Dodaj do ulubionych

Publiczne Przedszkole s. Felicjanek

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.11, 15:36
Pisze ponieważ zastanawia mnie pewna sytuacja. Moje dziecko od niedawna uczęszcza do Publicznego Przedszkola Zgromadzenia Sióstr Felicjanek. im. bł.Marii Angeli Truszkowskiej.

Zastanawiające jest dla mnie to dla czego Publiczne przedszkole pobiera opłaty za każda godzinę pobytu dziecka w Przedszkolu. Z tego co wyczytałem w przepisach powinno być zapewnione minimum 5 godzin opieki. Przedszkole otrzymuje dotację z Urzędu Miasta i chyba powinno działać na zasadach, które obowiązują inne przedszkola publiczne. Idąc dalej czy nie powinni zwracać za każdy dzień nieobecności dziecka nie tylko ze stawki żywieniowej - co robią , ale dodatkowo z opłaty tzw. stałej za przedszkole, a w przypadku wcześniejszego odbioru malucha odliczać niewykorzystany czas?

Co o tym myślicie?
Obserwuj wątek
    • solist Re: Publiczne Przedszkole s. Felicjanek 04.10.11, 22:24
      Ano zapewne dlatego, że nie jest przedszkolem miejskim?
      • Gość: Matka Re: Publiczne Przedszkole s. Felicjanek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.11, 10:17
        Ale jest przedszkolem Publicznym, a nie Niepublicznym.
    • Gość: ola Re: Publiczne Przedszkole s. Felicjanek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.11, 12:09
      a jakies publiczne przedszkole tak robi? zwraca oplate stala za nieobecnosci?? zwraca kase za wczesniejszy odbiór dziecka? Pierwsze słyszę? Opłata stała jak nazwa wskazuje jest stała i nie podlega zwrotowi.
      • Gość: Matka Re: Publiczne Przedszkole s. Felicjanek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.11, 14:34
        Tu niestety nikt za nic nie zwraca.
        • Gość: sylwia Re: Publiczne Przedszkole s. Felicjanek IP: *.toya.net.pl 05.10.11, 17:40
          Opłata stała to opłata np.za ogrzanie pomieszczenia, w którym przebywają dzieci, opłata za prąd. Pomieszczenia są ogrzewane zarówno wtedy jak jest 5 dzieci jak i wtedy gdy przyszła cała grupa. Nie rozumiem oburzenia, ludzie to są pieniądze na edukację waszych dzieci. Ograniczcie pieniądze wydawane na rozmowy przez telefon, bluzki nie kupcie, ale nie żałujcie dziecku na przedszkole. Moje dziecko chodziło do przedszkola Felicjanek i nie uważam żeby to były stracone pieniądze.
          • Gość: klik Re: Publiczne Przedszkole s. Felicjanek IP: *.toya.net.pl 05.10.11, 17:56
            I paciorka się nauczyło?
            • Gość: sylwia Re: Publiczne Przedszkole s. Felicjanek IP: *.toya.net.pl 05.10.11, 18:08
              Na paciorku akurat mi nie zależało, ale na tym by było dobrze przygotowane do szkoły.
              • fanka_online Re: Na marginesie....wolności(?) 05.10.11, 18:20
                Gość portalu: sylwia napisał(a):

> Na paciorku akurat mi nie zależało, ale ....

Przychodzi na myśl historia Żydów zmuszanych przez gestapowców, aby opluwać i deptać Torę....tylko, że oni ryzykowali życiem.....
                Młoda kobieto, to jest TYLKO forum, a Ty jesteś tu anonimowa.
                • Gość: sylwia Re: Na marginesie....wolności(?) IP: *.toya.net.pl 05.10.11, 18:59
                  Ręce opadają. Czytajcie ze zrozumieniem.
                • Gość: Matka Re: Na marginesie....wolności(?) IP: *.toya.net.pl 05.10.11, 19:01
                  Jak 80% tu piszących- owszem jestem anonimowa. Żeby było jasne nie żałuję kasy na edukację mojego dziecka. Ale każde miejskie przedszkole jest przedszkolem publicznym i tam są odliczane opłaty za każdy dzień nieobecności dziecka - bo nie mowie o zwracaniu kasy przez przedszkole - podobnie, jak publicznym przedszkolem jest to w temacie wpisu. Jak widać zawsze są równi i równiejsi.
          • Gość: Matka Re: Publiczne Przedszkole s. Felicjanek IP: *.toya.net.pl 05.10.11, 19:09
            Sylwia nie wiem czy wiesz, ale takie przedszkole - czyli publiczne - otrzymuje dotacje od Gminy Miejskiej Przemyśl, czyli Urzędu Miasta na każde dziecko. Czemu w Miejskim przedszkolu potrafią przestrzegać prawa, a w "katolickim" - publicznym - NIE?
            • Gość: Danuta Re: Publiczne Przedszkole s. Felicjanek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.11, 11:12
              Gość portalu: Matka napisał(a):

> Sylwia nie wiem czy wiesz, ale takie przedszkole - czyli publiczne - otrzymuje
              > dotacje od Gminy Miejskiej Przemyśl, czyli Urzędu Miasta

Gmina Miejska Przemyśl to nie jest Urząd Miasta ! Urząd Miasta to aparat pomocniczy gminy.
              Gmina Miasto Przemyśl to jednostka samorządu terytorialnego posiadająca osobowość prawną, a Urząd Miasta Przemyśla to tylko aparat pomocniczy gminy i osobowości prawnej nie posiada. Męża pytałam, magistra.
              • Gość: Ika Re: Publiczne Przedszkole s. Felicjanek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.11, 11:17
                Prawdopodobnie ćle zrozumiałas wywód męża-magistra.
                Istnieje też druga ewentualność,że magister jest niedouczony
                • Gość: Danuta Re: Publiczne Przedszkole s. Felicjanek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.11, 23:03
                  Co racja, to racja. Muszę sprawdzić, czy mąż rzeczywiście posiada wykształcenie magisterskie, czy też tylko publicznie afiszuje się skrótem mgr przed swoim nazwiskiem.

Co do meritum wątku: warto zajrzeć do ustawy oświatowej. A tam czarno na białym stoi, że szkoły i placówki oświatowe publiczne mogą prowadzić jednostki samorządu terytorialnego.
                  Czyli, s. Felicjanki prowadzą przedszkole niepubliczne, które otrzymało uprawnienia placówli publicznej. Nadaje je prezydent po uzyskaniu pozytywnej opinii kuratora. Niepubliczne szkoły podstawowe i gimnazja uzyskują uprawnienia szkół publicznych z urzędu.
                  Tu warto zajrzeć do sprawozdania prezydenta Przemyśla z wykonaia budżetu za 2010 r., aby zorientować się, ile publicznych pieniędzy jako dotację otrzymało niepubliczne przedszkole s. Felicjanek.
                • Gość: Danuta Re: Publiczne Przedszkole s. Felicjanek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.11, 23:51
                  No to mamy:
                  w roku 2010 dotacja Miasta dla przedszkola s. Felicjanek: 1 192 320,00 zł
                  -źródło:
                  www.przemysl.pl/bip/finanse_i_majatek/sprawozdania_finansowe/16659.html
                  Załącznik nr 3
                  • Gość: M Re: Publiczne Przedszkole s. Felicjanek IP: *.przemysl.hypnet.pl 13.10.11, 06:54
                    Tyle kasy na rok dostaje przedszkole? Na bieżące wydatki? Ja cierpię dolę!!!
                    • Gość: N Re: Publiczne Przedszkole s. Felicjanek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.11, 21:25
                      Zakładając, że rok szkolny to 207 dni nauki (po odliczeniu wakacji, sobót i niedziel, bez odliczania dni innych świąt) na tzw. "bieżące wydatki" dziennie wychochi kwota 5670 zł, a do kwoty dotacji z urzędu miasta trzeba doliczyć wpłaty rodziców przedszkolaków.

Ilu tych przedszkolaków uczęszcza do tego przedszkola? Czyli jaka kwota z dotacji przypada na jedno dziecko? Oraz - jaka kwota ogólnie dziennie wydawana jest na jedno dziecko?
      • Gość: Matka Re: Publiczne Przedszkole s. Felicjanek IP: *.toya.net.pl 05.10.11, 19:04
        Kasy nikt nie zwraca, ale powinniśmy w takim przypadku płacić poprstu mniej za pobyt naszej pociechy w przedszkolu. Tak mówią przepisy, to wynika tez z kodeksu cywilnego - jeśli się nie mylę jest to zasada ekwiwalentności - czyli płacimy za usługę która została wykonana.
        • Gość: inny Re: Publiczne Przedszkole s. Felicjanek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.11, 00:54
          Coz Kobieto Matko pleciesz. Inne przedszkola publiczne zwracają tylko stawkę żywieniową za dni nieobecności i to w rozliczeniu przy opłacaniu kolejnych miesięcy. opłata stała jest STAŁA. co do bezpłatnego pobytu 5 godzinnego, to są przedszkola, które maja takie grupy. Trzeba było zadać sobie trud wcześniej i się tego dowiedzieć, a nie liczyć, że ktoś będzie stał teraz przy drzwiach i odnotowywał godzinę wyjścia dziecka, i co może od razu przeliczy i wypłaci różnicę???
          a co do płacenia za usługę wykonaną, to nie powiesz chyba, że zapisując sie gdziekolwiek, np. do szkoły językowej pozwolą Ci płacić tylko za "przyjścia"?
    • Gość: Matka Re: Publiczne Przedszkole s. Felicjanek IP: *.toya.net.pl 09.10.11, 18:57
      List w sprawie przedszkoli - Dodam, tylko że to dotyczy rownież i tego przedszkola ktore jest w temacie
    • Gość: Cypis Ani utajnione, ani niezgodne z prawem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.11, 16:34
      Ani utajnione, ani niezgodne z prawem - zycie.pl
      • Gość: Czytelnik Re: Ani utajnione, ani niezgodne z prawem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.11, 03:19
        Gość portalu: Cypis napisał(a):

> [url=http://www.zycie.pl/informacje.php?region=Przemy%B6l&nr=3178&PHPSESSID=932
        > 07e71085272fda117828804a8e17e]Ani utajnione, ani niezgodne z prawem - zycie.pl[
        > /url]
        Czytałem. Racja naczelnika wydziału edukacji UM jest połowiczna. Rzeczywiście tzw. przedszokla miejskie wg ustawy oświatowej są traktowane jako jednostki budżetowe, a ich prowadzenie jest zadaniem własnym jednostko samorządu terytorialnego, który posiada osobowość prawną.

Jednakże inne osoby prawne i fizyczne (Zgromadzenie s. Felicjanek jest osoba prawną - kościelną) również mogą prowadzić przrdszkola publiczne i one nie są jednostkami budżetowymi j.s.t. Na podstawie cytowanej ustawy otrzymują dotacje na swoje funkcjonowanie z j.s.t.. Tyle tylko, że w powołanej ustawie art 6 ust 1. stanowi:

Art. 6. 1. Przedszkolem publicznym jest przedszkole, które:
        1) realizuje programy wychowania przedszkolnego uwzględniające podstawę programową wychowania przedszkolnego;
        2) zapewnia bezpłatne nauczanie, wychowanie i opiekę w czasie ustalonym przez organ prowadzący, nie krótszym niż 5 godzin dziennie;3) przeprowadza rekrutację dzieci w oparciu o zasadę powszechnej dostępności;
        4) zatrudnia nauczycieli posiadających kwalifikacje określone w odrębnych przepisach.
        2. Publiczna inna forma wychowania przedszkolnego, o której mowa w art. 14a ust. 1a, zapewnia bezpłatne nauczanie, wychowanie i opiekę w czasie ustalonym przez organ prowadzący, nie krótszym jednak niż czas określony w przepisach wydanych na podstawie art. 14a ust. 7.

3. Do publicznej innej formy wychowania przedszkolnego stosuje się przepisy ust. 1 pkt 1 i 3, a do niepublicznej innej formy wychowania przedszkolnego - przepis ust. 1 pkt 1.

4. Przepisy ust. 1 stosuje się również do oddziału przedszkolnego w szkole podstawowej.

Czyli racja jest po stronie Matki, która rozpoczęła ten wątek. Co do kontroli, o której mowa w artykule w "ŻP", trudno nie oprzeć się wrażeniu, że to pozorowane działania. Bo nadzór pedagogiczny nad przedszkolami w kuratorium oddział w Przemyślu i kilka pracownic tego przedszkola to rodzina blisko spokrewniona. Pan naczelnik baaardzo dobrze o tym wie.

A tak na marginesie: Czy organ prowadzący (s. Felicjanki) może podejmować własne uchwały niezgodne z ustawą o systemie oświaty?
      • Gość: Czytelnik Re: Ani utajnione, ani niezgodne z prawem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.11, 21:47
        Szkoda, że naczelnik wydziału edukacji Urzędu Miasta, mówiąc o tym, że siostry mają swoje uchwały i swoje regulacje, nie mówi wszystkiego do końca. Dobrze by było zapytać, jakie to regulacje.
        Podstawowym dokumentem regulującym sprawy publicznegp przedszkola jest statut przedszkola. Statut nie może być sprzeczny z ustawą o systemie oswiaty. Czyli musi definiować, że za realizację podstawy programowej przedszkola nie pobiera się opłaty od rodziców oraz w jakich godzinach w tygodniu ta podstawa jest realizowana.
        Musi definiować również, kto sprawuje nadzór pedagogiczny nad działalnością przedszkola.
        Musi definiować także, jak organ prowadzący rozlicza się z dotacji z organem dotującym.
        Przykladowy Statut przedszkola s. Felicjanek w Łodzi:

www.przedszkole.agade.pl/3322.html
        To czy statut publicznego przedszkola jest zgodny z prawem oświatowym ocenia organ nadzoru pedagogicznego i należało zwrócić się do kuratorium, a nie do pracownika administracji samorządowej.
    • Gość: Ekonomista Czemu więc dostali taką dotację z urzędu? IP: *.vectro.com 28.10.11, 12:31
      Ponad milion złotych dotacji otrzymali, więcej niż wszystkie inne przedszkola. Przypadek? Niech to ktoś wyjaśni.
      • Gość: Mikroekonomista Re: Czemu więc dostali taką dotację z urzędu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.11, 19:46
        Otrzymali, bo tak mówi ustawa oświatowa.
        Czemu aż ponad milion? Bo może to "ulubione" przedszkole lobbysty w UM?

Pieniądze z tzw. opłaty stałej nie mogą być przeznaczone na 5 godzin edukacyjno-opiekuńczych obowiązkowych. Ale to musi być zapisane w statucie.
    • Gość: miki Re: Publiczne Przedszkole s. Felicjanek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.11, 16:11
      Jeśli jest to dla Ciebie jakiś problem to przepisz dziecko do innego przedszkola publicznego, wówczas nie będziesz musiała płacić opłaty stałej. Inny rodzic z pocałowaniem ręki odda dziecko do sióstr. Wielu jest takich którzy by chcieli, a nie mogą ze względu na ograniczoną ilość miejsc. Poza tym zastanawiam się, dlaczego nie sięgniesz do źródła i nie zapytasz siostry dyrektorki, tylko wylewasz żale na forum???
      • Gość: jony Re: Publiczne Przedszkole s. Felicjanek IP: *.toya.net.pl 03.03.12, 11:06
        od dwóch lat staramy się o przyjęcie do przedszkola sióstr felicjanek przy ul. Poniatowskiego, jednak bez skutku, a nawet brak informacji o tym, że dziecko nie zostało przyjęte spowodował, że minął termin rekrutacji do innych placówek, dlatego mieliśmy problemy ze znalezieniem jakiegokolwiek miejsca w przedszkolu i gdyby nie placówki prywatne to chyba nasze dziecko w ogóle nie miałoby dostępu do przedszkola. Mimo wszystko w tym roku znów spróbujemy się postarać o miejsce w przedszkolu sióstr, bo podobno to najlepsze przedszkole w mieście. A jeśli chodzi o opłaty mój kolega posyła do przedszkola wiejskiego w gminie Żurawica, tam ponosi jedynie koszty wyżywienia, natomiast jeśli dziecko nie jest obecne w przedszkolu nie ponosi żadnych opłat. Widać jeśli gminie zależy na dobru rodzin, to wszystko jest możliwe. Brawo władze gminy Żurawica.
    • Gość: Mamcia Re: Publiczne Przedszkole s. Felicjanek IP: *.przemysl.hypnet.pl 28.06.12, 22:29
      ja ostatnio z tancami , angielskim itd zaplacilam 350 zl tyle samo co kolezanka placi w prywatnym kolo katedry. Inna kolezanka za przedszkole w 14stce nigdy nie zaplacila wiecej niz 250 zl. Dziwne to. Ja nie zaluje dziecku na edukacje, ale w innych przedszkolach dzieci maja bardzo zroznicowane dni, przynajmniej raz w tyg chodza np do biblioteki, krawcowej, maja zajecia z malarstwa itd itp a tu non stop kolorowanie kserowek. Zaluje bardzo ze dalam tam corke ale zal mi ja wyrywac od kolezanek i kolegow i juz pociagne w nim do konca. Ogolnie nie polecam tego przedszkola.
      • Gość: darek Re: Publiczne Przedszkole s. Felicjanek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.12, 20:41
        W prywatnych przedszkolach ceny sa podobne tyle, że ... bez wyżywienia
        • Gość: Wiesenthal Re: Publiczne Przedszkole s. Felicjanek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.12, 20:20
          Jak usłyszałem wiersz "Panie Boże nasze Słonko pobłogosław to jedzonko" to się przeraziłem czego dzieciak został nauczony.... teściowa mnie uspokoja, że to normalne, ale ona jest za PIS i Panem Ziobrem więc sam nie wiem...
      • Gość: Gość Re: Publiczne Przedszkole s. Felicjanek IP: *.toya.net.pl 05.01.13, 22:12
        Ja również nie mam dobrego zdania na temat przedszkola u sióstr, mam porównanie i uważam, że są lepsze.
      • Gość: aga Re: Publiczne Przedszkole s. Felicjanek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.13, 20:01
        to przepisz dziecko do innego przedszkola - sama znajdą dużo chętnych na twoje miejsce
      • Gość: emi Re: Publiczne Przedszkole s. Felicjanek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.18, 08:22
        a ja bardzo...świetne przedszkole, a widać to gdy dzieci są już w szkole. Lepiej wypadają do swoich rówieśników.
    • Gość: Jaś Re: Publiczne Przedszkole s. Felicjanek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.13, 01:11
      zarobki są niezłe: przedszkolanka na emeryturze z trzydziestopięcioletnim stażem 59 tyś. rocznie
      • Gość: małgosia Re: Publiczne Przedszkole s. Felicjanek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.13, 01:26
        Przykro mi ale o 20 tyś mniej. Niestety!
        • Gość: jeden taki Re: Publiczne Przedszkole s. Felicjanek IP: *.toya.net.pl 16.01.13, 07:35
          To w końcu Felicjanki są publiczne,czy niepubliczne?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka