Dodaj do ulubionych

FORUM ŻURAWICA

31.05.03, 23:33
FAKTY: miejscowość w województwie podkarpackim, na Podgórzu Rzeszowskim.
4,5 tys. mieszkańców (1996). Łącznie z Medyką największa lądowa stacja
przeładunkowa na trasie kolejowej z Polski południowej na Ukrainę i do Rosji.

A MOŻE WIECIE COS CIEKAWEGO ?
Obserwuj wątek
    • Gość: grypsio Re: FORUM ŻURAWICA IP: *.visp.energis.pl 01.06.03, 10:12
      jest tam również Izba Wytrzeźwień obsługująca niedalekie miasteczko o nazwie
      Przemyśl, a także Szpital dla nomalnych inaczej
      • Gość: !!!!!!!!promilek Re: FORUM ŻURAWICA IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 04.06.03, 01:02
        Gość portalu: grypsio napisał(a):

> jest tam również Izba Wytrzeźwień obsługująca niedalekie miasteczko o nazwie
        > Przemyśl, a także Szpital dla nomalnych inaczej

Hue hue huhe hue hue ...

!!!!!!!!promilek
    • Gość: jerry Re: FORUM ŻURAWICA IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 01.06.03, 10:12
      LUDZIE!!!!Co to jest podgórze rzeszowskie?Pierwsze słyszę!Z portu
      przeładunkowego pozostały szczątki niestety.
      • gofa Re: FORUM ŻURAWICA 01.06.03, 15:00
        przepraszam, ale nie rozumiem o co chodzi założycielowi wątku...
        • Gość: grypsio Re: FORUM ŻURAWICA IP: *.visp.energis.pl 01.06.03, 15:13
          chodzi o to czy wiemy coś ciekawego
          • gofa Re: FORUM ŻURAWICA 01.06.03, 15:20
            ooo.. to jakieś badania na większą skalę... patrz forum Rzeszów... ;)
            • Gość: grypsio Re: FORUM ŻURAWICA IP: *.visp.energis.pl 01.06.03, 15:27
              fakt, że ciekawe jest to tajemnicze "pogórze rzeszowskie" mackami siegające po
              Żurawicę
              • gofa Re: FORUM ŻURAWICA 01.06.03, 15:35
                może w koncu odezwie się pietrekrz i nas oświeci...
                • piwo_nuklearne PIEEETREEEEKRZ!!!! 01.06.03, 15:50
                  Ladnie to tak?!!!
                  Zrobić kupę gdzie popadnie i sobie pojśc?!

kto to teraz posprząta???
                  • Gość: jerry Re: PIEEETREEEEKRZ!!!! IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 01.06.03, 16:33
                    Pietrekrz nie posprząta bo teraz coś modzi na forum rzeszowskim.
                    • piwo_nuklearne Re: PIEEETREEEEKRZ!!!! 01.06.03, 16:42
                      eche...
                      rzeczywiście!
                      dyskutuje z jakimś panem guillotine!
                      Tylko żeby wyszedł z głową z tej dyskusji, bo nie będzie komu pysia unurzać w
                      tych kupach...
                  • gofa Re: PIEEETREEEEKRZ!!!! 01.06.03, 16:34
                    pietrekrz, uprzedzę wyjaśnienia, jeśli to ma byc próba sprawdzenia, kto chce
                    mieć forum Żurawica, Sandomierz, Ustrzyki itd. to niestety nic z tego!
                    Dlaczego? admini już dawno mowili o tym, że nie powstaną nowe fora, a nawet
                    likwidowane będą stare na których nie ma "życia"... pozostają jedynie fora
                    prywatne, jeśli chcesz zakładaj... powodzenia!
      • pietrekrz Re: FORUM ŻURAWICA 01.06.03, 16:55
        Gość portalu: jerry napisał(a):

> LUDZIE!!!!Co to jest podgórze rzeszowskie?Pierwsze słyszę!Z portu
        > przeładunkowego pozostały szczątki niestety.

FAKTY:
        Rzeszowskie Podgórze, region naturalny w południowo-wschodniej Polsce,
        stanowiący część Kotliny Sandomierskiej, położony pomiędzy dolinami Wisłoka i
        Sanu, na przedpolu Pogórza Dynowskiego. Powierzchnia 866 km2.

Obszar wznosi się do 240-300 m n.p.m. W krajobrazie przeważają płaskie garby,
        przykryte piaskami i glinami czwartorzędowymi oraz utworami lessowymi.
        Miejscami zachowały się płaty lasów dębowo-grabowych, we wschodniej części
        regionu występują stanowiska roślinności stepowej.

Podgórze Rzeszowskie jest krainą rolniczą. Miasta leżą na obrzeżeniach regionu,
        na północy: Rzeszów, Łańcut, Przeworsk i Jarosław, na południowym-wschodzie -
        Przemyśl.

wiem.onet.pl/wiem/010869.html
        ALE MI CHODZIŁO O TO CZY WIECIE COŚ WIĘCEJ O TEJ MIEJSCOWOŚCI CZYLI ŻURAWICY
        • Gość: jerry Re: FORUM ŻURAWICA IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 01.06.03, 20:04
          Pietrekrz napisał(a)Podgórze Rzeszowskie pow.866km2 dochodzi na wschodzie do
          Przemyśla.Nasze miasta dzieli ok.80km więc szerokość tej krainy geogr.to
          śr.11km-potęga,wszyscy powinniśmy ją doskonale znać,chyba że jest to jakiś
          nowy twór geogr.
          • Gość: grypsio Re: FORUM ŻURAWICA IP: *.visp.energis.pl 02.06.03, 00:15
            Matko Boska! Tom ja całe życie (a przynajmniej znczną jego część) mieszkał na
            Podgórzu Rzeszowskim. To co ja teraz dzieciom powiem? Jak spojrzę do lustra?
            • Gość: !!!!!!!!promilek Re: FORUM ŻURAWICA IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 04.06.03, 01:09
              Gość portalu: grypsio napisał(a):

> Matko Boska! Tom ja całe życie (a przynajmniej znczną jego część) mieszkał na
              > Podgórzu Rzeszowskim. To co ja teraz dzieciom powiem? Jak spojrzę do lustra?

ja tam nie narobił dzieciaków ... więc tłumaczyć się nie muszę ...

żal jedynie dupę ściska , że tyle w błędzie żyłem ;>

P.S. po przeczytaniu tego wątku spiłem się jak świnia i wczoraj ...
              przedwczoraj w rynku SM mnie legitymowała ... po tym jak kumplowi parasolkę
              trzymałem ... zaajęty był żyg..... na schody strażników ( koło dużych schodów w
              rynku ...) ...

Idę pić dalej ... Dobrze, że nie mieszkam w pogórzu mszanodolnym ;P

!!!!!!!!promilek
    • Gość: grypsio Re: FORUM ŻURAWICA IP: *.mszana-dolna.sdi.tpnet.pl 02.06.03, 09:29
      ze strony powiatu: Pod względem fizyczno-geograficznym obszar powiatu położony
      jest na terenie Pogórza Karpackiego /w zewnętrznym łuku Karpat/ w większości w
      obrębie mezoregionu Pogórza Przemyskiego. Od północy niewielka część terenów
      należy do mezoregionu Pogórza Dynowskiego, oraz od wschodu do makroregionu
      Płaskowyżu Sańsko - Dniestrzańskiego i od południa do prowincji Gór Sanocko -
      Turczańskich. Większość obszaru powiatu, a zwłaszcza jego południowa i
      zachodnia część leży na wysokości powyżej 500 m npm. Najwyższe wzniesienia to
      Suchy Obycz i Poręba Wysoka, położone w Górach Sanocko-Turczańskich - posiadają
      wysokość 617 m npm.
      Od strony wschodniej obszar powiatu znajdujący się w obrębie Płaskowyżu
      Sańsko - Dniestrzańskiego obniża się. Pas obniżenia o szerokości 60 km pomiędzy
      brzegiem Karpat a krawędzią Roztocza nazywany bywa tradycyjnie Bramą Przemyską.
      Brama ta stanowi dogodne przejście komunikacyjne między krawędzią Karpat a dnem
      Kotliny Sandomierskiej.
      Pod względem geomorfologicznym tereny powiatu w dominującej większości
      należą do Pogórza Dynowskiego, w południowej części do Karpat brzeżnych, od
      wschodu do Płaskowyżu Chyrowskiego oraz od północy do Doliny Dolnego Sanu i
      Działu Kańczuckiego. Główną rzeką powiatu jest San wraz z dopływami,
      przepływający rówoleżnikowo od zachodu na wschód obszaru powiatu.

ze strony Gminy Żurawica:Gmina Żurawica położona jest na Pogórzu Rzeszowskim.
      75 % powierzchni gminy zajmują obszary upraw polowych,

A więc jednak Żurawica jest na Pogórzu Rzeszowskim, ale na szczęście Przemyśl
      nie
    • rychu_z_przemysla Re: FORUM ŻURAWICA 03.06.03, 17:47
      Poczytaj sobie:
      www.google.pl/search?q=%AFurawica&ie=ISO-8859-2&hl=pl&btnG=Szukaj+z+Google&lr=lang_pl
      • Gość: grypsio Re: FORUM ŻURAWICA IP: *.mszana-dolna.sdi.tpnet.pl 03.06.03, 18:56
        Podgórze rzeszowskie - to się i opieka psychiatryczna przyda
      • Gość: jerry Re: FORUM ŻURAWICA IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 03.06.03, 19:40
        Tośmy się doczekali!
        • Gość: !!!!!!!!promilek Re: FORUM ŻURAWICA IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 04.06.03, 01:11
          Gość portalu: jerry napisał(a):

> Tośmy się doczekali!

Szymon Wydra & Carpe Diem "Teraz Wiem"

;>

!!!!!!!!promilek
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka