Dodaj do ulubionych

przysłowia...

05.04.02, 22:52
...cosik mnie tak wzielo na przyslowia, w koncu sa madroscia narodu, a my
zazwyczaj znamy te najczesciej uzywane...wiec...
"Bezpieczniej siedzieć w domu, niż na języku."
Obserwuj wątek
    • Gość: kóniu Re: przysłowia... IP: 217.98.81.* 06.04.02, 12:57
      kto huja wali ten jest ze stali
      • wook Re: przysłowia... 06.04.02, 13:53
        Gdy sucho w kwietnia niedzielę, przez cały rok deszczu wiele, albo
        kiedy w kwietniu słonko grzeje, rolnik nie zubożeje.
      • wook Re: przysłowia... 06.04.02, 13:53
        Gość portalu: kóniu napisał(a):

> kto huja wali ten jest ze stali

Kwiecień wesołe nowinki plecie.
      • gofa Re: przysłowia... 06.04.02, 15:51

Znam takie przysłowie, że każdy diabeł mówi o sobie ;)
        • wook Re: przysłowia... 06.04.02, 20:01
          Wszystko można, byle (z wolna i) z ostrożna.
          • gofa Re: przysłowia... 06.04.02, 20:24
            Kręci językiem, jak diabeł kopytem.
            • wook Re: przysłowia... 06.04.02, 20:28
              Kto milczy, ten się zgadza.
              • gofa Re: przysłowia... 06.04.02, 20:49
                Ani głowa do rady, ani tył do krzesła.
                • wook Re: przysłowia... 06.04.02, 21:02
                  Nie wtykaj nosa do cudzego trzosa.
                  • gofa Re: przysłowia... 06.04.02, 23:40
                    Błogo temu, co cudzej pomocy nie potrzebuje.
                    • wook Re: przysłowia... 07.04.02, 10:12
                      Czego głuchy nie dosłyszy, to zmyśli.
                      • gofa Re: przysłowia... 07.04.02, 11:19
                        Byłoby lato dłuższe, żeby nie zima.
                        • wook Re: przysłowia... 07.04.02, 17:32
                          Kto latem pracuje, zimą głodu nie czuje.
                          • gofa Re: przysłowia... 07.04.02, 19:53
                            Choć czoło szerokie, ale mózgu mało.
                            • wook Re: przysłowia... 09.04.02, 18:33
                              Od wódki rozum krótki.
    • m.a.r.y.s.i.a Re: przysłowia... 09.04.02, 21:33
      Przysłowie meteorologiczne:
      Gdy na (tu dowolny dzień np. "na Józefa") słońce świeci
      to (tu stosowna pora roku np. "wiosna" ) szybko przyleci.
      • gofa Re: przysłowia... 09.04.02, 22:38
        Cierpliwości - trawa z czasem zamienia się w mleko.
        • wook Re: przysłowia... 11.04.02, 08:10
          gofa napisał(a):

> Cierpliwości - trawa z czasem zamienia się w mleko.

hahaha, jak ją krasula strawi (trawę oczywiście)
          • gofa Re: przysłowia... 11.04.02, 09:56
            a teraz cos na czasie - przyslowie meteorologiczne :
            Ciepłe deszcze w kwiecień, rokują pogodną jesień.
            • wook Re: przysłowia... 11.04.02, 18:02
              Jeżeli w kwietniu posuszy, nic się w polu nie ruszy.
              • gofa Re: przysłowia... 11.04.02, 23:09
                Cóż, że otwarta przyłbica, kiedy łeb zakuty.
                • wook Re: przysłowia... 12.04.02, 15:06
                  I mądry głupi, gdy go nędza złupi.
                  • gofa Re: przysłowia... 14.04.02, 21:26
                    Czasem lepiej zbłądzić, niż zbyt nachalnie pytać o drogę.
                    • wook Re: przysłowia... 18.04.02, 18:29
                      Choć już w kwietniu słonko grzeje, nieraz pole śnieg zawieje.
                      • gofa Re: przysłowia... 18.04.02, 19:10
                        Deszcze częste w kwietniu wróżą, że owoców będzie dużo.
                        • wook Re: przysłowia... 19.04.02, 19:49
                          Grzmot w kwietniu dobra nowina, już szron roślin nie pościna.
                          • gofa Re: przysłowia... 19.04.02, 23:15
                            Gdy kwiecień chmurny, a maj z wiatrami, rok żyzny przed nami.
                            • wook Re: przysłowia... 20.04.02, 14:54
                              Gdy sucho w kwietnia niedzielę, przez cały rok deszczu wiele.
                              • gofa Re: przysłowia... 20.04.02, 18:39
                                Gdy w końcu kwietnia deszcz porosi, błogosławieństwo polom przynosi.
                                • ssaczek Re: przysłowia... 21.04.02, 00:44
                                  Kwiecień miesiąc krótki - rozwieje wszystkie smutki w tym braki gotówki. (sam
                                  właśnie wymyśliłem)
                                  • gofa Re: przysłowia... 21.04.02, 01:57
                                    :))) Po smutku radość, po radości smutek.
                                    • ssaczek Re: przysłowia... 21.04.02, 23:21
                                      Nigdy nie może być tak źle, aby nie mogło być gorzej!
                                      • gofa Re: przysłowia... 22.04.02, 16:10
                                        Co minęło, to zginęło.
                                        • wook Re: przysłowia... 23.04.02, 19:20
                                          Ile kto ma cierpliwości, tyle mądrości.
                                          • gofa Re: przysłowia... 23.04.02, 19:23
                                            Cierpliwość - najlepsze lekarstwo.
                                            • wook Re: przysłowia... 24.04.02, 19:24
                                              Czego oczy nie widzą, tego sercu nie żal.
                                              • gofa Re: przysłowia... 24.04.02, 22:41
                                                Słońcu i miłości nigdy się w oczy nie patrzy.
                                                • gofa Re: przysłowia... 08.05.02, 19:04
                                                  zapomnielismy o tym watku... czas na cos majowego :)))

Grzmot w maju nie szkodzi, sad dobrze obrodzi.
                                                  • wook Re: przysłowia... 10.05.02, 17:35
                                                    Niedługo trwa deszcz majowy, tyle, co łzy młodej wdowy.
                                                  • gofa Re: przysłowia... 11.05.02, 21:53
                                                    Czerwiec po deszczowym maju, często dżdżysty w naszym kraju.
                                                  • Gość: Muminek Przysłowie Muminka nr 1 IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 11.05.02, 23:39
                                                    O mnie dpbrze sobie pomyśl, bo ja bardzo lubie Przemyśl!
                                                  • wook Re: Przysłowie wook-a nr 1 12.05.02, 10:43
                                                    Muminek w maju - radość w Przemyślu niesie!
                                                  • Gość: Muminek Re: Przysłowie Muminka nr 2 IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 12.05.02, 13:16
                                                    Choć Przemyślu mnie nie było,
                                                    Spotkać Was mi było miło.
                                                  • wook Re: Przysłowie wook-a nr 2 12.05.02, 17:01
                                                    My w Przemyślu Cię lubimy,
                                                    i z lubością Cię widzimy :)))
                                                  • gofa Re: odpadlam ;) 12.05.02, 21:19
                                                    powiem krotko, odpadlam z zaskoczenia...:)))
                                                  • wook Re: odpadlam ;) 13.05.02, 14:57
                                                    łap za linę, to Cię z powrotem wciągnę:)))
                                                  • gofa Re: odpadlam ;) 13.05.02, 15:37
                                                    hihihi :) dziekuje za pomoc ;)
                                                  • wook Re: odpadlam ;) 13.05.02, 20:00
                                                    nie ma sprawy, musimy sobie pomagać:)))
                                                  • Gość: Muminek Przysłowie do odpadłam IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 13.05.02, 23:16
                                                    Prawdziwych przyjaciół poznaje się w biedzie. :)))
                                                  • gofa Re: Przysłowie do odpadłam 14.05.02, 09:30
                                                    wiem wiem ze na Was mozna liczyc :)))
                                                  • Gość: Muminek Re: Przysłowie do odpadłam IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 14.05.02, 21:56
                                                    Jeżeli już Gofci umiesz liczyć to powinnaś zostać rachmistrzem..hahaha!
                                                  • gofa Re: Przysłowie do odpadłam 14.05.02, 23:01
                                                    wolalabym, jesli mozna wybierac, rachmistrzynia ;)
                                                  • Gość: Muminek Re: Przysłowie do odpadłam IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 17.05.02, 08:06
                                                    Mistrzynią która liczy na co ? :)))
                                                  • gofa Re: Przysłowie do odpadłam 17.05.02, 09:24
                                                    hahaha, najlepiej na szostke , w totka oczywiscie :)
                                                  • ssaczek Re: Przysłowie do odpadłam 17.05.02, 20:15
                                                    I co komu po sobocie, kiedy spędza ją w robocie!
                                                  • Gość: Muminek Następne przysłowie Muminka IP: 213.76.53.* 19.05.02, 21:57
                                                    Nie ma pracy bez pieniędzy,
                                                    Więc złodzieje nie żyją w nędzy :))))
                                                  • gofa łacina... 18.06.02, 20:24
                                                    NON FERENDUS EST, QUI QUOD IN ALTERO VITIUM REPREHENDIT, IN EO IPSO
                                                    REPREHENDITUR...
                                                  • wook Re: łacina... 18.06.02, 22:57
                                                    Gofciu! to nie po naszemu:) czy mógłbym prosić o przepuszczenie tego tekstu
                                                    przez translatora:)))
                                                  • gofa Re: łacina... 21.06.02, 00:02
                                                    wook napisał(a):

> Gofciu! to nie po naszemu:) czy mógłbym prosić o przepuszczenie tego tekstu
                                                    > przez translatora:)))

:) nieznośny jest człowiek popełniający występek, który u innego potepia...

nastepna lekcja laciny, już na czasie - w poniedziałek ;)
                                                  • Gość: ssaczek Re: łacina... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.06.02, 18:34
                                                    gofa napisał(a):

> NON FERENDUS EST, QUI QUOD IN ALTERO VITIUM REPREHENDIT, IN EO IPSO
                                                    > REPREHENDITUR...

Znam łacinę, ale to chyba jakiś inny dialekt?
                                                  • Gość: otho Re: łacina... IP: 217.97.141.* 19.06.02, 18:42
                                                    Kto pyta? Wielbłądzik
    • mawyr Re: przysłowia... 20.06.02, 14:44
      Czy taka przepowiednia jak np: gdy na świętrgo Hieronima jest deszcz lub go
      nima to z początkiem listopada pada albo nie pada, lub gdy deszcz na Medarda to
      40 dni szarga, jest jeszcze przysłowiem czy nie ?
      • chris1_gazeta Re: przysłowia... 20.06.02, 17:40
        może coś skromnego nawiązującego do wielkiej i wprawiającej w zadziwienie
        mentalnej metamorfozy jaka się objawiła nam na forum... (brawo dla domyślnych)

"jak kto wejdzie między wrony
        musi krakać jak i one"
    • lelum1 Re: przysłowia... 20.06.02, 19:34
      Kto jest w zyciu bardziej optymistyczny, ten jest ogolnie mniej toksyczny
      Bo kto optymizmu wezmie lykow pare ten jest kolorowy jak kanarek! :-))

Pozdrawiam radosnie! :-)
    • lelum1 Re: przysłowia... 20.06.02, 19:37

Wybitnie na poziomie i wybitnie kulturalnie. W dodatku z bledem.

• ga Re: przysłowia... 21.06.02, 14:59
        Gdyby wiedział że się przewróci, toby się położył.
        • Gość: Muminek Re: przysłowia... IP: *.polpak-karton.pl 22.06.02, 22:19
          Humana ferre :))))))
          • gofa Re: przysłowia... 24.06.02, 16:37
            Gdy kot wybiera się na polowanie myszy, to chowa pazury. - przyslowie japonskie
            • Gość: Muminek Re: przysłowia... IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 25.06.02, 00:33
              verba volant, scripta manent :)))))
              • gofa Re: przysłowia... 25.06.02, 11:04
                Nie ma lustra, które by lepiej odbijało człowieka niż jego słowa.
                Juan Luis Vives (1492 - 1540)
                • gofa Re: przysłowia... 01.07.02, 18:19
                  w zwiazku z tym ze postanowilismy z wookiem polaczyc nasze sily w kwestii
                  pogody i przewidziec jakie lato nas czeka, zbieramy przyslowia ktore w
                  konfrontacji z prognozami meteo powinny nam dac, miejmy nadzieje, obraz
                  tegorocznego lata ;)

Jak styczeń rozchlapany, to lipiec zapłakany.

jaki byl styczen?????
                  • wook Re: przysłowia... 01.07.02, 20:23
                    właśnie miałem to zapisane i po małym huraganie w domu nie ma tej karteluchy,
                    przydałby się jakiś pies z dobrym nosem:)))

"Deszcze na lipca pierwszego, drugiego, zapowiedzią deszczu
                    czterdziestodniowego" - nie wiem jak u Was u mnie nie padało:)))

• gadacz Re: przysłowia... 02.07.02, 08:12
                      Nie zdążyłem przeczytać wszystkich - ale może nie było tego a bardzo je lubie :)

"Bo jak na świętego Hieronima jest deszcz albo go ni ma - to pod koniec
                      listopada pada albo i nie pada".
                      • wook Re: przysłowia... 02.07.02, 10:50
                        Gdy pająk w lipcu przychodzi, to za sobą deszcz przywodzi, gdy swą pajęczynę
                        snuje, bliską burzę czuje.
                        -szukamy pająków:)))
                        • ups3 Re: przysłowia... 02.07.02, 14:56
                          nie wiem czy juz bylo to przy-slowie

kto rano wstaje ten sie szybko naje :)
                          • chris1_gazeta Re: przysłowia... 02.07.02, 15:03
                            syty głodnego nie zrozumie...
                          • wook Re: przysłowia... 02.07.02, 17:04
                            ups3 napisał(a):

> kto rano wstaje ten sie szybko naje :)

kto rano wstaje temu sie chce spać :)

• gofa Re: przysłowia... 04.07.02, 11:57
                              Kto się rano śmieje, wieczór płacze.
                              • wook Re: przysłowia... 04.07.02, 17:11
                                Gdy w lipcu słońce dopieka, burza niedaleka.
                                sprawdza się najpierw dopiekało a teraz jest burza:)
                                • chris1_gazeta Re: przysłowia... 04.07.02, 17:25
                                  ja dzisiaj słyszałem jedno powiedzonko:

Belka z wozu
                                  koniom lżej
                                  • gofa Re: przysłowia... 05.07.02, 11:43
                                    Lipcowe upały, wrzesień doskonały.
                                    • gofa Re: przysłowia... 20.09.02, 11:26
                                      wiem ze wyciagam na wierzch... ale chyba mi wybaczycie, co? :)

Gdy październik ciepło trzyma, zwykle mroźna bywa zima.
                                      • gofa Re: przysłowia... 17.03.03, 17:47
                                        reanimacja numer dwa - zamiast zakładać nowy wątek.... :)
                                        • gofa Re: przysłowia... 17.03.03, 18:48
                                          Marcowe :

Nie ma w marcu wody, nie ma w kwietniu trawy.
                                          • wook Re: przysłowia... 18.03.03, 13:29
                                            Suchy marzec, mokry maj czyni gumno jako gaj.
                                            • gofa Re: przysłowia... 18.03.03, 13:49
                                              W marcu - gdy grzmot na lody spada, w lecie grad zapowiada.
                                              • gofa Re: przysłowia... 19.03.03, 16:33
                                                Na świętrgo Grzegorza (12 marca) idzie zima do morza.
                                                • Gość: !!!!!!!!promilek Re: przysłowia... IP: *.ultimo.masq 24.03.03, 01:37
                                                  A fe ... to nie ładnie ... bo od strony wroga ...

!!!!!!!!promilek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka