Gość: Instruktor KO IP: *.mcon.pl 13.05.07, 22:34 Ładne to jest. Od strony Kazimierzowskiej będzie miało chyba jedno okno.Z przodu wygięte jak po wybuchu. Dużo betonu. I jeszcze musi być koniecznie niebieskie światło. Ładne cacko. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ? Re: Sarkofag Czernobylski czy Muzeum ? IP: *.ptvk.pl 14.05.07, 03:13 tak sie zastanawiam czy tych wszystkich watkow o wygladzie muzeum jakis jeden niewyzyty typ nie zaklada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Imac Re: Sarkofag Czernobylski czy Muzeum ? IP: *.chello.pl 14.05.07, 06:04 Na to wygląda. Kiedyś był stok, teraz muzeum. I to zaskoczenie - wizualizacje budynku były dostępne od lat, jeszcze nie ma szklanego holu, a tu już wielkie halo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilka Re: Sarkofag Czernobylski czy Muzeum ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.07, 14:21 Kochani kto widział wizualizację projektu bryły muzeum, z perspektywy 160 -180cm??. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antoni Re: Sarkofag Czernobylski czy Muzeum ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.07, 08:21 sarkofag, ale moze kiedyś sie to zmieni? - proponuje zamurowac pozostałe okna ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hipo Henryk Re: Sarkofag Czernobylski czy Muzeum ? IP: 82.160.30.* 29.05.07, 11:11 Wygląd muzeum jak ulał wtapia się w otoczenie.Każdy inteligentny człek widzi w nim podobieństwo do sąsiednich kamienic ,szczególnie do pięknego obiektu przy Ratuszowej 10 a.Najbardziej cieszą się z niego gołębie,które w pobliżu dokarmiane są przez kretyna maści rzadkiej.Proponuję budowniczym aby na ścianach betonowych wzorem kamienicy przy Mostowej umieścili kolce uniemożliwiające gniazdowanie grochem karmionych,żyletka w ogon nacinanych ptaszysk.Inaczej będzie to zasrane muzeum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilusia Re: Sarkofag Czernobylski czy Muzeum ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.07, 13:47 Gołębie to mądre ptaszyska. na zapyziałym stryszku i owszem gniazdeczko uwiją, na parapeciku pogruchają, zdziebko guanka wyprodukują i upstrzą nim cosik. Ale, podejrzewać je o chęć zasiedledlenia choćby załomu nowego gmachu muzeum. Omijać będą z daleka. Boć przecież ludziska oknami i drzwiami będą walić do tego przybytku sztuki. Na taki gwar i rwetes gołąbeczki nie pójdą o nie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bettii Re: Sarkofag Czernobylski czy Muzeum ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.07, 14:34 widze specjalista od gołębi ;) , wreszcie ktoś widzi praktyczne zalety nachylonej betonowej ściany muzeum. Od razu przypomina mi sie kabaret w którym 2 panów udaje gołebie, jeden mówi do drugiego -mam nowa prace, - jaką? - w budownictwie, obrabiam taką nowa eleacje..;) przy nachylonej bedzie o wiele łatwiej i o wiele więcej brudu i zacieków, a który to jest budynek ratuszowa 10 a (nie pamiętam) ? ten socjalistyczny klocek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: murator Re: Sarkofag Czernobylski czy Muzeum ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.07, 07:10 na tej pochyłej płaszczyźnie powstanie, z czasem,dzieło malowane na murze. wpisze się w ramy działalności muzeum jak nic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Imac Re: Sarkofag Czernobylski czy Muzeum ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.07, 20:28 Straszne!!!! Z powodu obecności ptactwa w mieście, od dziś każda ściana musi być idealnie pionowa po wsze czasy! Odpowiedz Link Zgłoś
jobrave Re: Sarkofag Czernobylski czy Muzeum ? 30.05.07, 21:04 Z dziesięciu autorów postów, w tym wątku, zaledwie dwóch nie przeklina nowo budowanego muzeum. To jest naprawdę straszne. Przecież, tego projektu nie wykonał nakreślił długopisem, przy knajpianym stoliku, Władek spod lasu lecz uczestnicy konkursu -architekci, którzy wzięli pod uwagę wszystkie uwarunkowania, mam równiez prawo podejrzewać, że prac konkursowych nie oceniali hodowcy drobiu czy palacze c.o. lecz jednak jacyś fachowcy. Projekt jest odważny, oryginalny i tak więc, nie tylko ze względu na swoja funkcję, zainteresuje zwiedzających, lecz również z powodu niezwykłej sylwetki. Ja jestem bardzo dumny własnie z tej przyczyny, że w Przemyślu powstaje tak niezwykła budowla, natomiast zwolenników bardziej swojskich form architektonicznych odsyłam do podprzemyskich wiosek, gdzie -do woli- napawać się można łukami, elewacjami zdobionymi stłuczką ceramiczną (fragmenty potłuczonej zastawy stołowej) i szklaną, balustradami wyspawanymi z prętów zbrojeniowych i uroczymi klombami okolonymi starymi oponami samochodowymi. Każdy ma prawo do wyrażania swoich opinii ale niechby, chociaż jakiś jeden rzeczowy kontrargument, a tu nic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beata Re: Sarkofag Czernobylski czy Muzeum ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.07, 07:46 to muzeum bezie piękne bo tak mówią imac i jobrave.. a my powinniśmy cicho siedziec i im wierzyc ...... tak wygląda argumentacja tych 2 osób Odpowiedz Link Zgłoś
fazi Re: Sarkofag Czernobylski czy Muzeum ? 04.06.07, 08:14 To ja dołączę do Imaca i Jobrave. Teraz jest nas już trzech. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maku Re: Sarkofag Czernobylski czy Muzeum ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.07, 08:16 Czterech! Bo i ja się dołączam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ptaszak Re: Sarkofag Czernobylski czy Muzeum ? IP: *.uninet.com.pl 04.06.07, 11:59 Dla mnie też bedzie piękne :P Odpowiedz Link Zgłoś
piwo_nuklearne Re: Sarkofag Czernobylski czy Muzeum ? 04.06.07, 15:24 A, grzyb.... - to i ja! Szóste! Piwko szóste! :) Odpowiedz Link Zgłoś
rychu_z_przemysla Re: Sarkofag Czernobylski czy Muzeum ? 04.06.07, 21:06 Rychu siódmy, siódemka to szczęśliwa cyfra... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beti Re: Sarkofag Czernobylski czy Muzeum ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.07, 21:23 niezły wynik jak na 60 tys mieszkańców Pzemyśla, aż 6 Panów dołączyło do 2 autorów chwalących swój projekt (imaca i j..) - gratulacje ;), to jak tez sie wam podoba to coś to napiszcie, np Rychu jest specjalistą , co sie mu tak podoba :) ???, to ze w ogóle sie coś buduje w Przemyślu czy jeszcze coś się podoba poza tym ??, bo jeśli dyskusja ma do czegoś prowadzić to niech sie wypowiedzą jeszcze inni poza autorami tego projektu, wiadomo, autorzy czytaj "wielcy architekci" zapatrzeni w siebie zawsze będą chwalić swoje pomysły, ale jak innym sie tez niby podoba to prosze o jakieś argumenty, (tylko niech nie piszą ci sami co cały czas chwalą, bo nadal jest ich tylko 2 a wg Giertycha 2 panów to... , lepiej nie mówić głośno ;), bez obrazy ale liczba 2 w czasach IV Rzeczpospolitej nie jest najlepsza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ptaszak Re: Sarkofag Czernobylski czy Muzeum ? IP: *.uninet.com.pl 05.06.07, 02:32 Po pierwsze budynek jest nowoczesny, użyte beda w nim materiały z "górnej półki" a nie jakies tandetne badziewia. Bardzo podoba mi sie ściana pod kątem, poniewaz wyglada nietuzinkowo i zadko kiedy mozna cos takiego spotkac, szczerze mowiąc to nie widzialem jeszcze takiego zabiegu stylistycznego w naszym regione (oprócz budynku skarbca w Rzeszowie). Robi wrażenie także tafla ze szkła od strony placu na baramie jak i róznież dosyć ciekawie i oryginalnie zaprojektowany dach. Budynek nie bedzie typowym klocem jak np. blok na Kazaowie, uwage przykówa również część wystająca od strony Kazimierzowksiej która uzupelnia całośc i dodaje smaku całej budowli Tyle odemie jak mi sie jeszcze cos nasunie to dopisze :P Odpowiedz Link Zgłoś
jobrave Re: Sarkofag Czernobylski czy Muzeum ? 05.06.07, 10:08 I po cóż miałem się męczyć pięć lat na architekturze, skoro bez tego zostałem jednym z autorów projektu muzeum, wystarczyło tylko pochwalić. Kochani współzwolennicy, w wyniku działalności Betti na niwie demaskatorskiej, już wiemy, kto stoi za oszpeceniem centrum Przemyśla! To my! Kierownikiem zespołu jest prawdopodobnie Imac. To on wzorując się na "Wilczym Szańcu" i czarnobylskim sarkofagu narzucił taką właśnie koncepcję (dlatego teraz ją zachwala). Dzięki Betti dowiedziałem sie również , jak liczny jest nasz zespół, ale to pewnie jeszcze nie koniec, bo oto ujawniają się kolejni członkowie ekipy, paskudzącej Przemyśl. Jestem tak mile zaskoczony, jak bohater sztuki Moliera, "Mieszczanin szlachcicem" -, pan Jourdain, który przez połowę swojego życia nie wiedział, że mówi prozą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bettii Re: Sarkofag Czernobylski czy Muzeum ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.07, 14:55 i znów bez sensu odpowiedz, jo...., prosilam o opinie innych niz Ty i imak - wasze zdaia pełne pochwał i samych najlepszych opini są nudne i mał do mnie przemawiają tylko ze reszta uczestników forum nie ma zdania i woli nic nie mówic.... smutne to forum a czy skończyłeś przynajmniej te studia na architekturze?, bo jak to ci sie tak baaardzo podoba to pewnie jestes dopiero po studiach, ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inka Re: Sarkofag Czernobylski czy Muzeum ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.07, 15:39 Panowie, może przyjmiecie do swojego grona koleżankę, ktorej także podoba się ten przeokropny budyneczek w formie bunkra? Podzielam wasze zdanie, niebawem napiszę coś od siebie. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
jobrave Re: Sarkofag Czernobylski czy Muzeum ? 05.06.07, 20:49 Osiwadczam wszem i wobec, że -na szczęście dla architektury i społeczeństwa - nie jestem architektem i szanse bym nim został maleją z roku na rok. Informuję również, że przezorna Opatrzność czuwała na światem, dzięki czemu nie przyszło mi nigdy do głowy studiowanie architektury (byłem i jestem na to zbyt głupi). Do dzisiaj wydawało mi się, że moje wypowiedzi, są błyskotliwe, inteligentne, pełne zaskakujących acz celnych spostrzeżeń i metafor a forumowicze czytają je z wypiekami na twarzy, a ponieważ lubię ludziom sprawiac przyjemność, pojawiam się na forum dość często. Dostałem po nosie , ale należało mi się. Ów kubeł zimnej wody uswiadomił mi pewną rzecz: chwalenie w Przemyślu czegokolwiek lub kogokolwiek jest nie tylko podejrzane lecz również nudne. Betti zbiera wypowiedzi na "nie". Czyzby stała na czele jakiegoś ruchu, który dąży do zburzenia muzeum? Projekt budynku nowego muzeum był szeroko omawiany w mediach, wypowiadali sie zarówno twórcy jak i członkowie komisji, która akurat ten projekt uznała za najlepszy. Z tych samych powodów zwolennicy tej koncepcji, którzy dyskutuja tu na forum - popierają ją, nie ma więc potrzeby, by powtarzali to, co już wielokrotnie zostało powiedziane i napisane. Dlatego prezentuja tu jedynie swoje impresje. Dobrze by było natomiast, gdybyby przeciwnicy przedstawili solidne kontrargumenty, bo to , że gołębie od czasu do czasu sr*ają po dachach, to chyba wszyscy wiemy. A jak zmienię zdanie, to nie będę nudny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lika Re: Sarkofag Czernobylski czy Muzeum ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.07, 00:12 Wnętrza to dopiero cymesik. Ekspozycje i wystroje przejść będą prawdopodobnie karkołomne dla lokalnych ekspozytorów. Już zacieram ręce na taką konfrontację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Imac Re: Sarkofag Czernobylski czy Muzeum ? IP: *.chello.pl 06.06.07, 00:24 "Ekspozycje i wystroje przejść będą karkołomne dla lokalnych ekspozytorów" Bez komentarza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Sarkofag Czernobylski czy Muzeum ? IP: *.brnt.cable.ntl.com 06.06.07, 08:56 Ja tez dolacze do grona zwolennikow budynku muzeum. Zdaje sie, ze Beata bedzie miala maly problem z przypisaniem mi jakiejs roli w tym projekcie, jako ze wszystkie mozliwe funkcje przydzielila juz Imacowi, Jobrawe i kilku innym osobom. Ale zawsze mozna napisac, ze mam juz tam zaklepana funkcje sprzataczki i sztniarza i dlatego muzeum mi sie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
jobrave Re: Sarkofag Czernobylski czy Muzeum ? 06.06.07, 10:09 W związku z ostatnią wypowiedzia Lilki, zapraszam ja serdecznie do wątku ph " Nowy , intrygujący, pasjonujący i trudny wątek." Publikowane są tam posty interdyscyplinarne,głownie o charakterze naukowym, przez przedstawicieli nauki alternatywnej. Proponuję dyskusję nt. "Karkołomne przejścia ekspozytorów lokalnych w świetle współczesnej traumatologii. Zapraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beata Re: Sarkofag Czernobylski czy Muzeum ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.07, 10:16 jobrave, nie jestes architektem, i pewnie twoim marzeniem jest zamieszkać w dziewietnastowiecznym dworku - to wiele tłumaczy fascynuj sie dalej takimi projektami jak to muzeum... i tak masz niezły gust jak na przeciętnego zjadacza chleba. Biorac pod uwage brak fachowej wiedzy twoj gust dotyczący architektury oceniam na 4 w 10 stopniowej skali (jesteś nad wielbicielami dworków ale tak zaraz nad tym) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Sarkofag Czernobylski czy Muzeum ? IP: *.brnt.cable.ntl.com 06.06.07, 10:37 Po przestudiowaniu wypowiedzi Beaty dochodze do wnisku, ze jest ona (wspol)autorka jednego z odrzuconych projektow budynku muzeum. Zapewne dogadala sie z innymi frustratami, tzn. autorami pozostaly odrzuconych projektow i namowila ich do pisania takich postow, majac nadzieje, ze w koncu ktos podejmie decyzje o wyburzeniu tego budynku oraz postawieniu nowego wedlug jej projektu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Imac Re: Sarkofag Czernobylski czy Muzeum ? IP: *.chello.pl 06.06.07, 13:11 Albo jest sfrustrowaną urzędniczką, której "od początku podobał się inny projekt". Ciekawe który - może ten przypominający multikino, albo ten ze szklanymi kostkami i kolumienkami - w końcu one mają proste ściany :) Najzabawniejsze jest obserwowanie technik manipulacyjnych - w jednym poście stworzyła teorię o dworkach, żeby następnie ocenić wiedzę architektoniczną Jb :) Tymczasem w innych wpisach widać, że jej wiedza architektoniczna jest (delikatnie mówiąc) bardzo słaba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inka Re: Sarkofag Czernobylski czy Muzeum ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.07, 13:38 Witam wszytskich ponownie. Od dawna czytam forum i orientuję się w różnych tematach ale dopiero teraz postanowiłam coś napisać. Uważam, że muzeum to które powstaje jest jak najbardziej na swoim miejscu, wybór konkursowy był naprawdę bardzo trudny, większość projektów niestety na niskim poziomie. Cieszy mnie to, że Przemyśl zaczyna się rozwijać, w końcu będziemy mieli trochę "nowoczesnej" architektury na wysokim poziomie i to w takim ważnym miejscu. Jeżeli chodzi o wypowiedzi Beaty to zalecałabym trochę więcej pokory. Pod względem urbanistycznym działka, na której stoi muzeum byla najtrudniejsza do zagospodarowania dlatego iż jest "czterostronna" za czym idzie zaprojektowanie budynku wolnostojącego, którego każda elewacja jest tak samo ważna, bo musi być fasadą. Takie wytykanie teraz szczegółów typu, że np. ściany są pochyłe jest dla mnie poporstu bardzo śmieszne, to nie są żadne argumenty, które przemawiałyby za tym czy coś jest w tym miejscu poprawne czy nie. Wybacz Beatko ale ale mogłabyś tak krytykować gdyby budynek zaprojektowany jako obiekt nawiązujący historycznie do otoczenia a tak przecież nie jest. Bryła prawie idealnie pasuje do otoczenia (jeżeli chodzi o gabaryty i wpasowanie do ciągów komunikacyjnych)i tworzy uzupełnienie zabudowy z ulicy Serbańskiej do Kamiennego Mostu. Trochę interesuję się architekturą, dlatego postanowiłam wyrazić swoje zdanie w tej kwestii. Pewnie znajdzie ono zwolenników jak i przeciwników- jak zwykle każda wypowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilka Re: Sarkofag Czernobylski czy Muzeum ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.07, 17:04 jobrave napisał: > W związku z ostatnią wypowiedzia Lilki, zapraszam ja serdecznie do wątku ph " > Nowy , intrygujący, pasjonujący i trudny wątek." Publikowane są tam posty > interdyscyplinarne,głownie o charakterze naukowym, przez przedstawicieli nauki > alternatywnej. Proponuję dyskusję nt. "Karkołomne przejścia ekspozytorów > lokalnych w świetle współczesnej traumatologii. Zapraszam. Kupuję. Uściślę proponowany temat dyskusji "Karkołomne przejścia ekspozytorów lokalnych w świetle współczesnej traumatologii korytarzy". Koncypuj dalej Jobrave, długi weekend przed Tobą, oj długi (wyłączam oczywiście sobotę - przeznaczona obowiązkowo, jak pamiętam, na popijanko) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Imac Re: Sarkofag Czernobylski czy Muzeum ? IP: *.chello.pl 06.06.07, 17:45 Cóż za wzorcowe przejście od rzeczy do osoby. Pełne gracji. Zamiast się czepiać nie swoich spraw może łatwiej byłoby nie bełkotać? No chyba, że Ty popijasz we wtorki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lika Re: Sarkofag Czernobylski czy Muzeum ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.07, 22:31 Gość portalu: Imac napisał(a): > Cóż za wzorcowe przejście od rzeczy do osoby. Pełne gracji. Zamiast się czepiać > nie swoich spraw może łatwiej byłoby nie bełkotać? > No chyba, że Ty popijasz we wtorki. Post nie był do Waści kierowany. Chyba,że Acan się poczuwasz. Na marginesie nie wywołuję nikogo do tablicy, przywołuję jedynie niegdysiejszy wątek. Panie Imac Jobrave zrozumie bez tłumaczenia (mam nadzieję). Chętnie popijałabym "całyczas", niestety zostają jedynie czwartki.Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beata Re: Sarkofag Czernobylski czy Muzeum ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.07, 20:52 jobrawe i imac (para) popijają tylko razem ... tak wynika z wymiany zdań, to tłumaczy ich jednomyslne opinie na temat nowego Lidla Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Imac Re: Sarkofag Czernobylski czy Muzeum ? IP: *.chello.pl 07.06.07, 21:43 Tonący brzytwy się chwyta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hipo Henryk Re: Sarkofag Czernobylski czy Muzeum ? IP: 82.160.30.* 19.06.07, 08:28 Określenie mego kolegi na wątpliwą urodę niektórych kobiet-brzydka jak nowe muzeum! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Imac Re: Sarkofag Czernobylski czy Muzeum ? IP: *.chello.pl 19.06.07, 16:23 Niestety, chyba nie. Beata zniknęła, a szkoda, bo w jednym wątku (nie w tym) doszliśmy już prawie do konsensusu :D Odpowiedz Link Zgłoś
piwo_nuklearne Re: Sarkofag Czernobylski czy Muzeum ? 19.06.07, 20:11 Nie, nie. Piwko pytało do kogo Hipo Henryk pije tym swoim określeniem. :) Odpowiedz Link Zgłoś