Dodaj do ulubionych

Kolejne lotnisko na Podkarpaciu

IP: *.play-internet.pl 18.12.15, 20:50
Urząd Lotnictwa Cywilnego pozytywnie zaopiniował Plan Generalny dla krośnieńskiego lotniska. Dokument stanowi całościową koncepcję rozwoju lotniska w perspektywie do 2040 r. Plan generalny, między innymi, zawiera wytyczne dla budowy infrastruktury lotniskowej, rozwoju, zagospodarowania i przeznaczenia terenów otaczających lotnisko.www.krosno.pl/pl/dla-przedsiebiorczych/lotnisko/wydarzenia/art30,plan-generalny-dla-lotniska.html

Rozumiem że Przemyśl nie ma pieniędzy, ale jest pas startowy w zlokalizowanej na terenie powiatu przemyskiego Krajnej. Czy miasto i powiat nie mogą przynajmniej przygotować strategii składającej się z trzech kartek. Czy to nie skończy się tak, że za kilka lat Rzeszów nam powie, iż Krosno od lat lobbowało, a Przemyśl nigdy nie chciał to lotniska nie dostanie?
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: Kolejne lotnisko na Podkarpaciu IP: *.centertel.pl 18.12.15, 21:14
      Na ch...j nam lotnisko ? Dla kogo ? Będzie stało puste jak stok narciarski .
      • mon-tini Re: Kolejne lotnisko na Podkarpaciu 18.12.15, 21:22
        Krosno ma 47 tys. mieszkańców i potrzebuje lotnisko, a Przemyśl liczy 63 tys. i nie potrzebuje.
    • Gość: Karol Re: Kolejne lotnisko na Podkarpaciu IP: *.toya.net.pl 18.12.15, 21:23
      Daj spokój, lotnisko w Krajnej jest terenem prywatnym , /prawdopodobnie/ Przemyśl nic do tego terenu nie ma . Tam niech inwestuje właściciel Arłamowa. Po oddaniu ostatniego odcinka autostrady dojazd do lotniska bedzie wymagał kilkudziesięciu minut, a Jasionka ma już trochę połączeń i jest lotniskiem rozwojowym. Jakiekolwiek zaangażowanie miejskiej kasy w Krajną byłoby marnotrawstwem. Ewentualnie tematem można zainteresować starostwo choć nie sądzę aby w to chcieli włożyć choćby złotówkę.

www.arlamow.pl/lotnisko-arlamow
      bieszczadyairport.blox.pl/html
      • Gość: tomasz Re: Kolejne lotnisko na Podkarpaciu IP: *.adsl.inetia.pl 18.12.15, 21:26
        Po kij lotnisko w Przemyślu, masz pociąg który w 44 minuty (docelowo) dojedzie do rzeszowa, tam przejdziesz 4 minuty i busa chapniesz do jasionki, busy będą co 5 minut przed odlotem każdym
        • mon-tini Re: Kolejne lotnisko na Podkarpaciu 18.12.15, 21:33
          Krosno niezależnie od S19 lobbuje na rzecz lotniska. Mnie interesuje interes miasta i powiatu za 10-20 lat, a dokładnie to by Przemyśl kolejny raz nie został z niczym.

• Gość: gość Re: Kolejne lotnisko na Podkarpaciu IP: *.centertel.pl 18.12.15, 21:27
        Można obwodnicę wschodnią zaadoptować na pas startowy.Ruch na niej znikomy,
    • mon-tini Re: Kolejne lotnisko na Podkarpaciu 18.12.15, 22:05
      Zła sytuacja gospodarcza Przemyśla wynika z braku myślenia perspektywicznego. U nas był handel złotem, bazar, przemyt. Inne miasta województwa szukały drogi rozwoju zgodnej z literą prawa. Z opóźnieniem uzbroiliśmy podstrefę, a potem lokalni politycy mówili: przecież te podstrefy działają od lat w Rzeszowie czy Mielcu, po co u nas zrobili, skoro nikt nie będzie inwestował.

Mielec i Krosno mają czynne pasy startowe, prawdopodobnie po chichu i sprytnie przekształcą je w drobne lotniska, a wtedy u nas powoli zaczną się rozważania o lotnisku.

Panuje powszechny pogląd, że lotniska są drogie w utrzymaniu itd. Nie neguję tego, jednak Krosno jest mniejsze a może tworzyć strategie. Na forum frp.com.pl kilka lat temu była ciekawa dyskusja o lotnisku w Krajnej i niejasnej sytuacji, bo papierek zaginął. Podobno możliwości są także w Huwnikach. Nie oczekuję wiele wystarczy mi prawne zabezpieczenie chaszczy po lotnisku z czasów Twierdzy Przemyśl.
      • mon-tini Re: Kolejne lotnisko na Podkarpaciu 18.12.15, 22:10
        Ja niestety wiem, że tak działa KLIKA. Kiedy jest za późno okazuje się, że wystarczało wysłać maila, sporządzić jedno pismo i sprawa byłaby otwarta, a tak temat przepadł.
        • Gość: gość Port w Przemyślu IP: *.centertel.pl 18.12.15, 22:28
          Wybudujmy port w mieście.
          • Gość: Cypis Re: Port w Przemyślu IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.12.15, 01:24
            Już jest - KLIK
      • jobrave Re: Kolejne lotnisko na Podkarpaciu 18.12.15, 23:39
        Dyskutowaliśmy już, na ten temat, jakieś kilka lat temu, na tym forum. Pamiętam, że sam byłem orędownikiem koncepcji, że Przemyśl powinien mieć lotnisko. Nie mogę sobie przypomnieć jakiej argumentacji wtedy używałem, ale prawdopodobnie, nie była ona zbyt mądra,tylko, że wówczas wydawało mi się, że Przemyśl czeka świetlana przyszłość - brama na Ukrainę i takie tam. Teraz jednak wiadomo, że taka przyszłość Przemyślowi nie grozi i nie do końca jest to wina lokalnych władz. Przemyśl, po prostu, nie jest atrakcyjny, nawet turystycznie, bo cóż tam jest, tak niezwykłego, żeby przyciągać jakieś wielkie rzesze turystów? Dość długo łudziłem się, że przygraniczne położenie sprawi wreszcie, że zaczną tam napływać inwestorzy, ale -jak widać - nie napływają. Gdyby Przemyśl był rzeczywiście taki atrakcyjny, to inwestorzy pchaliby się drzwiami i oknami, nie patrzyliby czy tereny uzbrojone, czy nie - sami, by uzbroili, kupowali by ziemię itp. Dodatkową niedogodnością jest to, że leży zbyt blisko granicy z bardzo niestabilnym państwem, najbardziej niestabilnym na naszym kontynencie, myślę, że to jeden z głównych powodów.
        Przyznam, że nie bardzo rozumiem, po co Krosno chce rozbudowywać swoje lotnisko, skora stamtąd do Rzeszowa jest o 30 km bliżej, niż z Przemyśla - chyba, że jako lotnisko zapasowe dla Jasionki, ale jeszcze długo nie będzie, to konieczne, bo rzeszowskie lotnisko ma spore rezerwy.
        • Gość: Cypis Re: Kolejne lotnisko na Podkarpaciu IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.12.15, 01:23
          Jakby przenieśli do Przemyśla TK, to może by powstało jakieś małe lotnisko. Ale jakby tak przenieśli PeGieNiGie, to by wypadało mieć większy port lotniczy niż w Rzeszowie ;)
          • mon-tini Re: Kolejne lotnisko na Podkarpaciu 19.12.15, 01:32
            Interesuje mnie port utrzymany w duchu Wielkopolskiego szacunku dla pieniądza :) Nie intryguje mnie rozmach dla rozmachu :)
        • mon-tini Re: Kolejne lotnisko na Podkarpaciu 19.12.15, 01:25
          Mnie interesuje samo trzymanie ręki na pulsie. Zabezpieczenie stosownego terenu. Może się okazać, że nagle Rzeszów ogłosi konkurs i tylko Krosno z Mielcem wezmą w nim udział, bo inne miasta nie wstrzelą się w wymagania. Nie wiem na ile to przy środkach unijnych jest możliwe, ale skoro swego czasu robiono nie takie przesunięcia w sakli kraju, to chyba wszytko wchodzi w grę.

Odnośnie lotniska zapasowego dla Jasionki dlaczego takie nie mogłoby powstać w gminie Orły, przy zjeździe z autostrady w pobliżu terenów podstrefy w Nizinach. Interesuje mnie sam proces. Coś się z tymi lotniskami w województwie dzieje. Czy ktoś to u nas śledzi.

Jeden logiczny dla mnie wariant to lotnisko turystyczne Krajna czy Huwniki będące też pomocą dla rozwoju turystyki Bieszczczad. Natomiast jeśli nagle ma się okazać, że Krosno czy Mielec dostają pieniądze na lotniska to czemu nie ma ich dostać gmina Orły skorzysta Przemyśl, Radymno i Jarosław.

I na ile można powiązać to z portem przeładunkowym Medyka-Żurawica oraz liniami kolejowymi. Kto ma więcej argumentów Przemyśl, Krosno czy Mielec. Ja zwyczajnie znam retorykę Rzeszowa, wiem jakie robili przesunięcia byśmy nie dostali dofinansowania na oczka wodne.

Rozumiem, że Jasionka jest blisko, ale powtarzamy to jak papugi, a nagle się okaże, że Krosno i Mielec mają lotniska a my nie.

• jobrave Re: Kolejne lotnisko na Podkarpaciu 19.12.15, 05:48
            Przypomniałem sobie, że niegdysiejszej dyskusji na temat ewentualnego lotniska w Przemyślu, zabrał głos ktoś, kto się na tym zna i stwierdził, że to niemożliwe, ponieważ tereny, na których można byłoby zbudować lotnisko, leżą za blisko granicy. Chodzi o to, że samolot zanim wyląduje, zatacza kręgi, w przypadku lotniska w Hurku, Orłach, czy Huwnikach, lądujący samolot musiałby naruszyć przestrzeń powietrzną Ukrainy i to jest rzecz, która wszelkie mrzonki o lotnisku przekreśla.
            Krosno i Mielec miały lotniska od zawsze, tzn. od czasu kiedy zaczęto produkować samoloty (Mielec), szkolić pilotów, spadochroniarzy (Krosno), a rozbudowują , bo może chcą zarabiać na cargo, może jakiś mały ruch pasażerski, chgw. W każdym razie my się tym przejmować nie musimy.
            • mon-tini Re: Kolejne lotnisko na Podkarpaciu 19.12.15, 10:41
              Nie znam zasad panujących w lotnictwie, ale skoro samolot z Berlina do Kijowa przelatuje nad Medyką i nic złego z tego nie wynika to nie rozumiem dlaczego ruch powietrzny dotyczący naszego lotniska miałby być zagrożeniem nie do pokonania.
              • chris1970 Re: Kolejne lotnisko na Podkarpaciu 22.12.15, 09:46
                Samolot na trasie Berlin - Kijów ma uzgodnioną trasę i opłacony przelot nad polskim terytorium. A to oznacza, że przy każdym starcie i lądowaniu należałoby doliczyć opłaty za przelot nad terytorium ukraińskim, co znacznie podniosłoby koszty operacji, poza tym, start każdego samolotu musiałby być poprzedzony zgłoszeniem go do ukraińskiej kontroli lotów. Czy to naprawdę takie trudne do ogarnięcia? Jak widać, tak.
                • mon-tini Re: Kolejne lotnisko na Podkarpaciu 22.12.15, 16:35
                  Podano argument, że lotnisko na terenie powiatu przemyskiego jest wykluczone wskutek przygranicznego położenia, stąd moje uwagi. Jeżeli samolot z położonego nieopodal Verdun portu będzie posiadał uzgodnioną i opłaconą trasę do lotniska w powiecie przemyskim to problemem będzie ulokowanie lotniska nieopodal granicy polsko-ukraińskiej?
                  • chris1970 Re: Kolejne lotnisko na Podkarpaciu 22.02.16, 14:56
                    Tu chodzi o to, że nie zawsze samolot będzie podchodził do lądowania od strony Polski, może się zdarzyć, że będzie samolot musiał podejść do lądowania od strony wschodniej i przekroczy granicę Polski.
        • mon-tini Re: Kolejne lotnisko na Podkarpaciu 10.02.16, 14:15
          Przemyśl, po prostu, nie jest atrakcyjny, nawet turystycznie, bo cóż tam jest, tak niezwykłego, żeby przyciągać jakieś wielkie rzesze turystów.

Mało jest w Polsce miejscowości tak malowniczych i niezwykłych jak Przemyśl. Położone nad Sanem miasto z charakterystycznym pochyłym rynkiem i niezliczonymi zaułkami Starego Miasta to bez wątpienia architektoniczna i mocno niedoceniona perła.
          weekend.gazeta.pl/weekend/1,138262,19574333,bunkier-pelen-swiatla-legendarna-twierdza-w-przemyslu-znalazla.html#TRwknd
    • mon-tini Re: Kolejne lotnisko na Podkarpaciu 19.12.15, 02:08
      Rozumiem, że skoro zarządzającym jest Hotel to właścicielem pozostały Lasy Państwowe. Na miejscu magistratu zainteresowałbym się jak i na ile skonstruowana jest umowa. Rozumiem, że Hotel przesadnie często z lądowiska nie korzysta, więc ucieszy się jeśli miasto/powiat w przyszłości dorzuci się z czymkolwiek. bieszczadyairport.blox.pl/html

• Gość: pilot Re: Kolejne lotnisko na Podkarpaciu IP: *.toya.net.pl 19.12.15, 08:42
        przestańcie pitolić o lotnisku w upadającym mieście, zajady mi pękają
    • mon-tini Re: Kolejne lotnisko na Podkarpaciu 19.12.15, 11:06
      Władze miasta i powiatu powinny pilnować naszych interesów i w sprawie lotniska mieć jednoznaczne stanowisko:

Jesteśmy miastem najdalej wysuniętym na wschodniej granicy UE. Lotnisko w naszym rejonie z oczywistych względów jest kluczowe dla zapewnianie bezpieczeństwa i rozwoju polski południowo-wschodniej. Z niepokojem przyjęliśmy wspieranie idei utworzenia lotniska w innych miastach województwa podkarpackiego. Traktujemy to jako kolejny przejaw marginalizacji Przemyśla przez władze wojewódzkie.

A jeśli okaże się, że rzeczywiście z powodu przygranicznego położenia przepisy utrudniają utworzenie lotniska to niech pan prezydent zleci jednemu pracownikowi mailowanie z innymi miastami położonymi przy zewnętrznej granicy UE. Wysyłanie maili nic nie kosztuje, mieliśmy dobre kolegium językowe odpowiedni pracownik się znajdzie. Z tego można zrobić cały projekt miast ulokowanych przy zewnętrznej granicy UE.
      • chris1970 Re: Kolejne lotnisko na Podkarpaciu 22.12.15, 09:47
        Myślałem, że najbardziej na wschód wysunięta jest granica Finlandii, Rumunii czy Bułgarii...
        • mon-tini Re: Kolejne lotnisko na Podkarpaciu 22.12.15, 16:36
          Skoro Rzeszów mógł oznajmić światu, że jest Stolicą Innowacji, to Przemyśl może promować się jako Brama Wschodu dla Unii Europejskiej i Brama UE dla Wschodu.
          • chris1970 Re: Kolejne lotnisko na Podkarpaciu 22.02.16, 14:58
            Owszem, Przemyśl Bramą Wschodu może być, jednak nie jest najdalej wysuniętym miejscem na wschód w UE, a to są fakty, które trudno obalić, czy ponaciągać.
    • mon-tini Re: Kolejne lotnisko na Podkarpaciu 19.12.15, 11:14
      Nie możemy zaledwie lobbować i mieć koncepcji rozwoju lotniska w perspektywie do 2040 r. z powodu przygranicznego położenia. Przecież Ukraina może do tego czasu wstąpić do UE, a koncepcję której nie ma, jeśli powstanie, można wpisać w ukraińskie dążenia dotyczące przystąpienia do Unii.

Załóżmy, że Ukraina wstąpi do UE za 15 lat. Krosno będzie miało lotnisko za 20 lat, a my nie, bo w 2015 roku stworzenie koncepcji i wymiana maili z Lasami Państwowymi oraz Hotelem Arłamów były za trudne.
      • Gość: gosciu Re: Kolejne lotnisko na Podkarpaciu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.15, 11:33
        takich wizjonerów nam trzeba hahah, ciekawe czy przy planowaniu budżetu i zakupów domowych tez bierzesz pod uwagę , ze skoro ciotka Krysia ma dwie córeczki to za 20 lat przy stole wigilijnym siedzieć będzie o co najmniej sześcioro osób więcej wiec jutro trzeba kupic nowy stól albo przynajmniej zacząć budować nowy dom bo w starym salon za mały
        • mon-tini Re: Kolejne lotnisko na Podkarpaciu 19.12.15, 12:36
          Państwo nie płaci polakom za planowanie budżetu domowego. Natomiast pracownicy starostwa i urzędu miasta pobierają państwowe wynagrodzenie za planowanie i przewidywanie szans oraz zagrożeń. Kiedy kilkadziesiąt lat temu w Rzeszowie budowano szerokie drogi na terenach zielonych nieliczni wierzyli w to, co dzisiaj jest faktem.
          • mon-tini Re: Kolejne lotnisko na Podkarpaciu 19.12.15, 12:41
            O lotnisku piszę z świadomością trudnej sytuacji finansowej miasta. Nie oczekuję wykładania pieniędzy tylko myślenia perspektywicznego. Stworzenie koncepcji i podpisanie wstępnego porozumienia z Hotelem Arłamów zarządzającym lądowiskiem w Krajnej nie wymaga pieniędzy tylko spojrzenia na to co robi tych bodajże 300 pracowników magistratu.
            • Gość: walenty Re: Kolejne lotnisko na Podkarpaciu IP: *.centertel.pl 19.12.15, 12:57
              Niezły ubaw masz mon-tini.Prowokacja udała się.Nie wierzę ,że poważnie traktujesz to co piszesz.Tylko idiota mógłby wpaść na taki pomysł.HA ha ha
              • mon-tini Re: Kolejne lotnisko na Podkarpaciu 19.12.15, 13:07
                Walenty, czy Pan czuje się współautorem sukcesu jakim jest obecna sytuacja gospodarcza Przemyśla.
                • Gość: walenty Re: Kolejne lotnisko na Podkarpaciu IP: *.centertel.pl 19.12.15, 13:12
                  Nie.Od lat mam swoje zdanie na ten temat.Miastu od dwóch dekad brakuje gospodarza.
              • Gość: Karol Re: Kolejne lotnisko na Podkarpaciu IP: *.toya.net.pl 19.12.15, 13:32
                Niepotrzebnie ubliżasz montiniemu, jego myślenie jest słuszne. Jeśli będą tacy ludzie np w radzie miasta czy na stołku prezydenta i będą mieli setki pomysłów, to być może w przyszłości kilka z nich zostanie zrealizowanych. Dziadki leśne siedzące od lat w radzie na pewno nie są w stanie niczego wymyślić, siedzą tam aby dorobić,poustawiać rodzinę i znajomych po zakładach i spółkach podlegających pod miasto. Trzeba nam ludzi z wyobraźnią,twórczych nieraz na pograniczu szaleństwa , tylko z tego może coś wyniknąć. Osobiście do tego pomysłu z Krajną jestem sceptyczny i wyraziłem zdanie powyżej ale samo myślenie perspektywiczne jakie wykazuje jest ok. Obyśmy mieli więcej takich osób.
                • Gość: walenty Re: Kolejne lotnisko na Podkarpaciu IP: *.centertel.pl 19.12.15, 13:55
                  Poznałem trochę Europy.Uwierz mi , że w takich miastach jak nasze nie ma lotnisk.Traktuję to jako dobry żart , przyczynek do dyskusji.
                  Miastu potrzebne są inwestycje z dobrze płatnymi miejscami pracy.
                  Jestem za tym aby więcej było ludzi z szeroko otwartymi głowami , ale w granicach zdrowego rozsądku.
                  • mon-tini Re: Kolejne lotnisko na Podkarpaciu 19.12.15, 14:14
                    Krosno chwilę temu miało o 20 tys. mniej mieszkańców niż Przemyśl, a od lat prowadzi lobbing na rzecz lotniska. Krajna przyjmuje samoloty, zatem uczynienie z niej skromnego lotniska turystycznego na potrzeby Bieszczad i Przemyśla nie byłoby projektem w stylu kosztownego w utrzymaniu lotniska radomskiego.

Z tego co wiem pas startowy w Mielcu działa na potrzeby przemysłu. Może port przeładunkowy Medyka-Żurawica i podstrefa ruszyłyby gdyby funkcjonował taki pas jak w Mielcu.
                    • Gość: Cypis Re: Kolejne lotnisko na Podkarpaciu IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.12.15, 14:36
                      Port przeładunkowy, podstrefa i lotnisko, to prehistoria. To jest przyszłość - KLIK i KLIK i KLIK...

Tylko żeby nam nie przenieśli do Przemysla Trybunału - KLIK
                      • mon-tini Re: Kolejne lotnisko na Podkarpaciu 20.12.15, 10:41
                        Podobno już 10 lat temu były takie możliwości, ale blokowano je by zarobić na wcześniejszych patentach. Nigdy dokładnie nie wiemy co nastąpi za 10 czy 50 lat.

Najpierw nie spodziewano się, że Jarosław pierwszy założy uczelnię typu PWSZ. A potem nikt nie wierzył, że to mniejsze od Przemyśla miasto w 2015 roku będzie miał o wiele więcej studentów niż gród nad Sanem.

Wszystkie miasta województwa mają prawo dbać o swój rozwój. A obywatele Przemyśla obserwujący powolne wstawanie miasta z kolan mają prawo przynajmniej na forum dzielić się spostrzeżeniami wskutek 15 minut spędzonych wirtualnie na kilku stronach internetowych.
                        • Gość: Cypis Re: Kolejne lotnisko na Podkarpaciu IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.12.15, 11:21
                          > A obywatele Przemyśla obserwujący powolne wstawanie miasta z kolan...

A w jakiej to sferze miasto powoli wstaje z kolan?
                          Którzy obywatele to widzą i tak konkretnie gdzie?
                          • mon-tini Re: Kolejne lotnisko na Podkarpaciu 20.12.15, 12:12
                            W dobie dużych inwestycji infrastrukturalnych w całym kraju, te poczynione w Przemyślu nie oszałamiają. Natomiast z racji tego, że Przemyśl jest położony na wzgórzach droga obwodowa i most są dla nas dużym krokiem do przodu.

Nie bawi mnie to, że musimy się cieszyć z obronienia tego co było bezdyskusyjnie nasze, ale po 1998 roku przemyska degrengolada intelektualno-emocjonalna, wywołana zarówno czynnikami wewnętrznymi jak i zewnętrznymi, doprowadziła do tego, że realne wydawało się nawet wydarcie nam Muzeum Narodowego.
                            • darino Kolejne muzeum 20.12.15, 12:26
                              > przemyska degrengolada intelektualno-emocjonalna, wywołana
                              > zarówno czynnikami wewnętrznymi jak i zewnętrznymi, doprowadziła do tego,
                              > że realne wydawało się nawet wydarcie nam Muzeum Narodowego.

W Przemyślu nie ma Muzeum Narodowego, jest natomiast Muzeum Narodowe Ziemi Przemyskiej.
                              • mon-tini Re: Kolejne muzeum 20.12.15, 13:33
                                Dziękuję za komentarz dotyczący pełnej nazwy MNZP. Najważniejsze dla mnie jako patrioty lokalnego jest, że bodajże jedyna instytucja rangi narodowej w województwie ma swoją siedzibę w Przemyślu.
                                • darino Kolejne instytycje rangi narodowej 20.12.15, 13:51
                                  > Dziękuję za komentarz dotyczący pełnej nazwy MNZP. Najważniejsze dla mnie jako
                                  > patrioty lokalnego jest, że bodajże jedyna instytucja rangi narodowej w wojew
                                  > ództwie ma swoją siedzibę w Przemyślu.

No bez przesady. Z "narodowych instytucji" masz jeszcze w Przemyślu policję, Straż Graniczną, Urząd Celny, prokuraturę, sąd, Sanepid, konserwatora zabytków, ZUS, i szereg inspekcji.
                                  • mon-tini Re: Kolejne instytycje rangi narodowej 20.12.15, 15:19
                                    Jak sprawdziłem mamy w kraju tylko 10 muzeów o najwyższej randze muzeum narodowego, co wyróżnia nas także poza granicami województwa. Z wymienionych instytucji, w skali województwa, naszym wyróżnikiem jest Izba Celna, BOSG i Wojewódzki Urząd Ochrony Zabytków.

Oczywiście ranga i jakość nie muszą iść w parze.
                                    • darino Re: Kolejne instytycje rangi narodowej 20.12.15, 19:57
                                      Z unikalnych jeszcze PWIN.
                            • Gość: Cypis Re: Kolejne lotnisko na Podkarpaciu IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.12.15, 12:52
                              Jak się dowiedziałem, że gdzieś Przemyśl wstaje z kolan, to się nawet ucieszyłem, bo w niedzielne popołudnie można pójść i popatrzeć. A tu takie banały jak z magistrackiego "pijaru".

Liczyleś na to, że te inwestycje w Przemyślu przyćmia to co się zmianiło w całym kraju?

Jak się weźmie pod uwagę ten jeden krok do przodu i wiele inncych decyzji, które skutkują tylko tym, że stoimy w miejscu i jeszcze fakt, że nie widać światełka w tunelu, to szału też nie ma - KLIK
                              • mon-tini Re: Kolejne lotnisko na Podkarpaciu 20.12.15, 14:05
                                Mieszkańcy miasta mogą, a wręcz powinni krytykować swoją władzę za zaniedbania czy niedociągnięcia. Jednocześnie nie powinniśmy zapominać o pewnych uwarunkowaniach od władzy lokalnej niezależnych.

Przykład
                                Przy okazji planowania Uniwersytetu angażującego Lublin, Rzeszów i Przemyśl przeczytałem, że nasze miasto miało kształcić tylko licencjatów, stolica Podkarpacia magistrów a w Lublinie, dodatkowo, planowano nadawać tytuł doktora. Jednak Rzeszów chciał być traktowany na równi z Lublinem. Pomyślałem, że Lublin ma o wiele większe tradycje naukowe od nich, a chcą być tak samo traktowani. Jednocześnie Przemyśl z zasady zamierzają traktować gorzej. Potem planowano dużą uczelnię rzeszowską, a z PWSW zamierzano uczynić jej filię. Pod tym względem wolę mozolnie rozwijającą się PWSW niż uczynienie z nas zaścianka Rzeszowa, nawet tam gdzie nasza historia i kultura wskazuje co innego.

Staram się widzieć plusy i minusy różnych decyzji lokalnych działaczy. Tobie Cypis także życzę tej woli, bo pozytywna aktywność obywateli to ostatnia rzecz jaka Przemyślowi została. Krytykuj bardziej merytorycznie.
                              • mon-tini Re: Kolejne lotnisko na Podkarpaciu 20.12.15, 14:15
                                Pytanie: Liczyłeś na to, że te inwestycje w Przemyślu przyćmia to co się zmieniło w całym kraju?

Odpowiedź: Właśnie o to chodzi, że po 89 roku cały kraj się zmieniał, a Przemyśl wskutek kilku czynników niespecjalnie. Na początek wystarczy mi wrażenie, że osiągamy normę. Przez długi czas marazm władzy wynikał z tego, że przygraniczne położenie generowało dla mieszkańców przychody i władza nie czuła presji społecznej.
                                • Gość: Cypis Re: Kolejne lotnisko na Podkarpaciu IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.12.15, 16:03
                                  > Odpowiedź: Właśnie o to chodzi, że po 89 roku...

Chwilunia! Nie rozpędzaj się tak! Przecież pisałeś o tym co było po 1998 roku, więc moje pytanie odnosiło się właśnie do tego. Na Twoim miejscu bym się tak nie cofał w latach, bo jeszcze dojdziemy do czasów "K.Wielkiego", więc nie będę się mógł oprzeć i przypomnę pewien obrazek. Ale nawet jakby chodziło o to co było po 1989 roku, to wydaje Ci się, że takie miasto jak Przemyśl może tak "zabłysnać". że przyćmi resztę kraju?

Co prawda było takie wydarzenie z WOŚP, ale jednorazowe i chyba mało kto to dobrze wspomina. Zresztą patrząc na to co się dzieje od lat. to trudno oprzeć się wrażeniu, że władza w naszym mieście lubi błyszczeć najbardziej. Jakby jednak ktoś lub coś chciało bardziej, to tylko na chwilę, na zdjęciu obok władzy, a najlepiej to w tle.

> Na początek wystarczy mi wrażenie, że osiągamy normę.

Co tam wrażenie. Są przecież liczne dowody na to, że prowadzimy nie tylko w takich rankingach jak pozyskiwanie środków z UE, ale również wydatki na administrację, zadłużenie...
                                  Wydaje Ci się, że jak Tobie coś wystarcza, to już jest dobrze dla miasta i jego mieszkańców?

> Przez długi czas marazm władzy wynikał z tego, że przygraniczne
                                  > położenie generowało dla mieszkańców przychody i władza nie czuła
                                  > presji społecznej.

I miasto dalej jest przygraniczne, wielu mieszkańców wyjechało tam gdzie ma przychody, presja społeczna jest, a władza jak sobie nie radziła, tak sobie nie radzi dalej.

> Mieszkańcy miasta mogą, a wręcz powinni krytykować swoją władzę
                                  > za zaniedbania czy niedociągnięcia. Jednocześnie nie powinniśmy
                                  > zapominać o pewnych uwarunkowaniach od władzy lokalnej niezależnych.

A to władza nie wie, że nie powinna obiecywać czegoś, czego nie może dać?
                                  To władza może zapomnieć w ferworze walki o władzę, że istnieją pewne uwarunkowania od władzy niezależne, więc nie ma co gruszek na wierzbie obiecywac, a mieszkańcy już nie powinni zapominać?
                                  Gdyby świadomi wybierali nieświadomych, to mogłoby dojść do sytuacji, że mądrzejsi wybrali głupszych.

Jak ktoś ciągle obiecuje to samo i nie udaje mu się tego dokonać, to jest to:
                                  a) zaniedbanie,
                                  b) niedociągnięcie,
                                  c) nieudolność.
                                  • mon-tini Re: Kolejne lotnisko na Podkarpaciu 20.12.15, 16:55
                                    Operuję datami wyznaczającymi pewne cezury czasowe. Nasza bogata historia pozwala mi wierzyć, że po upadku nadejdzie dobry czas, bo taka naprzemienność jest typowa dla miast historycznych.

Budowa Twierdzy Przemyśl wiązała się z wpompowaniem pieniędzy w nasze miasto. Pieniądze wyłożył zaborca, który także decydował o rozbiórkach i antagonizował tutejszą ludność. Obecnie rozwijając biznes czy turystykę ewentualny sentyment należy traktować jako potencjał.

W międzywojniu, terytorialnie, posiadaliśmy lokalizację podobną do tej, którą dzisiaj ma Kraków. A z geopolitycznej zmiany po II wojnie nie możemy otrząsnąć się do dziś. W okresie PRL miasta takie jak Przemyśl z zasady były marginalizowane.

Dla całego kraju cezurę czasową stanowi rok 1989. Dla grodu nad Sanem istotny jest rok 1998, przestaliśmy być stolicą województwa. A Rzeszów, w mojej ocenie, bardzo nas marginalizował mając świadomość jak skromną w stosunku do naszej ma historię, kulturę i architekturę.

Rozważając o Przemyślu kolejną datę stanowi rok 2002, czyli początek prezydentury pełniącego tę funkcję do dzisiaj pana Roberta Chomy. Cypis ma na forum fanów, a Ci wiedzą, że ich idol darzy prezydenta szczególnymi względami.

Osobiście za kolejną istotną datę uważam koniec roku 2008, kiedy to skończył się przemyt na szeroką skalę i ludzie częściej zaczęli patrzeć władzy na ręce oczekując poprawy kondycji gospodarczej.

• mon-tini Re: Kolejne lotnisko na Podkarpaciu 20.12.15, 17:09
                                      Zmierzam do tego, że wbrew przysłowiu czasem jaki kram, taki pan. W większych miastach prężniej działają uczelnie wyższe, instytuty, media, a przedsiębiorców jest więcej. U nas nie ma tego na wystarczającą skalę, więc zabieram głos o tym, na temat tego co uważam za ważne. Upadek miasta sprzyjał powstawaniu klik, a te głaszczą władzę i robią swoje. Zatem forum jest wspaniałym miejscem do dyskusji i wspólnego poszukiwania dobrych idei.
                                      • Gość: Cypis Re: Kolejne lotnisko na Podkarpaciu IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.12.15, 18:13
                                        Tylko o pewnych cezurach czasowych?
                                        No to ja teraz fantazję puszczę w ruch. Wyobraź sobie, że jutro rano budzisz się koło dziesiątej. Odsłaniasz okno, a na termometrze +5 i słoneczko delikatnie świeci. Radio podaje sensacyjną informację. Nie wierzysz, więc sprawdzasz w telewizji, internecie... ale nadal nie wierzysz, więc w kapciuchach biegniesz po prasę. Kupujesz plik najbardziej aktualnych dzienników i tam też ta wiadomość. Odrzucając gazety, patrzysz w odbiornik telewizyjny, a tam Joanna Szczepkowska mówi... KLIK

Reklama na cały świat, szejkowie już wydzwaniają do naszego magistratu i chcą inwestować w strefie, ale tam nikt nie ma czasu, bo rurę montują, którą prosto do kasy miejskiej ze spółki będzie płynąć rzeka pieniędzy... W tej sytuacji nie będzie innego wyjścia jak budować miejski port lotniczy.

PS Szczególne względy mogą mieć u mnie wyłącznie kobiety. Jeżeli chodzi o jeszcze nam panującego, to przy takiej ilości obietnic składanych przez ponad dekadę, trudno nie dostrzec tylu niedokonań.

PS II Wyjścia z tej sytuacji są dwa. Albo zrobić rachunek obietnic z kilkunastu lat i je spełnić, albo wybrać nie tylko kogoś innego na fotel prezydenta, ale także większość w radzie. To drugie ma taką zaletę, że niektórzy będą mogli się przekonać czy jestem krytyczny wobec konkretnej osoby, czy też wobec prowadzenie pewnego rodzaju polityki w samorządzie.

PS III Co tam fani. Najważniejsze są... KLIK (tak na marginesie skoro była mowa o "powstawaniu klik")
                                        • Gość: Karol Re: Kolejne lotnisko na Podkarpaciu IP: *.toya.net.pl 20.12.15, 18:36
                                          I wszystko jasne,bip.przemysl.pl/42588/porzadek-obrad-xviii-18-sesji-rady-miejskiej-w-przemyslu-zwolanej-na-dzien-21122015-r.html Proponuję poczytać projekt budżetu na rok 2016 .
                                          • mon-tini Re: Kolejne lotnisko na Podkarpaciu 20.12.15, 19:39
                                            Projekt budżetu przejrzałem, jak ktoś go skomentuje w sposób czytelny dla niefinansistów chętnie poczytam. O tym, że miasto nie ma pieniędzy chyba każdy wie.
                                            • Gość: Cypis Re: Kolejne lotnisko na Podkarpaciu IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 21.12.15, 22:35
                                              mon-tini napisał(a):

> Projekt budżetu przejrzałem, jak ktoś go skomentuje w sposób czytelny dla niefi
                                              > nansistów chętnie poczytam.

Finansiści muszą czytać, niefinansiści mogą oglądać i słuchać -KLIK
                                          • Gość: Cypis Re: Kolejne lotnisko na Podkarpaciu IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.12.15, 19:49
                                            Że na remont zieleniaka się nie znalazło, to też i nie ma się co dziwić, jak skromne choć zauważalne są oszczędności na administracji. Przeciętny człowiek jak się uzależni od kredytów, to potem tak sam z siebie przestać brać ich nie potrafi, a taki budżet to i ludzie przygotowali i ludzie przyjęli.
                                        • mon-tini Re: Kolejne lotnisko na Podkarpaciu 20.12.15, 19:34
                                          Tylko o pewnych cezurach czasowych?

Cypis Ty pytasz, ja odpowiadam. Raz ja zapytam: co uważasz za motyw moich wpisów?
                                          • Gość: Cypis Re: Kolejne lotnisko na Podkarpaciu IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.12.15, 20:06
                                            Jak podkreślasz ciągle, że chcesz zmieniać miasto, to jak Ci tu nie wierzyć.
                                            Pokusa dowiedzenia się kto co pisze na forum i dlaczego gdzieś tam może i jest dla kogoś intrygująca. Dla mnie mało, bo zanim odpowiem na posta, to wiem kto i dlaczego, więc frajda odpisywania mniejsza. Zresztą... nieważne kim jesteś... KLIK

• mon-tini Re: Kolejne lotnisko na Podkarpaciu 20.12.15, 20:53
                                              MAJĄC ŚWIADOMOŚĆ ZADŁUŻENIA MIASTA I INNYCH NEGATYWNYCH CZYNNIKÓW WIERZĘ, ŻE PEWNE CELE MOŻNA REALIZOWAĆ WYKORZYSTUJĄC POSIADANE ZASOBY.
                                    • chris1970 Re: Kolejne lotnisko na Podkarpaciu 22.12.15, 09:56
                                      Co skromniejszej historii i architektury Rzeszowa na tle Przemyśla się zgodzę, ale w przypadku kultury? Coś przeoczyłem?
                                      Nawet za czasów ŚP babci austrii, to w Rzeszowie działały organizacje kulturalne nie ustępującę innym miastom powiatowym w Galicji. A śmiem nawet powiedzieć, że nawet ten "mały, żydowski, z dwoma ulicami na krzyż, w tym jedną wybrukowaną" wydał trochę zasłużonych ludzi. Problem Przemyśla polega na tym, że tak naprawdę nie znają Rzeszowa i posługują się stereotypami. Jakoś w tym wojewódzkim Przemyślu nie widziałem ośrodka kulturalnego.
                                      • Gość: Cypis Re: Kolejne lotnisko na Podkarpaciu IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.12.15, 14:14
                                        KLIK
                                      • mon-tini Re: Kolejne lotnisko na Podkarpaciu 22.12.15, 16:42
                                        Ze znajomością miast jest dokładnie odwrotnie. Przemyślanie znają Rzeszów, bo muszą tam podróżować, najczęściej wskutek sztucznych decyzji administracyjnych. W rzeszowskich mediach niejednokrotnie przekłamywano historię Przemyśla, także tę za zakresu naszej kultury.

Nie będę wracał do kontrowersyjnych decyzji sprzed lat kiedy likwidowano rozmaite instytucje w Przemyślu i tworzono podwaliny pod takowe w Rzeszowie.

Lubię i trochę znam Rzeszów. Nim poznałem to miasto słyszałem o nim coś dobrego i złego. Będąc w Rzeszowie spotkałem się z dyskryminacją Przemyśla, uprzedzeniami i archaicznymi poglądami jakby elity, która zatrzymała się na roku ok. 1996.
                • mon-tini Re: Kolejne lotnisko na Podkarpaciu 19.12.15, 14:04
                  Dzięki!
                  • Gość: p Re: Kolejne lotnisko na Podkarpaciu IP: *.mf.gov.pl 04.01.16, 11:50
                    p
    • mon-tini Re: Kolejne lotnisko na Podkarpaciu 10.02.16, 11:27
      www.aeroklub-podkarpacki.pl/informacje/dane-lotniska/
    • mon-tini Re: Kolejne lotnisko na Podkarpaciu 14.02.16, 19:00
      Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego poinformował na swojej stronie internetowej, że Ośrodek Kształcenia Lotniczego, firma INNpuls oraz Pratt&Whitney Rzeszów znalazły się w programie wizyty studyjnej zorganizowanej dla przedstawicieli Komisji Europejskiej, którzy od czwartku 11 lutego przebywają na Podkarpaciu. Delegacja weźmie dziś również udział w 4 posiedzeniu Komitetu Monitorującego RPO WP 2014 ? 2020.

www.podkarpackie.pl/index.php/rozwoj-regionalny/4410-z-wizyta-u-beneficjentow

Czy przedstawiciele Przemyśla interesują się planami województwa w zakresie lotnictwa do 2020 roku. Czy wybrane miasta województwa uprawiają podczas tej wizyty lobbing, a u nas nikt jej nawet nie odnotował.
    • Gość: 3kropki Re: Kolejne lotnisko na Podkarpaciu IP: *.toya.net.pl 21.02.16, 14:30
      Za co, dla kogo - dla garstki osób które mają kompleksy? Wystarczy, że Rzeszów ma lotnisko. To jest nieopłacalna inwestycja. Miasto nie ma żadnych zysków poza tymi wydartymi siłą z podatków od mieszkańców.
      Przemyśl to bankrut.
      • mon-tini Re: Kolejne lotnisko na Podkarpaciu 21.02.16, 15:38
        Odpowiedziałem już na podobne pytanie, zatem zacytuję samego siebie.

Krosno ma 47 tys. mieszkańców i potrzebuje lotnisko, a Przemyśl liczy 63 tys. i nie potrzebuje. Krosno niezależnie od S19 lobbuje na rzecz lotniska. Mnie interesuje interes miasta i powiatu za 10-20 lat, a dokładnie to by Przemyśl kolejny raz nie został z niczym.

Zła sytuacja gospodarcza Przemyśla wynika z braku myślenia perspektywicznego. U nas był handel złotem, bazar, przemyt. Inne miasta województwa szukały drogi rozwoju zgodnej z literą prawa. Z opóźnieniem uzbroiliśmy podstrefę, a potem lokalni politycy mówili: przecież te podstrefy działają od lat w Rzeszowie czy Mielcu, po co u nas zrobili, skoro nikt nie będzie inwestował. Mielec i Krosno mają czynne pasy startowe, prawdopodobnie po chichu i sprytnie przekształcą je w drobne lotniska, a wtedy u nas powoli zaczną się rozważania o lotnisku.

Panuje powszechny pogląd, że lotniska są drogie w utrzymaniu itd. Nie neguję tego, jednak Krosno jest mniejsze a może tworzyć strategie. Na forum frp.com.pl kilka lat temu była ciekawa dyskusja o lotnisku w Krajnej i niejasnej sytuacji, bo papierek zaginął. Podobno możliwości są także w Huwnikach. Nie oczekuję wiele wystarczy mi prawne zabezpieczenie chaszczy po lotnisku z czasów Twierdzy Przemyśl. Ja niestety wiem, że tak działa KLIKA. Kiedy jest za późno okazuje się, że wystarczało wysłać maila, sporządzić jedno pismo i sprawa byłaby otwarta, a tak temat przepadł.
        Mnie interesuje samo trzymanie ręki na pulsie. Zabezpieczenie stosownego terenu. Może się okazać, że nagle Rzeszów ogłosi konkurs i tylko Krosno z Mielcem wezmą w nim udział, bo inne miasta nie wstrzelą się w wymagania. Nie wiem na ile to przy środkach unijnych jest możliwe, ale skoro swego czasu robiono nie takie przesunięcia w sakli kraju, to chyba wszytko wchodzi w grę.

Odnośnie lotniska zapasowego dla Jasionki dlaczego takie nie mogłoby powstać w gminie Orły, przy zjeździe z autostrady w pobliżu terenów podstrefy w Nizinach. Interesuje mnie sam proces. Coś się z tymi lotniskami w województwie dzieje. Czy ktoś to u nas śledzi.

Jeden logiczny dla mnie wariant to lotnisko turystyczne Krajna czy Huwniki będące też pomocą dla rozwoju turystyki Bieszczczad. Natomiast jeśli nagle ma się okazać, że Krosno czy Mielec dostają pieniądze na lotniska to czemu nie ma ich dostać gmina Orły skorzysta Przemyśl, Radymno i Jarosław.

I na ile można powiązać to z portem przeładunkowym Medyka-Żurawica oraz liniami kolejowymi. Kto ma więcej argumentów Przemyśl, Krosno czy Mielec. Ja zwyczajnie znam retorykę Rzeszowa, wiem jakie robili przesunięcia byśmy nie dostali dofinansowania na oczka wodne.

ROZUMIEM, ŻE JASIONKA JEST BLISKO, ALE POWTARZAMY TO JAK PAPUGI, A NAGLE SIĘ OKAŻE, ŻE KROSNO I MIELEC MAJĄ LOTNISKA A MY NIE.
        Krosno chwilę temu miało o 20 tys. mniej mieszkańców niż Przemyśl, a od lat prowadzi lobbing na rzecz lotniska. Krajna przyjmuje samoloty, zatem uczynienie z niej skromnego lotniska turystycznego na potrzeby Bieszczad i Przemyśla nie byłoby projektem w stylu kosztownego w utrzymaniu lotniska radomskiego.

Z tego co wiem pas startowy w Mielcu działa na potrzeby przemysłu. Może port przeładunkowy Medyka-Żurawica i podstrefa ruszyłyby gdyby funkcjonował taki pas jak w Mielcu.
        Odnośnie Krajnej skoro zarządzającym jest Hotel to właścicielem pozostały Lasy Państwowe. Na miejscu magistratu zainteresowałbym się jak i na ile skonstruowana jest umowa. Rozumiem, że Hotel przesadnie często z lądowiska nie korzysta, więc ucieszy się jeśli miasto/powiat w przyszłości dorzuci się z czymkolwiek. bieszczadyairport.blox.pl/html
        • Gość: Cypis Re: Kolejne lotnisko na Podkarpaciu IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.02.16, 00:57
          Lotnisko to ślepa uliczka. Sprawdź ile kilometrów jest z Przemyśla do Szczecina i Odessy. Wygląda, że jesteśmy pępkiem "Międzymorza". Na dodatek jest plan Morawieckiego, a w nim odbudowa przemysłu stoczniowego. A my mamy i szeroki tor, obwodnicę... niedługo przejście w Malhowicach. Nie pozostaje nic innego jak budować stocznie i wysyłać nad morze statki w zestawach do samodzielnego montażu.
          • mon-tini Re: Kolejne lotnisko na Podkarpaciu 22.02.16, 11:32
            Ja nie bronię pomysłu lotniska w Przemyślu, tylko atakuję brak wyczucia tego co się dzieje w naszym województwie. Tak jest od lat.
            Panuje pogląd, że przegraliśmy handel i szkolnictwo wyższe. Najwięcej turystów ma Rzeszów, bo ludzie jeżdżą tam na zakupy, a klasyfikacja obejmuje turystykę jednodniową, w tym handlową. Jarosław ma więcej studentów niż Przemyśl, bo w kwestii szkolnictwa wyższego w stosownym momencie nasze elity także zaniemogły.
            Moim celem jest czyste sumienie i wola posiadania za 10 czy 20 lat świadomości, że w 2016 r. przynajmniej na Forum napisałem to, co widziałem w 2014.
            • Gość: Cypis Re: Kolejne lotnisko na Podkarpaciu IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.02.16, 23:31
              mon-tini napisał(a):
              > Moim celem jest czyste sumienie i wola posiadania za 10 czy 20 lat świadomości,
              > że w 2016 r. przynajmniej na Forum napisałem to, co widziałem w 2014.

KLIK i KLIK
              • mon-tini Re: Kolejne lotnisko na Podkarpaciu 23.02.16, 12:52
                Cypis wyłożyłem już swoje tezy. Rozwój miasta wymaga myślenia perspektywicznego i wykraczania w swoich analizach poza ramy myślenia stereotypowego.

Kiedy kilkadziesiąt lat temu budowano w Rzeszowie szerokie jezdnie na terenach zielonych ludzie byli zaskoczeni. Kiedy pod koniec lat 90. Przemyśl upadał pojawiły się u nas pierwsze przebłyski, że tam kilkadziesiąt lat temu praktycznie nic nie było.

Skończyło się na tym, że obecnie Jarosław ma bodajże czterokrotnie więcej studentów niż my. Przepraszam, ale nie zamierzam myśleć tak jak wszyscy, bo media nie podejmują tematów których nie wolno i panuje ogólny trend jak możemy myśleć o przyszłości Przemyśla.

PIS jest u władzy, Marszałek Marek Kuchciński jest jednym z najbardziej wpływowych ludzi partii rządzącej, europoseł Poręba jest chyba z nim w dobrych relacjach, PIS bodajże nie pozwolił zagłosować przemyślanom na ich kandydata do Europarlamentu a ja mam się ograniczyć do tego czy łaskawie, wbrew wieloletnim blokadom, nasze miasto dostanie trochę pieniędzy na rewitalizację Twierdzy Przemyśl?
                • mon-tini Re: Kolejne lotnisko na Podkarpaciu 23.02.16, 13:06
                  Na marginesie Jarosław też ma obecnie mocną reprezentację polityczną u władzy. Panuje stereotypowy pogląd, że jak Rzeszów obieca im trochę pieniędzy na pomalowanie ławek na starówce to zawsze wystarczy, by pomogli w zaszkodzeniu Przemyślowi. Tamtejsi politycy powinni chyba także rozumieć co się święci. Mielec- Rzeszów- Krosno jako przemysłowy dobrobyt, a w naszej części województwa nędza.
                • Gość: Cypis Re: Kolejne lotnisko na Podkarpaciu IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.02.16, 23:18
                  Wymyślanie sposobów ratowania tonącego jakiś tam sens jeszcze ma. Podobne rozważania w przypadku kogoś, kto się utopił nie mają najmniejszego sensu.
        • Gość: 3kropki Re: Kolejne lotnisko na Podkarpaciu IP: *.toya.net.pl 25.02.16, 20:38
          "...Krosno ma 47 tys. mieszkańców i potrzebuje lotnisko, a Przemyśl liczy 63 tys. i nie potrzebuje..."

To jest argument. Oni chcą, a Przemyśl nie. Buhahahaaa

To teraz Ja: W Krośnie jest sexshop w Przemyślu nie ma. Obudziliśmy się z ręką w nocniku....
        • Gość: 3kropki Re: Kolejne lotnisko na Podkarpaciu IP: *.toya.net.pl 25.02.16, 20:52
          I jeszcze... chcemy toru F1, pól golfowych, fabryki papieru toaletowego zatrudniającego 500 osób.

Człowieku, zejdź na ziemię. Skoro nikt tu nie inwestuje to świadczy to o tym, że tego miasteczka nikt nie widzi. Jakie sześćdziesiąt ileś tam tysięcy mieszkańców? Tutaj ledwo 50tys. zostało, reszta na papierze w UM bo jest dawno w innych rejonach Polski, a na pewno poza granicami tego śmiesznego zresztą kraju. Połowa miasta i jego zabudowa to ruiny, pustostany jednym słowem studio filmowe w którym zostało 50tys statystów.
          Po co tutaj budować nowe zakłady skoro już istnieją w centralnej i zachodniej Polsce. To jest niedogodne położenie dla transportu towarów. Medyka? Już dawno przestała się liczyć. Nawet Ukraina zauważyła, że lepszy i szybszy dojazd będzie przez Korczową. I tam właśnie poprowadzili swoją autostradę.
          Dlaczego nadal nikt nie przejął "pięknej" hali na terenie byłego Polmozbytu na Zana? Jest. Gotowa. Tylko wejść i rozkręcać interes.
          • mon-tini Re: Kolejne lotnisko na Podkarpaciu 26.02.16, 12:48
            Wydaje mi się, że w Przemyślu zwyczajnie brakuje zrozumienia dla tego czym jest LOGISTYKA. Podobno w latach 90. inne miasta dawały się kroić za dostęp do autostrady, a u nas dyskutowano o jej negatywnych skutkach.

Autostrada miała być do Medyki, potem stykała się z powiatem przemyskim i po stronie polskiej kończyła się w Korczowej, finalnie zaplanowano wariant pod Leżajsk i dopiero wtedy lobbowano u nas za bliższym dostępem do autostrady. A potem zrobiono w Przemyślu sukces z autostrady, która dotyka powiatu przemyskiego. Dłuższe dyskusje o lotnisku, kolei czy drogach wydają się w Przemyślu absurdem totalnym.

Kilkadziesiąt lat temu wywodząca się z Przemyśla dziennikarka Polityki Anna Strońska ubolewała nad degradacją Przemyśla i odbieraniem mu jego naturalnych możliwości wynikających z lokalizacji. Rzeszów zabiega o połączenia drogowe północ-południe, wschód-zachód, rozwija kolej, lotniska już chyba nie musi. To miłe przeczytać, że kilkadziesiąt lat temu jakąś funkcję pełniła osoba z Przemyśla, która cokolwiek rozumiała.

Czy ktoś w Przemyślu wie dlaczego port przeładunkowy Medyka- Żurawica nie pełni już swojej spektakularnej funkcji? Czy naprawdę procesy emocjonalno- decyzyjne przemyskiej elity dotyczące autostrady zakończone smutkiem, że na odcinku Radymno- Korczowa inwestują a u nas nie niczego nas nie nauczyły?

Prowokuję, bo jestem ciekaw czy posłowie licznych biur poselskich poproszą swoich stażystów o jakąkolwiek wypowiedź na Forum :)
            • mon-tini Re: Kolejne lotnisko na Podkarpaciu 26.02.16, 13:22
              Kilka lat temu na stronie Marszałka Kuchcińskiego czytałem o całym projekcie dla Euroregionu Karpackiego. Pojawiła się tam kwestia reaktywacji linii kolejowej Przemyśl-Zagórz. W sobotę wydarzy się wspaniała okazja, by zapytać decydentów o logistyczne realia dla Przemyśla w kontekście wielkiego potencjału drzemiącego w Karpatach.

www.sejm.gov.pl/sejm8.nsf/komunikat.xsp?documentId=E3C18CD2285B078AC1257F640033137C
              • mon-tini Re: Kolejne lotnisko na Podkarpaciu 26.02.16, 15:29
                Węgrzy są bardzo zainteresowani Przemyślem z racji Twierdzy i historycznych powiązań. Dla bieszczadzkiej agroturystyki połączenie kolejowe z Przemyślem także byłoby atutem i na odwrót. Czy będzie o tym mowa podczas sobotniej konferencji? Czy choćby na Forum wolno w Przemyślu zastanawiać się nad czymś innym niż jakość gruntów w podstrefie ekonomicznej? Ustosunkowanie się do reaktywacji linii kolejowej Przemyśl- Budapeszt w sobotę jest chyba zasadne, bo skoro będzie droga Rzeszów- Budapeszt to kolej mogłaby przebiegać trochę inaczej, tym bardziej że jest to umotywowane dziedzictwem kulturowym i częściowo posiadaną infrastrukturą.
    • mon-tini Urząd Marszałkowski dla Krosno- Lotnisko 18.03.16, 22:19
      Przepraszam czy Urząd Marszałkowski może zorganizować podobna promocję gospodarczą dla Przemyśla? Jeśli nie z czego to wynika? A jeżeli może to dlaczego nie organizuje?

www.krosno24.pl/informacje.php3?id=9401
    • mon-tini Re: Kolejne lotnisko na Podkarpaciu 19.03.16, 13:54
      Pamiętam jak w poprzedniej kadencji jeden z powszechnie szanowanych radnych miejskich poinformował publicznie, że uzbrajanie przemyskiej podstrefy było błędem, bo wiele lat temu uzbroił się Rzeszów i Mielec, więc kto tu przyjdzie.

Zastanawiałem się wtedy dlaczego radny miejski ogranicza się do takiego pytania, przecież takie dywagacje może snuć każdy mieszkaniec Przemyśla. Lokalny polityk powinien robić więcej.

Z zasady lubię inne podkarpackie miasta, ale w zabieganiu o inwestorów stanowią naszą konkurencję, a biznes wymaga etycznego patrzenia kontrkandydatom na ręce.

Czy u nas ktoś przynajmniej odnotował, które miasta województwa promują swoje tereny inwestycyjne używając słowa lotnisko w nazwie podstrefy?
    • Gość: Dyskurs Medialny Re: Kolejne lotnisko na Podkarpaciu IP: *.play-internet.pl 29.06.16, 19:14
      Portal www.krosno24.pl informuje, że w strefie inwestycyjnej "Krosno - Lotnisko" powstaną trzy zakłady.

Kolejnym, naturalnym krokiem Krosna będzie zapewne wnioskowanie o dotację na lotnisko potrzebne go eksportowania towarów.

Przepraszam czy kolejny raz Przemyśl ma przegrać szansę na rozwój? Czy ktokolwiek próbował wykorzystać medialne zainteresowanie Arłamowem do promowania idei lotniska turystycznego dla Przemyśla i Bieszczad?

Czy zaginiony papierek dotyczący Krajnej szczęśliwie się odnajdzie w Lasach Państwowych z siedzibą w Krośnie?

www.krosno24.pl/informacje.php3?id=9741
    • Gość: Dyskurs Medialny Re: Kolejne lotnisko na Podkarpaciu IP: *.play-internet.pl 29.06.16, 19:17
      Przed laty, na innym forum, podano, że temat turystycznego lotniska dla Przemyśla i Bieszczad stanął, bo zaginął istotny papierek. Mamy chyba rząd, prawo, procedury. Temat ma stać, bo w Lasach Państwowych zaginął papierek.

Najpierw raczej nikt nie wierzył w nielegalne przejmowanie kamienic pożydowskich wskutek fałszerstw na taką skalę, a teraz nikt chyba nie wierzy, że mniejsze miasta Podkarpacia wyprzedzą nas o kilkadziesiąt lat w rozwoju, bo zabezpieczą się pod przyjęcie pieniędzy na lotnisko.

Krosno jest skuteczne w kreowaniu lotniska dla siebie, to może lokalni decydenci zadzwonią do siedziby Lasów Państwowych w Krośnie i idea lotniska turystycznego w Krajnej zostanie formalnie zabezpieczona.
    • Gość: Dyskurs Medialny Re: Kolejne lotnisko na Podkarpaciu IP: *.play-internet.pl 29.06.16, 19:29
      Przepraszam czy skoro Magistrat i Starostwo nie podejmują tematu, może są w Przemyślu mieszkańcy południowych powiatów i wypowiedzą się czy są tam gospodarze z którymi warto rozmawiać?

Przychylność powiatów leskiego i bieszczadzkiego dla idei utworzenia lotniska w Krajnej wydaje się oczywista. Czy nasi decydenci byli przynajmniej łaskawi zapytać władze Sanoka o opinię?

Czy ktoś ustalił ewentualną trasę z Krajnej do Sanoka, jej wstępne koszty, choćby po to by mieć ewentualne argumenty do zdobycia przychylności czwartego powiatu.

Boję się, myśleć, że trzy południowe powiaty bardzo by chciały lotniska turystycznego w Krajnej, ale tamtejsze władze zobaczyły, że w Przemyślu ani do Prezydenta, ani do Starosty więc nawet nie dzwonią.
      • Gość: Cypis Re: Kolejne lotnisko na Podkarpaciu IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.06.16, 21:01
        KLIK i KLIK

• mon-tini Re: Kolejne lotnisko na Podkarpaciu 07.08.16, 10:26
      www.newsweek.pl/biznes/ruch-lotniczy-w-polsce-rosnie-polska-najszybciej-rosnacym-rynkiem,artykuly,388942,1.html
    • mon-tini Co robią Prezydent i Starosta? 21.08.16, 09:33
      Przepraszam czy przemyska prasa zdobędzie się na solidny artykuł na temat lotniska w Krajnej.

Gdyby nie Forum Rozwoju Przemyśla nie znałbym tropu sugerującego, że temat przepadł, bo Lasy Państwowe (siedziba w Krośnie) nie znalazły jednego papierka.

Około 30 mln złotych pochłoną inwestycje na krośnieńskim lotnisku, a to dopiero pierwszy etap.

www.nowiny24.pl/strefa-biznesu/wiadomosci/z-regionu/a/lotniskowe-inwestycje-nie-tylko-w-jasionce-takze-w-krosnie,10480101/
    • mon-tini Komentarz decydentów 21.08.16, 09:44
      Przepraszam czy ktoś mógłby podać link do wywiadu czy konferencji prasowej, gdzie Starosta albo Prezydent komentują sytuację logistyczną Przemyśla w odniesieniu do wydarzeń na Podkarpaciu.

Przemyśl mógł być miastem handlu, według materiału w TVP Rzeszów stolica województwa miała więcej turystów, bo statystyka uwzględniła jednodniowych turystów przyjeżdżających na zakupy.

Przemyśl ma być miastem turystyki, była inicjatywa utworzenia turystycznego lotniska w Krajnej dla Przemyśla i Bieszczad, a powstaje inwestycja w Krośnie.
    • mon-tini Starosta Przemyski 21.08.16, 14:41
      Jak powszechnie wiadomo pan Starosta ma do dyspozycji rzecznika prasowego i radców prawnych, przepraszam czy nie mogliby ustosunkować się do zaistniałej sytuacji.

Radcy prawni Starosty musieli zapewne opiniować sprawę lotniska w Krajnej.

Czy rzecznik prasowy pana Starosty zrobił resarch w Internecie.

Wystarczyło wpisać w przeglądarce internetowej lotnisko Krajna i przeczytać komentarze na Forach.
    • mon-tini Rada Powiatu 21.08.16, 14:46
      Podaję link do nazwisk radnych powiatowych: powiat.przemysl.pl/index.php?strona1=179

Może nasi Radni posiadają poglądy na temat tego, że jeden z najbiedniejszych powiatów w kraju miał szansę na lotnisko i jej nie wykorzystał, a Krosno zdobyło 30 mln zł na pierwszy etap rozbudowy swojego lotniska.

• mon-tini Życie Podkarpackie 21.08.16, 14:49
      Dziennikarze z przemyskiego oddziału Nowin i Super Nowości mają przełożonych w Rzeszowie, dodatkowo swój lobbing w redakcji głównej mogą uprawiać dziennikarze z pozostałych miast województwa.

Przemyśl swoich dzienników nie ma, jedynym tygodnikiem jest Zycie Podkarpackie i ten tytuł prasowy ma pewne etyczne zobowiązania wobec mieszkańców miasta i powiatu.

Czytelnicy powinni zareagować. Próby utworzenia drugiego tygodnika nie powiodły się, Życie jako monopolista na rynku powinno szanować potrzeby mieszkańców miasta i powiatu albo zakończyć działalność.

Czy artykuły na temat lotniska w Krajnej na łamach Życia były wystarczające.

• mon-tini PWSW 21.08.16, 14:56
      Nasza lokalna uczelnia zdecydowała się na uruchomienie kierunku Inżynieria transportu i logistyki.

Czy przynajmniej brylujące w niej osobistości dopuściły do opublikowania jednego materiału/ artykułu na temat logistyki (z uwzględnieniem rzeczywistości i potrzeb tutejszych mieszkańców).

• Gość: Montis Re: PWSW IP: *.play-internet.pl 23.08.16, 11:51
        Może naukowcy z pwsw powinni być proszeni o wywiady dla naszego Przemyśla?
    • mon-tini Towarzystwo Przyjaciół Nauk 21.08.16, 15:04
      Może w tym miejscu, podczas odczytu referatu czy dyskusji, ktoś usłyszał mądre komentarze o lotnisku w Krajnej albo szerzej o sytuacji logistycznej Przemyśla.

Proszę o wskazanie nazwiska interesującego intelektualisty, który mądrą wypowiedzią mógłby dźwignąć nieco z kolan to miasto zjadane przez Kliki, żywione Państwowymi pieniędzmi.
      • Gość: Cypis Re: Towarzystwo Przyjaciół Nauk IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 21.08.16, 15:51
        KLIK

"Kliki" przez duże "K", to z szasunku?
        • Gość: Montis Re: Towarzystwo Przyjaciół Nauk IP: *.play-internet.pl 22.08.16, 08:01
          A kogo szanować jak Przemyśl poza plikami nie ma już chyba nic :)
          • Gość: Literówka Re: Towarzystwo Przyjaciół Nauk IP: *.play-internet.pl 23.08.16, 19:58
            Nie plikami tylko klikami :)
            • Gość: Cypis Re: Towarzystwo Przyjaciół Nauk IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.08.16, 20:31
              Bo na tych internetach to człowiek się tyle naklikać w tych plikach musi, ze o pomyłkę jak niełatwo tak nietrudno.
              • Gość: Mój lit Re: Towarzystwo Przyjaciół Nauk IP: *.play-internet.pl 24.08.16, 13:37
                Odnośnie klikania w Internecie to nie mogę przestać się dziwić że u nas nawet tego w interesie miasta się nie robi.
                Przecież lotnisko krosna i pas Mielca dla biznesu prawdopodobnie pogłębia różnice w rozwoju
                Czy życie napisze solidny artykuł o krajnej?
                Przemyślenie powinni zrobić strajk pod redakcją :)
                • Gość: Cypis Re: Towarzystwo Przyjaciół Nauk IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.08.16, 22:06
                  No to zorganizuj! A ja przyjdę popatrzeć na takie wydarzenie. Tylko kurde ławki ustawione tak plecami do redakcji, więc będę musiał przynieść krzesełko turystyczne. A może lepiej leżak? Nie będę musiał zadzierać głowy do góry jak Was będą z okien redakcji "kamerować". Trzeba będzie plecak wziąć, bo jeszcze poduszka, kocyk, kanapki i termos + parasol na wszelki wypadek. Tylko co taka pikieta da? Ktoś za wierszówkę oraz zdjęcia kasę dostanie, będzie artykuł i co to zmieni?

Do klikania ludzi lepiej nie namawiaj. Klikali w sprawie rewitalizacji Rynku i niewiele to zmieniło. Klikali na konkretne kolory miejskich autobusów i są inne kolory. Klikali na projekty w budżecie obywatelskim i prokuratura tym się zajęła. Czyli nie dość, że niczego to klikanie nie zmieniło, to jeszcze ci co nie klikali teraz muszą się tłumaczyć z tego, że nie klikali.
                  • mon-tini Omnipotencja władzy 27.08.16, 08:46
                    W ustroju demokratycznym czytelnicy, na różne sposoby, mogą okazywać mediom wsparcie i dezaprobatę. Propozycję strajku spuentowałem uśmiechem: :), gdyż była to swego rodzaju żartobliwa prowokacja.

Zależało mi na wprowadzeniu do niniejszego dyskursu kwestii wpływu prasy na sytuację miasta oraz skutki braku konkurencyjnych tytułów prasowych.

Pamiętam, że przed kilku laty pani Olga Hryńkiw pytała polityka o rosnące zadłużenie miasta i brak środków w przyszłości na kluczowe inwestycje, przykładowo lotnisko, a ów persona odpowiedziała, że to kwestia dalekiej przyszłości. Te słowa padły w okresie powszechnie uważanym przez współczesnych przemyślan za czas upadku i stagnacji miasta.

Czy i w jakim tonie lokalne media podjęły temat lotniska w Krajnej jako szansy rozwoju? Czy brak działań w tym zakresie ustosunkowano do poczynań innych miast? Ludzie mówili przez lata: Krosno się rozwija, za chwilę Jarosław nas prześcignie… Poklikałem w Internecie i postawiłem wnioski. Czy Prezydent i Starosta proszą swoich pracowników o monitorowanie sytuacji w województwie? To chyba powinno być naturalne?

Komentowano: przegraliśmy handel - potencjał bazaru zlekceważono, przemyślanie zaczęli masowo jeździć do Rzeszowa, by oglądać duże sklepy spożywcze. Komentowano: przegraliśmy kwestię autostrady, kluczowym przejściem stała się Korczowa, a Radymno jest atrakcyjniejsze do inwestowania niż Przemyśl.

Mówiono: teraz inwestujemy w turystykę. Pojawiła się kwestia lotniska turystycznego dla Przemyśla i Krajnej w Bieszczadach. I co?

Omnipotencję przemyskiej władzy obrazuje korespondencja bieszczadzkiego pasjonaty z Magistratem: bieszczadyairport.blox.pl/html
                    • mon-tini PS 27.08.16, 08:55
                      Przepraszam za pomyłkę, w przedostatnim zdaniu chciałem napisać:

Mówiono: teraz inwestujemy w turystykę. Pojawiła się kwestia lotniska turystycznego dla Przemyśla i Bieszczad w Krajnej. I co?
    • mon-tini Krajna 04.09.16, 02:32
      Nie pamiętam czy już dawałem ten link na Forum, ciekawy wywiad sprzed dwóch lat.

dlapilota.pl/wiadomosci/dlapilota/aspiracje-mamy-i-bardzo-powazne-lotnisko-arlamow-bircza-wczoraj-dzis-i-jutro

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka