Dodaj do ulubionych

Autostrada w wersji południowej

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.07, 17:50
Dobre informacje dla przemyślan: prawie na pewno końcowy odcinek autostrady A4
zostanie zbudowany w południowym wariancie.

Co to oznacza dla przemyślan? Po pierwsze, że do autostrady będą mieli jedynie
kilkanaście kilometrów. W wersji północnej byłaby to dwa razy dłuższa droga.
Poza tym istnieje szansa, że w przyszłości nitka autostrady lub co najmniej
lepszej niż obecnie drogi, zostanie poprowadzona również do Medyki.

- Nie ma jeszcze konkretnych planów, co do przebiegu autostrady A4 od
Przeworska w kierunku granicy z Ukrainą. Wstępnie na mapie został zaznaczony
wariant południowy i raczej się nie zmieni. Jednak ostateczne decyzje jeszcze
przed nami - mówi Artur Mrugasiewicz z biura prasowego Generalnej Dyrekcji
Dróg Krajowych i Autostrad w Warszawie.

* * * * *

Autostrada omijałaby Przeworsk od północy, na wysokości Wierzbnej przecinałaby
obecną E 40. Potem w okolicach Pawłosiowa i Chłopic, poprzez południową stronę
Jarosławia docierałaby do południowych okolic Radymna. Tutaj byłby rozjazd do
przejścia granicznego w Korczowej oraz drugi kierunek do Przemyśla, przejścia
granicznego w Medyce i planowanego przejścia w Malhowicach.

zródło: www.gcnowiny.pl
Obserwuj wątek
    • jobrave Re: Autostrada w wersji południowej 30.05.07, 20:25
      Jest to całkiem prawdopodobne, jeśli nie -wręcz - pewne. Koncepcja budowy
      autostrady w bliskim sąsiedztwie Przemysla, powstała jeszcze w czasach
      gierkowskich i już wówczas podjęto pewne działania, polegające na wytyczeniu jej
      przebiegu. Interesujący nas odcinek lączył bodajże Radymno z Medyką przebiegająć
      na wysokości Nizin, Wyszatyc i Torek. Od czasu wtyczenia trasy aż do teraz
      obowiazuję zakaz stawiania jakichkolwiek obiektów, więc prawdopodniem własnie
      tam przebioegać będzie owa druga nitka. Tym samym z Przemyśla do autostrady
      będzie zaledwie kilka, a nie kilkanaście kilometrów. Peryferyjne położenie
      Przemyśla, skazujące go, za czasów PRL, na marginalizację a w konsekwencji
      marazm, stało się obecnie, bodaj jego najważniejszym atutem, swego rodzaju kołem
      zamachowym przyszłych inwestycji, kto wie czy nie większych , niz sobie
      wyobrażamy, i kto wie, Kostku, może za kilka lat nie poznamy naszego miasta?
      • rychu_z_przemysla Re: Autostrada w wersji południowej 31.05.07, 00:09
        jobrave napisał:

> Tym samym z Przemyśla do autostrady
        > będzie zaledwie kilka, a nie kilkanaście kilometrów.

Niestety nie kilka, bo kilkanaście, a dokładnie wg zumi.pl
        z ul. Przecznica Wałowej 14,9 km.
        Autostrada w wersji omijającej Radymno od południa będzie krzyżować się
        z drogą nr 77 w Zadąbrowiu (węzeł Radymno).
        Patrz strona 14 dokumentu:
        www.kasprzak.jaroslaw.pl/drogi/podkarpacie-1.pdf
        • jobrave Re: Autostrada w wersji południowej 31.05.07, 03:04
          Pisząc o autostradzie, miałme na myślie jej odnogę , czyli nitkę widoącą do
          medyki, a ta siłą rzeczy musi byc blizej.
          • rychu_z_przemysla Re: Autostrada w wersji południowej 31.05.07, 22:00
            jobrave napisał:

> Pisząc o autostradzie, miałme na myślie jej odnogę , czyli nitkę widoącą do
            > medyki, a ta siłą rzeczy musi byc blizej.

Co to jest "odnoga autostrady" i "nitka widoącą do medyki"?
            Zobacz mapkę, która jest w moim poście powyżej na stronie
            14 dokumentu, a wszystko stanie się jasne.
            Sądzę, że jej nie widziałeś.

• jobrave Re: Autostrada w wersji południowej 01.06.07, 02:22
              Literówki sa rezultatem pośpiechu, wazne jest to, ze jednak domyśliłeś się o co
              chodzi. z mapy niewiele wynika, bo jest zbyt ogólna, nie ma na niej odcinka , o
              którym piszesz. Wszedłem na tę stronę, do której podałeś link ale tam jest tylko
              mapa Polski i przebieg przyszłych autostrad w bardzo ogólnym zarysie, chyba, że
              jest tam równiez jakaś mapa bardziej szczegółowa - jesli tak, to poinstruuj mnie
              jak do niej dotrzeć.
              • Gość: marcus Re: Autostrada w wersji południowej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.07, 08:58
                Nie rozumie tego sporu; czy to będzie 6km czy 20km. Jest to na tyle niewielka
                odległość od autostrady, że dla przyszłych inwestorów nie będzie to miało
                większego znaczenia. Ważne aby była dobra droga dojazdowa i ta planowana obwodnica.
                • Gość: Kostek Re: Autostrada w wersji południowej IP: 195.117.172.* 01.06.07, 15:03
                  Kolejne informacjce z Nowin nt. autostrady w wersji południowej. Oto link:
                  www.gcnowiny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20070531/PRZEMYSL/70531021
                • rychu_z_przemysla Re: Autostrada w wersji południowej 01.06.07, 23:23
                  Gość portalu: marcus napisał(a):

> Nie rozumie tego sporu; czy to będzie 6km czy 20km. Jest to na tyle niewielka
                  > odległość od autostrady, że dla przyszłych inwestorów nie będzie to miało
                  > większego znaczenia.

Nieprawda.
                  Ma to ogromne znaczenie, o czym przekonali się mieszkańcy woj. opolskiego
                  przez które przebiega autostrada A-4.
                  Została ona zbyt daleko zbudowana od Opola, a jej potencjalnie korzystny
                  ekonomicznie wpływ na rozwój województwa jest niewielki.

• rychu_z_przemysla Re: Autostrada w wersji południowej 01.06.07, 23:14
                jobrave napisał:

> Wszedłem na tę stronę, do której podałeś link ale tam jest tylko
                > mapa Polski i przebieg przyszłych autostrad w bardzo ogólnym zarysie,
                > chyba, że jest tam równiez jakaś mapa bardziej szczegółowa - jesli tak, to
                > poinstruuj mnie jak do niej dotrzeć.

Przecież już cię poinstruowałem...
                Napisałem powyżej wyraźnie "strona 14 dokumentu",
                ten dokument zapisany jest jako plik .pdf ,
                są one numerowane znajdź stronę 14, na niej jest mapka
                wielu wariantów przebiegu autostrady A-4 w okolicach Przemyśla.
                Takie trudne?

• jobrave Re: Autostrada w wersji południowej 02.06.07, 01:14
                  Już ok, udało mi się, bo wcześniej komputer mi się zawieszał juz napierwszej
                  stronie.
                  • rychu_z_przemysla Re: Autostrada w wersji południowej 02.06.07, 16:48
                    jobrave napisał:

> Już ok, udało mi się, bo wcześniej komputer mi się zawieszał juz napierwszej
                    > stronie.

Cieszę się, że dostałeś się do strony 14 i widziałeś mapkę.
                    Żółta przerywana linia oznacza trasę A-4 z czasów Gierka,
                    tam nadal można ją zbudować, bo jest rezerwa terenowa.
                    To o niej pisałeś powyżej.

Miejmy nadzieję, że będzie realizowany wariant zaznaczony na mapie
                    różową linią - "wariant autostrady wg wskazania lokalizacyjnego",
                    wtedy A-4 przecinałaby drogę nr 77 w Zadąbrowiu (węzeł Radymno).

W cytowanym w pierwszym poście wątku artykule z gazety Nowiny czytamy:
                    "Poza tym istnieje szansa, że w przyszłości nitka autostrady lub co najmniej
                    lepszej niż obecnie drogi zostanie poprowadzona również do Medyki."
                    Tyle redaktor Nowin pan Ziętal. Nieskromnie napiszę, że gdyby pan redaktor
                    czytał Rycha na forum gazeta.pl, to były lepiej poinformowany...
                    Pisałem już kilka razy o obwodnicy Przemyśla.
                    Powtórzę, że w przyszłym roku rozpoczyna się budowa mostu na Sanie (I etap),
                    który będzie częścią obwodnicy mającej połączyć ulicę Krakowską z Wincentego
                    Pola. Na budowę są pieniądze m.in. z unijnego Programu Operacyjnego
                    "Rozwój Polski Wschodniej", w ramach tego zadania jest także budowa drogi
                    ekspresowej Lwowska - przejście graniczne w Medyce.
                    Nazwa zadania brzmi: "Budowa drogi obwodowej miasta Przemyśla łączącej drogę
                    krajową nr 77 z drogą krajową nr 28", a w uwagach dopisano (co załatwił
                    Kuchciński) "wraz z odcinkiem drogi do granicy państwa".

• Gość: Kierowca Re: Autostrada w wersji południowej IP: *.uninet.com.pl 02.06.07, 19:00
                      Dzięki Marek
                      • rychu_z_przemysla Re: Autostrada w wersji południowej 05.06.07, 21:54
                        .
                        • Gość: do jobrawe Re: Autostrada w wersji południowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.07, 16:35
                          odnoga autosrady? ale bredzisz, wiadomo od dawna ze autostrada skręci obok
                          Radymna i całkowicie ominie Przemyśl, nie ma czegoś takiego jak odnoga

... zostanie obecna droga tyle, nic więcej ci nie zbudują

przemys zostaje na kresach bez autostrady i z przejściem w Medyce która będzie
                          pełniła drugorzędna role

przestań marzyc
                          • Gość: Imac Re: Autostrada w wersji południowej IP: *.chello.pl 09.06.07, 23:08
                            Taaak, Wy tu sobie dyskutujecie, a przecież nie ma o czym - ten dyskutant
                            powyżej wie wszystko lepiej :)
                            • jobrave Re: Autostrada w wersji południowej 10.06.07, 15:18
                              Napełnione miłosierdziem moje serce, nie pozwala mi na zacytowanie objaśnienia
                              znaczenia słowa "odnoga", z którym można się zapoznać, wertując "Wielki Słownik
                              Języka Polskiego" -PWN 1974 ( w późniejszych wydaniach zapewne też). Jeśli coś
                              się rozwidla, to siłą rzeczy musi mieć odnogi lub, jak kto woli, odgałęzienia.
                              Autor postu posługujący się nickiem "Do jobrave", należy zapewne do 70.
                              procentowej części naszego społeczeństwa, która we wzajemnym komunikowaniu
                              ogranicza się do używania ok. 400 podstawowych słów, nie dziwię się zatem, że
                              mój oponent twierdzi, iż "nie ma czegoś takiego jak odnoga". A czy jest coś
                              takiego jak autostrada?
                              • gringo68 Jaka odnoga??? 11.06.07, 09:23
                                Będzie normalny węzeł/zjazd z autostrady i droga dojazdowa. Nikt nie będzie
                                budował "odnogi" skoro autostrada przebiegać będzie w odległości kilkunastu
                                km....
                                • jobrave Re: Jaka odnoga??? 11.06.07, 10:28
                                  Zjazd, to jednak też jakaś "odnoga" i wcale nie twierdzę, że przyjmie ona
                                  kształt autostrady.
                                  • rychu_z_przemysla Re: Jaka odnoga??? 11.06.07, 22:43
                                    jobrave napisał:

> Zjazd, to jednak też jakaś "odnoga" i wcale nie twierdzę, że przyjmie ona
                                    > kształt autostrady.

Bo będzie drogą ekspresową, mam na myśli drogę Radymno - Przemyśl.

• Gość: ad rychu Re: Jaka odnoga??? IP: *.autocom.pl 11.06.07, 22:54
                                      stary o czym Ty mowisz droga z radymna do przemysla ekspresowa, widzisz co oni
                                      z ta droga zrobili?????????????????? paranoja... ograniczenia wysepki i martwe
                                      strefy!!!!!!!!!!!!!!1 co to kurw... ma byc???/? powinno wygldac to w ten sposob
                                      ze w orlach dunkowiczkach, zurawicy i zadombrowiu ekrany akustyczne bariry
                                      energochlonne i kladki nad droga dla pieszych!!!! i w orlach ogranioczenie w
                                      samej miejscowosci do 70 km i tyle, wtedy to by byla ekspresowa droga a to co
                                      to jesteraz i bedzie po tym remoncie to parodia
                                      • rychu_z_przemysla Re: Jaka odnoga??? 12.06.07, 22:04
                                        Wiem, teraz trwa remont.
                                        Będzie niebiesko w oczach...
                                        • Gość: przemyslanin2006 Re: Jaka odnoga??? IP: *.mcon.pl 14.06.07, 18:54
                                          Odpuscie sobie panowie z tą autostradą, bo przez najbliższych 8-10 lat jej nie
                                          będzie, więc szkoda zdrowia. Ostatnie informacje mówią, że powstanie około roku
                                          2015, jak dobrze pójdzie, tzw. jesli np. we Włoszczowej nie będzie budowany
                                          jakiś port lotniczy. Tym samym automatycznie przesuną się w czasie inne
                                          wymarzone inwestycje, m.in. trzeci most na Sanie itd.
                                          • rychu_z_przemysla Re: Jaka odnoga??? 14.06.07, 19:20
                                            Gość portalu: przemyslanin2006 napisał(a):

> Tym samym automatycznie przesuną się w czasie inne
                                            > wymarzone inwestycje, m.in. trzeci most na Sanie itd.

Bzdury piszesz, przemyślaninie.
                                            Nie podniecaj się zbytnio brukowcami.

• Gość: kibic Re: Jaka odnoga??? IP: *.autocom.pl 14.06.07, 19:35
                                              ktos ma jeszcze jakies pytania:)))))))))))))))))))))))))))

sport.onet.pl/0,1260069,1553478,wiadomosc.html
                                              • rychu_z_przemysla Re: Jaka odnoga??? 14.06.07, 20:15
                                                Tak, ja mam.
                                                Czy zauważyłeś, którą część postu przemyslanina2006 zacytowałem
                                                dając na nią odpowiedź?
                                                • Gość: przemyslanin2006 Re: Jaka odnoga??? IP: *.mcon.pl 14.06.07, 21:35
                                                  pazywiom, iwidiem, tawariszcz pisuardess
                                                  • rychu_z_przemysla Re: Jaka odnoga??? 14.06.07, 23:58
                                                    Gość portalu: przemyslanin2006 napisał(a):

> pazywiom, iwidiem, tawariszcz pisuardess

Z rosyjskim też problemy...
                                                    Nie trzeba było grać na lekcjach w okręty.
                                                  • Gość: pikpok Re: Jaka odnoga??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.07, 13:42
                                                    Rychu_zprzemysla - typowy omnibus, wszystkowiedzocy i nawszystkimsieznajacy, do
                                                    tego obrazajacy innych respondentów - żal mi ciebie, musisz z tym zyc
                                                  • rychu_z_przemysla Re: Jaka odnoga??? 15.06.07, 18:49
                                                    Gość portalu: pikpok napisał(a):

> Rychu_zprzemysla - typowy omnibus, wszystkowiedzocy i nawszystkimsieznajacy, do
                                                    > tego obrazajacy innych respondentów - żal mi ciebie, musisz z tym zyc

Jasne...
                                                    Mówienie na mnie "pisuardess" nie przeszkadza ci i pewnie nie jest
                                                    wg ciebie obraźliwe, ale zwrócenie przeze mnie uwagi że kiepsko u forumowicza
                                                    z rosyjskim i jednak trzeba było się uczyć w szkole jest już wg ciebie obrazą.
                                                    Pokręcone ta twoje myśli, oj pokręcone...

• Gość: voyto Re: Jaka odnoga??? IP: *.chello.pl 19.06.07, 20:37
                                                    z poniższego artykółu wynika że będzie kasa na autostradę ale też na lotnisko i
                                                    na obwodnicę jarosławia...Oby te plany wypaliły, a na lotnisko będzie sie
                                                    jechało 40-45 minut
    • Gość: icky thump Re: Autostrada w wersji południowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.07, 11:47
      zaszły małe zmiany:

wiadomosci.onet.pl/1568925,11,item.html
      • Gość: yy Re: Autostrada w wersji południowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.07, 12:59
        Po ostatnich wybrykach pseudokibiców Legii, zaraz okaże się że w ogóle nie
        będzie Euro i po sprawie :D.
        • Gość: przemyslanin2006 Re: Autostrada w wersji południowej IP: *.mcon.pl 11.07.07, 03:07
          Autostrad nie będzie,EURO 2012 pewnie tez (może w jednym mieście na osłode;
          reszta na Ukrainie, bo tam nie rządzi PiS i IPN, i wszystko zrobią na czas)ale
          będzie już lista nie 500 a 500 000 agentów (w przygotowaniu lista 1000 000
          agentów). Po uznania za agenturę służby w LWP (są juz takie przymiarki)liczba
          agentów wzrośnie do circa 15 000 000 (można zabrać sie tez za komunistyczny
          ZHP - jakies 3000 000 agentow). Wtedy IPN co metr wzdłuż niedoszłych autostrad
          ustawi odpowiednie tablice z facjatami tych agentów i będzie cool!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka