Dodaj do ulubionych

Przepraszam Ukraińców za pomyłkę

IP: *.play-internet.pl 14.07.16, 21:45
Piszę odnośnie założonego przeze mnie wątku: Wyjaśnijmy Polsce kwestię Ukraińskiego Cmentarza.

Przyznam, że nie znam szczegółów dotyczących cmentarzy na terenie miasta i powiatu, a nazwy stosunkowo kameralnych ulic także nie były mi dobrze znane. Mylnie zasugerowałem się tym, iż na terenie miasta znajduje się kilkanaście nekropoli.

W jednym artykule przeczytałem tak:
Po drodze na cmentarz przy Pikulickiej?
supernowosci24.pl/zamieszki-podczas-marszu-ukraincow-w-przemyslu-zdjecia/
W innym tak:
W marszu uczestniczyło ok. 500 osób. Po nabożeństwie w greckokatolickiej katedrze uczestnicy uroczystości w zorganizowanej grupie ruszyli ulicami Przemyśla w kierunku ukraińskiego cmentarza wojennego przy ul. Kasztanowej w Przemyślu (Pikulice).
www.nowiny24.pl/wiadomosci/przemysl/g/przepychanki-podczas-marszu-ukraincow-w-przemyslu-foto-wideo,10338024,19273696/
?i w połączeniu z innymi komentarzami pomyślałem, że Ukraińcy prowokacyjnie wybierają cmentarz w dalszych Pikulicach, choć bliżej posiadają drugą nekropolię bez powiązań z UPA.

Jeszcze raz przepraszam i dziękuję czytelnikom Forum za zwrócenie mi uwagi.

Obserwuj wątek
    • Gość: darek Re: Przepraszam Ukraińców za pomyłkę IP: *.toya.net.pl 15.07.16, 00:01
      Niezwykle ważny Dyskurs Medialny nad brakiem znajomości miasta i okolic... Skąd Waść jest?
      • a.fischer Re: Przepraszam Ukraińców za pomyłkę 15.07.16, 09:48
        Z Moskwy :)
        • Gość: z łoneta na Ukrainie coś się zaczyna IP: *.toya.net.pl 15.07.16, 14:04
          Ale na Ukrainie zaczyna sie cos dziac. na polskich stronach tylko jedna informacje, ale na niemieckich, oczywiscie nie tych oficjalnych, jest wiecej takze ze zdjeciami:

alles-schallundrauch.blogspot.de
          Tysiace ludzi Ida z trzech stron Ukrainy do Kijowa, tam Maja dotrzec ok 26.27.07. w marszu ortodoksyjnych chrzescijan obrzadku moskiewskiego, dla pokoju na Ukrainie.

Prawy Sektor i nacjonalistyczne bojowki prowokuja tych ludzi w drodze, ale ich jest tak

info.kopp-verlag.de
          duzo, ze musialaby naprawde wybuchnac wojna domowana wiekszym terytorium Ukrainy, zeby to zatrzymac

info.kopp-verlag.de
          • Gość: darek Re: na Ukrainie coś się zaczyna IP: *.toya.net.pl 15.07.16, 23:35
            Ci ortodoksyjni chrześcijanie obrządku moskiewskiego to przemianowana formacja zielonych ludzików? Przewidywałem, że ruscy odetną Ukrainę na Dnieprze - taka granica naturalna i strategiczna, a Kijów to dobre miejsce, żeby się ulokować na "dobry" początek
            • Gość: darek Re: na Ukrainie coś się zaczyna IP: *.toya.net.pl 15.07.16, 23:42
              Jeszcze coś dodam:
              Na stronie alles-schallundrauch.blogspot.de/ jest kontakt mailowy: asrblog(at)yandex.ru
              Widzisz domenę czy ślepy jesteś?
              Reszty adresów nie sprawdzam chociaż na kilometr śmierdzi bandycką, ruską propagandą
          • Gość: z łoneta Re: na Ukrainie coś się zaczyna IP: *.toya.net.pl 24.07.16, 12:50
            To co wcześniej pisałem a u nas cisza, tylko prasa zachodnia pisze o tym
            dziwna ta przyjażń polsko ukainska
            List od Czytelniczki z bardzo ważnymi wiadomościami, nieobecnymi w polskich mediach.

Marsz pokoju na Ukrainie ? Dziesiątki tysięcy pielgrzymów demonstruje przeciwko polityce wojny i zubożenia
            Witam Księdza, Szczęść Boże.

Może to nie jest właściwe miejsce, ale nie widzę innej możliwości, żeby się skontaktować i poprosić o nagłośnienie pewnej sprawy.

Ale przede wszystkim chciałabym Księdzu podziękować, za nieostającą walkę o pamięć o pomordowanych w Polsce wschodniej Polakach.

To, o czym chce napisać częściowo też tego dotyczy. Na Ukrainie w chwili obecnej idą trzy pielgrzymki wiernych prawosławnych patriarchatu moskiewskiego, w kierunku Kijowa. Chcą 26-27 lipca w Kijowie czcić prawosławne święto, chyba przyjecie chrztu przez Ruś. Władza Ukrainy stara się nie dopuścić do tego.
            Ludzie idą w intencji pokoju na Ukrainie. Może mógłby ksiądz wspomnieć o tym na swoim blogu. Pokazałoby to Czytelnikom, że Ukraina to nie tylko banderowcy.

Ja sama pisze teraz z tą prośbą, bo mnie przeraza niechęć, jaka czuję ogólnie do Ukraińców. Jak zaczął się Majdan byłam z nimi całym sercem, do momentu kiedy zaczęli czcić (napiszą w skrócie, bo wiemy ze to obszerniejszy temat) Banderę, i bombardować Donbas. Od tamtego czasu włączam się na forach w dyskusje przede wszystkim, żeby wytykać niektórym piszącym brak obiektywności. Nie będę się rozpisywać, bo na te tematy mogę pisać i mówić bez końca.

Mieszkam w Niemczech i o upowskich mordercach powiedziałam swoim niemieckim znajomym. Ciesze się, ze Pan Kukiz ta sprawa się zajmuje, mój głos nie został zmarnowany.
            Dołączam, jeśli przejdzie link z informacjami na temat procesji.
            Pozdrawiam, życzę łaski Bożej i siły w posłudze.
            isakowicz.pl/marsz-pokoju-na-ukrainie-przeciwko-wojnie-i-zubozeniu/
            • Gość: darek Re: na Ukrainie coś się zaczyna IP: *.toya.net.pl 26.07.16, 17:02
              To Toya świadczy swoje usługi w Niemczech, ruski trolu?
              • Gość: z łoneta dla ????? Re: na Ukrainie coś się zaczyna IP: *.toya.net.pl 29.07.16, 18:39
                ????? z sotni przeprasza banderowców za zbrodnie na narodzie polskim
                Wirtualna Polska wiadomości czołówka

- Domniemywamy, że są to ofiary zbrodni popełnionych przez ukraińskich nacjonalistów; zbrodni popełnionej na Polakach. Trudno jest dzisiaj powiedzieć, czyje szczątki odnaleźliśmy - powiedział dyrektor rzeszowskiego IPN Dariusz Iwaneczko

cyt" Zawiadomienie złożyły osoby zainteresowane wydobyciem szczątek swoich bliskich, którzy zostali uprowadzeni i prawdopodobnie zamordowani w 1945 r.... Wiec co tu domiemywać, bliscy wiedzieli kto uprowadził i zamordował ich rodziny. Wiedzieli, że to ukraińcy i teraz złozyli zawiadomienie. Nie byli tylko pewni gdzie leżą. Badania genetyczne i wzystko wyjaśnione

Ofiary UPA odnalezione w okolicach Przemyśla. IPN ustala, kim było 14 zamordowanych osób
                • Gość: Stevie Re: na Ukrainie coś się zaczyna IP: *.dynamic.chello.pl 29.07.16, 19:54
                  Duda, Choma ... Same znane nazwiska w tym artykule :)
      • Gość: Dyskurs Medialny Re: Przepraszam Ukraińców za pomyłkę IP: *.play-internet.pl 01.08.16, 21:10

W Internecie nie doszukałem się szczegółowych informacji o grobach z ukraińskimi żołnierzami, a chciałem sprawdzić swoją pamięć. Natomiast wydaje mi się, że w dzieciństwie byłem na Cmentarzu w Pikulicach, niedaleko Kościoła oraz Poczty Pikulice, i tam były groby ukraińskich żołnierzy. Przyznaję, że teraz nie jestem pewny czy dobrze pamiętam. Może ktoś jest zorientowany i wypowie się czy na pikulickim cmentarzu, nieopodal poczty i Kościoła, są albo były groby ukraińskich żołnierzy?

Natomiast wiedząc, że miejscowość Pikulice formalnie w dużym stopniu należy do Przemyśla, nie spodziewałem się, że skręcając w boczną ulicy Słowackiego trafimy na Ukraiński Cmentarz Wojskowy w Pikulicach. I tu pojawia się pytanie o storpedowany plan Prezydenta Miasta Przemyśla dotyczący poszerzenia grodu nad Sanem. Co zaopiniowały władze w Rzeszowie i Warszawie na temat granic Pikulic w stosunku do Przemyśla i funkcjonalności tego rozwiązania?

Swego czasu bardzo mnie to zaintrygowało jak pozytywnie Rzeszów traktuje roszczenia ZUwP i lekceważy polski punkt, promując żądania mniejszości ukraińskiej w swoich mediach stąd moja emocjonalna reakcja.

Kolejny raz przepraszam za swój błąd, jednocześnie po to mamy fora internetowe, by dyskutować i pozwalać innym wyprowadzać się z niewiedzy oraz niepamięci.

?
    • matlak2 Re: Przepraszam Ukraińców za pomyłkę 24.07.16, 17:02
      "Dyskurs medialny" powinien jeszcze wiedzieć, że Józef Piłdsuski ze łzami w oczach, łamiącym się głosem, przepraszał żołnierzy Ukraińskiej Armii Ludowej za to, że po pokoju brzeskim z Rosją Radziecką, musiał ich internować w takich obozach, jak np. Pikulice, gdzie umierali tysiącami w wyniku epidemii, niedożywienia, braku należytej opieki lekarskiej etc.etc. W latach II RP procesji do Pikulic zawsze towarzyszyła asysta żołnierzy WP, rzymskokatolickich biskupów i delegacja władz miasta Przemyśla, oddając honory ok. 2000 naszych sojuszników w wojnie z Rosją (1919-1920).
      A co mamy teraz? Gdzie WP i władza miejska na cmentarzu? Olewamy wolę Marszałka i tradycje II RP? Co by się stało, gdyby w ostatniej procesji, wraz z grekokatolikami, poszli rządzący miastem (prezydent, zastępcy, szefowa Rady Miejskiej), radni i wojskowa asysta? Wątpię, żeby w takim składzie procesja została zaatakowana przez grono 20-30 podpuszczonych przez "czystych Polaków" kiboli a nacjonalistyczny smród wokół miasta rozniósł się nie tylko na całą Polskę.
      • Gość: z bunkra Re: Przepraszam Ukraińców za pomyłkę IP: *.toya.net.pl 24.07.16, 18:49
        isakowicz.pl/wp-content/uploads/2016/07/MG_9.jpg
        dla bunkrowca matlaka
        isakowicz.pl/wp-content/uploads/2016/07/MG_9a.jpg
        isakowicz.pl/pytanie-do-ministrow-mariusza-kaminskiego-i-mariusza-blaszczaka/
      • Gość: z łoneta Re: Przepraszam Ukraińców za pomyłkę IP: *.toya.net.pl 26.07.16, 15:32
        "policja znalazła granaty" - a ja na Ukraninie widziałem wyrzutnie rakiet, czołgi i uzbrojonych
        żołnierzy...
        Cerkiw patriarchatu Moskiewskiego tu organizują marsze pokoju, a tu błogosławią na zabijanie ludzi na Donbasie , co to za wiara?!
        wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,Zagrozenie-zamachem-na-Ukrainie-MSW-marsz-prawoslawnych-nie-przejdzie-przez-Kijow,wid,18439894,wiadomosc.html
        Zagrożenie zamachem na Ukrainie. MSW: marsz prawosławnych nie przejdzie przez Kijów
        ? MSW Ukrainy wydało zakaz przemarszu przez Kijów tzw. Krzyżowej Drogi Pokoju
        ? Przy trasie pielgrzymki policja znalazła granaty bojowe i dwie atrapy min
        ? Marsz zorganizowany przez Cerkiew Prawosławną Patriarchatu Moskiewskiego
      • Gość: Dyskurs Subiektywn Re: Przepraszam Ukraińców za pomyłkę IP: *.play-internet.pl 03.08.16, 15:00
        Dwudziestowieczną historię Przemyśla można zamknąć w pewne cezury czasowe, na ogół spójne z historią Polski. Pozwolę sobie urozmaicić ów przegląd dygresjami subiektywnymi.

1900- 1914 mięliśmy Przemyśl pod władzą austro- węgierską. O ironio czas zaborów był dla grodu nad Sanem chyba jedynym w XX wieku momentem kiedy w miasto inwestowano pieniądze, a ich z niego nie wywożono.

1914-1918 to oczywiście czas II Wojny Światowej, dodatkowo do roku 1919 toczyły się polsko-ukraińskie walki o miasto z udziałem Orląt Przemyskich.

1918-1939 Przemyśl znajduje się w Polsce południowo-centralnej na Zachodzie Kraków, na Wschodzie Lwów.

1944-1947 – W okolicach trwają walki z partyzantką UPA, dochodzi do mordów na polskiej ludności cywilnej.

1945-1975 – Siedziba powiatu w województwie rzeszowskim. Ze Szkoły Salezjańskiej usunięto Organistówkę; władze komunistyczne zadecydowały o likwidacji placówki. Rzeszów otrzymuje liczne wsparcie od władzy centralnej, Przemyśl jest degradowany. Pytanie dla forumowiczów: czy w Przemyślu były ogromne pieniądze, kto i jak je miastu zabrał?

1975-1989 nasze miasto jest stolicą województwa przemyskiego pod zwierzchnictwem komunistycznego Rzeszowa.

1989-1998 jedno z najstarszych i najpiękniejszych polskich miast jest stolicą województwa przemyskiego. Przemyscy Ukraińcy domagają się przekazania im Kościoła Karmelickiego, który dostali od zaborcy austro-węgierskiego.

Od 1999 roku Przemyśl stanowi część województwa podkarpackiego.
        Ukraińcy otrzymują szereg nieruchomości w Przemyślu, przemyscy Polacy mogą wspominać opowieści o tym co utracili ich przodkowie we Lwowie i okolicach. Wolno nam także czytać i oglądać media rzeszowskie, w których pełno materiałów o stosunkach polsko-ukraińskich w Przemyślu… kreujących negatywny wizerunek grodu nad Sanem, nie wypada zastanawiać się nad sytuacją polaków we Lwowie, polscy przemyślanie powinni milczeć o potrzebach polaków we Lwowie.

Reasumując polityka Rzeszowa względem Przemyśla wielokrotnie była skandaliczna. Ukraińcy przejęli także siedzibę Muzeum Narodowego Ziemi Przemyskiej, Rzeszów nie okazał szacunku dla potrzeby ocalenia jednej z 10 instytucji tej rangi w kraju. Rzeszów boi się bogatej historii i kultury Przemyśla, nasze miasto podobnie jak Mielec jest marginalizowane.

Przemyśl i Mielec to dwa miasta krzywdzone przez Rzeszów w XX wieku. Rzeszów prowadzi politykę wspierania mniejszych ośrodków, gdyż boi się ewentualnego rozwoju najważniejszych po sobie miast województwa. Ukraińcy ze ZUwP wiedzą, że Rzeszów będzie im klaskał. Dochodzi do sytuacji absurdalnych i patologicznych. Ukraińcy w Rzeszowie łożą na użyczany obiekt, nie posiadają miejsca kultu religijnego, Przemyśl oddaje Ukraińcom kolejne obiekty, bo tego żąda Warszawa, Rzeszów nieustannie pokazuje Przemyśl jako miasto złe, wrogie, nieprzyjazne.

Lubię i szanuję Ukraińców, próbuję ich zrozumieć. Ukraińcy argumentują, że trudna zdarzenia we wspólnej historii wynikały z tego, że zamożni Polacy źle ich traktowali. Jednocześnie słyszę Ukraińcy wzięli to, ZUwP przejął tamto… Podobno Ukraińcy mają ogromne tereny w Przemyślu czy pod miastem. Myślę sobie: Polacy nie mają prawa do tego co było ich we Lwowie, Ukraińcy odzyskują kolejne nieruchomości w Przemyślu i jeszcze kupowali w PRLu tereny? Za co? Rzekomo Wołyń i Podole były skutkiem biedy, zatem za co Ukraińcy mogli nabyć kosztowne nieruchomości w Przemyślu po ’45 roku?

Konkludując: Polacy i Ukraińcy powinni pielęgnować piękne momenty we wspólnej historii, natomiast po międzywojniu przemyscy Ukraińcy kreowali swoje stosunki z Przemyślem przez wiele dekad, różnymi czynami. Marzę o Przemyślu wielokulturowym, pięknym, bogatym, pełnym Polaków, Ukraińców, Żydów i innych narodów. Jednak jako Polak posiadam swoje tezy o obecnej sytuacji Przemyśla na którą wpływ posiada polityka Rzeszowa i Ukraińców z przemyskiego oddziału ZUwP.

PS Dyskurs Subiektywny to alter ego Dyskursu Medialnego.

• 99venus Re: Przepraszam Ukraińców za pomyłkę 03.08.16, 16:32
          Historia chociażby odbudowy cmentarza Orląt i ciągły brak możliwości dokończenia prac oraz wieloletnie bezskuteczne starania o Dom Polski w Lwowie najlepiej świadczą o stosunku państwa i społeczeństwa ukraińskiego do Polski i Polaków.
          Naiwnością jest oczekiwanie zmiany na lepsze.
    • 99venus Re: Przepraszam Ukraińców za pomyłkę 29.07.16, 19:53
      Ja ich nie przepraszam za nic.Nie zasłuzyli.
      www.kresy.pl/wydarzenia,spoleczenstwo?zobacz/ukraincy-uczcili-pamiec-ss-galizien-w-mundurach-ss-i-pod-flagami-oun-upa-video-foto
    • Gość: Dyskurs Medialny Re: Przepraszam Ukraińców za pomyłkę IP: *.play-internet.pl 01.08.16, 21:47
      Jak już chyba deklarowałem Ukraińców darzę szczerym szacunkiem i taką samą sympatią. Natomiast tego lata, znowu, wizerunek Przemyśla był negatywnie kreślony przez autorytety w mediach ogólnopolskich.

Propozycję zaproszenia pani prof. Jadwigi Staniszkis na wykład otwarty albo debatę uważam za stosowną. Zróbmy coś by Ukraińcy mogli czcić swoich bohaterów godnie i bez zakłóceń.
      Wszelką agresję względem mniejszości narodowej uważam za skandal, ale poza grupą bodajże 20 osób, które protestowały w czerwcu miasto i powiat posiadają ok. 140 tys. mieszkańców. Co mamy myśleć o tym marszu?

Czy choćby jeden historyk z IPN albo PWSW zabrał głos celem pokazania argumentów specjalistów? - - Czerwcowe miejsce czczenia ukraińskich bohaterów jest odpowiednie,
      - istnieje w Przemyślu lepsze
      - czy powinniśmy z braćmi Ukraińcami szukać trzeciego rozwiązania?

Jeśli historycy z IPN powiedzą to miejsce jest bardzo dobre, rekcja na kolor koszuli czy motyw z UPA była absurdem będziemy mogli uspokajać i edukować rodaków krytycznych wobec tego marszu. Nie czekajmy na kolejny marsz, ewentualny skandal i utrwalanie negatywnego wizerunku Przemyśla w mediach ogólnopolskich.

Swoją drogą gdyby historyk IPN powiedział: w polskim mieście X oraz Y Ukraińcy maszerują na podobne cmentarze i nie budzi to negatywnych reakcji byłoby to, jak sądzę, dla przemyślan konstruktywne.

Ponawiam prośbę o linki z komentarzami specjalistów!

• Gość: z łoneta 3 w ciągu jednej nocy IP: *.toya.net.pl 01.08.16, 21:50

Ukrainiec w ciągu jednej nocy zaatakował w Polsce trzy kobiety. Wszystkie bił i próbował zgwałcić

natemat.pl/186615,obywatel-ukrainy-w-ciagu-jednej-nocy-zaatakowal-trzy-kobiety-wszystkie-probowal-zgwalcic
        Zdesperowany Ukrainiec w zeszłym tygodniu atakował kobiety w podwarszawskim Legionowie. Był bardzo agresywny, wszystkie próbował zgwałcić, bił, a kiedy nie udawało mu się osiągnąć celu, okradał. Na szczęście został zatrzymany przez policję i już usłyszał zarzuty. Może mu grozić nawet kara dożywotniego pozbawienia wolności.
        • Gość: Dyskurs Medialny Re: 3 w ciągu jednej nocy IP: *.play-internet.pl 02.08.16, 08:09
          Moim zdaniem należałoby oddzielić grubą linią dwie sprawy: sytuację przemyśla i stosunek Polski do Ukrainy.

W interesie Przemyśla jest pokazać Polsce trudną sytuację jednego z jej najstarszych i najpiękniejszych miast. W moim odczuciu Ukraińcy z przemyskiego oddziału ZUwP oraz Ci przyjeżdżający do Polski za przysłowiowym chlebem to dwa światy.

Polakom pracującym na Zachodzie także zdarzają się złe czyny dlatego z nagonki na wszystkich Ukraińców przyjeżdżających do Polski za pracą nic nie wynika. Coś dobrego dla przemyślan (wszystkich narodowości czy religii) może wyniknąć z pokazania krajowi sytuacji naszego miasta.
          • solist Re: 3 w ciągu jednej nocy 04.08.16, 08:18
            "sytuację przemyśla i stosunek Polski do Ukrainy"

Jesteś mistrzem słowa, jak widzę...
            • Gość: Dyskurs Medialny Re: 3 w ciągu jednej nocy IP: *.play-internet.pl 04.08.16, 16:05
              Nie rozumiem dygresji.

Posłowie w polskim Sejmie, pomimo pobierania wysokiego wynagrodzenia, regularnie wykazują się brakiem kultury, w tym słownej. Ja jestem uczestnikiem dyskusji na forum internetowym.

Raz nieopatrznie wkradło mi się ę zamiast e, innym razem zabrakło dużej litery. Popełniam tu błędy stylistyczne i inne natomiast w materiałach medialnych o Przemyślu popełniano nie takie błędy, a nie spotkałem się z czyjąkolwiek reakcją.

Tak czy inaczej dookreślę swoje poglądy: Ukraina jako nasz bratni, słowiański naród to jedno, sytuacja Przemyśla jako miasta wielokulturowego to drugie.

Geopolityka Przemyśla jest trudna z kilku powodów; jednym z nich jest stolica województwa podkarpackiego, którą wskutek zmiany granic kraju po II wojnie światowej został Rzeszów.

Kolejnym powodem jest lobbing przemyskiego oddziału ZUwP.

W moim mniemaniu skutek tego był taki, że Ukraińcy w Przemyślu posiadali kilka świątyń, Ukraińcy w Rzeszowie, jak podaje strona internetowa, modlili się w wynajętych pomieszczeniach, a media Rzeszowskie pokazywały Polsce Przemyśl jako miasto pełne konfliktów narodowościowych.

Trzecim powodem upadku Przemyśla jest osaczenie miasta przez kliki, udolne głównie w intrygach, które pozwalają utrzymywać zdobyte wpływy.

Wracając do lobbingu Rzeszowa i ZUwP w kontekście krytyki Przemyśla przez panią prof. Jadwigę Staniszkis na łamach opiniotwórczego Newsweek’a: czytałem przed laty wypowiedzi o Przemyślu promowanego przez Rzeszów profesora, kojarzę uwagi innych rzeszowskich autorytetów i uważam, że Polska jest winna Przemyślowi przynajmniej uznanie tego, iż jako degradowane miasto powiatowe ma prawo oczekiwać od Rzeszowa dyskursu na wyższym poziomie.

Skoro w XX w. ofiarowano Rzeszowowi szereg instytucji nauki, to stolica województwa powinna być zaangażowana w rozwiązywanie problemów na całym Podkarpaciu, a w stosunku do grodu nad Sanem, jak wnioskuję z wybranych materiałów, Rzeszów czuł się bezkarny wobec manipulacji i/lub przemilczeń.

Jestem krytyczny wobec polityki przemyskich Ukraińców ze ZUwP, ale generalnie jestem negatywnie nastawiony do grup wpływu w mieście, bo skoro Przemyśl od lat upada to znaczy, że jego elita wpływa głównie na zasobność swoich portfeli.

Kiedyś w większej grupie przemyślan padła taka myśl: my tutaj, razem od lat, Polacy i Ukraińcy sobie działamy, a przyjezdni nam robią problemy.

To jedno zdanie stanowi dla mnie kwintesencję upadku Przemyśla. Zamożni przemyscy Polacy i Ukraińcy nie chcą rozwoju miasta, bo mają pieniądze, a rozwój równa się dla nich z niepotrzebną konkurencją. Ja nie jestem wrogiem Ukraińców w Przemyślu, tylko tego co ogranicza rozwój miasta.

Uważam dokładnie odwrotnie: Przemyśl nie podniesie się bez ludzi i kapitału z zewnątrz.

Ukraińcy na bazarze stanowią według mnie twórczą grupę, która może stymulować rozwój. Są to ludzie niedoceniani, marginalizowani, nikt zbytnio nie wnika w to jakie kwalifikacje zdobyli nim przyjechali na przemyski bazar. Jednak nie rozumiem dlaczego nie interesują się tym Ukraińcy ze ZUwP, którzy posiadają liczne nieruchomości a tym samym możliwości?

Może wśród handlujących są artyści, albo rodzice zdolnych dzieci? Może na bazarze handluje matka dziecka, któro za chwilę będzie rozchwytywanym w całej Europie pianistą? Ile to wymaga pracy od działaczy ZUwP żeby okazać rodakom trochę zainteresowania, szacunku i zrobić w Narodowym Domu recital czy wystawę? Jedno i drugie praktycznie nic nie kosztuje.
    • Gość: Dyskurs Medialny Re: Przepraszam Ukraińców za pomyłkę IP: *.play-internet.pl 01.08.16, 22:05
      Przepraszam, że pytam o to, co mogę ustalić sam korzystając z wiedzy GUS: w których polskich miastach, poza Przemyślem, występują największe skupiska mniejszości ukraińskiej? Czy i gdzie Ukraińcy w tych miastach maszerują? Czy i jak na takie marsze reagują Polacy?

W mediach ogólnopolskich prof. Staniszkis skrytykowała Przemyśl za stosunki polsko-ukraińskie. Mamy w PWSW: politologię, historię i stosunki międzynarodowe. Może kadra naukowa naszej uczelni powinna się wypowiedzieć: za stosunki polsko- ukraińskie w Przemyślu, zgodnie z polskim prawem odpowiadają? zgadzamy się z poglądem pani profesor Staniszkis, że osoby odpowiedzialne nie wywiązują się ze swoich zadań albo się nie zgadzamy.

Skoro jest źle to dlaczego?
      1. Osoby odpowiedzialne w Przemyślu się nie wywiązują,
      2. Osoby odpowiedzialne w Rzeszowie się nie wywiązują,
      3. Brakuje takich osób w Przemyślu, miasto jest krytykowane przez intelektualistów polskich a nikt nie reaguje na degradowanie grodu nad Sanem?
      • matigrypl Re: Przepraszam Ukraińców za pomyłkę 02.08.16, 06:02
        Bardziej durnej tezy jak wydumane pomysły yntelektualistów nie da się wprowadzić w życie! My tu żyjemy z "braćmi" tryzubami od tysiąca lat i z praktyki wiemy jakie to mendy. Mamy swoje metody wypracowane na przestrzeni setek lat i żaden pomysł w stylu nadstaw drugi policzek nie przejdzie! Propagandyści mogą wypisywać bzdety o sztempie, szkodzeniu czy zasciankowości ale praktyka jest zawsze przed pseudo nauką. Wszyscy banderowcy stoą przed szansą aby się zmienić. My nie musimy bo jesteśmy w swoim kraju który kochamy. A to zagrożenie banderowskie jeszcze mocniej oddziaływuje na nasze motywacje. Dla mnie dziwna jest teza że to my musimy zabiegać o ich względy. Preferowanie jej przez filobanderowców jest dziwne w normalnym świecie. To te ukraiskie kmioty mają obowiązek dostosowania się do wymogów panujących w danym kraju. Przemyśl nie należy i nie bedzie należał do upainy ale te gnoje jakby tego nie zauważają. Najwyższy czas zacząć tą czerń cywilizować!!!
    • Gość: Dyskurs Medialny Re: Przepraszam Ukraińców za pomyłkę IP: *.play-internet.pl 02.08.16, 08:21
      Przez lata Rzeszów pokazywał swoje spojrzenie na Przemyśl i uprawiał politykę wykorzystując media publiczne ulokowane w stolicy województwa. Jednocześnie Ukraińcy w Przemyślu posiadali katedrę Greckokatolicką i kilka Cerkwi, podczas gdy społeczność ukraińska w Rzeszowie korzystała z użyczonego miejsca kultu religijnego.

Jak można przeczytać na stronie cerkiewrzeszow.pl: Wierni do czasu powstania Cerkiewki modlili się w różnych budynkach zastępczych: mieszkaniach, biurach.

Z mojego przemysko-polskiego punktu widzenia, pełnego szacunku do Ukraińców, wygląda to tak: przemyscy Ukraińcy ze ZUwP brali, brali i brali, a Rzeszów widział to, co było dla stolicy województwa wygodne. Gdyby przedstawiciele mediów i nauki byli rzetelniejsi sytuacja wyglądałaby inaczej.

Przemyśl, jako miasto inteligenckie, był po roku 1945 niszczony. Rzeszów do roku 1989 otrzymał szereg instytucji edukacyjnych w tym kilka uczelni wyższych. Ilu w roku 2003 było w Rzeszowie wyznawców prawosławia? Ilu w tym czasie było w Rzeszowie studentów prawosławnych?

Jaki był stosunek liczby miejsc w cerkwiach Przemyśla i Rzeszowa w stosunku do liczby wiernych w roku 2003? Pytam, bo władze Przemyśla oddawały Ukraińcom szereg nieruchomości, Rzeszów swoim prawosławnym udostępniał miejsce do modlitwy i szkalował Przemyśl, co regularnie było wykorzystywane przez media ogólnopolskie.

Mamy w Przemyślu trudną sytuację, a Rzeszów posiada liczne etaty państwowe, które utworzono by rozwiązywano takie problemy.

Powtarzam apel o analizę dyskursu medialnego dotyczącą pokazywania Przemyśla przez rzeszowskie media w latach 1995-2010.
    • Gość: qqq sram na ukraińców IP: *.toya.net.pl 03.08.16, 20:31
      www.tvn24.pl/w-parlamencie-ukrainy-projekt-uchwaly-o-polskim-ludobojstwie,665796,s.html , dalej wysyłajcie qrwiom hełmy i kamizelki kuloodporne, frajerzy...
      • Gość: gosc Re: sram na ukraińców IP: *.toya.net.pl 03.08.16, 21:24
        Kto jest za zamknięciem granicy z Ukrainą i deportacją wszystkich ukraińców ( potomków ludobójców ) z terenu Polski zielona łapka w górę !!!
        • Gość: Dyskurs Podejrzliw Re: sram na ukraińców IP: *.play-internet.pl 04.08.16, 16:09
          Zgłosiłem Twój post do usunięcia. Podejrzewam, że jesteś ukraińskim specjalistą od manipulacyjnych numerów z rzeszowskimi dziennikarzami.
          • matigrypl Re: sram na ukraińców 05.08.16, 05:49
            Kapowanie wśród swiji jest b. popularne zwłaszcza w odniesieniu do Polaków. Ofiary tej obsesji maniakalnej to dziesiątki tysięcy osób. Te wredne tryzuby jak widać nie mogą się tej formy sasiedztwa wyzbyć do dzisiaj a nawet są z tego dumni! Jest to po części elementem ich religii i mają kapowanie w genach. Znam to z autopsji bo bardzo często bywałem ofiarą tych mend!!!
            • Gość: gosc Re: sram na ukraińców IP: *.toya.net.pl 05.08.16, 08:43
              wrealu24.pl/index.php/1224-maria-pyz-polacy-we-lwowie-traktowani-sa-jak-ludzie-drugiej-kategorii-video
              Maria Pyż: "Polacy we Lwowie traktowani są jak ludzie drugiej kategorii!" (Video)
              "Na Ukrainie czczony nadal jest Bandera, to absolutna patologia, na rozwój kultury Polskiej rząd Ukrainy nie daje ani jednej chrywny..."
          • Gość: qqq Re: sram na ukraińców IP: *.toya.net.pl 05.08.16, 22:54
            no i olał cię admin , kabanie... www.wiocha.pl/1264976,Kibice-Legii-dosadnie-o-UPA-i-Banderze
        • Gość: qqq Re: sram na ukraińców IP: *.toya.net.pl 05.08.16, 23:09
          POPIERAM W 100% I PODPISUJĘ SIĘ "PRAWĄ I LEWĄ RĘKĄ"! SZABLE DO BOJU, LANCE W DŁOŃ, HAJDAMAKA GOŃ GOŃ GOŃ!!!
      • Gość: qqq Re: sram na ukraińców IP: *.toya.net.pl 05.08.16, 23:03
        prawapolityka.pl/2014/11/banderowcy-nie-potrafia-liczyc/
    • Gość: antyukr Re: Przepraszam Ukraińców za pomyłkę IP: *.toya.net.pl 05.08.16, 22:46
      img.wiocha.pl/images/f/d/fd4994288d9ac2a0934649881a58ca28.jpg
      • Gość: qqq Re: Przepraszam Ukraińców za pomyłkę IP: *.toya.net.pl 05.08.16, 22:56
        i1.memy.pl/obrazki/6a45918652_ulubiony_zespol_ukraincow.jpg
        • Gość: qqq sram na ukraińców IP: *.toya.net.pl 05.08.16, 23:22
          a na dobranoc, słowo na sobotę: dobry ukrainiec to martwy ukrainiec ! 4.bp.blogspot.com/-9jCME8tUCnc/VbJRatKmnBI/AAAAAAAACaE/g4K9j3nL16w/s1600/my_banderowcy.jpg . i jeszcze żenujący żart prowadzącego: jak nazywa się kiełbasa z ukraińca??? KABANOS :)))
    • Gość: Dyskurs Medialny Re: Przepraszam Ukraińców za pomyłkę IP: *.play-internet.pl 07.08.16, 09:33
      Mam wrażenie, że nie udało mi się zachęcić uczestników dyskusji do tego na czym mi zależało. Może inaczej jest z czytelnikami, którzy nie zabrali głosu.

Sytuacja Przemyśla jako jednego z najstarszych i najpiękniejszych Polskich miast nie jest zadowalająca. Miasto w dążeniu do rozwoju napotyka na bariery wewnętrzne i zewnętrzne.

Do ograniczeń wewnętrznych zaliczam animozje wynikające z zamieszkiwania Przemyśla przez ludzi różnej narodowości. Jednak to, samo w sobie, nie jest ewenementem polskim ani europejskim. W mediach było głośno o Białymstoku czy Szczecinie. W skali kontynentu opisywano przykładowo sytuację Romów w różnych krajach.

Barierę wewnętrzną w rozwoju Przemyśla stanowi dla mnie Polityka Rzeszowa prowadzona w oparciu o możliwości wynikające z bycia stolicą województwa. Ceniona profesor Staniszkis krytykuje w ogólnopolskim, opiniotwórczym tygodniku nasze miasto. Oczekuję reakcji przedstawicieli Przemyśla. Magistrat posiada kilkuset pracowników. Dodatkowo lokalna uczelnia zatrudnia kadrę naukowo-dydaktyczną wyspecjalizowaną w zakresie politologii, socjologii czy stosunków międzynarodowych.

Czy ktokolwiek z rzeszowskiego IPN, Urzędu Wojewódzkiego albo Marszałkowskiego powiedział jedno mądre zdanie na temat marszu 26.06.2015 roku? Rzeszowskie, wojewódzkie molochy administracyjne zatrudniają tysiące ludzi (zapewne ponad 2 tys., zatem tysiące). Przemyśl jest od lat degradowany, a mediach ogólnopolskich pojawiają się regularnie materiały o wydźwięku pejoratywnym.

Na samorządy miast powiatowych narzuca się kolejne zadania, miasta wojewódzkie są promowane jako metropolie stanowiące stymulator rozwoju, kto pomoże Przemyślowi? Podobno część pracowników rzeszowskiej administracji w godzinach swej pracy zarabiało nieetycznie w dodatkowych projektach. Niech ten kapitał ludzki pracuje na rzecz całego województwa.

Dlaczego Polacy i Ukraińcy w Przemyślu są zmuszani przez aparat państwa do czekania na kolejny konflikt. Prawdopodobnie weźmie w nim udział kilkudziesięciu Polaków i Ukraińców. Generalnie nikt nie będzie miał pewności czy Ci Ukraińcy są z Przemyśla czy przyjechali tu autokarem z innego miasta, ale życie 140 tys mieszkańców miasta i powiatu zostanie zakłócone.

Kreowanie wizerunku Przemyśla jako miasta konfliktów wpływa na brak rozwoju gospodarczego.
      • Gość: Dyskurs Medialny Re: Przepraszam Ukraińców za pomyłkę IP: *.play-internet.pl 07.08.16, 10:05
        Akapit czwarty chciałem zacząć od słów: Barierę zewnętrzną…
        Z kolei w akapicie piątym miałem na myśli marsz z dnia 26.06.2016 r.

• darino Re: Przepraszam Ukraińców za pomyłkę 07.08.16, 10:08
        "Generalnie nikt nie będzie miał pewności czy Ci Ukraińcy są z Przemyśla czy przyjechali tu autokarem z innego miasta (...)".
        W przypadku Polaków natomiast ta pewność będzie ? Poza tym Przemyśl JEST miastem konfliktów od początku lat 90', i nie widzę powodu, dla którego należałoby to ukrywać.
        • matigrypl Re: Przepraszam Ukraińców za pomyłkę 07.08.16, 11:38
          Dla Przemyśla konflikt z banderowcami jest rzeczą znikomej wagi a przywiązywanie do niego jakiejkolwiek wagi jest li tylko propagandową wydmuszką. Nasze miasto ma wiele problemów do załatwienia jak wszystkie tej wielkości miasta i rozwiązuje je zgodnie z narzuconymi normami przez władze nadrzędne. To nie Rzeszów jest winien ale taktyka peło aby rozwijać większe miasta a degradować mniejsze. Trzeba pisać o tym wprost a nie owijać w propagandową bawełnę. Wredne peło zmieniło z powodu wrodzonej złośliwości drogę do Medyki i przeniosło do Korczowej. Wycięło z planu wiele inwestycji i nie jest to wina Rzeszowa!
          • darino Przepraszam za pomyłkę 07.08.16, 11:54
            PO już nie rządzi. 16 listopada 2015 roku nastąpiła Dobra Zmiana.
          • mon-tini Re: Przepraszam Ukraińców za pomyłkę 07.08.16, 22:48
            Uważam inaczej. Pamiętam takie wydanie Aktualności w TVP Rzeszów… Był konflikt w Krośnie i Dębicy; w jednym mieście krośnianie wrzeszczeli do kamery i narzekali na decyzję Rzeszowa w sprawie szpitala, w drugim bodajże chodziło o odwołanie burmistrza Dębicy, a dziennikarka w złowrogim tonie zapowiedziała ostatni materiał: Znów konflikt w Przemyślu i pokazali relację z naszego miasta, gdzie robiono happening dotyczący planowanej przebudowy rynku.
            Zastanawiało mnie to… Z uśmiechem zapowiadano prawdziwe konflikty, gdzie montażyście nie udało się ominąć wrzasku mieszkańców Krosna i narzekania na Rzeszów, a zrobiono problem z aktywności obywateli.
            Pani Agnieszka Holland, traktowana przez opiniotwórcze media ogólnopolskie jak autorytet o międzynarodowej sławie, komentowała swego czasu w programie Tomasza Lisa, że we Francji protestowano w danej sprawie, a w Polsce nie i zastanawiała się czemu ludziom nie chciało się wyjść na ulice.
            W TVP Rzeszów powinni powiedzieć: brawo Przemyśl! Jesteście światłymi europejczykami, kochacie swoje miasto i angażujecie się w planowaną przebudowę starówki, a Rzeszów nawet to zapowiedział jako konflikt.
            To drobiazg, ale dlaczego w mediach ogólnopolskich Przemyśl regularnie, od lat pokazywany jest negatywnie podczas gdy ludzie w grodzie nad Sanem robią to na co elita czeka?
            Moja wrogość względem sposobu w jaki Rzeszów pokazuje Przemyśl nie wzięła się znikąd. Trochę przez przypadek analizowałem zawartość rzeszowskich artykułów prasowych o Przemyślu i wyszło to, co wyszło.
            W metodologii badań społecznych istnieje przecież coś takiego jak analiza zawartości. Mamy PWSW; socjologię, historię, stosunki międzynarodowe, politologię. Co kadra naukowa tam robi? Co owe autorytety dają naszemu miastu? Nie muszą nas chwalić, ale niech wskazują nam konstruktywną drogę do rozwoju.
            Kto tworzy jakość PWSW? Wykładowcy z Rzeszowa i dalszych ośrodków akademickich, dla których interes miasta jest nieistotny?
            W Jarosławiu utworzono bardziej praktyczne względem rynku pracy kierunki kształcenia, w Przemyślu wybrano humanistykę, zastanawiam się zatem ile mamy czekać na kolejne kreowanie negatywnego wizerunku grodu nad Sanem w mediach ogólnopolskich.
            Mamy w mieście i stolicy rozmaite instytucje. Ukraińcy w Przemyślu dostali już bardzo dużo, lubię Ich i szanuję, ale oczekiwania wybranych osób budzą mój niepokój. Marsz + skandal + media = dla świętego spokoju zaspokajamy kolejne roszczenia już skompromitowanych lobbystów.
            • Gość: Przemyślakkkk Re: Przepraszam Ukraińców za pomyłkę IP: *.dynamic-ww-05.vectranet.pl 07.08.16, 23:27
              Panie Prezydencie,niech Pan nie przeprasza. Za 20 lat oni tu wybiorą swojego prezydenta. Młodzież polska już wyjechała. Starsi umierają. Niewielu nas zostało, Polaków, w tym pięknym mieście.
          • mon-tini Re: Przepraszam Ukraińców za pomyłkę 07.08.16, 23:09
            Konflikty należy rozwiązywać, a nie podsycać. Analiza dyskursu medialnego dotycząca tego jak Rzeszów pokazywał stosunki polsko-ukraińskie w Przemyślu wskazywała na to, że media rzeszowskie nie były obiektywne względem grodu nad Sanem.
            Skoro prof. Jadwiga Staniszkis na łamach opiniotwórczego tygodnika ogólnopolskiego skrytykowała Przemyśl, chciałbym aby ktoś od nas poprosił panią profesor o szczegółową analizę i wskazówki.
            Kilka lat temu czytałem w rzeszowskiej Wyborczej komentarze pani Marii Tuckiej ze ZUwP i byłem zaskoczony. Po kilku latach kandydat chwalonego przez przemyskich Ukraińców PO na Prezydenta Miasta Przemyśla powiedział publicznie, że nie popiera jej oczekiwań bodajże względem cmentarza.
            Zwyczajnie nie pamiętam szczegółów, ale te słowa padły podczas debaty w PWSW, którą filmowano. Może warto profesjonalnie zbadać zgromadzone przez lata wypowiedzi polityków i wyciągnąć wnioski. Tu wracam do roli PWSW, co oni wiedzą i sądzą o współczesnych stosunkach polsko-ukraińskich w naszym mieście?
            Czy i co o całej sprawie sądzi Południowo- Wschodni Instytut Naukowy? Zastrzegam, że komentuję bez śledzenia lokalnych mediów, bo mnie to znużyło; może wykonano dobra pracę, przykładowo prof. Staniszkis była na PWSW z wykładem, a ja tego nie wiem i narzekam na Forum…
            Zabieram głos, bo schemat się powtórzył: było wydarzenie w Przemyślu i pokazano negatywnie nasze miasto w mediach ogólnopolskich.
          • mon-tini Re: Przepraszam Ukraińców za pomyłkę 07.08.16, 23:30
            Wracając do PO, ta partia została utworzona jako stowarzyszenie w roku bodajże 2001. Przedtem i jak się zdaje także w latach ostatnich Przemyśl miał/ ma swoje grupy wpływu, niezależne od stronnictw politycznych.
            Politycy zmieniają partie, a ugrupowania znikają ze sceny politycznej i pojawiają się w ich miejsce nowe. Partia tylko skupia ludzi o podobnych historiach albo poglądach, natomiast pewne procesy niszczące lub budujące miasto trwają od lat.
            W interesie Przemyśla jest patrzenie na problemy, a nie rzucanie haseł, że winne jest PO lub PIS albo Kuria\ Wojsko.
            • matigrypl Re: Przepraszam Ukraińców za pomyłkę 08.08.16, 06:14
              Z tym co napisałeś powyżej zgadzam się. Ja na Przemyśl jako szary obywatel tego miasta patrzę zupełnie inaczej niż klika która jest nieliczna i zapatrzona w swoje egoistyczne interesy. Praktycznie nie mam o co walczyć bo choćby Przemyśl zmienił się w Paryż czy Londyn to moje życie i tak nie ulegnie żadnej zmianie. Przykładem niech będzie stok. Ilu Przemyślan stać na korzystanie z niego? Najważniejsze są miejsca pracy! A kto tu będzie inwestował gdy los miasta zależy od widzimisię władz państwowych które nie bronią nas przed roszczeniami banderowskimi? Jeszcze nigdy nie usłyszałem zapewnienia że nawet guzika z Przemyśla upaina nie zaanektuje. Jest to naród wyjątkowy wredny i podstępny o czym nas historia nauczyła dlatego w Przemyślu można tylko trwać i trzeba się z tym pogodzić. Ostatnie pełowskie rządy utwierdzają nas w tym przekonaniu. Dziś możemy liczyć na lekką odwilż ale czy znowu się zawiedziemy? Aby uniknąć rozczarowania zalecam pesymizm. Duzo wyjaśni wizyta prezydenta w gnieździe banderowskim!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka