Dodaj do ulubionych

likwidacja

07.04.02, 17:48
na polecenie Oddziału Rzeszowskiego RUCH, przemyski zespół ma być zlikwidowany
i w ramach reorganizacji połączony z jarosławskim.
Powoli wszystko z Pzemysla zostaje zabierane, wcześniejsze plany zakładają
likwidację WKU w P-slu i przeniesienie jej też do Jarosławia. Chyba ma to
służyć degradacji miasta i stworzenie na tym miejscu jakiegoś skansenu np. z
architekturą sakralną.
Obserwuj wątek
    • gofa Re: likwidacja 07.04.02, 20:16
      wiesz wook...slow brakuje...
      • beskider Re: likwidacja 07.04.02, 20:53
        Wiecie co? Strasznie kiedys takie rzeczy przezywalem, a teraz juz po prostu
        nie mam sily... Poplaczemy sobie i i tak nic sie nie zmieni... Porazka...
        kolejna... Obawiam sie ze oni nie chca nawet skansenu. I co ten polaczony
        oddzial ma sie miescic w Jaroslawiu, czy po prostu polacza je, zwolnia czesc
        ludzi, a siedziba nadal bedzie w dwoch miejscach?
        A co do WKU, to uwazam ze to jest po prostu skandal i koniec. Niby dlaczego
        ludzie z wiekszego Przemysla maja dojezdzac do mniejszego Jaroslawia? Bez
        sensu.
        pozdrawiam
        • wook Re: likwidacja 09.04.02, 09:49
          W sprawie WKU likwidacja w Przemyślu jest tłumaczona tym że Jarosław leży w
          centralnym miejscu podegłego terenu, a nie zastanawiają się ile czasu musi
          stracić poborowy, aby dojechać i wrócić, mieszkajacy np. w okolicach Birczy -
          cały dzień!!!, a jeżeli chodzi o RUCH to naprawdę ciężko zrozumieć tą decyzję,
          gdyż jest to duży oddział z własną hurtownią zaopatrujący firmowe kioski i nie
          tylko. Swego czasu rywal RUCHU, KOLPORTER chciał wejść na rynek przemyski ale
          po dwumiesiecznym funkcjonowaniu saloniku prasowego najzwyczjniej
          zrezygnowali, aktualnie zaopatrują w prasę część prywatnych kiosków.
          • gofa Re: likwidacja 09.04.02, 10:54
            ....szkoda slow...tlumaczenia jak zwykle w takich sytuacjach sa chore... a
            ludzie? kogo interesuja zwykli ludzie?....
            • wook Re: likwidacja 09.04.02, 17:59
              efektem likwidacji będą znowu następne zwolnienia i następne zmniejszenie
              miejsc pracy w mieście, gdzie tych miejsc naprawdę jest bardzo mało.
              • gofa Re: likwidacja 10.04.02, 23:03
                myslisz akurat wook ze ktos likwidujac co sie da mysli tymi kategoriami:
                miejsca pracy, ludzie ? nie sadze...
                • wook Re: likwidacja 11.04.02, 18:16
                  likwidacja oddziałów prowadzi do obniżenia kosztów, a za tym idzie więcej
                  pieniążków do podziału dla kierownictwa na premie czy po prostu pensje, a
                  ludzie, co tam ludzie, jakoś sobie poradzą.
                  • gofa Re: likwidacja 11.04.02, 23:05
                    no wlasnie...:(((
    • Gość: grigow Re: likwidacja IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 11.06.02, 01:38
      wook napisał(a):

> na polecenie Oddziału Rzeszowskiego RUCH, przemyski zespół ma być zlikwidowany
      > i w ramach reorganizacji połączony z jarosławskim.
      > Powoli wszystko z Pzemysla zostaje zabierane, wcześniejsze plany zakładają
      > likwidację WKU w P-slu i przeniesienie jej też do Jarosławia. Chyba ma to
      > służyć degradacji miasta i stworzenie na tym miejscu jakiegoś skansenu np. z
      > architekturą sakralną.

He, he, he. A to się was czyta... Dycha! Płaczą nad oddziałem Ruchu i WKU. A to
      dopiero miastotwórcze instytucje! I ta melancholia: "kiedyś się jeszcze tym
      przejmowałem, ale teraz..." albo "wiesz, popłaczemy sobie, ale to i tak nic nie
      da...". Hehe, o "Ruch" i WKU... Hehehe... A to dobre... Żeby wam tylko GS-u nie
      zlikwidowali, bo dopiero będzie rozpacz...

No już dobrze, dobrze: nie czekajcie że wam wszystko spadnie z nieba samo. A poza
      tym: ja to bym wam tak zostawił i Ruch, i WKU i nawet punkt iseminizacyjny, jak
      byście chcieli ;) Ale chyba czasem niektórzy w Rzeszowie to was mają za to
      gadanie per "betonowa wioska", "szeszuf", itp. naprawdę dość. Kto sieje wiatr,
      tem czasem burzę zbiera. A ja ani do Was, ani do Waszego Miasta nie mam nic.
      Niech wam się szczęści i jak najlepiej żyje. I nam też. Więc proszę o wzajemność.

PS Do rzeszowiaków. Ale słuchjcie, oni nas chyba przeceniają. Co by się złego nie
      stało, tu wszystko przez Rzeszów. To nic, że Ruch ma siedzibę w Warszawie, wojsko
      też tam i Rzeszów ma g.. do tego gdzie ma być a gdzie nie WKU. To nic, że z
      pociągami i koleją nas rozkrada Kraków. Oni wszystkie winy widzą w nas. Ciekawe,
      nie? A swoją drogą, drodzy przemyślacy to dziękujcie Bogu na kolanach, że to
      Rzeszów jest stolicą waszego województwa. Dzięki temu jeszcze nie jest tak źle.
      gdyby miał być nią Kraków, a to nie było wcale takie nierealne, to miałby was już
      całkowicie gdzieś. I nas też.

• gofa Re: likwidacja 11.06.02, 10:51
        i znowu grigow pokazal nam wszystkim jak uzyc jezyka zamiast mozgu...
        • wook Re: likwidacja 11.06.02, 16:03
          Brawo grigo! dawaj dalej, to nic że czasami mijasz się z prawdą, a może
          założymy dla Ciebie specjalny wątek, co?
      • zyku Re: likwidacja 11.06.02, 16:58
        Qrde a ja tak chciałem 12 województw - tylko, żeby nie było stolycy w
        szeszofie. Od razu wiedziałem, że będzie syf.
    • chris1_gazeta Re: likwidacja 11.06.02, 19:16
      słuchajcie, u nas w Rzeszowie też likwidacje, jako przykład podam likwidację
      oddziału regionalnego PKO BP SA. Odział ten jeszcze istniał za "władzy ludu
      pracującego miast i wsi" i obsługuje 4 dawne województwa, obecnie całe
      Podkarpacie. W "regionie" pracuje jeszcze około 100 osób, ale nie długo, część
      przeszła lub przejdzie do Lublina. A reszta szczęśliwców dostanie pracę w
      ekspozyturach w mniejszych miastach, ewntualnie zostaną przedstawicielami i będą
      sprzedawać produkty bankowe klientom.
      Decyzja nie powstała w Rzeszowie, lecz w Warszawie. Piszę to nie po to, aby się
      użalać jak to w Rzeszowie źle się dzieje, lecz chciałem zwrócić uwagę na fakt, że
      dużo decyzji podejmowanych jest centralnie, nie na szczeblu wojewódzkim. O
      celowości istnienia regionu nie wypowiadam się, bo moja wiedza nie obejmuje
      całości zagadnienia.
      Centalizacja jest nieunikniona i podobnie jak w PKO inne instytucje będą
      likwidowały liczbę oddziałów. Tak więc, jeżeli jakaś hipotetyczna firma ma
      oddział w Przemyślu, Krośnie, Tarnobrzegu i Rzeszowie, szuka oszczędności to
      wiadomo jest, że zlikwiduje trzy pierwsze na liście oddziały i zostawi jedynie
      ten w Rzeszowie. To nie koniec, po paru latach zacznie likwidować oddział w
      Rzeszowie i ten terez wtedy byłby obsługiwany z Krakowa lub Lublina. Taka jest
      kolej rzeczy i nie mamy wpływu na to. Właściciel zawsze widzi swój interes i nie
      ma sentymentów, nie będzie zostawiał swojego odziału w danym mieście, byłym
      wojewódzkim tylko dlatego, że jest "gnębione" przez centralę nowego województwa.
      Przykre jest to, że w Przemyślu są likwidowane placówki, nie jest to jednak
      odosobnione, taki los spotkał inne miasta wojewódzkie - Krosno, Tarnobrzeg.
      Pomyślcie też o Tarnowie, ci to dopiero mają krzywdę, miasto prawie takie jak
      Rzeszów pod względem potencjału. Wiem, że to porównianie nie pomoże Przemyślowi,
      ale tak jest, na marginesie dodam, ze Krosno nawet własnego forum nie ma. Na
      osłodę powiem, że w "betonowej wiosce" (całe szczęście, że nie drewnianej) nie ma
      takich lodów jak w Przemyślu, nie wiem na jakiej ulicy jest ta cukiernia, ale
      stoją tam prawie zawsze tłumy w kolejce, więc będziecie wiedzieli. Szoda, że
      takiej nie ma w szeszufku.... a może by tak ją przenieść.... Co do wiosek to
      powiem, że nie jest tak źle we wiosce, na przykład taka Haga jest wioską i nie
      chce zmienić statusu, bo mieszkańcy nie chcą odprowadzać większych podatków do
      budżetu.
      Pozdrowienia dla Przemyśla i Przemyskich Forumowiczów, chyba w lipcu się wybiorę
      do Przemyśla na wycieczkę, bo ostatnio byłem 2 lata temu i jestem ciekawy co
      nowego w Przemyślu. Życzę sobie, abym był zaskoczony wieloma nowościami.
      Słuchajcie, w Rzeszowie mamy kilka wątków na temat rozwoju miasta, niektóre
      wypowiedzi mają więcej związku z fantastyką, ale świadczy to o tym, że
      rzeczywiście mieszkańcy Rzeszowa chcą przekazać innym swoje własne wizje na temat
      rozwoju miasta. A może tak zamiast wątku "likwidują" utworzyć wątki typu "nowe
      idzie do Przemyśla", "nowe przegubowce w Przemyślu", przebudowa ulicy "takiej a
      takiej" itd. Proponuję burzę mózgów, może ktoś z władz miasta weźmie pod uwagę
      takie propozycje.
      Dobry przykład z Rzeszowa - otóż forumowicze z Rzeszowa dyskutowali o tramwajach
      w Rzeszowie (sic!) i przejściach podziemnych pod ulicami, jednak najwięcej uwagi
      poświęcono nowym technologiom i zaproponowano budki teleportacyjne w przy
      głównych skrzyżowaniach. Pomysł w Urzędzie Miasta tak się spodobał, że już
      rozpisano przetarg na inwestycje i dlatego wszystkie środki przeznaczone na
      autobusy szynowe dla województwa pójdą na budki teleportacyjne w Rzeszowie.
      Przesyłam pozdrowienia dla moich ulubionych furumowiczów z Przemyśla: dla Gofy i
      Wooka.
      PS. pijany nie jestem, ale na chorobowym, więc cała wina za ewentualną
      niedorzeczność moich wypowiedzi ponosi gorączka.

• wook Re: likwidacja 11.06.02, 20:51
        dzięki chris1 za pozdrowienia i szybkiego powrotu do zdrowia, zgadzam się z
        Tobą w 100%, hahaha a te budki teleportacyjne to dla pieszych?
      • Gość: grigow Re: likwidacja IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 11.06.02, 20:59
        chris1_gazeta napisał(a):

> Dobry przykład z Rzeszowa - otóż forumowicze z Rzeszowa dyskutowali o tramwajac
        > h
        > w Rzeszowie (sic!) i przejściach podziemnych pod ulicami, jednak najwięcej uwagi

Jak pojedziesz do tego Przemyśla na tą swoją wycieczkę, to będziesz się mógł w
        kilku miejscach przejsć tym, co uważasz w Rzeszowie za fantastykę: przejściami
        podziemnymi.
        No ale to tak jest: jedni pukają się w głowę (przeważnie u nas), a inni biorą do
        za to samo do roboty (przeważnie gdzie indziej)

• chris1_gazeta Re: likwidacja 11.06.02, 21:50
          nie uważam przejść podziemnych za fantastykę. Dlaczego Ty Trigger z moich
          wypowiedzi wycinasz fragmenty i wciskasz własną interpretację w moje usta?
          Chciałem jedynie podać pomysł Przemyślanom jakie wątki mogą być ciekawe,
          tramwaj nie jest zarezerwowany wyłącznie dla Rzeszowa. Jawo bardzo ciekawie
          przedstawił kilka propozycji tras tramwajowych w Rzeszowie (przykro mi było że
          mojej Hetmańskeij nie ujęto w planach), dlaczego na forum przemyskim nie
          możnaby przeczytać o tramwaju na Zasanie z Medyki, albo od fortów do kalwarii
          Pacławskiej.
          Fantastyka jest uprawiana przez forumowiczów, to jest fakt. Niektóre
          propozycje są tylko życzeniami, bez możliwości realizacji w pierwszej dekadzie
          XXI wieku. Czytam je i też marzę razem z nimi, ale nie stosuję docinków, staram
          się wręcz wnieść coś do tematu. Krytykować każdy umie, a wiemy z doświadczenia,
          że krowa, która dużo o ryczy mało mleka daje. Nawet jeżeli ktoś nie ma racji,
          to kulturalna osoba zwraca uwagę takiej osobie w inteligentny sposób,
          naprowadza, żartuje, nie urażając przy tym tej osoby. Na tym wyższość osoby
          oświeconej nad prostakiem polega ten drugi nie nigdy nie usłyszy od pierwszego
          że jest - prosty, lecz że jest nieskompikowany - w ładnym opakowaniu. Tym
          bardziej kulturę swoją można wykazać anonimowo, to znaczy osobie nieznanej z
          nazwiska i wyglądu.
          A co do mojej wycieczki do Przemyśla, to bardzo dziękuję za pomoc w doborze
          trasy turystycznej, nieomieszkam przebiec przez przejście podziemne, bo
          faktycznie nie wiedziałem, że takie są w Przemyślu. Poza tym lubię korzystać z
          propozycji, nie zakazów i rozkazów.
          • chris1_gazeta Re: likwidacja 11.06.02, 21:51
            przepraszam Triggera za użycie jego danych osobowych - wstyd mi
          • wook Re: likwidacja 11.06.02, 22:11
            chris1_gazeta napisał(a):

> A co do mojej wycieczki do Przemyśla, to bardzo dziękuję za pomoc w doborze
            > trasy turystycznej, nieomieszkam przebiec przez przejście podziemne, bo
            > faktycznie nie wiedziałem, że takie są w Przemyślu. Poza tym lubię korzystać z
            > propozycji, nie zakazów i rozkazów.

Trochę czasu będziesz sobie musiał przeznaczyć na zwiedzanie przejść podziemnych
            jest ich "aż" dwa :)))
      • beskider Re: likwidacja 11.06.02, 21:55
        Jak milo przeczytac sensowny post. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam jak
        najczesciej. Nalezy walczyc z chamstwem, razem jest razniej :)
        • Gość: grigow Re: likwidacja IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 12.06.02, 01:34
          No dobra. Powiedzmy że się poddaję. Zanim powiem przepraszam, chciałbym
          zauważyć, że nie wszystkie posty przemyślaków na tym forum są przykładem
          kultury.
          No to teraz: przepraszam i proszę nie nazywać Rzeszowa "wiochą", "betonową
          wiochą", "szeszufem" itd. Przeglądnijcie sobie to, i rzeszowskie forum: ilu
          przemyślan zaczepia Rzeszów i ilu rzeszowian zaczepia Przemyśl? Czy swoim
          rodakom z Przemyśla też powiecie w stosownej chwili o chamstwie? Nie jestem
          tego wcale taki pewien... Wy lubicie swoje miasto, ja swoje. Podajmy sobie więc
          graby. I nie bierzcie wszystkiego tak na poważnie.
          A może władze Rzeszowa i Przemyśla powinny zjednoczyć swoje siły i o coś razem
          dla obu miast powalczyć? Zapewniam was, Przemyśl nie jest w Rzeszowie
          nielubiany - to zresztą widać nawet po tym forum. Jak jest w drugim kierunku -
          też widać i tez po tym forum (macie nieraz do nas pretensje o niestworzone
          rzeczy, co do których decyzje nie zależą od nas) . Nie myślicie, że gdzie dwóch
          się bije, tak trzeci skorzysta?
          Pozdrawiam Przemyśl i życzę wszystkiego dobrego obu miastom. Darujcie żarty i
          miejcie więcej poczucia humoru. Hej.
          • gofa Re: likwidacja 12.06.02, 11:14
            oj grigow, masz humor ciezkiego kalibru...niewiele brakowalo ;) ale cieszymy
            sie ze wpadles i liczymy ze bedziesz jeszcze zagladal,co? pozdrawiamy goraco
            Ciebie i Rzeszow :) i nie klocmy sie juz o nic :)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka