Dodaj do ulubionych

a co do milosci polsko-ukrainskiej to ...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.07, 03:26
jakos w mediach NIE PADLO ANI JEDNO SLOWO, o tym
co zazadali ostatnio nasi "przyjaciele" Ukraincy ze Swiatowego Zwiazku
Ukraincow - chca aby ich przeprosic za akcje Wisla i wyplacic odszkodowania -
lepszego numeru nie wymyslilby nawet Kabaret Moralnego Niepokoju.
To sie w glowie nie miesci - PRZEPRASZAC BANDYTOW z UPA za to, ze zostali
odcieci od zaopatrzenia, i nie mieli gdzie ostrzyc siekier ani reperowac
widel.
Obserwuj wątek
    • Gość: darino jak to nie padło ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.07, 09:05
      1. wiadomosci.onet.pl/1475503,12,item.html
      2. serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34180,3886110.html
      • Gość: k Re: jak to nie padło ? IP: *.autocom.pl 02.02.07, 10:05
        tak i m zle to ja bym sie teraz ktoregos z przesiedlonych ukraincow zapytal czy
        chce wracac na Ukraune teraz!!! i czy mu tak zele na wybrzezu??? niech sie
        ciesza ze nie odpowiedzielismy okiem za oko i nie wymordowalismy ich jak oni
        nas!!!!! nas ku.. ktos przeprosil niech wypier..... sorki za slowa ale
        cisnienie skoczylo
        • darino coś słabo z historią ... 02.02.07, 10:23
          Po pierwsze wysiedlano nie z Ukrainy, a z Polski, a po drugie, to jednak "oko
          za oko" było, mordowano się wzajemnie wieś po wsi (piszę głównie o wiośnie
          1945).
          • Gość: qwe Re: coś słabo z historią ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.07, 10:25
            a ciekawe kto wydał im pozwolenie na organizowanie takich uroczystości w
            Przemyślu. Jeszcze trochę zaczną stawiać pomniki Bandery.
            • darino pozwolenie 02.02.07, 10:37
              Podejrzewam, że takie pozwolenia na zgromadzenia wydaje Prezydent Miasta.
              • Gość: bv Re: pozwolenie IP: *.ptvk.pl 02.02.07, 11:05
                Nie jest obecnie źle w naszych stosukach, więc po co to psuć. Założę się, że
                Putin macza palce w takich oświadczeniach - prowokacjach. Trzeba udawać
                dyplomastycznie, że się nic nie stało i żyć dalej. Nie można inaczej, bo
                przeprosiny już zostały wypowiedziane. Trzeba się też przyzwyczaić, że hajdamaki
                - swoją chytrą chłopską mądrością - co jakiś czas będą wsadzać "kij w mrowisko".
                • jobrave Re: pozwolenie 02.02.07, 11:33
                  Jak zapewne przeczytaliście ów Kongres nie jest zbyt wpływową organizacją i to
                  co oni wymyślają, by zaistnieć nie przekłada się praktycznie na nic.Nie wiem jak
                  w elektronicznym wydaniu, bo nie chciało mi się sprawdzać, ale obok artykułu
                  jest wypowiedź Piotra Tymy, przewodniczącego Związku Ukraińców w Polsce z którą
                  radziłbym się zapoznać, to bardzo sensowny (a prywatnie bardzo sympatyczny
                  człowiek. Uważam, że z tym żądaniem odszkodowań , to gruba przesada, bo co w
                  takim razie mają powiedzieć Polacy, których wysiedlono z terenów obecnej Ukrainy
                  albo moja matka, której UPA zastrzeliło ojca? Uważam, że przyjdzie czas na
                  właściwą ocenę Akcji "Wisła", bez względu na intencje jej pomysłodawców
                  pozwoliła ona uratować wiele istnień ludzkich, bo podczas pacyfikacji
                  banderowców nie obyłoby sie bez dalszych ofiar wśród ludności cywilnej, ponadto
                  przesiedleńcy otrzymali ekwiwalenty w postaci poniemieckich gospodarstw i z
                  dużymi areałami ziemi uprawnej oraz możliwość życia z dala od wojennej pożogi.
                  Kolejny plus akcji, to również i to, ze na terenach tzw. Ziem Odzyskanych,
                  Ukraińcy nie spotykali sie z takim ostracyzmem ze strony Polaków, z jakim
                  spotykaliby się (gdyby oczywiście przeżyli), tu na południowym wschodzie,
                  ponieważ tutaj Ukrainiec był a częśto i jest synonimem banderowca. Sam zresztą
                  przez wiele lat, tak uważałem i nie byłem w tym odosobniony. Przeglądałem
                  publikacje w ukraińskich mediach i nigdzie nie ma nawet najmniejsze wzmianki o
                  rojeniach Kongresu, zlekceważył je prezydent Juszczenko, zlekceważył rząd
                  Janukowycza oraz opozycja, myślę, że inicjatorzy tego pomysłu chcieli po prostu
                  zaistnieć ale inspiracji rosyjskich służb specjalnych też bym nie wykluczał.
                  • Gość: bv Re: pozwolenie IP: *.ptvk.pl 02.02.07, 11:50
                    Przepraszam za literówki w moim poprzednim poście, niestety to forum nie daje
                    możliwości edycji własnych postów. Za szybko kliknąłem "wyślij".
                    • Gość: l Re: pozwolenie IP: *.ptvk.pl 02.02.07, 13:58
                      kabanów trzeba wysiedlić. niech sie pakują i ... do swego ukochanego kraju za
                      którym tak tesknia
                      • Gość: anty kaban Re: pozwolenie IP: *.autocom.pl 02.02.07, 14:16
                        jak tak placza to podstawic im towarowke niech sie pakuja i jada do swojego
                        kraju mlekiem i miodem plynacym... jeszcz maja czelnosc pretensje miec, my
                        donich wyciagamy pomocna dlon bo gdyby nie Polska to zachod robilby na Ukraine
                        wielka ciepla kupe i dalej jedynym ich sojusznikiem i partnerem byla by Rosja,
                        a ani jakies pretensje maja:) niech LWOW oddają
                        • Gość: Imac Re: pozwolenie IP: *.chello.pl 02.02.07, 14:56
                          Po obu stronach granicy są ludzie, którym nie zależy na tzw. "dobrych
                          stosunkach" i po obu stronach są ludzie, którzy żyją przeszłością i stracili
                          kontakt z teraźniejszością. Porozmawiajcie trochę z przedstawicielami "starej"
                          Polonii amerykańskiej, dla dużej części z nich Radio Maryja stanowi podstawowe i
                          najrzetelniejsze medium dostarczające informacji z Polski. Więc czemu się
                          dziwić, że mają swój odpowiednik także wśród Ukraińców?
                          Komunikat "Kongresu" został zlekceważony, bo nadaje się do lekceważenia tylko,
                          po co wsłuchiwać się w jątrzące treści, skoro poglądów tych nie podziela
                          większość Ukraińców, ani większość Polaków?
                          Są nowe czasy, trzeba się bogacić i zbijać kapitał na wzajemnych stosunkach, są
                          ustalone granice państwowe i czy to się komuś podoba, czy nie, to się już nie
                          zmieni. Zawsze będą środowiska lubujące się w rozmaitych przeprosinach, którym
                          nigdy nie będzie mało.
                          Typowo nasze, polskie "machanie szabelką" nic tu nie zmieni, trzeba to po prostu
                          olać, a skupić się na rzeczywistych interesach, tak właśnie się stało i bardzo
                          dobrze. Na szczęście minęły czasy gdy komunikaty grupy starców zza oceanu
                          powodowały natychmiastowe skoki ciśnienia i emocji.
                          • Gość: Tete Re: pozwolenie IP: *.mcon.pl 02.02.07, 18:03
                            Ty, jobrave nie nadajesz sie, z całym szacunkiem na pisanie a zwłaszcza
                            komentowanie takich idiotycznych i szowinistycznych postów.Sadzę, ba jestem
                            przekonany, że ci co to napisali nie maja pojecia o historii Polski.Nie tej
                            niby zwycieskiej, grunwaldowskiej.Ale o tych stosunkach polsko - ukrainskich.
                            Więc moim zdaniem nakaż nauczycielom - historykom nauczać prawidłowych relacji)
                            Wiem jestes bez szans)a nastepnie niech coś napiszą.Nie pisz tak poważnie.Wiem,
                            że potrafisz.Cały czas wiedziałem o tym.Z szacunkiem naleznym klasie.
                          • Gość: gonzales131 Re: pozwolenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.07, 13:53
                            pochopne i nerwowe komentarze niczego nie rozwiązują, sprawy polsko ukraińskie
                            bardzo mocno się zazębiają i Przemyśl oraz jego mieszkańcy znajdują sie w tej
                            szczególnej i trudnej sytuacji, w której musza podjąc Dialog. Czasem myślę ze
                            komuś bardzo zależy na tym aby rozmowy te szły w złym kierunku....
                            • Gość: Tik - Tak Re: pozwolenie IP: *.mcon.pl 28.02.07, 14:10
                              Niestety masz rację.
                              • Gość: Tik - Tak Re: pozwolenie IP: *.mcon.pl 28.02.07, 16:47
                                Jeśli prawdą jest, że"Jobrawe'to obojniak, to dziwnie mi.Czy ktos ma na to
                                dowody?"
          • Gość: Mat1 Re: coś słabo z historią ... IP: *.ztpnet.pl 04.02.07, 18:42
            Przestań facet, nie ośmieszaj się!
    • Gość: angrusz Re: a co do milosci polsko-ukrainskiej to ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.07, 18:52

rzeczywiście bezczelność

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka