Dodaj do ulubionych

nowe muzeum w przemyslu

IP: *.krakow.eco.pl 21.06.02, 16:23
w przemyslu powstanie w niedlugim czasie muzeum narodowe - w ,iejscu placy
berka joselewicza

bedzie mialo dosc archaiczny wyglad - pochylone sciany w ksztalcie przypor (
przypory takie jak na zamku kazimierzowskim albo na innych zamkach.... )

a wiec kolejny raz wladze z rzeszowa zafunduja nam budynek charakterem nie z
tej epoki...
Obserwuj wątek
    • beskider Re: nowe muzeum w przemyslu 21.06.02, 18:25
      Władze Rzeszowa? A co mają do tego władze Rzeszowa? Jeśli już to Urząd
      Marszałkowski, który opiekuje się muzeum. Akuratnie marszałek jest z Jasła.
      A co robią władze Przemyśla, Wojewódzki konserwator zabytków (urzędujący w
      Przemyślu, architekt miasta, itp??? ) Zarzucanie czegoś władzom Rzeszowa,
      których sprawa z załozenia wogole nie interesuje jest bzdurą.
      A wogóle gdzie mozna obejrzeć projekt przyszłego gmachu muzeum????
      wolalbym zobaczyc, zamiast zaczac krytykowac....
      • wook Re: nowe muzeum w przemyslu 21.06.02, 18:51
        też bym chciał zobaczyć, może jednak architektonicznie będzie pasował do
        istniejącej zabudowy.
        • wook Re: nowe muzeum w przemyslu 21.06.02, 19:17
          a może kształt budynku będzie nawiązywał do architektury synagogi, która w tym
          miejscu się znajdowała.
          • Gość: beskider Re: nowe muzeum w przemyslu IP: *.toya.net.pl / 10.0.217.* 21.06.02, 19:36
            Jest bardzo male zdjecie na stronce Gazety w Rzeszowie. Fakt, ze glownymi
            bohaterami zdjecia sa usmiechnieci panowie. O architekturze nie mozna zbyt
            wiele powiedziec, oprocz tego ze budynek jest duzy i ... troche klockowaty
            niestety. Jedno jest pewnie: ze to najwieksze i najnowoczesniejsze muzeum w
            Polsce na wschod od Krakowa i Warszawy... Mam nadzieje ze gdzies znajde
            powiekszenie...
            • Gość: beskider Re: nowe muzeum w przemyslu IP: *.toya.net.pl / 10.0.217.* 22.06.02, 15:05
              Jak ktos znajdzie zdjecie makiety tego muzeum, albo jakies fotografie
              projektu, to bardzo prosze o link :)
              • Gość: kozak Re: nowe muzeum w przemyslu IP: *.krakow.eco.pl 24.06.02, 10:22
                widzialem makiete na wystawie w hali sportowej Podpromie - najladniejsze sa na
                niej malutkie samochody i ludzie -
                ... szczerze mowiac jest wiele ladniejszych projektow ale nie kazdy moze poprzez
                uklady dostac 1 miejsce...
              • Gość: krakus Re: nowe muzeum w przemyslu IP: *.krakow.eco.pl 24.06.02, 10:36
                moze i najnowoczesniejsze ale czy ladniejsze od muzeum narodowego w krakowie?...
                kwiestia nowoczesnosci technicznej nie moze byc jedynym kryterum przy wybieraniu
                projektu o tak duzej wartosci hehe .
                tak jak toalety przenosne sa nowoczesne ale czy ladne? hehe
    • Gość: arkona Re: nowe muzeum w przemyslu IP: *.krakow.eco.pl 24.06.02, 10:50
      Wyglad muzeum to kwestia gustu ale inna sprawa jest korupcja w konkursach
      architektonicznych , sedziowie-architekci ( czesto nie zbudowali w swoim zyciu
      nic oprocz ukladow miedzyludzkich ) sa jak male dzieci , ty im lizaka oni tobie
      za przecietny projekt nagrode.
      Potem Panstwo nasze w majestacie prawa ( po konkursie albo przetargu )
      finansuje architektoniczne buble.

Dopuki nie zrownamy sie z Finlandia gdzie korupcji wogole nie ma , nie ma co
      mowic o ladnej architekturze.
      • wook Re: nowe muzeum w przemyslu 24.06.02, 11:23
        no i sie doczekaliśmy, krytyka budynku w fazie projektu, co będzie później?
        jeszcze nie rozpoczęto budowy, może jest czas żeby wycofać się z tego projektu
        i wybrać coś bardziej odpowiedniego.
        • Gość: przemyśl Re: nowe muzeum w przemyslu IP: *.krakow.eco.pl 24.06.02, 14:22
          eee tam nikt juz teraz nie zmieni projektu, panowie architekci są zbyt dumni , a
          moze ten projekt nie jest brzydki ? kiedy przemyslanie zobaczą go ?
    • mawyr Re: Konkurencja 24.06.02, 12:11
      Coś tu wygląda na walkę w konkurencji architektonicznej.
      A można przecież wysłać na adres,który paru ludzi tu ma, zdjęcia lub szkice
      wybranego obiektu, pozostałych prac i wszystko było by jasne, każda praca by
      miała swoich zwolenników i przeciwników. Bo najgorszy jest ambaras aby wszyscy
      chcieli na raz.
      • Gość: gazela Re: Konkurencja IP: *.krakow.eco.pl 24.06.02, 16:05
        slyszalamm ze bylo ponad 120 projektow muzeum trudno by bylo je wszystkie
        przeslac, musimy pojechac do rzeszowa zeby zobaczyc budynek ktory bedzie
        budowany w naszym miescie,chyba ze bedzie jakas wystawa w Przemyslu? watpie w
        to..
    • Gość: marek b. Re: nowe muzeum w przemyslu IP: *.krakow.eco.pl 24.06.02, 14:17
      mysle ze kazdy powinien miec to co lubi, ja sam kupilem projekt domu z katalogu w
      formie dworu i podoba mi sie, wiec nowe muzeum pewnie tez bedzie ladne.
      gdzie mozna zobaczyc projekt muzeum?
      • Gość: beskider Re: nowe muzeum w przemyslu IP: *.toya.net.pl / 10.0.217.* 24.06.02, 15:07
        Hmmm no wlasnie wychodzi na to, ze nigdzie. Albo, aby zobaczyc projekt muzeum
        w Przemyslu, trzeba byc mieszkancem Rzeszowa. Troche z tym przesadzili. Nie
        jestem zwolennikiem tzw. "glosu ludu" szczegolnie w kwestiach estetyki, ale
        calkowite oderwanie sprawy od miasta i jego mieszkancow oraz trzymanie
        wszystkiego we wlasnym sosie to chyba przesada.
        A moja mama gdzies widziala ten projekt i skomentowala ze jej to "pachnie
        Gierkiem" .....
        • Gość: marek b. Re: nowe muzeum w przemyslu IP: *.krakow.eco.pl 24.06.02, 15:53
          No wlasnie , tez chcialbym zobaczy projekt nowego muzeum, podobno przypomina
          synagoge... moze muzeum narodowe zorganizujr wystawe projektow w Przemyslu zeby
          mieszkancy mogli powiedziec co o tym mysla, miasto to my , powinnismy wiedziec co
          tu sie dzieje , a nie za naszymi plecami w rzeszowie... spisek hehe
          • chris1_gazeta Re: nowe muzeum w przemyslu 24.06.02, 16:54
            Widzę, że to jest kolejny wątek antyrzeszowski, źle jak nie budują, źle jak
            budują, źle jak coś zabierają i źle jak coś dają Przemyślowi.
            A co na to władze Przemyśla? Jest przecież Urząd Miasta i tam powinni
            urzędnicy wiedzieć jak taki projektowany budynek będzie wyglądał. Z tego co
            wiem, to muzeum ma powstać w centrum, w okolicy zabytkowej, więc przemyscy
            konserwatorzy zabytków musieli się wypowiedzieć w sprawie budynku i
            zaakceptować projekt. Czyżby władze Przemyśla spały i muzeum jest podrzuconym
            dzieckiem w brzydkim beciku?
            Jak mnie interesuje jakiś temat to działam w realu. Można poruszyć
            dziennikarzy, naprawdę, w gazetach regionalnych jest dużo miejsca i
            odpowiednia ilość osób do zajęcia się tematem, pismaki napewno wyciągną
            rysunki spod ziemi.
            • gofa Re: nowe muzeum w przemyslu 24.06.02, 16:58
              a ja chcialabym najpierw zobaczyc projekt zanim zabiore glos w dyskusji...
              • wook Re: nowe muzeum w przemyslu 24.06.02, 18:46
                a ja go widziałem w wiadomościach lokalnych z Rzeszowa, moje zdanie brylasty
                monument, ale z tarasami widokowymi na stare miasto!, właściwie w bryle tego
                gmachu nie ma co się podobać.
            • Gość: beskider do Chrisa IP: *.toya.net.pl / 10.0.217.* 24.06.02, 18:48
              Nawet nie doczytalem nastepnego posta. Bardzo Cie cenie Chris za twoje
              zrownowazone poglady, ale chyba masz jakas fobie. Czyzbys nie czytal mojego
              drugiego posta w tym watku?
              Jesli nie podoba nam sie cos, to fakt ze nie mozemy zobaczyc projektu
              wielkiego gmachu, ktory stanie w samym sercu naszego miasta. Wystawe moga
              natomiast ogladac ludzie temamtem srednio zainteresowani, obojetnie czy jest
              to w Rzeszowie, Krosnie czy Stalowej Woli. Nawet nie opublikowano zdjecia w
              prasie (jedynie wyborcza przedstawila ... zdjecie zwyciezcow na tle projektu,
              ktorego wogole nie widac) co swiadczy o niezwykle wysokiej klasie naszych
              lokalnych, podkarpackich mediow. Latwo przeczytac o "cudzie na szybie pani
              Zdzislawy z "Koziej Wolki", niz o tym ze rozstrzygnieto przetarg na projekt
              muzeum o wartosci kilkunastu milionow zlotych (wartosc inwestycji - 24 mln zl)
              I to wlasnie jest najbardziej zenujace.
              Przyklad: w Warszawie planuje sie przebudowe Placu Wilsona na Zoliborzu.
              Wszystkie projekty zostaly pokazane, mieszkancy mogli sie wypowiedziec i
              zaglosowac, poogladac makiety... Jak juz pisalem nie jestem akuratnie
              zwolennikiem "demokracji" w architekturze (np w kulturze owocuje to "Ich
              Troje") ale nalezaly sie jakies konsultacje, cokolwiek co powoduje ze ludzie
              czuja, ze maja jakis wplyw na miejsce w ktorym mieszkaja i zyja.
              Nie mieszaj do tego prosze "anty rzeszowskosci" bo to jest niezalezne od
              miejsca.
              • chris1_gazeta Re: do Chrisa 24.06.02, 19:35
                Beskider, zapewnie nie zrozumieliśmy się, nie chodzi wcale o Twoje posty, lecz
                o posty osoby piszącej z Krakowa, zmieniającej przydomki jak dama rękawiczki.
                Sam szukałem informacji o tym muzeum, lecz nie znalazłem jej nigdzie. Wygląda
                na to, że nikomu nie zależało na opinii mieszkańców Przemyśla jak ma wyglądać
                ten budynek. W Rzeszowie mieliśmy taką inicjatywę w postaci niedawno odkrytej
                studni w Rynku, widniejącej na planie Wiedemanna z 18 wieku. Konkurs był,
                ludzie się wypowiedzieli, wprowadzono kilka zmian i niedługo studnia będzie.

Co do mojej fobii, może i ją mam, żaden wariat nie powie, że jest chory
                przecież. Wyjaśnię jedno, chętnie jak wiesz odwiedzam przemyskie forum, lecz
                niektórzy (osoba pisząca z Krakowa) w postach nie szanuje innych ludzi. Nazwy
                miejscowości są napisane z dużej litery, poza jednym miastem, wiadomo jakim,
                nie jestem chorobliwie drażliwym człowiekiem i jest mi to obojętne, jeżelu
                komuś jest wygodniej pisać małymi literami to w porządku - szkoda łamać
                palce. Ja czasem też piszę swoje imię małą literą i nie tylko, ale tu należy
                stosować zasadę równości, małymi należy pisać wszystko, ale jeżeli jedno
                miasto jest wyróżniane małą literą na tle innych oznaczonych dużą, to śmiem
                się zastanowić dlaczego tak jest i co to oznacza? Pisanie małą literą nie
                obrazi tablicy drogowej, ale mieszkańcy jakiejkolwiek miejscowości zasługują
                na odrobinę szacunku, bez względu na to jaka to miejscowość, ile ma
                mieszkańców i gdzie ich dziadowie się urodzili. Mogę mieszkać w rzeszowie, pod
                warunkiem, że rozmawiam z osobą z krakowa, koziej wólki, ale jeżeli rozmawiam
                z osobami z Przemyśla, Krakowa, Koziej Wólki, ja życzyłbym sobie aby pisano o
                mnie Rzeszowianin a nie rzeszowianin. Jeżeli ta osoba nie szanuje mnie i
                pozostałych współziomków, nie zasługuje również na szacunek z mojej strony.

Beskider, mam nadzieję, że zrozumiesz moje odczucia i wiedz, że moje pretensje
                nie są skierowane do Ciebie, bo nie mogę ich mieć do Ciebie, wręcz przeciwnie.
                • Gość: beskider Re: do Chrisa IP: *.toya.net.pl / 10.0.217.* 24.06.02, 21:05
                  Co do tego , to masz racje, ale nie przejmuj sie , bo szkoda czasu...
                  Moze glowni polemisci sa bezposrednio zainteresowani sprawa? (wszyscy z tego
                  samego IP)
                  Po prostu tak to napisales jak bys mial pretensje do nas wszystkich. Dzieki za
                  wyjasnienie i pozdrawiam :)
                  • gofa Re: do wszystkich :) 25.06.02, 11:19
                    ...posluchajcie...nie ma sie co denerwowac - mozna sie tylko dziwic aktywnosci
                    krakowa w temacie muzeum i bawic w domysly...ale po co?
                    • gofa Re: do wszystkich :) 25.06.02, 11:23
                      a tym IP to sie nie przejmujcie...chyba lubia przesiadywać na Sławkowskiej...
                      :)))
                • Gość: przemysl Re: do Chrisa IP: *.krakow.eco.pl 26.06.02, 13:36
                  Chris ale Ty masz Kompleksy... przemysl to

a temat rozmowy dotyczyl Muzeum... a nie Twojej osoby z RZeszowa i DDDDuzych liter

• grog Re: nowe muzeum w przemyslu 25.06.02, 19:39
      głos z Rzeszowa: też się zdziwłlem, że wystawa pokonkursowa jest w Rzeszowie, a nie w Przemyślu, może ją
      przeniosą do was później, konkurs organizował rzeszowski SARP - pewnie dlatego jest najpierw u nas, wg GW
      wpłynęły 104 projekty, wygrali goście z Krakowa, z tego co napisała GW o wygranej zdecydowal nie tyle sam
      wygląd zewnętrzny budynku (co dla mnie jest dziwne), ale jego układ wewnętrzny.
      • Gość: beskider Re: nowe muzeum w przemyslu IP: *.toya.net.pl 26.06.02, 01:00
        Dziekuje za informacje :))))
        Tez mnie zdziwila hierarchia waznosci. Zwlaszcza , ze budynek ma stanąć w
        samym środku starego miasta...
        Wogole męczy mnie ten wątek. Ile się można wypowiadać na temat czegoś, czego
        nie można nigdzie zobaczyc? I to jest właśnie ten problem...
        pozdrawiam
        • gofa Re: nowe muzeum w przemyslu 26.06.02, 10:26
          beskider ma racje...mnie tez to meczy, straaaasznie jestem ciekawa tego
          budynku a szczegolnie tego wnetrza ktore zawazylo na wyborze...a na razie
          popuszczam wodze wyobrazni i zastanawiam sie jak taki nowy piekny budynek
          wkomponuje sie w otoczenie...
          • rzeszuf Re: nowe muzeum w przemyslu 26.06.02, 14:00
            gofa napisał(a):

> beskider ma racje...mnie tez to meczy, straaaasznie jestem ciekawa tego
            > budynku a szczegolnie tego wnetrza ktore zawazylo na wyborze...a na razie
            > popuszczam wodze wyobrazni i zastanawiam sie jak taki nowy piekny budynek
            > wkomponuje sie w otoczenie...

gofa bardzo podobaja mi sie twoje opinie o miescie , piszesz na kazdy temat, moze
            umowimy sie na randke?
          • Gość: beskider Re: nowe muzeum w przemyslu IP: *.toya.net.pl 26.06.02, 19:33
            Fotografia makiety jest na stronie Zycia Podkarpackiego www.zycie.pl . Nie
            widac wszystkiego, ale nie jest tak zle :)
            pozdrawiam
            • zyku Re: nowe muzeum w przemyslu 26.06.02, 22:03
              Strasznie wielki ten budynek, te okienka takie malutkie - trochę bunkier :)
          • wook Re: nowe muzeum w przemyslu 26.06.02, 19:35

Z tego co widziałem to przy wejściu jest duzy hol, a prawdopodobnie wokół niego
            rozmieszczone są sale wystawowe, nie wiem tylko na ilu kondygnacjach, ale
            wysokośc całego budynku to wysokość okolicznych kamienic, zresztą tak wysoko mają
            być tarasy widokowe, w moim odczuciu ten budynek zewnętrznie nie za barddzo
            pasuje do otoczenia, mogę się mylić widziałem to na animacji w TV przez krótka
            chwilę.

• gofa Re: nowe muzeum w przemyslu 27.06.02, 00:14
              powiem tak...lepszy rydz niz nic...chodzi o obrazek...niewiele na nim widac, a
              poza tym kazda taka makieta wyglada cudnie...wook widzial wizualizacje, a ja
              nie...ale odczucie podobno...jak to sie wkomponuje w otoczenie...taki piekny
              nowy budynek...a wokol...sami wiecie jak to wyglada...wiec piorunujacy efekt
              murowany... no ale te wnetrza...
              • rzeszuf Re: nowe muzeum w przemyslu 27.06.02, 09:57
                pare zdan po ogladnieciu wystawy:

hmm to co mowia architekci ktorzy wygrali mija sie z prawda o tym co widac na
                makiecie

-budynek nie spelnia warunku wysokosci - poziom tarasu jest pare metrow nad
                otaczajacymi budynkami a nad "tarasem" sa jeszcze agresywne w formie swietliki
                dachowe ( ktore sa ok 6 metrow wyzej sasiednich kamienic , 2 pietra wyzej hmmm..)

-zeby bylo ciekawiej swietliki skierowane sa na zachod ( zachodnie slonce jest
                najgorsze dla wystaw w muzeum ) ale komisja ktora wybierala projekt to przeciez
                profesjonalisci ;-)

- budynek to wielki kloooocek bez pomyslu, kazdy z nas pamieta dziecinstwo i
                zamki z piasku... autorzy tez :)

patrzac na plan parteru widac zagubienie ... balagan ...

cytuje autora: "- Przystępując do tworzenia koncepcji, uwzględniliśmy wyjątkowo
                piękne położenie Przemyśla i jego ciekawą architekturę - powiedział twórca
                projektu dr Kozień. - To było powodem największych wątpliwości. Jak w taką
                scenerię wstawić obiekt na miarę XXI wieku."

chyba nie zabardzo im sie udalo...

polecam wystawe tym ktorzy chcieli by cos powiedziec od siebie, jesli zalezy wam
                na wygladzie miasta przemysla
                • wook Re: nowe muzeum w przemyslu 27.06.02, 14:02
                  Powiedz nam jeszcze gdzie jest ta wystawa, pewnie w Rzeszowie, byłem tam
                  dzisiaj, ale ani głowy, ani czasu nie miałem na wystawy.
                  • rzeszuf Re: nowe muzeum w przemyslu 27.06.02, 15:25
                    wystawa jest w nowej hali Podpromie chyba do 30 czerwca

po wejsciu do bud od strony parkingu potem w prawo, prosto , po schodach do
                    gory, w prawo i wejscie do sali bocznej

ale.. komu bedzie sie chcialo tam isc, moze jednak ta wystawa bedzie w przemyslu
                    • gofa Re: nowe muzeum w przemyslu 27.06.02, 17:30
                      coz...chyba wiekszosc z nas liczy na to ze 'makieta' dotrze do przemysla ...
                      swoja droga - dlaczego nie ma tego w necie? czy to taki wielki problem
                      umiescic kilka obrazkow??? i byloby po sprawie...chyba...
                      • chris1_gazeta Re: nowe muzeum w przemyslu 27.06.02, 18:46
                        oby Przemyśl zobaczył makietę zanim powstanie gotowy gmach. Dla odmiany
                        zapraszam na internetową stronę Nowin, gdzie można zobaczyć projekt budynku,
                        który ma powstać w Rynku w Rzeszowie w miejscu zwanym "dziurą Barana".
                        Pozdrawiam
                        • gofa Re: nowe muzeum w przemyslu 27.06.02, 19:21
                          byłam, widziałam - spodziewalam sie jakiegos potworka a zobaczylam projekt
                          ktory sie ladnie wkomponowal w otocznie...podobno zaprojektowany w
                          poszanowaniu historii...szkoda tylko ze my nie mozemy zobaczyc tez
                          takiego 'zdjecia' ktore przedstawialoby budynek muzeum ...
                          • chris1_gazeta Re: nowe muzeum w przemyslu 27.06.02, 19:44
                            co do poszanowania historii to od słów do czynów daleko, ciekawy sam jestem
                            jak w rzeczywistości zostanie historia poszanowana. Mowa jest o wykorzystaniu
                            piwnic pod kamienicami na parking, co jest dobrą wiadomością, bo krucho z
                            miejscami parkingowymi w mieście.
                            • wook Re: nowe muzeum w przemyslu 27.06.02, 22:32
                              to ciekawe, w zabytkowych piwnicach (chyba tak skoro zabytkowe kamienice)
                              parkingi! ale właściwie dlaczego nie, przecież dawnymi czasy to kupcy do piwnic
                              zajeżdżali wozami pełnymi towarów i składowali towary, dzisiaj towary składuje
                              się w hurtowniach naziemnych, a kupcy swoje wozy trzymają pod chmurką:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka