Gość: Rod IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.15, 16:57 Moje dziecko - uczeń SP 4 normalnie w poniedziałki ma 5 lekcji. W najbliższy poniedziałek ma rekolekcje. 1,5 h. a nauka? Dlaczego rekolekcje nie moga być po południu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gość Re: Rekolekcje w szkole IP: *.przemysl.hypnet.pl 19.02.15, 18:21 Nauka na korepetycjach, wątek obok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Plopluś Re: Rekolekcje w szkole IP: *.play-internet.pl 20.02.15, 20:25 A muszą być ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Re: Rekolekcje w szkole IP: *.toya.net.pl 20.02.15, 21:57 A czy w tym na wskroś zdewociałym kraju mogłoby nie być? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Rekolekcje w szkole IP: *.przemysl.hypnet.pl 21.02.15, 09:08 oczywiście, że mogłoby nie być, i są szkoły, w których rekolekcji nie ma wcale , albo są tak ustawione, że dzieci wracają do szkoły, albo zaczynają lekcje, a potem idą na rekolekcje. wszystko zależy od szkoły i od jej dyrekcji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qqrq Re: Rekolekcje w szkole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.15, 17:43 A najzabawniejsze że 90% nauczycieli i pewnie podobna ilość rodziców jest przeciw temu żeby rekolekcje były w czasie lekcji, Tylko kogo to obchodzi? Dezorganizacja szkoły..., dzieciaki chodzą bądź nie..., "szarpanie się" z zachowaniem uczniów w kościele... Tylko brak odwagi żeby podjąć słuszną decyzję i powiedzie NIE. A w Przemyślu szczególnie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
palacz67 Re: Rekolekcje w szkole 14.03.15, 20:30 Rekolekcje nie są obowiązkowe. Mamy tak, że np. podstawówka 1 godzinę a potem godzinkę gimnazjum. Gdy nie chcecie, by wasze dzieci uczestniczyły w rekolekcjach, to niech to zgłoszą do wychowawcy, zostanie z nimi n-l w szkole i zrobi im zajęcia. Jaki macie problem? Zostałam kiedyś w szkole, bo kilku uczniów nie chciało iść do kościoła. Zaplanowali sobie, że wezmę ich na salę gimnastyczną. Spojrzałam na plan: matma- no to lecimy z zadaniami. Odpowiedź była taka: to my już wolimy do kościoła! Była matma, za rok wszystkie wolały iść do kościoła:-) Skoro jesteście katolikami, to nie róbcie problemu z jednej godziny w roku, no, chyba, że piszą to ateiści, by robić zamęt. Takie sprawy ustala się z dyrektorem. Robicie brudną robotę, jak ja tego nie lubię. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimi Re: Rekolekcje w szkole IP: *.toya.net.pl 14.03.15, 21:24 Szkoła powinna uczyć, a nie indoktrynować religijnie. Religijne bajki nie są nauką. Odpowiedz Link Zgłoś
palacz67 Re: Rekolekcje w szkole 14.03.15, 22:55 Nikt nikogo nie zmusza do wiary, ja Ciebie też nigdy nie namawiałam. Masz wolną wolę. Cenię uczciwość a pisanie pod kilkoma nickami to tchórzostwo, dobranoc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: Rekolekcje w szkole IP: *.ust.tke.pl 15.03.15, 09:44 Ty palacz pewnie za dużo ćpasz. Tego com uczą księża nasze dzieci, nijak się ma do tego co zawarte jest w Bibli. Odstępstw jest setki. Jako osoba wierząca tak właśnie twierdzę. Najprostrzym przykładem niech będzie Dekalog gdzie kościół wykreślił drugie przykazanie o ob razach i rzeżbach do których wg. Dekalogu zawartego w Bibli nie powinno sie modlić.., Prawdziwa wiara powinna sie opierać na Pismie Świętym a nie na dogmatach biskupów. Odpowiedz Link Zgłoś
palacz67 Re: Rekolekcje w szkole 15.03.15, 10:08 Skoro masz większą wiedzę od księży, to sam ucz swoje dzieci. Ja takiej wiedzy nie posiadam, dlatego moje dzieci uczęszczały na religię, pozdrawiam i życzę udanej niedzieli. Moje córy są poza domem pracują i studiują dziennie. Kiedyś dzwoniła tuż przed 20, że idzie prosto z pracy, po 8 godzinach na mszę rekolekcyjną. 2 godziny stała w kościele, tyle było studentów. Na drugi dzień opowiadała mi jak pięknie ksiądz prowadził rekolekcje, wręcz była wzruszona. Przekazałam im wiarę i ufność Bogu. Każdy odpowiada za swoje dzieci. Jestem spokojna, mam serce przy Bogu, ręce przy pracy:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szatniarz Re: Rekolekcje w szkole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.15, 10:32 pięknie prowadził rekolekcje ... czyli jak? Stosował jakieś techniki? Ogrywał rolę jak artysta na scenie? Bo mi się do tej pory wydawało, że chodzi o wiedzę, bez której nie ma wiary, a nie popisywanie się elokwencją, barwą głosu, niezrozumiałym słownictwem czy genderowym wyglądem. Pewnie księżulo mówił dużo o seksie, no ale oni to mają większą wiedzę niż zapewne ty i my wszyscy, to niech dzieci słuchają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tttttt Re: Rekolekcje w szkole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.15, 10:14 Nie chodzi o same rekolekcje - tylko dlaczego kosztem nauki. Dzieci były na rekolekcjach. Dobrze. Zakończyły o 9.30 POTEM NIE MIAŁY LEKCJI, tylko świetlica, a lekcje w programie do 12.15. Jak to Palaczu wyjaśnisz? Co wtedy robia nauczyciele od 9.30 do 12.15. Dzieci w witlicy i panie mają cyrk. Inne szkoły miały lekcje, lae nie SP 4!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: Rekolekcje w szkole IP: *.ust.tke.pl 15.03.15, 11:18 Droga Pani Palacz, wiara w Boga ma tylko wtedy sens gdy opiera sie na PRAWDACH zawartych w Piśmie Świętym, a nie na tym że "było ładnie, miał piekne kazanie, było nastrojowo itd,itp.Proponuję jednak przeczytać chociaż kilka kartek Pisma Świętego. - i prosze jeszcze sprawdzić w Słownijku Języka Polskiego , co oznacza słowo "parafianin". Pozdrawiam. Jan Odpowiedz Link Zgłoś
palacz67 Re: Rekolekcje w szkole 15.03.15, 12:43 Witam, Janie, znam dobrze Pismo Święte, bo kiedyś chciałam studiować Teologię, miałam inne plany na życie, ale to już bardzo osobiste sprawy, o których nie chcę tu pisać, pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
palacz67 Re: Rekolekcje w szkole 15.03.15, 12:40 Powinny mieć później lekcje wg planu, pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: Rekolekcje w szkole IP: *.ust.tke.pl 15.03.15, 12:55 Przepraszam Pnia za natręctwo, ale ponieważ Pani pisze że zna Pismo Święte, proszę sprobować mi odpowiedzieć dlaczego w Dekalogu przedstawianym przez kościół niema drugiego przykazania które w Bibli brzmi: Nie będziesz czynił żadnej rzeżby, ani obrazu, nie będziesz im służył i nie będziedz się im kłaniał, albowiem ja twój Bóg Pan, jestem bogiem zazdrosnym .......itd. Ja raz przeczytałem Pismo Swięte i zauważyłem wiele róznic w tym co głosi kościół z tym co zapisane jest w Bibli. Jakie jest Pani zdanie odnośnie np. tylko tej jednej nieścisłości. Szczerze wierze w Boga i z powodu jw. mam mieszane odczucia.Prosze o odpowiedż. Pozdrawiam. Jan. Odpowiedz Link Zgłoś
palacz67 Re: Rekolekcje w szkole 15.03.15, 13:41 Pamiętam ten fragment. Mam obrazy w domu na ścianach. W sypialni mam obrazki komunijne, to dla mnie cenne pamiątki. Gdy mi smutno i źle, to idę na spacer i modlę się patrząc w niebo. Wtedy najbardziej czuję kontakt z Bogiem. Chciałam kiedyś ( kilka lat temu) skoczyć w ogień, by uratować obraz rodziców- pamiątkę ich ślubu. Strażacy mi nie pozwolili, chwilę później sufit się zarwał. Chyba bym zginęła wtedy. Obraz był już wcześniej wyniesiony, znalazłam go na drugi dzień. Strażak podszedł do mamusi i powiedział: Przykro nam, nie mogliśmy nic więcej zrobić. Mamusia mu spokojnie odpowiedziała; Dziękujemy Bogu, że nikomu nic się nie stało. Nie zapomnę Jej słów do końca życia. Pogadamy o tym jeszcze, pozdrawiam. Danka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: Rekolekcje w szkole IP: *.play-internet.pl 15.03.15, 13:58 A co mają brednie biblijne i brednie kościelne wspólnego z tym, że pożar strawił mamusi obrazek? Ale wracając do meritum - powinien być przestrzegany konstytucyjny rozdział kościoła od państwa i praktyk religijnych. Rekolekcje mogą być robione w trakcie lekcji, tyle, że dzieci mają siedzieć wtedy w szkole, a na rekolekcje niech chodzą sobie siostry zakonne, księża i stare baby, które muszą gdzieś poplotkować. W mieście, w którym rządzą przekrętacze z kurii wraz z ich przydupasami w urzędzie nie ma co liczyć na przestrzeganie prawa, pozostaje wypisywać dzieci z głupich lekcji religii i zapisywać na etykę. Takich dzieci, które chciałyby uczęszczać na etykę jest wiele, ale informacje na ten temat blokują dyrektorzy szkół. Gwarantuję wam, że etyka jest 1000 razy lepiej prowadzona niż religia, na której nawet i młodzież z gimnazjum koloruje nadal obrazki, ksiądz wpier-dala pizzę, a na pytania dociekliwe nie odpowiada wcale. Religia w szkołach w takim wydaniu jak obecnie jest skandalem i nieporozumieniem, bo ksiądz nie jest w stanie i nie ma ochoty z młodzieżą rozmawiać tylko narzuca własny światopogląd. I powtórzę - rekolekcje w trakcie lekcji szkolnych oraz wysyłanie na nie dzieci pod opieką nauczycieli jest bezprawne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: Rekolekcje w szkole IP: *.ust.tke.pl 15.03.15, 15:35 Panie Danuto , Odnoszę wrażenie że chce mnie pani zbyć opowiastkami ze swoich przeżyć, ale ja prosiłem Panią o pomoc w rozwikłaniu tak rażących odstępstw od tego co jest napisane w Prawie Boga czyli Dekalogu od tego czego uczy się nas w kościele. Nie rozumiem dlaczego w naukach kościoła pominięto-, usunięto drugie przykazanie. Chrystus powiedział że ani jednej litery, ani przecinka, nie wolno zmieniać z Dekalogu, a tu usunięto całe przykazanie. Panie Danuto !- DLACZEGO TAK UCZYNIONO.? Odpowiedz Link Zgłoś
palacz67 Re: Rekolekcje w szkole 15.03.15, 16:06 Nie wiem,ale mów mi po imieniu. Masz rację chciałam Cię troszkę zbyć. Zapytaj swojego proboszcza o to:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: Rekolekcje w szkole IP: *.ust.tke.pl 15.03.15, 16:18 Życzę powodzenia w życiu. Pozdrawiam. j. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Rekolekcje w szkole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.15, 19:06 Panie Janie, teologia to taki twór pseudonaukowy, który miał służyć temu, żeby wierzący lepiej zrozumieli Boga a tymczasem każdy, kto bardziej wgryza się tę dziedzinę, zastanawia się nad celem jego stworzenia, pomijam że niektórzy po jej studium tracą wiarę w Boga. Ta pseudonauka nie tylko nic nie wyjaśnia, lecz jeszcze bardziej gmatwa proste prawdy, które przeciętny wierzący nie potrafi pojąć. Gdyby przeprowadzić badania statystyczne, to niektóre dogmaty czy doktryny nie byłyby w ogóle zrozumiałe dla przeciętnego wiernego kościoła kat. grec. czy praw. Pomijam już to, że stosunek do takich kwestii jak aborcja czy cudzołóstwo jest inaczej postrzegana przez wiernych a inaczej przez duchowieństwo. Jak można przypuszczać celem tzw. teologii było wprowadzenie podziału na laików i duchowieństwo, co jest widoczne. Kler mówi do ludzi, przemawia a oni nic z tego nie rozumieją. Przyjmują jako dobrą monetę, bo wierzą .... ale duchownym a nie Bogu. Niech ktoś na przykład wyjaśni liturgię mszy św., słowo po słowie. Wszyscy klepią i godzą się bez zastanowienia, bo uważają że są niedouczeni i nie muszą nad niczym się zastanawiać, wierzą swoim duchownym na których zrzucają odpowiedzialność za swą wiarę w Boga. Tylko co na to Bóg? Widocznie ten bóg dba tylko o tych wykształconych, oni go rozumieją bo skończyli teologię, a ci niedouczeni to nie muszą go znać, czyli ma ich on gdzieś. On nie kocha ignorantów. Co mi z takiego boga, który kocha tylko "wykształciuchów" a o prostym ludzie zapomina. No tak, Jezus odwiedzał tylko klasę bogaczy i uczonych w piśmie i im tłumaczył swoje nauki .... przerażają mnie tak myślący. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: Rekolekcje w szkole IP: *.play-internet.pl 15.03.15, 20:46 Cała ta biblijna nauka to zwykłe brednie stworzone po to, żeby doić kasę z ludzi. Czy może ktoś mądry wytłumaczyć dlaczego kościoły buduje się do góry a nie wszerz? Przecież, do k... nędzy, ludzie stoją obok siebie a nie sobie na łbach?! Dlaczego takie twory stoją między blokami i zasłaniają normalnym ludziom świat? A ile to kosztuje i czy to nie jest wbrew naukom biblijnego Jezusa? I kolejne pytanie: jacy idioci wydają zgodę na takie budowle? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lojciec swiety Re: Rekolekcje w szkole IP: *.147.175.230.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 16.03.15, 17:06 Rekolekcje powinny byc po lekcjach a najlepiej nie powinno byc wcale kazda parafia ma rekolekcje wiec w szkole sa nie potrzebne Odpowiedz Link Zgłoś
palacz67 Re: Rekolekcje w szkole 16.03.15, 17:56 Też jestem za tym, by rekolekcje były po lekcjach. Kiedyś tak było, pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowy Re: Rekolekcje w szkole IP: *.toya.net.pl 17.03.15, 09:46 Nauczycielom w zdecydowanej większości bardzo pasuje ze mają dzień wolny i to pierwsze rozwiązanie zagadki dlaczego rekolekcje są rano zamiast lekcji i później w ten dzień nie prowadzi się zajęć lekcyjnych. To taka kościelna( im wydaje się że będzie większa frekwencja ?!) okazja z której każdy, uczeń , nauczyciel i dyrekcje szkół korzysta by mieć dodatkowy dzień wolny jak i kilka tak wykorzystywanych możliwości w trakcie roku, cała reszta to dorabiane ideologi do lenistwa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: Rekolekcje w szkole IP: *.play-internet.pl 17.03.15, 13:30 Tyle, że jest to wbrew prawu i ktoś powinien się w końcu tym zająć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Rekolekcje w szkole IP: *.static.ip.netia.com.pl 17.03.15, 15:13 Nowy nie masz racji, nauczyciele w większości woleliby obyć normalne lekcje i zakończyć dzień pracy na tym. A tak są zmuszeni użerać się z dzieciakami w drodze do kościoła i pilnować ich na miejscu żeby nie rozrabiali. To w 100% sprawka księży, a właściwie ich zwierzchników którzy zarządzili że rekolekcje mają być w czasie lekcji. chodzi o dwie sprawy po pierwsze frekwencja, rano pójdą wszyscy, jeszcze na dodatek pod nadzorem nauczycieli, a po południu połowa dzieciaków by została w domach. A po południu księża sami by musieli pilnować dyscypliny, a to trudne jest. Druga sprawa, wcale nie mniej ważna - należy pokazać że rekolekcje i religia w ogóle jest równie ważna o ile nie ważniejsza niż nauka w szkole, dlatego należy odwołać normalne lekcje i udać się do kościoła. Jeśli nie będzie jasno ustalonej hierarchii że religia najważniejsza ktoś może zakwestionować licznie oceny z religii do średniej, ktoś inny powie że w takim razie po co aż 2 lekcje religii w tygodniu, a jeszcze inny powie że może wrócić do sal katechetycznych. No i miliard rocznie na pensje katechetów z budżetu zagrożony. Dlatego przy każdej okazji należy podkreślać znaczenie religii jako najważniejszego przedmiotu w szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waluta Re: Rekolekcje w szkole IP: *.centertel.pl 17.03.15, 18:54 1 godzina historii i 1 godzina fizyki tygodniowo, przy 2 godz religii w standardzie zwykłego gimnazjum. Dziękuję bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: Rekolekcje w szkole IP: *.play-internet.pl 17.03.15, 20:26 To trzeba wypisywać dzieciaki z głupiej i nudnej religii. A liczenie średniej z religii jest również bezprawne o czym dyrektorzy szkół doskonale wiedzą, dlatego trzeba na nich wywierać nacisk i żądać aby w ich szkołach działało PRAWO! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: noe Re: Rekolekcje w szkole IP: *.toya.net.pl 18.03.15, 14:57 Polacy wierzą w kościół, jak w wszechwładną mafię z którą nie warto zadzierać. Dlatego owe śluby, chrzciny, pierwsze komunie, pogrzeby itp. Bo tak jest poprawnie i zgodnie z oczekiwaniem stada. Kto się wyłamie naraża się na ostracyzm rodziny, sąsiadów, znajomych. I tak to trwa z pokolenia na pokolenie. Wszyscy wiedza ze to jest lipa, ale udają głęboko wierzących w te bzdury. Przywykniecie jest naturą człowieka. A czarni tylko liczą kasę. Czy przyjdzie kiedyś iluminacja? Zabawne jest, że wszyscy moi znajomi, nawet ateiści, posyłają dzieci na religie - "no bo wiesz, po co ma się wyróżniać" - tak argumentują. I tak oto toczy się ten spektakl arcyobłudy i zakłamania. Tacy ludzie, taki kraj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Rekolekcje w szkole IP: *.static.ip.netia.com.pl 18.03.15, 15:14 macie całkowitą rację, ALE, jest bezpośredni nacisk od księży katechetów, poprzez swoich proboszczów, a to przecież proboszcz jest zwierzchnikiem katechety a nie dyrektor szkoły, na kurię, a z kurii na urząd. Nie uwierzylibyście jak sprawnie działa ten pas transmisyjny. Do tego dochodzą ograniczenia od władzy państwowej, bo przecież takie rzeczy jak wliczanie do średniej czy ilość godzin załatwia się dużo wyżej niż w Przemyślu. Dlatego żaden dyrektor nie podskoczy i się nie postawi, nawet jeśli będzie uważał ze odwoływanie lekcji to głupota. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nico Re: Rekolekcje w szkole IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.15, 08:58 Mylisz się, pilnowanie znudzonych dzieciaków w zimnym kościele nie należy do obowiązków nauczyciela, ale niestety w tym kraju to nauczyciele a nie katecheci odpowiadają za porządek i spokój w trakcie rekolekcji, jak również za przyprowadzenie i odprowadzenie rozbrykanej gromadki. A po kościele powrót do szkoły na lekcje, które ocalały z planu zajęć. I jakoś nikogo głowa nie boli czy zostaną zrealizowane efekty kształcenia ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: Rekolekcje w szkole IP: *.play-internet.pl 19.03.15, 11:31 Więc dlaczego nauczyciele się nie postawią? Boją się o posadki? A szkoda, bo i tak ich zwalniają, a księży w Przemyślu nadal zatrudniają, mimo, że ponoć oszczędności trwają Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Rekolekcje w szkole IP: *.static.ip.netia.com.pl 19.03.15, 12:12 tak, boją się o pracę, nie wiem czy to tak trudno zrozumieć. Co roku w szkole są zwolnienia, co roku wiadomo że odejdzie ten albo tamten, a decydować będzie dyrektor. Idź i mu się postaw mądralo że nie będziesz pilnował dzieciaków żeby kościoła nie rozniosły bo od tego są księża, to wiadomo kto następny będzie do odstrzału. Więc nawet nauczyciele-ateiści idą karnie do kościółka. Hipokryzją i zakłamaniem ten kraj stoi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: Rekolekcje w szkole IP: *.play-internet.pl 19.03.15, 13:14 Jeżeli są zwolnienia to dlaczego nadal "dotrudniają" księży? Macie, nauczyciele, jakieś związki zawodowe z innymi przedstawicielami niż pijącymi wódkę z biskupem? Gdyby nauczyciele zaprotestowali nie tylko w obronie swoich 18 godzin pracy tygodniowo, wolnych wakacji, ferii itd. ale i np. w sprawie swoich kompetencji, to chyba nie byłoby gorzej niż jest? A przy okazji, dla tych, którzy w religii w szkołach większego sensu nie widzą (bo też go nie ma), link w sprawie organizacji lekcji religii i etyki w szkołach: men.gov.pl/ministerstwo/informacje/informacja-w-sprawie-zasad-organizowania-nauki-religii-i-etyki-w-roku-szkolnym-2014-2015.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Rekolekcje w szkole IP: *.przemysl.hypnet.pl 19.03.15, 13:38 To politycy wprowadzili religię do szkoły, urzędów , służb mundurowych,księża zajęli miejsca sekretarzy pop . I tylko politycy mogą ich wyprowadzić. Nie zrobią tego nauczyciele czy inna grupa zawodowa. Może to zrobić społeczeństwo popierając partię która to będzie miała w programie. Jak na razie nasze społeczeństwo do tego jeszcze nie dojrzało. wydawało się że miał szansę Palikot ale stracił ją przez wszelkiej maści zboków którzy na siłę chcieli przeforsować 'małżenstwa 'z prawem adopcji dzieci. Nasze społeczeństwo jest zbyt konserwatywne/ i dobrze/ . Można było zgodnie z konstytucją forsować rozdział państwa od kościoła i to byłoby zaakceptowane, przez zboków sprawa jest jak na razie przegrana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: Rekolekcje w szkole IP: *.play-internet.pl 19.03.15, 13:54 Najlepiej zrobić to w ten sposób: wypisywać dzieci z religii zanim wypiszą się same, zanim zaczną łacha drzeć z uwstecznionych księży i głupich sióstr, zanim nie zaczną ich wyszydzać, ich głupoty, zanim nie uświadomią sobie, że z powyższymi nie da się w żaden sposób pogadać bo klepią seminaryjne formułki. Moje dzieciaki jasno się określiły, bez ingerencji szczególnej rodziców i nie chodzą na religię, nie chodzą na rekolekcje i mają spokój. Zatem zrobiły coś dla siebie, nauczyciele też niech to zrobią i zastanowią się dlaczego w miejsce zwalnianych nauczycieli do szkół przyjmowani są księża? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Rekolekcje w szkole IP: *.przemysl.hypnet.pl 19.03.15, 14:25 Kto tych księży zatrudnia? Kto daje pieniądze? Chyba prezydent miasta. Mieszkańcy wybrali, gdyby kandydat PO w kampanii wyborczej powiedział: ograniczę lekcje religii do 1 tyg . i nie zatrudnię ani jednego klechy więcej miałby mój głos. Powiedział coś takiego? nie powiedział. A mógł zaryzykować ,co miał do stracenia. Będą wybory, czy ktoś pyta kandydatów o jego stosunek do rozdziału państwa od kościoła? Jak na razie nie padło ani jedno takie pytanie,przynajmniej nie słyszałem. O kandydatach do sejmu szkoda pisać, przecież ci co chodzą na klęczkach zbierają największe poparcie. Przestaną chodzic jak spostrzegą że to im się nie opłaca. Tacy są politycy, to w zdecydowanej większości ludzie o charakterach dawnych ormowców. Dzisiaj opłaca się trzymać z klechami to trzymają, gdyby społeczeństwo przestało na nich glosować momentalnie zostaliby ateistami. Nie wymagaj od nauczycieli tego co nie jest możliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edek Re: Rekolekcje w szkole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.15, 14:28 A ten kandydat nie mieszka czasem na plebanii? To jak miał rzucać takie hasła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: noe Re: Rekolekcje w szkole IP: *.toya.net.pl 20.03.15, 17:40 liberte.pl/domagamy-sie-wycofania-religii-ze-szkol/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: Rekolekcje w szkole IP: *.play-internet.pl 20.03.15, 18:21 Wszelkie apele w państwie, w którym wszystkie partie, włącznie z SLD, która odpowiada za cyrk z religią, kur-wią się z klerem, można sobie wsadzić głęboko w zadek. Jedyny sposób to praca od dołu, czyli od wypisywania dzieciaków z religii i niezapisywania na dodatkowe zajęcia, albo na etykę, którą nie prowadzą księża czy świętoje-bliwe siostrzyczki. To jest jedyny sposób, aby szkoły zaczęły zwalniać katechetów z powodu braku frekwencji. Nie ma innego sposobu bo zebranie nawet dwóch milionów podpisów skończy się w sejmie tym samym co i pomysł z wprowadzeniem szachów i logiki do szkół, czyli niczym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: Rekolekcje w szkole IP: *.ust.tke.pl 21.03.15, 07:57 Księża mają władzę nad ciemnotą, masami, parafianami, a tych natura 'produkuje" najwięcej, dobrze wiedzą o tym fakcie klechy i politycy, jedni i drudzy urabiają te prymitywne masy, politycy muszą żyć w zgodzie z klerem bo ci maja wpływ na głosowanie, na wsi wszyscy głosują po wizycie w kościele, jedni i drudzy trzymaja ciemne masy w ryzach, i tak było i będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: Rekolekcje w szkole IP: *.play-internet.pl 21.03.15, 20:40 Dlatego należy edukować dzieci by nie dać się nabrać na te kłamstwa i ciemnotę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Randt Re: Rekolekcje w szkole IP: *.ust.tke.pl 23.03.15, 08:29 Wszyscy tu piszący sprzeczają się co do ilości godzin zaplanowanych na rekolekcje, miejsca wykładu, a nikt nie porusza kwesti tematyki nauczania naszych dzieci, -otóz uczą nasze dzieci na tych rekolekcjach kłamstw. Wystarczy chociaż trochę poczytać Pismo Święte by z łatwością odkryć że Boga oraz Chrystusa wykorzystuje sie by przygotować dzieci dla służby kościołowi i księżom, a nie prawd zawartych w Bibli. Odpowiedz Link Zgłoś
solist Re: Rekolekcje w szkole 23.03.15, 10:54 Nie ma w ogóle o czym mówić, bo ta tematyka może być poruszana wyłącznie na religioznawstwie, a nie na rekolekcjach. Przeprowadzanie rekolekcji podczas obowiązkowych zajęć szkolnych jest wbrew prawu i tyle w temacie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rea Re: Rekolekcje w szkole IP: *.toya.net.pl 23.03.15, 12:58 W ogóle nie powinno być żadnej indoktrynacji religijnej w placówkach oświatowych. Niestety, polskie społeczeństwo jest przywiązane do parafialnej obyczajowości i bezrefleksyjnie ulega presji środowiska. Nawet niewierzący w religijne bajki chrzczą dzieci, posyłają do komunii, na religie, biorą kościelne śluby i wszystkie wymyślone od wieków sakramenty... Po prostu boją się odstawać od reszty, boją się ostracyzmu. To taka swoista, polska, akceptowana polska schizofrenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smok wawelski Re: Rekolekcje w szkole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.15, 12:39 Toś mądrze powiedział. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rea Re: Rekolekcje w szkole IP: *.toya.net.pl 23.03.15, 13:32 Usunięcie drugiego przykazania otwarło kościołowi drogę do handlu obrazami, szkaplerzami, krzyżami, posągami, figurkami itp. czyli zrobiono to dla pieniędzy. Ponieważ przykazań musiało pozostać dziesięć, podzielił więc kościół ostatnie przykazanie mówiące o niepożądaniu ani żony, ani osła, ani wołu na dwie części i odtąd katolicy mają dziesięć przykazań, tak jak Żydzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Rekolekcje w szkole IP: *.przemysl.hypnet.pl 24.03.15, 21:45 Wolno bo wolno społeczeństwo zaczyna myśleć wiadomosci.onet.pl/kraj/cbos-55-proc-dobrze-ocenia-kosciol-62-proc-wojsko-65-proc-policje/2wge96 Wymiana pokoleniowa musi nastąpić i to pokolenie wychowane na lekcjach religii w szkole wystawi kościołowi ocenę,taką ocenę że pospadają purpuraci ze swoich złotych tronów. Odpowiedz Link Zgłoś