Gość: duupek IP: *.centertel.pl 06.05.12, 14:16 W Warszawie przy stadionie narodowym odsłonięto pomnik przemyślanina Ryszarda Siwca. warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,11665342,Pomnik_bohatera_stanal_przy_Stadionie_Narodowym.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: SkyBoy Re: Pomnik Ryszarda Siwca IP: *.stimo.net 06.05.12, 22:08 Jak chciał się zabić nie musiał to robić tak demonstracyjnie! POMNIK, tak ale dla Szwejka a nie Siwca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kizior Re: Pomnik Ryszarda Siwca IP: *.tktelekom.pl 07.05.12, 08:51 Jak nie rozumiesz takich LUDZI jak R. Siwiec to postaw sobie w domu pomnik Szwejka i napier....dalaj głową w niego codziennie rano. Może pomoże Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziomal Pomnik Ryszarda Siwca IP: *.toya.net.pl 07.05.12, 09:16 bo kto zrozumie świra ? tylko inny świr :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeden taki Re: Co by to było... IP: *.toya.net.pl 07.05.12, 09:30 gdyby każdemu samobójcy stawiać pomnik? Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: Co by to było... 07.05.12, 12:24 Takim jak Ty najbardziej odpowiadalby pomnika kapusia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeden taki Re: Co by to było... IP: *.toya.net.pl 07.05.12, 12:33 Skąd proroku jeden wiesz co by mi odpowiadało? Wiesz patrioto zapaćkany ilu tybetańczyków dokonało samospalenia? I co? W doopie to mają chińczyki jedne, a współbracia nie stawiają mnichom pomników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AO Re: Co by to było... IP: *.przemysl.hypnet.pl 07.05.12, 12:44 I kto to mówi coś o kapusiach? Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: Co by to było... 07.05.12, 15:09 O kapusiach moglby najwiecej powiedziec byly sbek a dzisiaj prawoslawny pop mykola. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dark POP IP: 31.187.12.* 07.05.12, 15:22 > O kapusiach moglby najwiecej powiedziec byly sbek a dzisiaj prawoslawny pop myk > ola. Pope jest tylko jeden - Benedykt XVI. Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: POP 07.05.12, 16:25 Towarzyszowi szmaciakowi nawet z lodowki wypadaja "czarni"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: stan depresyjny należy leczyć IP: *.przemysl.hypnet.pl 07.05.12, 20:40 Czas przed samobójstwem jest napewno stanem chorobowym.Nikt zdrowy psychicznie samobójstwa nie popełnia.Ten stan chorobowy może być na różnym tle,zawod miłosny,utrata sensu życia, nieszczęście itp.Może też nim być zafiksowanie na politykę.I wtym wypadku tak było.A to że takie polityczne samobójstwo jest jakimś grupom potrzebne to inna sprawa.Mnie nie przeszkadza pomnik ,jest ich mnostwo,budowanych z jeszcze gorszych powodów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: film Re: stan depresyjny należy leczyć IP: *.toya.net.pl 07.05.12, 23:22 był juz taki film "dzień swira" tam tez palili Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: stan depresyjny należy leczyć IP: *.107.114.196.mediahost.pl 08.05.12, 12:08 czy ktoś wie, co z rodziną Pana Ryszarda Siwca ? czy jego dzieci również podzielały i podzielają poglądy Ojca ? Odpowiedz Link Zgłoś
matlak2 Re: stan depresyjny należy leczyć 08.05.12, 15:32 Sądząc po karierze TW ''Wiktor'', który osiedlił się w kanadyjskiej Missisaudze, chyba nie Odpowiedz Link Zgłoś
fanka_online Re: stan depresyjny należy leczyć 08.05.12, 18:25 Rodzina zapłaciła wysoką cenę. Emigracja była dla niej jedynym wyjściem i zbawieniem od piekła komunistycznych prześladowań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: stan depresyjny należy leczyć IP: *.107.114.196.mediahost.pl 08.05.12, 23:37 jeśli TW "Wiktor" to jakie - komunistyczne prześladowania ? do którego roku mieszkali na św. Jana ? Odpowiedz Link Zgłoś
fanka_online Re: stan depresyjny należy leczyć 09.05.12, 06:28 O rok emigracji rodziny mogłabym zapytać tylko moją nieżyjącą od 3 lat Babcię, ale może inni potomkowie Lwowian mają wiarygodne informacje na ten temat. Może żyją też jeszcze księża, którzy wówczas pomagali przetrwać tej rodzinie. A oszczerstwa i pomawianie były i są ( na FP np) elementem prześladowań tzw niewygodnych, tak więc radzę je zweryfikować przed publikowaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: po co Re: stan depresyjny należy leczyć IP: *.toya.net.pl 09.05.12, 08:56 Nikt nie będzie weryfikował szkoda czasu - po prostu ciszej nad tą trumną, choroba nie leczona doprowadziła do tragedii, samobójstwo to potępienie duszy więc po prostu nie chwalić się nie myślec o pomnikach lecz więcej się modlić za potępioną dusze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pysio Re: stan depresyjny należy leczyć IP: *.alfaks.com 09.05.12, 18:00 Znałem Siwców bo mieszkaliśmy przy tej samej ulicy. Jego córka Ela chodziła ze mną do jednej klasy. Byli dumną rodziną i nie skarżyli się nigdy na swój los jaki im zgotował własny ojciec. Siwca pamiętam doskonale. Był księgowym o wyglądzie typowym dla księgowych. Cichy i spokojny. Przed akcją było losowanie kto ma się podpalić. Padło na niego. Bardzo tragiczna postać! Wkurza mnie wykorzystywanie jego osoby jako męczennika kapitalizmu. On walczył z niesprawiedliwością i zapewniam że dzisiaj też by był po stronie społeczeństwa a nie opasłych i wrednych monetarystów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: stan depresyjny należy leczyć IP: *.przemysl.hypnet.pl 09.05.12, 20:59 Poproszę o wyjaśnieenie,jakie losowanie? czy to n a kogo wypADNIE NA TEGO BĘC, CIĄGNIĘCIE ZAPAŁEk ?.Przecięż to totalnie zwariowane, jak można ,losować kto ma się podpalić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pysio Re: stan depresyjny należy leczyć IP: *.alfaks.com 09.05.12, 22:04 Niestety tak było naprawdę! Można nawet zaryzykować twierdzenie że to bohater z przypadku. Jeśli chodzi o ścisłość to takie losowania w czasie wojny z braku ochotników mają miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Re: stan depresyjny należy leczyć IP: *.107.114.196.mediahost.pl 10.05.12, 08:23 czy wiadomo kto wsród kandydatów w losowaniu brał udział - ewentualnie wchodził w rachubę; zastanawia mnie również temat TW "Wiktor" - Wit S., zwerbowany w latach 80-tych o ile się nie mylę; potem wyemigrował; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Re: stan depresyjny należy leczyć IP: *.107.114.196.mediahost.pl 10.05.12, 08:30 kto był pomysłodawca takiej formy protestu; skąd wzięli przykład było poruszone w wątku, czy ten protest odniósł zamierzone skutki ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pysio Re: stan depresyjny należy leczyć IP: *.alfaks.com 10.05.12, 10:38 Kiedyś o motywach i szczegółach wiedziałem więcej ale teraz pamięć nie ta i nie chciałbym nikogo wprowadzać w błąd. Na pewno w necie coś jest, trzeba tylko poszperać. Jest także lista kapusiów na której widnieje Vit Siwiec. Zamierzonym skutkiem było - by mieć męczennika i to się udało! Każda organizacja do tego dąży, najlepszy przykład z pisem. Platformusy się wściekają bo nie mają żadnego a trudno by uznać za męczennika jakiegoś liczykrupę, monetarystę czy włazidupca. Odpowiedz Link Zgłoś
fanka_online Re: stan depresyjny należy leczyć 10.05.12, 19:13 Różne herezje tu pisywałeś Pysio, ale ostatnio jakby coraz częściej;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PYSIO Re: stan depresyjny należy leczyć IP: *.alfaks.com 10.05.12, 21:01 Szanowna fanko! Jaką herezję odkryłaś w moim poście? Byłbym niesłychanie wdzięczny za wykazanie na czym mój heretyzm polega. Z wyrazami szacunku zawsze przyjaciel; pysio. Odpowiedz Link Zgłoś
fanka_online Re: stan depresyjny należy leczyć 10.05.12, 21:09 "Ludzie, w których może jeszcze tkwi iskierka ludzkości, uczuć ludzkich, opamiętajcie się! Usłyszcie mój krzyk, krzyk szarego, zwyczajnego człowieka, syna narodu, który własną i cudzą wolność ukochał ponad wszystko, ponad własne życie, opamiętajcie się! Jeszcze nie jest za późno!" "Kochana Marysiu, nie płacz. Szkoda sił, a będą ci potrzebne. Jestem pewny, że to dla tej chwili żyłem 60 lat. Wybacz, nie można było inaczej. Po to, żeby nie zginęła prawda, człowieczeństwo, wolność ginę, a to mniejsze zło niż śmierć milionów. Nie przyjeżdżaj do Warszawy. Mnie już nikt nic nie pomoże. Dojeżdżamy do Warszawy, pisze w pociągu, dlatego krzywo. Jest mi tak dobrze, czuję spokój wewnętrzny jak nigdy w życiu." Cytaty z Siwca za wiki. Ten człowiek był z wykształcenia filozofem, czyli indywidualistą, a Twój post dowodzi, że w Przemyślu istniała jakaś tajna grupa kamikadze. To są właśnie PYSIOWE HEREZJE..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pysio Re: stan depresyjny należy leczyć IP: *.alfaks.com 10.05.12, 22:18 No i dalej nie wiem czego to dowodzi! Może za głupi jestem? Literatura pełna jest opisów jak dorabiano gębę takim akcjom. Cynicznie wykorzystywano idealizm i ideowość fanatyków bo męczennik to jest to co potrafi poderwać ludzi do działania. Dzisiaj mamy jak na dłoni cynizm i cwaniactwo wszelkiej maści organizacji które w okresie solidarności głosiły różne chwytne hasła by potem gdy dorwali się do koryta dokładnie im zaprzeczyć! Męczennik zawsze jest bezcenny dla cwaniaków a motywy którymi się kieruje nigdy się nie pokrywają z tym co głosi propaganda. Wzorem są tu hagiografie świętych z okresu średniowiecza. Mam nadzieję że je znasz? A co myślisz o katastrofie smoleńskiej? Czy tu nie zachodzi ta sama zbieżność? Tylu męczenników naraz i tylko głupi wierzy że pis walczy o prawdę a nie o ofiary celowego działania. Ja po prostu nie wierzę by normalny człowiek w dodatku filozof i wykształcony nie zdawał sobie sprawy że jego akt desperacji odmieni świat na dobre. On musiał wiedzieć że organizacja która go popchnęła do tego czynu zostanie zauważona i doceniona na zachodzie. Odpowiedz Link Zgłoś