Dodaj do ulubionych

Wybory w Przemyślu

13.11.06, 11:52
No tylko pogratulować - w pierwszej turze prezydentem zostaje gość pod
którego rządami: Przemyśl ma najwyższe bezrobocie ze wszystkich miast na
Podkarpaciu (prawie 20% a np. Krosno, Mielec, Rzeszów mają po 7-8%), w
mieście nie ma gdzie się bawić, robić zakupów, nie powstają zakłady
produkcyjne. Dlaczego zagłosowaliście na tego gościa?
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: Wybory w Przemyślu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.06, 11:56
      kolebka pisu, 40 kilka kosciolow, i 2 arcybiskopow ;d starczy ? :D
    • Gość: q Re: Wybory w Przemyślu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.06, 12:10
      Czyli według Ciebie, wszystko zależy tylko i wyłącznie od jednej osoby - od
      prezydenta?
      Gratuluje i współczuję.
    • Gość: dodo Re: Wybory w Przemyślu IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 13.11.06, 12:59
      Proponuje niedokształcony człowieku- wez ksiazki i dane z GUS-u i dowiesz się,
      że bezrobocie w powiecie przemyskim wynosi ok 20%, a w samym mieście Przemyśl
      wynosi ok 10%. Gratuluję rzetelności:)
      • cool_kid Re: Wybory w Przemyślu 13.11.06, 13:27
        Dane GUSu mowia o 19% bezrobocia, mozesz mi pokazac swoje?
      • cool_kid Re: Wybory w Przemyślu 13.11.06, 13:27
        Dane GUSu mowia o 19% bezrobocia, mozesz mi pokazac swoje?
      • Gość: krist Re: Wybory w Przemyślu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.06, 13:37
        A ja proponuje panie dodo żebyś wściubił nos znad bzdurnych statystyk ( bo co to
        znaczy 10%, to sa tylko zarejestrowani i zglaszajacy sie do urzedu pracy ludzie)
        i rozejrzał jaka jest skala bezrobocia i demoralizacji w Przemyslu, zwłaszcza
        wśród młodych ludzi. Proponuje, przejedz sie do Nowego Sacza, miasta ktore
        jeszcze 10 lat temu było bardziej zapyziałe niż Przemyśl. Zobaczysz prężną
        prywatną uczelnie, mnóstwo nowych firm, sklepów, inkubatory przedsiębiorczości,
        zachęty dla inwestorów, młodych ludzi którzy nie uciekają po szkole średniej.
        Dlaczego tak nie może być w Przemyślu? Bo obok typowego dal nas malkontenctwa
        (To sie nie uda...) mamy zapyziała władze, i to od 12 lat a nie 4, zawiść,
        niechęć zmian, i takie typowe dla urzędników podejście: nie wychylać sie, miec
        dupochron, miasto ma kase, zapłaci. Ile wniosków o unijna kase złożył Rzeszów?
        120 a w Przemyślu 18, i kazdy jeden mały sukcesik jest fetowany ze "coś sie w
        końcu dzieje" Otóż szanowny dodo i inni zachwyceni PiSem i Chomą w Przemślu w
        porównaniu do podobnych miast (Mielec, Krosno, Chełm, lista jest długa) prawei
        NIC sie nie dzieje. To że przed wyborami sie ruszyło pokazuje tylko skale
        zaniechania. I szanowni wyborcy, wybraliscie kolejne 4 lata marazmu in
        niemoznosci. Czy w 2010 beda jeszcze w Przemyslu szansa n aszybki rozwój - wątpie.
      • Gość: voyto Re: Wybory w Przemyślu IP: 212.160.138.* 13.11.06, 13:41
        Gość portalu: dodo napisał(a):

Proponuje niedokształcony człowieku- wez ksiazki i dane z GUS-u i dowiesz się,
        że bezrobocie w powiecie przemyskim wynosi ok 20%, a w samym mieście Przemyśl
        wynosi ok 10%. Gratuluję rzetelności:)

Jak takich niedouczonych "dodów" mamy więcej, to tylko współczuć...
        Otóż bezrobocie w samym mieście wg ostatnich możliwych do uzyskania w US
        danych (k.VI 2006)wynosi 18,7%, a "dodowi" juz dziękujemy...Widocznie czytał
        nie te książki albo co bardziej prawdopodobne - o innym miescie. Biedaczysko
        • Gość: voyto Re: Wybory w Przemyślu IP: 212.160.138.* 13.11.06, 13:45
          ps. 18,7% to dotyczy oczywiście zarejestrowanych bezrobotnych, których na ten
          dzień było 5359 osób.
          • Gość: dodo Re: Wybory w Przemyślu IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 13.11.06, 14:50
            www.stat.gov.pl/bdr/bdrap.dane_cechter.generuj?p_zest_id=149660&p_typ=HTML&p_dalej=1
            • Gość: krist Re: Wybory w Przemyślu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.06, 15:43
              Dodo ty masz jakies problemy z czytaniem, w twoim linku stoi jak byk:
              pracujacych 17,2 tys, bezrobotnych 5,7 tys, to nijak nie chce byc 10%.
              A tak poza tematem, 1 decyzja Unii typu uszczelniamy granice z Ukraina i
              bezrobocie skacze o 300%. Bez przemytu Przemyśl pada.
              • Gość: Dodo Re: Wybory w Przemyślu IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 13.11.06, 16:52
                www.stat.gov.pl/bdr/bdrap.dane_cechter.generuj?p_zest_id=149975&p_typ=HTML&p_dalej=1

Ludność miasta Przemyśla 67.403. 5700 z 67403 daje 8,45. Bezrobocie w Pryemzđlu
                wznosi 8,45!!! Czy to się to komus podoba czy nie.
                Jeśli ktoś zna badania nad bezrobociem ukrytym w Przemyślu - prosze o link.
                Ps. Bezrobocie liczone jest wsród wszyskiich mieszkańców, nie tylko wsród
                aktywnych zawodowo.
            • Gość: electus Re: Wybory w Przemyślu IP: *.autocom.pl 13.11.06, 15:44
              Ja na szczęście wyniosłem się z Przemyśla 7 lat temu i tylko ze smutkiem
              przyglądam sie temu co się tam dzieje. W calej Polsce Przemyśl jest uważany
              jako kolebka radykałów i zacofańców. Pewnie te wybory też nic nie zmienią; a
              szkoda. Z drugiej strony przecież i Polska musi mieć swoje wschodnie Landy,
              swoją Sycylię, czy też miejsce o którym Bóg zapomniał. Jest to bardzo przykre
              • Gość: voyto Re: Wybory w Przemyślu IP: *.chello.pl 13.11.06, 17:45
                dodo chya w podstawówce się jeszcze uczy...i to kiepskiej. % odnoisi sie do
                liczby ludności czynnej zawodowo, a nie do wszystkich mieszkańców...trochę
                powagi poproszę
                • Gość: dodo Re: Wybory w Przemyślu IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 13.11.06, 18:05
                  Przepraszam - pomyliłem się. Voyto masz rację.
                  www.wup-rzeszow.pl/?cPath=80/128/6
              • Gość: Imac Re: Wybory w Przemyślu IP: *.chello.pl 13.11.06, 20:53
                > W calej Polsce Przemyśl jest uważany
                > jako kolebka radykałów i zacofańców.

Widocznie robisz temu miastu złą opinię. Mniejszość mojego czasu spędzam w
                Przemyślu, mieszkałem już w kilku (wielkich) miastach i nic takiego nie zauważyłem.
                A może moi znajomi nie pozwoliliby sobie nigdy na coś takiego, wiedząc jak
                bardzo kocham to miasto.
                Więc z przykrością stwierdzam, że to świadczy bardziej o Tobie.
    • Gość: rozczarowana Re: Wybory w Przemyślu IP: *.mcon.pl 13.11.06, 17:44
      Też się bardzo dziwię jak można było drugi raz wybrać kogoś, kto nie zrobił i
      zapewne nie zrobi nic dobrego dla tego miasta. Nie dziwię się tylko tzw.
      kolesiom, którzy głosowali tak, a nie inaczej, bo dzięki temu nie stracą swoich
      stanowisk - a kolejne 4 lata świętego spokoju to nie byle co. Dziwię się tylko
      tym, co nie mają pracy i żadnych widoków na nią i tym co się nie chciało ruszyć
      tyłka i pójść wybrać kogoś bardziej odpowiedniego. Ciemnogród na całego.
      • Gość: JP II Re: Wybory w Przemyślu IP: *.mcon.pl 13.11.06, 20:36
        Pare lat temu osiedlił sie pod Przemyslem pewien Włoch. Gdy wybrał sie po raz
        pierwszy na spacer po mieście, złapał się za głowe i krzyknął: - Mamma mia, duo
        Vaticano! - Gdy dowiedział się, że w niespełna 70-tysięcznym mieście jest
        dobrze ponad 40 kościołów (z zakonnymi) i kaplic, gdzie regularnie odbywają sie
        msze i przeliczył to przez ilość mieszkańców, wyszło mu, że w jego rodzinnym 3-
        milionowym Mediolanie powinno ich - "miarą przemyską" - być 2000, a jest tylko
        120!!! Co ciekawe, że po wojnie nie zbudowano tam ani ... jednego, a zamknięto
        kilkadziesiąt, głównie z braku wiernych (po prostu parafie zbankrutowały), ale
        też ze względu na kolaborację z faszystami podczas wojny i, częściej, skandale
        seksualne. Cóż, co kraj, to obyczaj. - Co się chłopie dziwisz, takie czasy,
        trzeba czarnym do d... włazic, aby swoje koryto upilnowac - powiedział mi przy
        wódce wpływowy przemyski PiS-uar,któremu od czasu do czasu odbija sie jeszcze
        zjedzona w porę legitymacja PZPR.Czasem w okolicach ambony, gdzie zawsze stoi,
        lub niekiedy z niej czyta swoje "lekcje".Oj, towarzyszu, towarzyszu...
        • Gość: Imac Re: Wybory w Przemyślu IP: *.chello.pl 13.11.06, 20:50
          Mediolan liczy sobie milion trzysta tysięcy mieszkańców. Trzy miliony to ma Rzym
          (samo miasto nieco mniej, z przyległościami nieco więcej)
          • Gość: JP II Re: Wybory w Przemyślu IP: *.mcon.pl 13.11.06, 21:37
            Zwracam, Imac, honor. W takim przypadku przybytków, o których piszę powinien
            mieć "miarą przemyską" - ponad 900, więc 8 razy więcej niz ma, czyli daleko
            jest za nami, pełna prowincja, zadupie.
            • jobrave Re: Wybory w Przemyślu 13.11.06, 22:29
              Ja myslę, że ten Włoch, to krzyknął : "secondo Vaticano" czyli drugi, bo "duo",
              to znaczy "dwa", chyba, ze sie opił "Leśnego Dzbana" rocznik 2006. Przepraszam
              czepiam się. Upieram się, że Choma, to najlepszy kandydat z kilkorga złego, czy
              chcielibyście Stacha Palucha ps. "Finger"? Choma, to rak, który na bezrybiu robi
              za rybę.To prawda, Przemyśl jest nieciekawie postrzegany a przez niektórych
              wręcz uważany za odbyt Polski, w którym gromadzą się różne toksyczne masy zanim
              zostaną wydalone.taki image zawdzięczamy ciemnogrodzianom, którzy w 1989
              przejmując władzę postanowili, ze Przemysl bedzie ich i nikt sie tu nie będzie
              wpier... żadnych euroregionów, festiwali ukraińskich czy murzyńskich, zadnych
              ludzi z zewnątrz, zadnej świeżej krwi. Ów trend został=jak sadzę zainspirowany
              przez "czarnych pasterzy", którym owieczki w innych landach wyewoluowały sie na
              wyższy poziom świadomości i zwiały z owczarni. Tu w ludziach ciągle tkwi strach
              przed czymś nowym, ci ludzie sa w przewadze więc wybierają sobie władze im
              podobne. Nie zauważyłem, żeby w ciągu ostatnich lat jakieś nowe twarze
              pojawiały się w przemyskim "politicum". Nie widzę, żeby stowarzyszali się w
              celu, chociazby takim jak zmiana wizerunku Przemysla. Nowy Sącz, to dobry
              przykład, pamiętam onegdajszą mieścinę, bodajże jeszcze w latach 70. 40.
              tysieczną i bywam tam od czasu do czasu w mieście blisko 100. tysięcznym. Gdzie
              jest jakis sensowny kontrkandydat Chomy, gdzie jest jakas z organizwana grupa
              ludzi, która wystawiłaby alternatywnego kandydata, z charyzmą, wiedzą,
              wykształceniem. Przyznam, ze nie wiedziałem o tym forum wcześniej, dopiero od
              kilku dni "grasuję" sobie po tematach i jestem zachwycony poziomem dyskutantów
              ich wiedzą i ich stosunkiem do Przemyśla, postawą wolna od egoizmu, ludzie
              dlaczego ja was nigdy nie spotkałem????!!!! Nie kpię sobie. Mamy w
              podświadomości zakodowaną jakąś pasywność, wyżalimy sie, ponarzekamy na różnch
              forach, zjemy kolację i idziemy spać... a miernoty w tym czasie knują,organizują
              sie, ustalaja taktyke i strategię, walczą i wygrywają.dlaczego my=na miłość
              Boska-nie potrafimy???!!!Po tym jak piszecie, formułujecie i wyciągacie wnioski
              widac, ze "nie w kij dmuchał", może by też zacząć knuć alternatywnie? Może cos
              sie uda jednak zmienić!!!
          • Gość: K Strzałkowski Re: Wybory w Przemyślu IP: *.ptvk.pl 14.11.06, 07:59
            No dobrze, chcecie się organizować ? To może na początek stwórzmy przemyską
            telewizję internetową. (W tym miejscu proszę się nie śmiać - to łatwe
            przedsięwzięcie. Pamiętacie historię z tym klipem Kononowicza ?) Rzuciłem
            pomysł, pomogę od strony technicznej, reszta od was zależy.
            • Gość: joBrave Re: Do Pana Strzałkowskiego IP: *.orange.pl 14.11.06, 09:53
              Tak, to doskonały pomysł, myślałem o tym nie tylko ja, odsyłam pana do
              "Reaktywować "Pogranicze"" jest tam sporo postów dot. utworzenia alternatywnego,
              wobec "Życia P.", tygodnika, można połączyć inicjatywy i stworzyć coś w rodzaju
              "koncernu medialnego"-ująłem to w cudzysłów, bo skala przedsięwzięcia jest
              nieduża więc chyba raczej "koncernik". Wszystko to jest na razie na etapie
              dyskusji a ja nawołuję do spotkania zainteresowanych, już są ale trochę ich za
              mało. Jest jeszcze kilka innych dobrych pomysłów. To, co= w razie czego= można
              liczyć na Pana? JoBrave.PS.proszę koniecznie przestudiować posty kryjące się pod
              tematem "reaktywować Pogranicze"
              • Gość: K Strzałkowski Re: Do Pana Strzałkowskiego IP: *.ptvk.pl 14.11.06, 10:12
                Przeczytałem. Chodzi mi o społeczną telewizję - zero kosztów. Jedynym kosztem
                jest czas jej twórców. Nie musimy się na razie spotykać w "realu". Jak
                przygotuję podstawy technicze, to dam znać.
        • Gość: Lizor Re: Wybory w Przemyślu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.06, 22:19
          W Przemyślu jest ponad 40 kościołów ???
          Proszę bardzo JP II, wymień mi te których ja jakoś nie mogę zobaczyć.
          Chyba piszesz o jakimś innym mieście. Albo masz jakieś urojenia.
          • jobrave Re: Wybory w Przemyślu 13.11.06, 22:35
            ja na razie doliczyłem sie 22 ale myslę, ze z kaplicami,w których odprawia się
            mszę byłoby ze trzydzieści.
            • Gość: JP II Re: Wybory w Przemyślu IP: *.mcon.pl 13.11.06, 23:19
              Ponad 40, to nie mój wymysł a informacja zaprzyjaźnionego duchownego (może
              liczył także świątynie i domy zakonne tych mniej słusznych wyznań).
              • Gość: jobrave Re: Wybory w Przemyślu IP: *.orange.pl 14.11.06, 01:43
                a no tak, to by sie zgadzało, chyba nawet wiecej , niz 40 jesli domy zakonne, bo
                w kazdym jest kaplica.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka