Dodaj do ulubionych

Opłakany widok

IP: *.toya.net.pl 02.01.14, 09:58
Spędzając święta w Przemyślu, zrobiłem sobie spacer w rejon szkoły Technikum Mechaniczno Elektryczne przy ulicy Dworskiego. Widok starego budynku technikum, do którego chodziłem kilkadziesiąt lat temu, obok widok budynku szkoły zawodowej, po drugiej stronie ulicy „nowe” technikum, to obraz nędzy i rozpaczy. Brudne stare elewacje, odpadające tynki, zniszczone okna i stolarka drzwiowa, zaniedbane otoczenie. Zobaczyłem niesamowicie żałosny tzw zespół szkół zawodowych, widok świadczący o lekceważącym stosunku dyrekcji tych szkół, nauczycieli w tych szkołach, kuratorium, prezydenta miasta Przemyśla i uczniów. W sąsiedztwie stara kamieniczka a na niej : ul. 1-go Maja 102, ulica Lubomirskich, ulica Dworskiego. Żenujące.
Dawno temu wyjechałem z Przemyśla. Do Przemyśla przyjeżdżam coraz rzadziej i niestety coraz chętniej stamtąd wyjeżdżam.
Smutna noworoczna refleksja.
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Re: Opłakany widok IP: *.cdma.centertel.pl 03.01.14, 19:18
      A ja mieszkalam w kamienicy na Dworskiego 95 i podzielam opinie o stanie tych budynkow,po latach moja ulica wymarla,zniknely drzewa ,pamietam zawsze pod szkola rosly roze,na stadionie gdzie kwitlo zycie towarzyskie bylo cudnie zielono....
      • Gość: Gość Re: Opłakany widok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.14, 12:53
        Siłami uczniów tez dałoby się coś zrobić, byłaby to dla nich dobra praktyka. Każdy umie trzymać łopatę w ręku, sadzić krzewy, kosić trawę, trzymać pędzel. Widać jaki tumiwisizm opanował wszystkich.Smutne.
        • Gość: obserwator Re: Opłakany widok IP: *.play-internet.pl 05.01.14, 20:52
          ale za to fura prezydenta miasta jest na chodzie! Wypasiona!
        • Gość: Krystian Re: Opłakany widok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.14, 05:57
          Uczniowie w ramach praktyk to tak, ale w innym przypadku nie. To nie czasy PRL, w których zmuszano każdego do roboty, a taki pan nauczyciel stał i patrzył i poganiał. Starszym się nie chciało, to gonili młodszych do roboty. Sam to przeszedłem więc wiem co mówię.
          Swoją drogą to tę ulicę z tymi zabytkami tylko zburzyć i zrobić coś na jej miejsce konkretnego, żeby żaden menel i obszczymur się nie chował za węgłem kamienicy.
          • Gość: małpa Re: Opłakany widok IP: *.107.117.22.mediahost.pl 07.01.14, 10:04
            W sumie to można tam wszystko zrównać z ziemią i nikt nigdzie się nie schowa...
            A o zabytki należy dbać a nie wyburzać jak popadnie.
            pozdr.
            • Gość: Prześmiewca Re: Przepiękny widok IP: *.play-internet.pl 15.01.14, 20:44
              Ktoś napisał "starszym się nie chciało" a jakbyś dobrze czytał to starszy pan "architekt" inaczej to pamięta. Ja jednak mam inną propozycję , może pan architekt coś zrobi dla swojego pięknego miasta a nie tylko straszy że będzie rzadziej i z niechęcią przyjeżdżał. To co napisał pan "architekt" bardzo źle o nim świadczy. Różne są losy miast przygranicznych ale stara prawda mówi że po latach ciężkich przychodzą lata rozkwitu. I tego Przemyślowi życzę od serca.
          • Gość: Gość Re: Opłakany widok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.14, 08:02
            Do Krystiana: I co zaszkodziła Ci ta robota? A nauczyciel musiał stać i patrzeć, bo odpowiadał za bezpieczeństwo uczniów i nie mógł zająć się swoją łopatą. Ci uczniowie, którzy kiedyś coś robili dzisiaj są "złotymi"rączkami najczęściej a ci, którzy dzisiaj zgłębiają teorię to ani do tańca ani do różańca, najchętniej do zasiłków( no nie 100% oczywiście). Inny temat to jak dziś "fachowcy"prowadzą renowację, byle odbiór a za chwilę opłakany widok i uwidocznione liczne niedoróbki(też nie wszyscy, ale większość)
            • Gość: nowy Re: Opłakany widok IP: *.toya.net.pl 17.01.14, 10:31
              Na dziś to już niemożliwe niech się gó...arz skaleczy łopatą to nauczyciela zamkną a dyrekcje zwolnią w najlepszym wypadku rodzic któregoś z uczniów zrobi aferę w mediach ze dzieciom każe się w szkole pracować, zrobią aferkę przyjedzie kuratorium i dyrekcja tez poleci - takie czasy panie , takie czasy.
      • Gość: Andrzej Re: Opłakany widok IP: *.adsl.inetia.pl 02.02.15, 16:49
        Taki stan jest symbolem niegdysiejszej styropianowej rewolucji!
    • prol_1984 Re: Opłakany widok 20.01.14, 09:34
      Do kogo ma Pan "architekt" pretensje. Do miasta bo nie ma środków na wyremontowanie wszystkich kamienic w mieście których jest nie mało. Do dyrektora szkoły bo rząd zlikwidował szkolnictwo zawodowe i generalnie ma w nosi los techników i szkół zawodowych.
      Czy może wreszcie do premiera J. Buzka i M. Krzaklewskiego bo zmarginalizowali piękne historyczne miasto Przemyśl wprowadzając swoje reformy i tworząc woj. Podkarpackie bez jakiejkolwiek rekompensaty dla m. Przemyśla.
      Niech Pan się dobrze zastanowi co szanowny Pan pisze bo równie opłakany widok znajdzie Pan w każdym mieście który padł ofiarą reform naszego światłego rządu.
      Tak wiec zamiast snuć smutne opowieści może warto coś zrobić a jeśli na to chęci nie ma to choćby nie narzekać i robić złego PR miastu które i tak ma dużo swoich kłopotów.
    • Gość: NNN Opłakany widok IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 26.12.14, 21:33
      Mieszkam już bardzo dużo lat w tej kamienicy , i to co pan powiedział o niej jest żenujące ;) Bo akurat tak się składa że ta kamienica to zabytek, i nikt nie ma prawa zdjąć z niej tabliczek.Każdy Przemyślanin wie bardzo dobrze że jest to ulica Aleksandra Dworskiego 102 i nikt nie widzi w tym najmniejszego problemu.Na drugi raz radzę sprawdzić informację, a nie pochopnie stwierdzać nieprawdziwe fakty.
    • Gość: absolwent Re: Opłakany widok IP: *.107.119.150.mediahost.pl 26.12.14, 22:22
      A ja większej różnicy nie widzę. W latach 90tych chodziłem tam do technikum drzewnego i oba te budynki (samochodówka i drzewne) już wtedy były syfiaste na zewnątrz i wewnątrz. Ale za to atmosfera była super. Oba główne budynki i znajdujące się za nimi pomieszczenia warsztatowe tętniły życiem. Kto chciał mógł się faktycznie dużo nauczyć. Ciekawe jak jest teraz.
      • karolekw1906 Re: Opłakany widok 27.12.14, 14:39
        A może wybierajmy ludzi którzy przesuną kasę z funduszu kościelnego na powiedzmy fundusz kulturalny z naciskiem na renowację zabytków. Czemu tu nikt się nie oburza jak nabija się kabzę Kościołowi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka