest w szpitalu. STOP wyborom i kretynom.
        • Gość: darek Re: Ja nie narzekam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.11, 22:18
          "e" chyba jeszcze nie zrobił "eeee". Zauważ tępoto, że za głosowali też radni PiS. Ale ja w innej kwestii: nie będzie żadnej uchwały zmieniającej z prostej przyczyny - Oleszek znowu nie zgłosi żadnych uwag i to samo zrobią radni, ponieważ musiałby im ktoś wyłożyć o co chodzi. Tydzień na zapoznanie się z projektem uchwały to za mało. Kalkulatora też nie zechcą użyć, bo po co? Nie mają dzieci w przedszkolach to mają to gdzieś. A że uchwalili bubel to też nie ma znaczenia, bo czy to pierwszy raz? Przedszkola nie mogą zarabiać na działalności, a z tytułu nieobecności dziecka w przedszkolu należy się zwrot nie tylko za wyżywienie ale i płatne godziny, bo niby za co płacić gdy dziecka w przedszkolu nie ma? Za to, że przedszkolanki czekały na dziecko? Przecież mogą sobie wcześniej pójść do domu? O co w ogóle chodzi, bo zgłupiałem? Samorządy chcą oszczędzić na wydatkach ale księży coraz więcej w szkołach. Czy ktoś zna sumę jaką płaci miasto z tytułu zatrudnienia księży/katechetek w przemyskiej oświacie? Bo moim zdaniem, gdyby przenieść religię tam gdzie powinna być, czyli do kościoła, to oszczędności byłyby potężne. Jest jakiś Radny Przemyśla, którego ten problem kiedykolwiek zainteresował? Czy - jak to w naszym mieście - ch.j mnie to obchodzi? A może jakiś Radny z przemyskiej SLD raczy się dowiedzieć jaki jest koszt zatrudniania księży w szkołach? Wszak ci ponoć lewicowcy deklarują, że ich priorytetem jest rozdział kościoła od państwa? (Pikuś, że to za SLD księża weszli do szkół). No to jak, Radni/Bezradni, co tak ważnego wczoraj uchwaliliście? Co się dowiedzieliście? A może uchwalono jakąś składkę na pomniczek "aby biskupina się nie denerwował"; a może ustalono jakiś termin wycieczki "śladami Karola"? Panowie Radni: proszę o konkretną odpowiedź - tu, na forum - co ważnego dla miasta Przemyśla i jego mieszkańców uchwaliliście wczoraj? To chyba nie jest tajemnicą?
          • Gość: Rodzic Re: Ja nie narzekam IP: *.play-internet.pl 30.09.11, 22:57
            Masz Rację wszyscy Radni tak naprawdę to mają w dpie.
            Szkoda może wyjdziemy na ulicę.
            • Gość: ciekawski rodzic Re: Ja nie narzekam IP: *.alfaks.com 01.10.11, 16:01
              Podwyżka opłat uderzyła w najmłodszych, nie sadzę że rodzice to przyjmą tak spokojnie. Rada, Radni powinni przemyśleć swoje stanowisko, zastanowić się czy tak chcieli by ludzie którzy na nich głosowali?????? A gdzie Ci Radni co głosowali przeciw? Jak to było z tymi podwyżkami???? Kto był za? Kto przeciw???
              • Gość: darek Re: Ja nie narzekam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.11, 20:15
                Każdy z radnych powie, że to on był przeciw uchwale
                • Gość: kazek Re: Ja nie narzekam IP: *.adsl.inetia.pl 02.10.11, 11:15
                  TO nieprawda że nic nie zrobiono w sprawie obniżek dla przedszkolaków,a mianowicie grupa radnych z SLD i PIS min.. p.Bukowski ,p.Zapotocki,p.Strzałkowski,p.Iwaneczko,p.Łoziński,p.Hamryszczak,p.Kaszuba,p.łukasiewicz,złożyli projekt uchwały do Przewodniczącego Rady,który zakłada min. wydłużenie bezpłatnego pobytu dziecka z pięciu do sześci godzin a za każde następne dziecko opłatę w wysokości jeden złoty,powyższy projekt będzie głosowany na najbliższej sesji,muszę przyznać że są jeszcze normalni ludzie w tej radzie ,którzy kierują się rozumem,... i za to im dziękuję
                  • Gość: rodzic 6 Re: Ja nie narzekam IP: *.alfaks.com 02.10.11, 14:46
                    Czy to pewne?
                    • Gość: ala Re: Ja nie narzekam IP: *.przemysl.hypnet.pl 06.10.11, 10:53
                      pewne będzie jak przegłosują. ale jest taki projekt.
                  • solist Re: Ja nie narzekam 06.10.11, 11:21
                    "grupa radnych z SLD i PIS min.. p.Bukowski, p.Zapotocki, p.Strzałkowski, p.Iwaneczko, p.Łoziński, p.Hamryszczak, p.Kaszuba, p.łukasiewicz złożyli projekt uchwały..."

A ja zapytam inaczej: gdzie ta grupa światłych radnych była wóczas gdy głosowano za uchwałą podwyzszającą ceny za przedszkola? Nagle ich oświeciło? Aaaa, wybooory!
                    Nagle, gdy ktoś wytknął im ich niekompetencję to raczyli się odezwać? Do kosza z takimi radnymi i w nastepnych wyborach trzeba ich właściwie ocenić. Myśleli, ze "durne" przemyskie społeczeństwo będzie tylko mruczeć i nic więcej? A niech ci wspaniali radni przyznają sie jak wcześniej głosowali - byli za czy przeciw uchwale? A może głosowali coś czego nie raczyli przeczytać?
                    • Gość: ala Re: Ja nie narzekam IP: *.przemysl.hypnet.pl 06.10.11, 11:30
                      dobre pytanie - sama się zastanawiam, dlaczego poprawiać coś, co się wczesniej głosowało - to oni nie wiedzą, za czym głosują i jakie będą konsekwencje?

tym bardziej, że to było wszystko całkiem dawno temu, bo juz późną wiosną dyrektorka przedszkola do którego chodzi moje dziecko mówiła mi w prywatnej rozmowie, że radni głosują i będą duże podwyżki. kiedy to było dokładnie - nie pamiętam.

ale są wybory - kurcze, powinny być co roku, to może by nam było łatwiej, a nasi politycy, w tym ci lokalni, bardziej by uważali na to, co robią.
                      • Gość: ala Re: Ja nie narzekam IP: *.przemysl.hypnet.pl 06.10.11, 11:34
                        aha - w kwestii rozliczania radnych przez wyborców - nie jest to takie proste przy obecnym systemie przeliczania głosów. gdyby była inna ordynacja wyborcza, możemy o tym dyskutowac, ale dopóki jest system ten, który jest, nie ma szans na jakiekolwiek rozliczanie. bo głosujemy przede wszystkim na listę, a nie na ludzi.

wybory bezpośrednie są tylko na prezydenta miasta/państwa. do rad i sejmu głosuje się na innej zasadzie. i ciekawam jest wyniku wyborów do senatu - bo w tym roku pierwszy raz mamy okręgi jednomandatowe. i tutaj się okaże, jakie naprawdę poparcie mają te czy inne partie.
    • Gość: rodzic Re: Czy radni obniżą ceny przedszkoli w Przemyślu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.11, 13:38
      Dzisiaj PO coś zrobi na rynku może radni i posłowie zrozumią coś i każdemu dziecku dadzą po 100zł a jak nie to niech spadają. Panie Rafale z PO pana dzieci już są dorosłe !!!
      • Gość: rodzic 8 Re: Czy radni obniżą ceny przedszkoli w Przemyślu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.11, 12:12
        Bądą obniżki?
      • Gość: Rafał Oleszek Re: Czy radni obniżą ceny przedszkoli w Przemyślu IP: *.toya.net.pl 06.10.11, 13:56
        Witam!

Uprzejmie informuję, że podjąłem działania mające na celu „obniżeniu opłat za pobyt dzieci w przedszkolu”.
        Na sesji Rady Miejskiej w dniu 29.09.2011r., osobiście zgłosiłem wniosek formalny o zmianę porządku obrad, polegającą na wprowadzeniu pod obrady RM uchwały o „obniżeniu opłat za pobyt dzieci w przedszkolu”. Moje działanie było skutkiem spotkań z rodzicami i czynną odpowiedzią na pisemny apel Posła na Sejm RP Piotra Tomańskiego dot. „obniżenia opłat”. Niestety, wniosek mój nie uzyskał uznania u Pana Prezydenta Roberta Chomy, który stwierdził, że do projektu należy powrócić po wyliczeniach i po wyborach (…). Wniosek, który zgłosiłem nie zyskał wymaganej większości głosów, nad czym ubolewam. Tym większe jest moje zaskoczenie, że projektodawcą uchwały był Pan Prezydent Robert Choma. Państwo wybaczą ale nie będę teraz komentował czy Pan Prezydent wykazał się konsekwencją w działaniu. Pragnę tu nadmienić, że komisja merytoryczna tj. Komisja Edukacji, której mam zaszczyt przewodniczyć, jednomyślnie pozytywnie zaopiniowała projekt uchwały i zgłosiła dalsze wnioski wychodzące naprzeciw oczekiwaniom rodziców naszych pociech.

W związku z powyższym jestem przekonany, że do tematu Rada Miejska w Przemyślu powróci i dokona oczekiwanych zmian, które to zmiany konsekwentnie będę popierać.

Jednocześnie proszę Państwa o wsparcie moich działań, przez lobbowanie
        u Pana Prezydenta i pozostałych Radnych.
        Korzystając z okazji, dziękuję Państwu za dotychczasowe interwencje, apel Pana Posła Piotra Tomańskiego i wsparcie - tym Radnym, którzy poparli mój wniosek "o obniżenie opłat za pobyt dzieci w przedszkolu".

Liczę na dalsze poparcie.

Z poważaniem
        Rafał Oleszek
        Przewodniczący Komisji Edukacji RM
        • Gość: Rodzic Re: Czy radni obniżą ceny przedszkoli w Przemyślu IP: *.play-internet.pl 06.10.11, 17:50
          O ile podrożało przedszkole

W roku 2010/2011 przedszkole pubiczne za 10 godzin pobytu dziecka wnosiło od 170zł do 190zł w tym była opłata za wyżywiene.

W roku 2011/2012 jest za 10 godzin 250zł + 100zł za wyżywienie co daje 350zł.
          Rodzice różnie w tej chwili zapisują dzieci - żeby wyszła mniejsza kwota.

Ale skąd się bierze 30% podwyżki bo mi wychodzi ponad 50%
        • solist Re: Czy radni obniżą ceny przedszkoli w Przemyślu 07.10.11, 14:49
          Panie Oleszek, przestań Pan wreszcie ośmieszać siebie i posła Tomańskiego. Dlaczego Pan nie opowiesz o tym, że Komisja Edukacji, której jest Pan łaskaw przewodniczyć nie wystosowała żadnych zastrzeżeń do uchwały przed poddaniem jej głosowaniu? Dlatego, że Pan tej uchwały nie czytał? Czy dlatego, że obojętne jest to co przez Pana komisję przechodzi? Była propozycja umieszczenia Pana na stanowisku dyrektora Szpitala a swoją kompetencję pokazuje Pan w doskonałym stylu na znacznie niższym stanowisku. A może zajmij sie Pan swoją fotografią, w czasie wolnym weź Pan rodzinę i kamerę, zrelaksuj się, bo może polityka nie jest dla Pana? Jaką konsekwencję Pan stosuje? W zależności od opcji politycznej?
          Ale skupmy sie na opłatach za przedszkole: dlaczego promuje Pan tutaj posła Tomańskiego i jego apel w sprawie zmiany uchwały? A może zamienić słowo "apel" na "reprymendę" w związku z brakującymi Panu kompetencjami do sprawowania jakichkolwiek funkcji publicznych? A może kolejna zmiana partii po wyborach lepiej Panu zrobi? Pan myśli, że propozycja zmiany uchwały po wyborach ma zadowolić rodziców przedszkolaków, których ma Pan i pańscy koledzy serdecznie w du.pie? Pana stać na wiele, ale może wspomnianych rodziców nie? A może czerpiąc z korytka zapomniał Pan o tym, czym jest wiązanie końca z końcem? Dla Pana to jest tylko wyższa opłata, ale nie dla pańskich dzieci, jednak dla rodziców przedszkolaków - w znacznej większości - podwyżka jest ogromną różnicą. Jeżeli zostałeś Pan wybrany przez ludzi to zajmij się Pan ich interesami, bo funkcja, za którą dostajesz Pan publiczną kasę nie trwa wiecznie i stołek lubi "się poderwać" spod pośladków. Zwłaszcza wówczas gdy ktoś wykazuje się wyjątkową niekompetencją. A do takich ludzi Pan się zalicza.
          Skąd taki mój wywód? A stąd, że pełno Pana wszędzie i jak już wchodzi Pan na forum i dodatkowo wychwala Pan posła, który na pytanie "Panie pośle, o jaką treść uchwały wystosował Pan apel" to zapewne odpowiedź brzmiałaby "Oni grali dobre piłke" to denerwujesz Pan ludzi. I jeżeli chce Pan coś powiedzieć to powiedz Pan tak: zmieniliśmy uchwałę z datą wsteczną, zwracamy rodzicom część pieniędzy i na drugi raz obiecujemy solenną poprawę i od dziś będziemy zajmować się sprawami publicznym z całą powagą i szczerością.
          I przestań Pan krytykować p. Chomę, którego wcale nie bronię, bo w Przemyślu ma Pan opinię chorągiewki, która usmiechnie sie do każdego kto rozdaje granty.
          Dziekuję za wysłuchanie
          • Gość: ala Re: Czy radni obniżą ceny przedszkoli w Przemyślu IP: *.przemysl.hypnet.pl 07.10.11, 20:02
            dokładnie, podpisuję sie oburącz ! gdzie byliście panowie radni, jak głosowaliscie pierwszy raz?

i co zrobicie po wyborach? podniesiecie opłaty? bo przeciez kampania się skończy, i nie trzeba będzie zabiegać o wyborców.

gdybyście mieli na celu dobro naszych dzieci, zagłosowalibyście przeciw i nie wyszedłby taki bubel, jak wyszedł. albo przygotowalibyście uchwałę mającą sens i nie podwyższającą opłat tak radykalnie.

a jak wygląda system naboru? dlaczego jest elektroniczny? kto ustawial te idiotyczne punkty? dlaczego są takie duże dysproporcje? dlaczego rodzeństwa są w dwóch, a nawet trzech różnych przedszkolach? przeciez to wszystko jest chore i tyle. :/ że o logice nie wspomnę przez litość.
            • solist Re: Czy radni obniżą ceny przedszkoli w Przemyślu 07.10.11, 23:15
              Kto ustawiał te idiotyczne punkty? Pewnie idiota! Cena za przedszkole wzrosła o 30 %?! Gówn.o prawda! Wzrosła o 50 %. Tylko kwestia tego, które przedszkola zakwalifikowano do średniej. No, może jakiś mądrala z przemyskiej rady wie o co chodzi? Może się popisze wiedzą?
          • Gość: Rafał Oleszek Re: Czy radni obniżą ceny przedszkoli w Przemyślu IP: *.toya.net.pl 07.10.11, 23:56
            Witam!

Jeżeli za oknem jest brzydka pogoda, to przepraszam! bo zapewne Pana zdaniem to także moja wina.  Dziękuję serdecznie za zainteresowanie moją skromną osobą, ale proszę wybaczyć, nie chodzi o mnie, tylko o wysokość opłat za przedszkola, które moim skromnym zdaniem należy obniżyć. Pan może mieć inny pogląd w tej sprawie – Pana prawo.
            Powtarzam specjalnie, proszę o pełne skupienie  przytaczam dwa fakty:
            1. Komisja Edukacji wniosła o obniżenie opłat za przedszkola (…).
            2. Nie ja i nie Komisja Edukacji przygotowała uchwałę o podwyżce za przedszkola.
            Tu muszę przyznać, że nie udało mi się wtedy przeciwstawić podwyżce, ale teraz z pomocą Rodziców jest bardzo duża szansa, że razem uda się nam obniżyć opłaty.
            Jeżeli chciał mnie Pan zniechęcić do dalszego działania na rzecz obniżenia opłat za przedszkola, współczuje - nieudało się Panu.
            Narzekanie, biadolenie, brak szacunku dla drugiego człowieka nic dobrego nie wnosi.
            Konkludując proszę o rzeczową, merytoryczną dyskusję, jeżeli ma Pan jakieś konkretne propozycje zmian w prawie miejscowym proszę je zaproponować.

Pozdrawiam

Rafał Oleszek

P.S.
            Piotr Tomański – Sejm
            Maciej Lewicki – Senat
            Popieram

• solist Re: Czy radni obniżą ceny przedszkoli w Przemyślu 08.10.11, 00:23
              Merytoryczną? Proszę bardzo: dlaczego przepuścił Pan uchwałę bez żadnej uwagi, opinii ze swojej strony? Niemerytorycznie: bo Pan jej nie czytał i nie analizował?
              Drugie pytanie: jaki kontakt ma Pan z wyborcami, że dopiero, gdy media i m. in. na tutejszym forum zaczęły pojawiać się komentarze, że to także Pana i pana komisji wina w sprawie podniesienia opłat, wtedy dopiero Pan włączył się do rozmowy? A gdzie był Pan wcześniej? Jako przewodniczący komisji przepuścił Pan uchwałę bez mrugnięcia okiem? (chyba, że ze znużenia).
              A proszę podać - merytoryczne pytanie - czy głosował Pan za uchwałą czy jej odrzuceniem?
              Myślę, że ma Pan odwagę cywilną i odpowie zwłaszcza na to drugie pytanie?
              Kiedy pańska komisja wniosła o obniżenie opłat za przedszkola? Konkretnie: gdzie i dokładnie kiedy?
              Czy gdy np. Pan Idzikowski przygotuje uchwałę o comiesięcznej pańszczyźnie od rodziców uczniów na rzecz poprawy rozumu radnych to Pan też ją klepnie? Czy wpierw "klepnie" a później Pan zechce się wycofać z tego klepnięcia?
              No dobrze, miało być merytorycznie. Jeden z poprzednich Pana mądrych cytatów:
              "Pragnę tu nadmienić, że komisja merytoryczna tj. Komisja Edukacji, której mam zaszczyt przewodniczyć, jednomyślnie pozytywnie zaopiniowała projekt uchwały i zgłosiła dalsze wnioski wychodzące naprzeciw oczekiwaniom rodziców naszych pociech."
              No więc konkretnie: jakie dalsze wnioski zgłosiła pańska komisja wychodząc naprzeciw oczekiwaniom rodziców "naszych pociech"? Tylko proszę bez chwalenia posła, składania życzeń kobietom w kwietniu i takich tam.
              I proszę powiedzieć - konkretnie - co dobrego zrobiła Komisja Edukacji pod Pana przewodnictwem dla mieszkańców Przemyśla. Bo o jednej negatywnej w skutkach uchwale to już wiemy. Ale jakie są te pozytywne?
              P.S. Przykro mi, ale o ile p. Tomański wejdzie do sejmu to p. Lewicki na pewno w senacie się nie znajdzie. Takie są realia polityczne. Choć i na pierwszego też by nie stawił.
              • solist Re: Czy radni obniżą ceny przedszkoli w Przemyślu 10.10.11, 11:06
                Prośba o merytoryczne pytanie zakończyła się w znacznej części merytoryczymi pytaniami i ... ciszą. Czyżby kac po "merytorycznym" politycznie spotkanku męczył?
                • solist Re: Czy radni obniżą ceny przedszkoli w Przemyślu 12.10.11, 13:35
                  Czyżby odwaga cywilna Pana radnego z nagła opuściła? Czyżby z pytań, które zadałem wyłania się obraz pewnych niekompetencji i olewactwa wyborców, stąd nie będzie na nie odpowiedzi? A szkoda, myślałem, że chcąc nie chcąc Pan radny jest osobą poważną.
                • Gość: Cypis Re: Czy radni obniżą ceny przedszkoli w Przemyślu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.11, 13:46
                  Pora na ptaki. Te przynajmniej nie narzekają, nie biadolą. Na merytoryczną dyskusję z ich strony nie można liczyć. Na szacunek dla człowieka też, bo mają ważniejsze ptasie sprawy. ;)

Ptaki zabijają się o ekrany przy ul. Lwowskiej w Przemyślu - nowiny24.pl
    • Gość: Matka Re: Czy radni obniżą ceny przedszkoli w Przemyślu IP: *.toya.net.pl 09.10.11, 18:56
      List - Prezydenta Przemyśla
      • Gość: radny Re: Czy radni obniżą ceny przedszkoli w Przemyślu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.11, 15:25
        www.przemysl.pl - to strona Urzędu Miasta na niej w BIP znajdziecie Szanowni P. uchwałę nr 17/2011, również na tej stronie można przeczytać protokół z posiedzenia Rady Miejskiej- Protokół nr VI/2011 i wszystko będzie jasne(prawie jasne)
        • Gość: czytelnik Re: Czy radni obniżą ceny przedszkoli w Przemyślu IP: *.alfaks.com 11.10.11, 16:23
          Cytat z protokołu sesji rady:
          "Oznacza to, że rodzice/opiekunowie prawni nie poniosą opłat za dzieci uczęszczające do oddziałów gdzie nauczanie, wychowanie i opieka będą zapewnione przez 5 godzin dziennie, natomiast za realizację zajęć powyżej 5 godzin dziennie zapłacą 2,50 zł za godzinę zajęć z dzieckiem. Do tej pory na jedno dziecko uczęszczające do 8 godzinnego oddziału przedszkolnego opłata wynosi od 210-225 zł miesięcznie w zależności od liczby zajęć dodatkowych. Przy założeniu, że dziecko będzie uczęszczać do 8 godzinnego oddziału i dzienna stawka żywieniowa wyniesie 5,00 zł dziennie, rodzice/opiekunowie prawni poniosą opłatę w wysokości około 275,00 zł za miesiąc."

Mam pytanie w jakim przedszkolu miejskim opłata rok temu wynosiła 225????
          • Gość: rodzic Re: Czy radni obniżą ceny przedszkoli w Przemyślu IP: *.play-internet.pl 11.10.11, 18:00
            W roku 2010/2011 opłata z wyżywienie nigdy nie przekroczyła 190zł i można było zostawić dziecko na 10 godzin. Ja pracuje 8 godzin to dziecko niestety musi być od 9 do 10 godzin w przedszkolu a to wychodzi z wyżywienie 325zł - 350 zł
            • Gość: profik Re: Czy radni obniżą ceny przedszkoli w Przemyślu IP: *.alfaks.com 13.10.11, 17:48
              A może będą dalsze podwyżki?
              • solist Re: Czy radni obniżą ceny przedszkoli w Przemyślu 13.10.11, 18:21
                Ale zrozumcie, że średnia była brana nie tylko z przedszkoli miejskich. I to jest właśnie ciekway przekręcik. Bo ludzie nie wyłapią, Mr President?
                • Gość: mieszkaniec Re: Czy radni obniżą ceny przedszkoli w Przemyślu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.11, 08:47
                  Cytat z protokołu sesji rady:
                  " Do tej pory na jedno dziecko uczęszczające do 8 godzinnego oddziału przedszkolnego opłata wynosi od 210-225 zł miesięcznie w zależności od liczby zajęć dodatkowych."

Ta średnia w przedszkolach miejskich była w tej wysokości?
                  Kto wyliczył tę średnią na sesję i z jakiej składa się składników?

Czy ktoś z radnych może to ostatecznie wyjaśnić?
                  Ile wynosi rzeczywista podwyżka 50 zł czy 100 zł, a może więcej?
                  • solist Re: Czy radni obniżą ceny przedszkoli w Przemyślu 18.10.11, 15:11
                    Powiem ci, mieszkańcu, każdy z tych przemyskich radnych ma cię dokładnie w du.pie i nie interesuje sie twoimi problemami. Pan, który raczył zareklamować się tu na forum niestety, ale uciekł ze strachu, być może kombinuje coś aby mógł odpowiedzieć w końcu "merytorycznie". Czyż sam nie prosił o takowe pytania? Zapewne pisze naprędce zmianę uchwały i niedługo się nam pochwali. Zapewne poprosi też o kolejny zestaw "merytorycznych" pytań, które po raz kolejny go zaskoczą. Tak jak obecnie zaskakuje go wyliczenie, o ile wzrosła cena za przedszole w Przemyślu? 30 czy 50%? I jak to, do chollery, wyliczyć?! No cóż, matematyka, matematyka i jeszcze raz matematyka. A do tego Panie Radny: uczciwość, szczerość i zaangażowanie w tym co się robi i do czego zostało się wybranym. I więcej czytać, żeby jakiś kolejny pasztet nie przeszedł.
                    • Gość: Rodzic Re: Czy radni obniżą ceny przedszkoli w Przemyślu IP: *.adsl.inetia.pl 23.10.11, 20:30
                      Nie wiem dlaczego wszystkich radnych wrżucacie do jednego worka,a mianowicie grupa radnych tj. P. Bukowski,P.Zapotocki,P.Strzałkowski,P. Loziński,P. Iwaneczko,P.Lukasiewicz,P.Hamryszczak,P.kaszuba złożyli projekt uchwały wydłużający bezpłatny pobyt dziecka w przedszkolu do 6-ciu godzin oraz opłatę za kolejne dziecko w wysokości 1 złoty. Wracając do poprzedniej przegłosowanej uchwały którą tak boleśnie odczuli rodzice to w/w radni byli stanowczo przeciw,pomimo ich merytorycznych argumentów jakie przedstawili na forum rady,zostali przegłosowani przez koalicję rządzącą w mieście
                  • Gość: Rodzic Re: Czy radni obniżą ceny przedszkoli w Przemyślu IP: *.play-internet.pl 19.10.11, 21:28
                    Do tej pory przedszkole kosztowała max 190zł razem z zajęciami dotkowymi.
                    Teraz za 10 godzin po 2,5zl + - 340zł
                    CZYLI ILE PROCENT 30 ???
                    • Gość: Rafał Oleszek Re: Czy radni obniżą ceny przedszkoli w Przemyślu IP: *.toya.net.pl 19.10.11, 22:46
                      Informacja
                      w sprawie opłat za świadczenia w przedszkolach,
                      dla których organem prowadzącym jest Miasto Przemyśl

Opłaty do 31.08.2011 r.
                      - 85,00 zł miesięcznie za jedno dziecko – za przygotowanie trzech posiłków
                      (opłatę ponosili rodzice bez względu na frekwencję dziecka),
                      - 7,50 zł miesięcznie za 1 godzinę zajęć tygodniowo - zajęcia dodatkowe, m. in. z języka angielskiego i rytmiki,
                      (opłatę ponosili rodzice bez względu na frekwencję dziecka),
                      - dzienna stawka żywieniowa od 4,50 zł do 5,00 zł dziennie
                      (opłatę ponosili rodzice i podlegała odpisowi w przypadku nieobecności dziecka),
                      - 8 godzin zajęć z realizacji podstawy programowej wychowania przedszkolnego
                      (koszt ponosił organ prowadzący),
                      - religia
                      (koszt ponosił organ prowadzący),
                      - razem za zajęcia w oddziale ośmiogodzinnym i całodzienne wyżywienie rodzice/opiekunowie prawni płacili około 210 - 225 zł miesięcznie (85 zł przygotowanie posiłków + 7,50 x 2 zajęcia dodatkowe + 110 wyżywienie)

Od 1 września br. nowelizacja przepisu art. 14 ust. 5 ustawy o systemie oświaty z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty (Dz. U. z 2004 r. Nr 256, poz. 2572 z późn. zm.) nałożyła obowiązek na organ prowadzący przedszkole (radę gminy):
                      1) ustalenie czasu bezpłatnego nauczania, wychowania i opieki w przedszkolu (nie krócej niż 5 godzin dziennie, ponieważ jest to minimalna ilość godzin, która musi być przeznaczona na realizację podstawy programowej z wychowania przedszkolnego),
                      2) ustalenia wysokości opłat za godzinę zajęć w zakresie nauczania, wychowania i opieki, powyżej w/w czasu.

Od 1 września br. obowiązuje Uchwała Nr 17/2011 Rady Miejskiej w Przemyślu z dnia 24 lutego 2011 r. w sprawie ustalenia czasu bezpłatnego nauczania, wychowania i opieki oraz wysokości opłat w przedszkolach, dla których organem prowadzącym jest Miasto Przemyśl.

Opłaty od 1.09.2011 r.
                      - 5 godzin bezpłatne nauczanie, wychowanie i opieka - czas przeznaczony na realizację podstawy programowej z wychowania przedszkolnego,
                      (koszt ponosi organ prowadzący),
                      - religia
                      (koszt ponosi organ prowadzący),
                      - 2,50 zł za godzinę zajęć z dzieckiem w zakresie nauczania, wychowania i opieki w tym zajęcia dodatkowe, m. in. z języka angielskiego, rytmiki , tańców
                      (opłatę ponoszą rodzice za faktyczny udział dziecka w zajęciach oznacza to, że w przypadku całodziennej nieobecności dziecka lub nieskorzystania w danym dniu z zajęć opłata nie jest naliczana),
                      - dzienna stawka żywieniowa 5,00 zł dziennie
                      (opłatę ponoszą rodzice i podlega odpisowi w przypadku nieobecności dziecka),
                      - razem za zajęcia w oddziale ośmiogodzinnym i całodzienne wyżywienie rodzice/opiekunowie prawni zapłacą około 275 zł miesięcznie (165 za zajęcia + 110 wyżywienie),
                      - łącznie opłata wzrosła o około 24 % czyli o 65 zł

Jak będzie dalej... pokaże najbliższa Sesja Rady Miejskiej

Pozdrawiam
                      Rafał Oleszek
                      • Gość: darek Re: Czy radni obniżą ceny przedszkoli w Przemyślu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.11, 12:44
                        Wtrącę się i ja: proszę odpowiedzieć, w których przedszkolach miejskich opłaty wynosiły tyle ile Pan podaje? Czy przedszkole przy ul. Barskiej miało takie opłaty? A przedszkole naprzeciw szkoły muzycznej również? Bo ja mam rachunki do czerwca 2011 r. i coś mi się tu nie zgadza? Panie Oleszek, widzę, że jeden z punktujących Pana tu na forum robi to dosadnie i wynika z tego, że Pan nie bardzo wie o czym pisze. Proszę o podanie danych z wszystkich przedszkoli miejskich wraz z opłatami jakie obowiązywały do końca sierpnia 2011 r. Bardzo proszę i myślę, że wszyscy z chęcią poczytają.
                        • Gość: Gość Re: Czy radni obniżą ceny przedszkoli w Przemyślu IP: *.adsl.inetia.pl 20.10.11, 15:25
                          Czytaj ze zrozumieniem i przestań atakować Oleszka bo on jest za obniżeniem opłat i podaje podstawę prawną ( Uchwała Nr 17/2011 Rady Miejskiej w Przemyślu z dnia 24 lutego 2011 r.) Opłaty dotyczą wszystkich przedszkoli - prawo jest jedno dla wszystkich. Jeżeli w jakimkolwiek przedszkolu jest pobierana inna opłata to łamane jest prawo. Napisz do Pana Prezydenta, Rady Miejskiej podepnij druczek wpłaty i po temacie. Zniechęcasz tylko porządnych ludzi do działania.

• Gość: darek Re: Czy radni obniżą ceny przedszkoli w Przemyślu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.11, 23:11
                            Czytaj ze zrozumieniem... No właśnie. Oprócz zrozumienia przydałoby się jeszcze troszkę wiedzy i ja również o taką wiedzę się dopominam. Mam prawo. Moje pytanie brzmi, czy do średniej opłaty za przedszkola zgodnie z informacją od P. Oleszka była brana opłata za przedszkole u Felicjanek lub innych niemiejskich przedszkoli? Gwoli ścisłości, nie atakuję radnego Oleszka, zwłaszcza gdyby na ten atak ktoś taki jak P. Oleszek nie byłby w stanie odpowiedzieć, przecież ma na ten temat jak już zauważyłem ogromną wiedzę?
    • Gość: Rodzic Re: Czy radni obniżą ceny przedszkoli w Przemyślu IP: *.play-internet.pl 20.10.11, 15:45
      Poprostu Pan Oleszek mija się z prawdą.
      Ile kosztowało i ile kosztuje 9-10 godzin jest bardzo łatwo obliczyć.
      I niech idzie do przedszkoli i się dowie ile kosztowało ile kosztuje.
      Wyjdzie mu ponad 50%
      • Gość: Gość Re: Czy radni obniżą ceny przedszkoli w Przemyślu IP: *.adsl.inetia.pl 20.10.11, 16:45
        Przy 7 oraz 11 godzinach pobytu dziecka w przedszkolu także wyjdzie inna kwota. Proszę nie pisać bzdur i czytać ze zrozumieniem. To logiczne, że przy zarówno większej jak i mniejszej ilości godzin wyjdzie inna suma końcowa. Nie oznacza to jednak wcale, ze ktokolwiek kłamie. Co TW Krzysiek sądzi o obniżeniu opłat?
        • Gość: Gość Re: Czy radni obniżą ceny przedszkoli w Przemyślu IP: *.adsl.inetia.pl 20.10.11, 16:49
          TW Krzysiek sam wniósł o podwyższenie opłat.
          Kim jest TW Krzysiek?
        • Gość: Rodzic Re: Czy radni obniżą ceny przedszkoli w Przemyślu IP: *.play-internet.pl 20.10.11, 18:46
          10 godzin 2010/2011 - 200zł
          10 godzin 2011/2012 - ponad 300zł
          Mówmy tylko o godzinach 9 - 10 godzin.
          Czy ktoś umie liczyć.
          • Gość: Rafał Oleszek Re: Czy radni obniżą ceny przedszkoli w Przemyślu IP: *.toya.net.pl 20.10.11, 19:23
            Witam,

Zostałem, źle zrozumiany dlatego powtórzę:
            Opłaty od 1.09.2011r.
            Razem za zajęcia w oddziale ośmiogodzinnym i całodzienne wyżywienie rodzice/opiekunowie prawni zapłacą około 275 zł miesięcznie (165 za zajęcia + 110 wyżywienie),
            - łącznie opłata w oddziale ośmiogodzinnym wzrosła:- o około 24 % czyli o 65 zł;
            -w oddziale 9-godzinnym wzrosła o około 115 zł tj. rodzice zapłacą około 325 zł
            - 10-godzinnym (wzrosła o około) 165 zł... tj. rodzice zapłacą 375zł

oddziały 6 i 7-godzinne odpowiednio mniej...

Jeszcze raz proszę o lobbowanie u Pana Prezydenta oraz Państwa Radnych o obniżenie opłat.

Pozdrawiam serdecznie
            Rafał Oleszek
            • Gość: Rafał Oleszek Re: Czy radni obniżą ceny przedszkoli w Przemyślu IP: *.toya.net.pl 20.10.11, 19:30
              Witam,

Jeszcze raz podstawa prawna:
              - nowelizacja przepisu art. 14 ust. 5 ustawy o systemie oświaty z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty (Dz. U. z 2004 r. Nr 256, poz. 2572 z późn. zm.)
              - Uchwała Nr 17/2011 Rady Miejskiej w Przemyślu z dnia 24 lutego 2011 r.,

Pozdrawiam
              Rafał Oleszek
              • Gość: Rodzic Re: Czy radni obniżą ceny przedszkoli w Przemyślu IP: *.play-internet.pl 20.10.11, 19:46
                Kiedy jest sesja
                • Gość: rodzic przemyski Re: Czy radni obniżą ceny przedszkoli w Przemyślu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.11, 11:23
                  W moim przedszkolu opłaty w poprzednim roku nie przekraczały 190 - 200 zł. Z jakiego przedszkola te stawki 210 - 225? Czy ktoś robił zestawienie ze wszystkich przedszkoli ? Jeżeli tak to proszę je pokazać.....

Myślę że Pan Radny z tego forum jest po stronie rodziców, czekamy na pomoc innych Naszych Radnych.

Dobro dzieci jest dobrem wspólnym.

• Gość: darek Re: Czy radni obniżą ceny przedszkoli w Przemyślu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.11, 23:14
              Panie Oleszek, Pan mija się z prawdą. W roku 2010/2011 za przedszkole płaciłem ok. 190 zł. w roku obecnym płacę 305 zł. Dotyczy to przedszkola miejskiego. Czy Pan nie posiada wiedzy w tym czym Pan się zajmuje?
              • Gość: darek Re: Czy radni obniżą ceny przedszkoli w Przemyślu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.11, 23:14
                Dodam, że dotyczy to systemu 8-godzinnego
                • Gość: Rodzic Re: Czy radni obniżą ceny przedszkoli w Przemyślu IP: *.play-internet.pl 24.10.11, 07:07
                  Podnieście cenę biletów MPK 0 100%
                  Ale za to można w miesiącu zrezygnować z połowy kursów i chodzić na piechotę.
                  To nam wyjdzie 50% podwyżki.

Można też podnieś cenę wody.
                  Przecież nikt na nie zabroni lać wody mniej
                  I tak samo Pan Oleszek i cała Rada z prezydentem wpaja ciemnemu ludowi podniesienie opłat.
                  • solist Do p. Rafała Oleszka 24.10.11, 12:15
                    Panie Rafale - co było podstawą zmian jakie wniosła uchwała w sprawie podwyżek opłat za przedszkole? Innymi słowy - dlaczego podniesiono wspomniane opłaty?
                    Jest to pytanie jak najbardziej merytoryczne
                    • Gość: Rafał Oleszek Re: Do p. Rafała Oleszka IP: *.toya.net.pl 24.10.11, 22:40
                      Witam.

Odpowiadając na pytanie, przedstawiam poniżej całe uzasadnienie do projektu uchwały nr 17 z lutego 2011r., "w sprawie ustalenia czasu bezpłatnego nauczania, wychowania i opieki oraz wysokości opłat w przedszkolach, dla których organem prowadzącym jest Miasto Przemyśl" pod którym podpisał się Pan Prezydent Robert Choma, który był wnioskodawcą.

Proszę o kierowanie ewentualnych pytań, opinii i wniosków na mój profil na facebook.
                      Nie ujmując forumowiczom, formuła portalu społecznościowego bardziej mi odpowiada.

Z poważaniem
                      Rafał Oleszek

"Uzasadnienie

Obecnie opłaty za świadczenia w przedszkolach pobierane są w wysokości 85,00 zł miesięcznie za jedno dziecko – za przygotowanie trzech posiłków, w tym 59,00 zł za przygotowanie obiadu, 14,00 zł za przygotowanie śniadania, 12,00 zł za przygotowanie podwieczorku (na mocy Uchwały Nr 216/2009 Rady Miejskiej w Przemyślu z dnia 26 listopada 2009 r. zmieniającej uchwałę w sprawie ustalenia opłat za świadczenia prowadzonych przez Miasto Przemyśl przedszkoli publicznych). Ponadto na wniosek rodziców (opiekunów prawnych) prowadzone są zajęcia dodatkowe, wykraczające poza podstawę programową wychowania przedszkolnego m. in. z religii, języka angielskiego oraz rytmiki. Za realizację w/w zajęć w wymiarze 1 godziny tygodniowo, pobierane są opłaty w wysokości 7,50 zł miesięcznie za jedno dziecko (zgodnie z uchwałą Nr 108/2004 Rady Miejskiej w Przemyślu z dnia 28 maja 2004 r. w sprawie opłat za świadczenia prowadzonych przez Miasto Przemyśl przedszkoli publicznych). Koszt zajęć z religii ponosi organ prowadzący. Dzienna stawka żywieniowa za dziecko w przedszkolu, kalkuluje się w różnych placówkach od 4,50 zł do 5,00 zł dziennie. W/w stawka ustalana jest zarządzeniem dyrektora placówki i podlega proporcjonalnie odpisowi w przypadku nieobecności dziecka w przedszkolu. Rodzice/opiekunowie prawni ponoszą opłatę za 1 dziecko uczęszczające do ośmiogodzinnego oddziału w wysokości około 210 - 225 zł miesięcznie, w zależności od ilości godzin zajęć dodatkowych.
                      Ustawą z dnia 5 sierpnia 2010 r. o zmianie ustawy o systemie oświaty (Dz. U. z 2010 r. Nr 148, poz. 991) wprowadzono m. in. zmiany w zakresie ustalenia opłat za świadczenia udzielane przez przedszkola publiczne. Nowe brzmienie przepisu art. 14 ust. 5 nakłada obowiązek na organ prowadzący przedszkole (w tym przypadku radę gminy) ustalenia wysokości opłat za świadczenia udzielane przez przedszkole publiczne w czasie przekraczającym wymiar zajęć określonych w art. 6 ust. 1 pkt 2 ustawy o systemie oświaty, czyli powyżej 5 godzin dziennie. W konsekwencji tych zmian dotychczasowe uchwały organów stanowiących jednostek samorządu terytorialnego wydane na podstawie art. 14 ust. 5 ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty (Dz. U. z 2004 r. Nr 256, poz. 2572, z późn. zm.), będą obowiązywać do czasu wydania nowych uchwał, nie dłużej jednak niż do końca sierpnia br.
                      Wobec powyższego na podstawie z art. 14 ust. 5 pkt 1 w związku art. 6 pkt 2 ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty (Dz. U. z 2004 r. Nr 256, poz. 2572 z późn. zm.), organ prowadzący ustala, że przedszkola publiczne, dla których organem prowadzącym jest Miasto Przemyśl, zapewniają bezpłatne nauczanie, wychowanie i opiekę w czasie 5 godzin dziennie. Natomiast zajęcia w zakresie nauczania, wychowania i opieki powyżej 5 godzin dziennie (z wyjątkiem nauki religii) będą podlegać opłacie w wysokości 2,50 zł za godzinę zajęć z dzieckiem.
                      Oznacza to, że rodzice/opiekunowie prawni nie poniosą opłat za dzieci uczęszczające do oddziałów gdzie nauczanie, wychowanie i opieka będą zapewnione przez 5 godzin dziennie,
                      natomiast za realizację zajęć powyżej 5 godzin dziennie zapłacą 2,50 zł za godzinę zajęć z dzieckiem. Przy założeniu, że dziecko będzie uczęszczać do 8 godzinnego oddziału i dzienna stawka żywieniowa wyniesie 5,00 zł dziennie, rodzice/opiekunowie prawni poniosą opłatę w wysokości około 275,00 zł za miesiąc.
                      Kalkulacja opłaty za godzinę zajęć z dzieckiem w przedszkolu została sporządzona w oparciu o planowane wydatki jednostek budżetowych na 2011 r. (określone w Uchwale Nr 2/2011 Rady Miejskiej w Przemyślu z dnia 3 lutego 2011 r. Uchwała budżetowa na 2011 rok) przy założeniu, że do jednego oddziału przedszkolnego będzie uczęszczać 25 dzieci.
                      Zgodnie z art. 67a ustawy o systemie oświaty do w/w kalkulacji nie przyjęto wyliczeń kosztów za posiłki oraz opłat za korzystanie dzieci ze stołówki.
                      Propozycja wysokości opłat za świadczenia oraz ustalenie czasu bezpłatnego nauczania, wychowania i opieki w przedszkolach, została skonsultowana z dyrektorami przedszkoli, dla których organem prowadzącym jest Miasto Przemyśl."
                      • solist Re: Do p. Rafała Oleszka 25.10.11, 08:34
                        Dalej nie uzyskałem odpowiedzi na pytanie, co było podstawą podwyżek opłat? Tylko i wyłącznie zmiana ustawy czy coś więcej?
                        • solist Re: Do p. Rafała Oleszka 25.10.11, 09:20
                          I jeszcze kolejne: w którym przedszkolu miejskim opłata w roku 2010/2011 wynosiła 210-225 zł?
              • Gość: radny Re: Czy radni obniżą ceny przedszkoli w Przemyślu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.11, 23:15
                SOLIST czytałem kiedyś pana wpisy na tym forum-z podziwem, tutaj z przykrością stwierdzam, że w tej materii jest Pan "cienias". Radzę poczytać nieco o finansowaniu oświaty w Polsce.
                • solist Re: Czy radni obniżą ceny przedszkoli w Przemyślu 25.10.11, 08:27
                  Dziękuję za podziw choć nie wiem czym na niego zasłużyłem.
                  "Radzę poczytać nieco o finansowaniu oświaty w Polsce"
                  Właśnie do tego powoli zmierzam, jednak bardziej w kontekście znastwa w temacie naszych radnych.
                • Gość: M Re: Do radnego IP: *.przemysl.hypnet.pl 25.10.11, 09:45
                  Jak Pan jesteś radnym, to niech Nas Bóg ma w swojej opiece :)
                  • Gość: Rodzic Re: Do radnego IP: *.play-internet.pl 25.10.11, 10:38
                    Panie Oleszek niech Pan poda konkretnie 210-225 - jakie przedszkole.
                    Bo są to bzdury.
                    Może u Felicjanek takie ceny były.
                    • solist Re: Do radnego 25.10.11, 12:30
                      Właśnie, to są bzdury i chciałbym ustalić kto odpowiada za ten przekręt. Czy Pan Idzikowski i jego ekipa, czy ktoś jeszcze? Kto wprowadził w błąd radnych Przemyśla i na jakich danych operowano. Radny Oleszek ma teraz szansę na zrehabilitowanie się i przelać część winy za swój brak dociekliwości i olestwo w temacie oświaty. Należy ustalić czy operowano na przekręconych danych.
                      Dlatego proszę wszystkich, którzy tematem się interesują żeby podali ceny w poszczególnych przedszkolach - wszystkich publicznych - za miesiąc wrzesień 2010 czyli miesiąc, który jeszcze nie podlegał odliczeniom (z tyt. nieobecności). Dotyczy to oczywiście też przedszkola Felicjanek.
    • Gość: bra t Re: Czy radni obniżą ceny przedszkoli w Przemyślu IP: *.prescom.pl 25.10.11, 20:02
      Barska
      wrzesień 2010 ok - 190
    • Gość: Rodzic Re: Czy radni obniżą ceny przedszkoli w Przemyślu IP: *.play-internet.pl 26.10.11, 17:05
      Jutro sesja.
      Ponoć nic z obniżki nie będzie.
      Rodzice ratują bydżet Miasta.
      • solist Re: Czy radni obniżą ceny przedszkoli w Przemyślu 26.10.11, 17:36
        Miasto nie może zarabiać na przedszkolach, ale dzięki zawyżeniu średniej najwyraźniej tak robi
        • Gość: Zainteresowany Re: Czy radni obniżą ceny przedszkoli w Przemyślu IP: *.play-internet.pl 26.10.11, 18:50
          Szkoda że tak mało zainteresowanych zabiera głos.
          Nie trzeba się logować.
          Może coś wszyscy napiszemy.
          Bo nas wydutkają i powiedzą że żadnej podwyżki niebyło.
          Tylko potaniało.
          Tak pewnie niektórzy radni myśla.
          • Gość: Cypis Re: Czy radni obniżą ceny przedszkoli w Przemyślu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.11, 13:08
            Dzisiaj sesja w Przemyślu. Mniej opłat za przedszkola? - nowiny24.pl
    • Gość: Rodzic Re: Czy radni obniżą ceny przedszkoli w Przemyślu IP: *.play-internet.pl 27.10.11, 16:26
      No i po sesji.
      Zostały opłaty po staremu - inicjatywa prezydenta.
      Po co nam Radni.
      Szkoda pieniędzy na nich.
      • satyrofotohistorys Re: Czy radni obniżą ceny przedszkoli w Przemyślu 27.10.11, 19:30
        panna Klara i panna Rajmunda co robić podpowiadają
      • solist Re: Czy radni obniżą ceny przedszkoli w Przemyślu 27.10.11, 20:53
        Prezydent kombinuje, kombinuje, a potem wykombinuje i będzie plus dla niego. Cwany lis. Czyli radni dali znowu du.py. Zero inicjatywy.
    • Gość: Rodzic Re: Czy radni obniżą ceny przedszkoli w Przemyślu IP: *.play-internet.pl 27.10.11, 22:47
      Drogie przedszkole
      drogi radny
      po co wy
      • solist Re: Czy radni obniżą ceny przedszkoli w Przemyślu 28.10.11, 21:11
        Czyli p. Choma i przemyscy radni mają rację - Przemyślacy popyskują, poszemrają i zaaprobują nawet najgłupszą uchwałę i każdy kit jaki im się wciska? Takie miasto i urzędy jacy mieszkańcy?
        • Gość: przemyslak Re: Czy radni obniżą ceny przedszkoli w Przemyślu IP: *.alfaks.com 30.10.11, 08:55
          Gdzie znajdę treść nowej uchwały?
    • Gość: Rodzic Re: Czy radni obniżą ceny przedszkoli w Przemyślu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.11, 14:13
      Panie Oleszek niech Pan przeczyta uchwałe o przedszkolach gminy Dubiecko.
      • solist Re: Czy radni obniżą ceny przedszkoli w Przemyślu 01.11.11, 10:25
        Pan radny nie zna treści uchwały, która przechodzi przez jego komisję a miałby znać uchwały z ościennych gmin?
        • Gość: darek Re: Czy radni obniżą ceny przedszkoli w Przemyślu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.11, 21:55
          Przedszkole miejskie przy Słowackiego
          wrzesień 2010 202,50 zł
          wrzesień 2011 302,50 zł.
          Także wzrost nie wynosi 30 % ale więcej.

• Gość: Wyborca Re: Czy radni obniżą ceny przedszkoli w Przemyślu IP: *.play-internet.pl 02.11.11, 22:19
      Może któryś z Szanownych Radnych umieści protokół z uchwały - jak cudownie głosowali
      • solist Re: Czy radni obniżą ceny przedszkoli w Przemyślu 03.11.11, 11:22
        Protokół z uchwały ... He, he. A po co? To co zagłosowali to pomoc dla nielicznych. Do tego spier.dolono zapis odnośnie chodzenia do przedszkoli miejskich rodzeństwa. Co ten zapis miałby niby znaczyć? Radni przemyscy ... szkoda się wypowiadać.
        • Gość: jeden z rodziców Re: Czy radni obniżą ceny przedszkoli w Przemyślu IP: *.alfaks.com 05.11.11, 16:45
          Zapis odnośnie rodzeństwa jest dla mnie jednoznaczny.
          Tj. jeżeli z rodziny kolejne dziecko uczęszcza do przedszkola miejskiego to ma zniżkę. Radni nie zawarli zapisu iż muszą "jednocześnie" uczęszczać.
          To znaczy że jeżeli mieliśmy dziecko w przedszkolu miejskim i obecnie chodzi do szkoły a nasze kolejne dziecko do przedszkola to z zapisów uchwały moim zdaniem wynika zwolnienie dla tego kolejnego dziecka. Nie wiem co Radni chcieli uchwalić - ale takie zwolnienie uchwalili.
          W uchwale nie pisze że pierwsze dziecko ma teraz uczęszczać do przedszkola. Nie ma nic o pierwszym dziecku w tym zakresie. Uchwała mówi o drugim i kolejnym dziecku.
          Jakie jest Państwa zdanie w tym temacie?
          Co na to Radni?
          W jaki sposób należy wnioskować o zniżkę, nie wiem bo tego nie ma w uchwale....

Nie wiem dlaczego solist uważa ten zapis za nieprecyzyjny?
          • solist Re: Czy radni obniżą ceny przedszkoli w Przemyślu 06.11.11, 00:24
            Jest dokładnie nieprecyzyjny chociaż precyzyjnie określa przemyskich radnych. Po raz kolejny zresztą. Jeszcze z kilkaset wpadek i może zaczną myśleć. A może przynajmniej bardziej zaczną się przykładać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka