Gość: mcfan IP: 195.117.172.* 18.11.07, 20:16 Czy ktos wie moze kiedy w koncu powstanie u nas w Przemyslu Mac Donald's? Moze w Galerii Przemysl? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Oiu-UK Re: Mac Donald's w Przemyslu IP: *.bethere.co.uk 19.11.07, 01:40 A co stara strajkuje w domu??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Re: Mac Donald's w Przemyslu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.07, 08:53 Nie wiadomo czy w ogóle McDonald's będzie w Przemyślu. Pozbył się terenu i na jego miejscu ma być właśnie galeria. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: voyto Re: Mac Donald's w Przemyslu IP: 195.47.201.* 19.11.07, 10:25 i dobrze. Po co plac na jagiellońskiej miałby szpecić jakiś plastikowy bar mleczny rodem z kraju kena i barbie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Imac Re: Mac Donald's w Przemyslu IP: *.chello.pl 19.11.07, 11:32 Na pewno będzie w którymś z centrów, albo w GP, albo w cegielni. 2/3 wątku tradycyjnie zajmą dywagacje, że "po co to komu" i "jak można lubić coś takiego", ale nie przejmuj się. To niemal tradycja tego miejsca :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smakosz Re: Mac Donald's w Przemyslu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.07, 11:54 Żarcie MD jest do doopy.Drogie, niesmaczne i niezdrowe.Pizza lepsza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Real bis Re: Mac Donald's w Przemyslu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.07, 11:57 Co jedzą imaki?-Wieśmaki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: or Re: Mac Donald's w Przemyslu IP: 83.19.248.* 19.11.07, 12:59 myślę, że nikt nikomu nie chce tu zabraniać chodzić do McDonaldsa ;) ale odpowiedzialne państwo powinno takim inwestorom rzucać kłody pod nogi ;) powód: osoba otyła kosztuje państwo 40% więcej niż osoba zwykła, nie cierpiąca na tę przypadłość (tak wyliczyli w USA - wyszło, że wydatki związane z leczeniem otyłości to 5% wszystkich pieniędzy wydanych na leczenie, jakieś 90 mld dolarów rocznie). A są tez inne skutki... Nie tylko liczne choroby (zapalenie stawów, serce, niektóre nowotwory), ale ogólnie obniżenie jakości pracy, funkcjonowania społeczeństwa. W Stanach połowa dzieci ma problem z otyłością (to m.in. skutek "kochania sie" w McDonaldsach), w Polsce - 5 do 15% (jeszcze). W Europie Zachodniej, częstość występowania otyłości wśród dzieci w ciągu ostatnich 20 lat potroiła się, nas - dzięki inwacji maców ;)- pewnie czeka to samo... Więc wiesz Imac... Jeśli ktoś nie lubi MdDonaldsa, to może chce tylko, by Przemyśl cały czas słynął z ładnych dziewczyn... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: or Re: Mac Donald's w Przemyslu IP: 83.19.248.* 19.11.07, 13:02 dodam jeszcze, że mi - ze wszystkich sieci gastronomicznych - brakuje w Przemyślu Sphinxa i KFC ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jedzący Re: Mac Donald's w Przemyslu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.11.07, 14:57 Czy ten Sphinx, kóry jest w galerii w Krasnem to ten Sphinx? Mi brakuje ulicznych budek z jedzeniem. Takie widziałem w Hong Kongu. Dlaczego ich u nas nie ma? Czy zabraniają tego jakieś przepisy? Fajnie byłoby podjeść i zjeść hot doga z czegoś takiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jedzący Re: Mac Donald's w Przemyslu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.11.07, 14:58 niezbyt precyzyjnie się wyraziłem, pisząc budki, miałem na myśli takie przenośne straganiki, a nie kioski, które w Przemyślu owszem są. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Imac Re: Mac Donald's w Przemyslu IP: *.chello.pl 19.11.07, 23:44 Ale ja nie twierdzę, że wszyscy mają kochać Mc Donaldsa. Chodzi mi o coś całkiem innego. Nie widzę powodów, dla których miałbym potępiać kogoś, kto za Mc Donaldsem tęskni. Ani powodów dla których miałbym się wywyższać i wyciągać zbyt wiele wniosków na temat takiej osoby. A na forum tak się dzieje najczęściej. Ktoś wyraża pragnienie pójścia do Mc Donaldsa to znaczy od razu, że jest głupim, niewyrobionym wieśniakiem, który tęskni za czymś co jest obrzydliwe. I należy go pouczyć, lub okazać swoją wyższość w postaci "życzliwego" dystansu do sprawy. To właśnie mi się nie podoba. A co do sytuacji w U.S. to powiedziałbym, że o otyłości wśród amerykanów decyduje nie tylko uwielbienie fast foodów, co makabryczny tryb życia. Dużo napojów, wszystkie słodzone (tam się słodzi cukrem kukurydzianym), słodycze w postaci batonów, orzeszki, popcorn, żadnych sportów i podstawowe: poruszanie się tylko i wyłącznie samochodem, wszędzie. Dlatego też otyłość jest chorobą ludzi najmniej zarabiających, bo bogatsza część społeczeństwa przyswaja mody na fitness, zdrowe odżywianie itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realista Re: Mac Donald's w Przemyslu IP: 80.55.73.* 19.11.07, 23:56 Hura!!!!!!!!!!Jesteś. Tu się ukrywasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oiu-UK Re: Mac Donald's w Przemyslu IP: *.bethere.co.uk 20.11.07, 01:47 Imac nie zgodze sie z Twoimi stwierdzeniami....wiec zamilkne....znam duzo ludzi ktorzy maja kupe hajsu i sa otyli...wiec pieniadze nie maja nic do tego...co do stanow to kraj w ktorym bez samochodu ani rusz. Jesli ktos ma jakies zielone pojecie na temat jedzenia wie ze MCD to syf....zreszta wystarczy poogladac film o ile sie nie mysle SIXE XXXL... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Mac Donald's w Przemyslu IP: *.autocom.pl 20.11.07, 08:37 sam nie jestem fanem MC, ale do choroby niemoge czytac tego forum juz powoli, kazdy tema doslownie zamienia sie w lawine krytyki tego o czy mtraktuje temat!!! galeria, Mc, Lidl, muzeum, pomnik, stok, osiedla ulice, to i tamto, do cholery jeden z drugim krytykancie bezmyslny, co cie to obchodzi ze ktos lubi jedzenie z MC, a drugi zakupy w Lidlu, Ty nie no to nie bedziesz tam chodzil ani robil zakupow> pojdziesz sobie na makaron do la costy, albo na zakupy do billi lub na zieleniak, albo bazar i bedziesz zadowolony tak jak ten co kup sobie rytki z MC, ja sie niedziwie ze w tym miescie nic do tej pory niema jesli urzedasy maja takei samo myslenie .... Przemysl to bardzo specyficzne miasto a myslenie wiekszosci ludzi tez jest wyjatkowe..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Imac Re: Mac Donald's w Przemyslu IP: *.chello.pl 20.11.07, 13:24 Coś w tym jest... ^^^ Wracając do tematu - teraz nie podam źródeł, ale istnieją potężne i wiarygodne badania socjologiczne, mówiące o tym, że patologiczna otyłość (czyli taka, jaką się często widzi w U.S. - nie chodzi tu o to, że ktoś jest po prostu "puszysty" - bo to bywa uwarunkowane genetycznie i innymi czynnikami zdrowotnymi) jest nierozerwalnie związana ze statusem społecznym jednostki. Innymi słowy dotyka ona głównie ludzi o niskim statusie materialnym i społecznym, często osoby samotne, w jakimś stopniu wykluczone ze społeczeństwa. Co nie znaczy, że wyłącznie. Z resztą "bieda" w U.S. ma inne oblicze niż w Polsce, to ubodzy ludzie pochłaniają najwięcej "junk food" - śmieciowego jedzenia. Ale widzieliście kiedyś patologicznie otyłego menedżera, polityka, gwiazdę (nie liczymy gwiazd opery), aktora, dyrektora banku itp, itd? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Blady Bronek Re: Mac Donald's w Przemyslu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.07, 14:44 Tak se ino myślę, że skoro niektórzy mają takie a nie inne podejście do "potraw" serwowanych przez fast foody, że to niezdrowe, niesmaczne i powinno się maksymalnie ograniczać dostęp poprzez "rzucanie kłód po nogi" tym, którzy odważyli się takie świństwa sprzedawać, to ci wszyscy oraz inni, podobnie myślący, powinni gorąco popierać np: a) podwyższenie do max. akcyzy na wyroby tytoniowe i alkoholowe - wiadomo, że te używki przynoszą znacznie więcej szkody niż pożytku, dlatego też paczka fajek powinna kosztować np 15 zł. No i uszczelnienie granicy przy tym też powinno być obiektem Ich troski; b) ograniczenia uchwałą rady gminy punktów sprzedaży alkoholu, bo jak wiadomo, dostępność trunków i ich nadmierne spożycie, również niczego dobrego nie przynosi c) ograniczenie sprzedaży samochodów osobowych oraz max. akcyza na paliwo - jak wiadomo, mniej samochodów to czyściejsze środowisko, mniej chorób tym wywołanych a poza tym, to spacer jeszcze nikomu nie zaszkodził, no i bezpieczeństwo większe, mniej wypadków, potrąceń pieszych itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: or Re: Mac Donald's w Przemyslu IP: 83.19.248.* 20.11.07, 15:53 Wyobraź sobie, że poparłbym takie zmiany, Blady Bronku :) w Szwecji wódkę sprzedaje tylko sto sklepów monopolowych (sieć jest własnością państwa), na dodatek - nieczynnych w nocy i w weekendy. W Kanadzie, nawet w żadnym pubie czy dyskotece, po 2 w nocy nie sprzedadzą Ci nic z %% :) Cywilizowane kraje wprowadzają takie zasady, a tu ludziom się wmawia, że byłby to absurd i "ciemnogród" :] Co do fajek - paczka papierosów powinna kosztować co najmniej 150 zł (wtedy gó..arze nie uczyliby się palić) ;) A za posiadanie ruskich fajek powinna być kara więzienia - bo dym z tych papierosów tak gryzie, że wytrzymać nie idzie ;) A na paliwo powinien być przydział - jak na papier za czasów komuny :D Wtedy przesiadlibyśmy się na rowery i byłoby jak w Holandii ;) pozdruffki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Mac Donald's w Przemyslu IP: *.autocom.pl 20.11.07, 16:32 Holandia i Szwajcaria sa tez mega cywilizowane i co z tego ????? w jednym na legalu mozna jaraz zielsko i hasz, i geje moga brac slub i adoptowac dzieci a w drugim dozwolona jest aborcja i eutanazja, idac Twoim tokiem myslenia i malpujac od mega cywilizowanych krajow mozna unas to samo zrobic.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: or Re: Mac Donald's w Przemyslu IP: 83.19.248.* 20.11.07, 17:24 właściwie możnaby :) jestem za legalizacją zielska i haszu... Na studiach paliłem raz tak zanieczyszczone g**** (a dobry hasz miał być), że przez dwa dni czułem się, jakbym miał watę między czachą a mózgiem... Dlatego wolałbym kupić zioło na legalu, w aptece, ale wiedzieć co palę :) I zapłaciłbym nawet 150 zł za gram (czyli pięć razy więcej niż u dilera). Korzyść mieliby wszyscy: państwo - zarobiłoby niezły hajs na podatkach od tego i nie dałoby zarabiać międzynarodowej mafii. I ludzie - mieliby towar sprawdzonej jakości... Fakt: trochę szkodliwy, ale papierosy i wódka też szkodzą! Legalizacja związków i homo i adopcja - czemu nie? :) Jak się dwóch facetów kocha, to czemu im odmawiać ślubu? A jak chcą mieć dziecko, to ok. Przecież dwie kochające się kobiety, albo dwóch kochających się facetów, może stworzyć lepszy dom i dać dziecku więcej ciepła niż rodzina, w której stary pije i bije matkę + dzieci (a takich rodzin - m.in. ze względu na dostępność alkoholu - jest w Polsce więcej niż lesbijek i gejów razem wziętych). pozdruffki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Mac Donald's w Przemyslu IP: *.brnt.cable.ntl.com 20.11.07, 16:35 A coz to za lagodne podejscie? Najlepiej w ogole zlikwidowac sklepy sprzedajace alkohol. A tych, ktorzy w jakiejkolwiek postaci beda go sami wytwarzac, karac smiercia np. przez lamanie kolem Po drugiej nie da sie kupic alkoholu? co nam tam Kanada. Nie bedziemy sie wzorowac na zgnilym kapitalizmie. Pozamykac wszystkie punkty serwujace alkohol w jakiejkolwiek postaci. Ewentualnie poprzerabiac na calodobowe bary mleczne. Papierosy po 150 PLN? Po co sie rozdrabniac? Zakaz uprawy tytoniu oraz sporzadzania papierosow i wyrobow papierosopodobnych. Zlapanych na przekoroczeniu przepisow oraz na nielegalnym przywozie wyrobow tytoniowych na teren RP karac podobnie jak w przypadku produkcji alkoholu. Jeszcze kilka innych propozycji: - Zakazac uprawiania sportu nawet w celach rekreacyjnych. Powszechnie wiadomo, ze wysilek fizyczny moze byc przyczyna wielu kontuzji, ktore zwiekszaja wydatki panstwa (a wiec wszystkich obywateli) na sluzbe zdrowia. Likwidacja rozgrywek sportowych przyniesie takze zanik kiboli- huliganow, dzieki czemu bedzie mozna sily i srodki policyjne przeznaczyc na poprawe bezpieczenstwa w czasie procesji. - Wprowadzic ograniczony dostep do oswiaty. dzieki temu zdecydowanie mniej ludzi nauczy sie pisac ( bo czytac nie potrafi ponad polowa spoleczensta a czytac ze zrozumieniem prawie 3/4), dzieki temu na forum nie bedziemy zmuszeni spotykac sie z takim postami jak post m.in "or"- a Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: or Re: Mac Donald's w Przemyslu IP: 83.19.248.* 20.11.07, 17:28 > bo czytac nie potrafi > ponad polowa spoleczensta a czytac ze zrozumieniem prawie 3/4) zgoda :) pisząc na forum, jestem przygotowany, że 3/4 ludzi nie zrozumie o co mi chodzi :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zżarty Re: Mac Donald's w Przemyslu IP: *.mcon.pl 20.11.07, 18:46 Pisze takie głupie o kolejnym żarciu a ch.. wie gdzie.A napisz dupku co ci daje to gó..ane żarcie na polu.Jak rodzice nie dawali żryć to teraz wymyślasz jakieś gówna.Spadaj zasrańcu i żryj w domu!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Imac Re: Mac Donald's w Przemyslu IP: *.chello.pl 20.11.07, 19:21 Powyżej przykład wtórnego analfabetyzmu. Niby coś jest napisane, ale co? A wracając do sedna: nie poparłbym prawa, które mówiłoby, że wszystko co niezdrowe jest zabronione. Jeśli ktoś chce się truć, to jego sprawa. Dlatego jestem przeciwny zakazowi sprzedaży papierosów (to ograniczenie wolności jednak), ale jestem wielkim zwolennikiem zakazu palenia w miejscach publicznych - nie widzę powodu, dla którego zatruwani mają być ci, którzy tego nie chcą. Także od sporadycznego jedzenia w fast foodach nic się nikomu nie dzieje, a i myślę, że mimo wszystko to może być zdrowsze, niż niektóre "zupki chińskie" i inne produkty z cyklu "wrzuć na 5 minut do mikrofalówki". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: or Re: Mac Donald's w Przemyslu IP: 83.19.248.* 21.11.07, 01:00 częsciowo się zgodzę Imac :) ten przykład z paleniem: możesz palić, ale nie w miejscach publicznych, to modelowy przykład stosowania tej liberalnej zasady: wolność jednostki kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność innych osób. Tu, widzę, pełna zgoda :) Spór toczymy raczej o to, czy można reklamować fajki ;) W Polsce papierosów reklamować nie wolno. A państwo rzuciło producentom kłodę pod nogi, w postaci wysokiej akcyzy... Skoro uznaję, że żarcie z McDonaldsa szkodzi dzieciom i młodzieży tak samo (albo bardziej!) niż papierosy, to domagam się takiego samego traktowania producentów tytoniu i producentów niezdrowego żarcia ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Imac Re: Mac Donald's w Przemyslu IP: *.chello.pl 21.11.07, 11:35 > Skoro uznaję, że żarcie z McDonaldsa szkodzi dzieciom i młodzieży > tak samo (albo bardziej!) niż papierosy, to domagam się takiego > samego traktowania producentów tytoniu i producentów niezdrowego > żarcia ;) Ale ja nie uznaję. Jedzenie w fast foodach nie uzależnia. Nie wszystko co można kupić w fast foodach jest niezdrowe. Wreszcie od jedzenia tam nie dostaje się raka płuc. Więc to jest ta granica powodująca, że jednych państwo tępi, a drugich traktuje neutralnie. Tak to wygląda w teorii - w praktyce postawa państwa jest pełna hipokryzji - z jednej strony tępi palaczy, wydaje pieniądze na akcje propagujące zdrowy styl życia, z drugiej czerpie potężne zyski z akcyzy. Z jednej strony zniechęca ludzi od palenia, ale z drugiej sprzedało państwowe przedsiębiorstwa tytoniowe wielkim zagranicznym koncernom i drży przed protestami związkowców w wypadku nadmiernych zwolnień. Pełna schizofrenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Mac Donald's w Przemyslu IP: *.brnt.cable.ntl.com 20.11.07, 19:08 Co najgorsze, chybaa sam nie rozumiesz o co Ci chodzi, hehe Odpowiedz Link Zgłoś
dinn Re: Mac Donald's w Przemyslu 21.11.07, 15:27 Dziwie się ze u was jeszcze nie ma Mc Donalda spokojnie zeby sie to przyjeło tylko nie pozwólcie zbudowac sobie blaszaczka takiego jak w Rzeszowie na al. Powstanców Warszawy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mcfan Re: Mac Donald's w Przemyslu IP: 195.117.172.* 21.11.07, 23:54 Napisalem maila do mc Donalds'a z pytaniem czy utworza w Przemyslu swoja restauracje i odpisali mi ze przez najblizsze 2/3 lata nie ma w planie budowy MC D w Przemyslu :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan mcfana Re: Mac Donald's w Przemyslu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.07, 08:26 I to mi się podoba!!! Zamiast wypisywać swoje wypociny i zaśmeicać forum mądrymi radami dla innych, wystarczy po prostu napisać e-maila do właściwej firmy, aby się dowiedzieć bezpośrednio u źródła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MG Re: Mac Donald's w Przemyslu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.07, 11:59 To póki co polecam wszystkim Kebaba przy Sportowej, pizza itp chowają się przy nim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Imac Re: Mac Donald's w Przemyslu IP: *.chello.pl 22.11.07, 17:01 Nic się nie martw. Budować może nie zamierzają, ale wynająć - na pewno. Wedle polityki tej korporacji żadne większe centrum handlowe nie ma racji bytu bez ich "placówki" ;-) I jakoś nie wierzę, że firma sprzedając grunt polimeni nie dogadała się równocześnie z nimi w kwestii najmu. A jeśli nie, to w Cegielni na pewno nie jeden fast food będzie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dociekliwy Re: Mac Donald's w Przemyslu IP: *.eranet.pl 22.11.07, 23:25 No i proszę. Imac nie tylko wie wszystko lepiej od wszytkich forumowiczów, lecz również o polityce McD wie lepiej, niż sam McD. Napisali,że nie wybudują i Imac wykombinował, że na pewno wynajmą. Gdyby napisali, że nie wybudują i nie wynajmną, to Imac napisałby, że wydzierżawią. No bo ta ich polityka. Tymczasem w żadnej galerii w Rzeszowie nie ma McD. Kiedyś Imac na forum zapodał, że Ikea ma taką "politykę", że nie wchodzi do miast poniżej 200 tys. mieszkańców. Ciekawe skąd i tym razem miał informacje, bo przypadkiem miałem okazję sprawdzić to u źródła, w centrali polskiej Ikei, i nigdy nie było takiej 200- tysięcznej polityki. Czyżby Imac wróżył z fusów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dociekliwy Re: Mac Donald's w Przemyslu IP: *.eranet.pl 22.11.07, 23:30 Jako, że Imac lubuje się w wyłapywaniu cudzych literówek uprzedzam: ma być "wynajmą", jak za pierwszym razem, a nie "wynajmną". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Imac Re: Mac Donald's w Przemyslu - dla "dociekliwego" IP: *.chello.pl 23.11.07, 06:42 Życzliwy "Dociekliwy"! Nie muszę znać tajnego dokumentu pod tytułem "polityka firmy Ikea w Polsce" - wystarczy że znam obecne lokalizacje sklepów tej firmy w Polsce i jej plany inwestycyjne, co wielką tajemnicą nie jest, przynajmniej dla osób tkwiących w temacie. Następnie należy wyciągnąć wnioski. Polityka takiej firmy jak Ikea może się oczywiście zmienić po pewnym czasie, ale trudno przypuszczać (na podstawie licznych przesłanek logicznych) by firma chciała wybudować sklep w Przemyślu, równocześnie budując dopiero sklep w ponad 800 tysięcznej Łodzi i nie posiadając wcale sklepów w innych dużych i znaczących miastach kraju. No chyba, że ktoś lubi wierzyć w cuda. Drugą przesłanką jest udanie się za granicę do kraju gdzie sieć tej firmy jest kompletna i zaobserwowanie w jakich miastach Ikea wybudowała swoje sklepy. Następnie można to odnieść do Polski. Trudne? Więc wcale nie trzeba "przypadkiem sprawdzać w centrali" istnienia czegoś, co jest zupełnie jasne i oczywiste. "Wcale nie mamy polityki budowania sklepów wyłącznie w dużych miastach i nigdy takiej nie mieliśmy. Ale równocześnie nasze sklepy lokujemy wyłącznie w dużych miastach, w mniejszych żadnego nie wybudowaliśmy i nie planujemy wybudować" - tyle warte są Twoje wywody. Gdybyś miał trochę wiedzy na ten temat, to wiedziałbyś na przykład, że centralny magazym Ikei znajduje się w Piotrkowie Trubunalskim - mieście nieco większym od Przemyśla i położonym w środku Polski. Wydawałoby się, że nic prostszego, niż wybudować tam mały sklep, skoro i tak towar spoczywa w tym miejscu. I co? W Piotrkowie nie ma możliwości żadnych zakupów detalicznych. Wystarczy też, żebyś sprawdził, że w 82 milionowych Niemczech Ikea ma niespełna 40 sklepów i dopiero od niedawna wkracza do miast wagowo zbliżonych do Rzeszowa (Rostock, Oldenburg itd). Tymczasem w 38 milionowej Polsce ta sama Ikea ma sklepów 7. Czy naprawdę trzeba coś "przypadkiem sprawdzać w centrali" ??? A co do McD - znów wystarczy obserwować politykę firmy w Polsce. W Rzeszowskich galeriach (jak dotąd) McD nie ma, bo McD posiada tam wcześniej uruchomione placówki, będące własnością doskonale prosperującego ajenta (wyróżnionego nawet jakąś nagrodą z tego powodu). Ponieważ miasto wielkości Rzeszowa nie ma nieograniczonej pojemności w kwestii przybytków takich jak McD, więc w dotychczasowo wybudowanych centrach nie ma McD. O ile pamiętam, to w Millenium Hall "restauracja" pojawić się miała. W Przemyślu jest całkiem inna sytuacja. Firma kupiła działkę i nie zainwestowała tylko z powodu rezygnacji Kredyt Banku, co uczyniło inwestycję nieopłacalną. Więc skoro odsprzedała działkę pod CENTRUM HANDLOWE to ZNAJĄC PODOBNE PRZYPADKI możemy przypuszczać z dużym prawdopodobieństwem, że nie zrobiła tego całkiem bezinteresownie. Taka firma nie jest instytucją magiczną, której ruchy są nieprzewidywalne w czasie, tylko firmą nastawioną na zysk, która już dawno śmiało wkroczyła do miast mniejszych niż Przemyśl. O ile nie działa tu żadna "klątwa" to możemy przypuszczać, że firma tego typu nie zamierza budować tutaj żadnej "restauracji" ponieważ już dawno dogadała się z operatorem któregoś z planowanych centrów handlowych. Wydaje mi się, że dociekliwy to jesteś tylko w nicku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inny dociekliwy Re: Mac Donald's w Przemyslu - dla Imaca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.07, 08:00 Imac, długie tłumaczenie - w Twoim stylu - lecz, jak zazwyczaj, nie na temat. Typowe odwrócenie kota ogonem. Ja też pamiętam, że w jakimś wątku napisałeś, że IKEA ma politykę nie wchodzenia "do miast poniżej 200 tys. mieszkańców". Wyraźnie napisałeś tę liczbę. Jak będę miał czas, to odszukam ten wątek. Jest ona wyssaana z palca. Może choć raz, po ludzku i z zachowaniem honoru, napisałbyś, że 200 tys. wyssałeś z palca. Dzięki takim jak Ty internet jest zaśmiecany różnymi nieprawdziwymi informacjami. Nie wystarczy wejść na stronę internetową firmy, aby być uprawnionym do pisania o jej "polityce" czy mówiąc poprawniej, strategii. Można oczywiscie obserwować i wyciągac wnioski (często na zasadzie plotek w maglu), ale pisanie, że jest to "polityka" jakieś firmy, jest bajdurzeniem i próbą kreowania się na znawcę tematu. Można całkiem inaczej podejśc do problemu, trochę w stylu Imaca: "Polityką firmy .... jest opłacalność danej inwestycji" - i będzie to prawdziwe niemal w 100 proc. i możliwe do zastosowania do "polityki" niemal każdej firmy. Tylko po co coś takiego wypisywać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Imac Re: Mac Donald's w Przemyslu - dla Imaca IP: *.chello.pl 23.11.07, 14:16 1. Najbardziej fascynuje mnie to, że Wy mnie znacie, wiecie w jakich wątkach co napisałem, wiecie że czepiam się literówek (tymczasem czepiam się błędów, nigdy zaś literówek), równocześnie Ty jesteś dla mnie jakimś anonimowym forumowym planktonem. Czasem (ale tylko czasem) żałuję, że przyjąłem podobnej taktyki - pisania cały czas pod wieloma nickami, wtedy (tak jak Ty) nie odpowiadałbym za swoje słowa, nikt nie mógłby niczego zarzucić, nie musiałbym się tłumaczyć ze swoich słów przed jakimś bezosobowym anonimem. 2. Nie widzę tam żadnego odwrócenia kota ogonem. To jest pustosłowie, słowo - klucz. Odwróceniem kota ogonem jest wykazanie, że Ikea opanowuje wyłącznie największe aglomeracje? 3. Udowodniłem, że realnie Ikea nie wchodzi do miast poniżej 200 tysięcy mieszkańców. Dopiero od niedawna zaczęła o robić w Niemczech, gdzie sklepów jest wielokrotnie więcej niż w Polsce. Skoro realnie tego nie robi, to znaczy, że taka jest polityka tej firmy. Nie widzę powodu dla którego mam się tłumaczyć z opisania czegoś, co jest prawdą. > Nie wystarczy wejść na stronę internetową firmy, aby > być uprawnionym do pisania o jej "polityce" czy mówiąc poprawniej, > strategii Nie wystarczy napisać, że "przypadkiem dotarło się w centrali do takiego dokumentu", bo jest to śmieszne i bardzo mało wiarygodne. Żeby móc wyciągać wnioski na temat polityki firm wystarczy obserwować jej poczynania na rynku i mieć pojęcie o budowie centrów handlowych i całym procesie inwestycyjnym. Nie muszę mieć w ręku jakiejś "tajnej" strategii Ikei. Żądanie tłumaczenia się z tego, że to o czym napisałem nie jest ujęte literalnie, albo przynajmniej nie jest powszechnie dostępne ale odpowiada w pełni rzeczywistości jest śmieszne. Szkoda też, że nie pamiętacie kontekstu moich słów - a mianowicie oczekiwania na to, że oto Ikea wybuduje w Przemyślu sklep. > Można całkiem inaczej podejśc do problemu, trochę w stylu Imaca: > "Polityką firmy .... jest opłacalność danej inwestycji" - i będzie > to prawdziwe niemal w 100 proc. i możliwe do zastosowania > do "polityki" niemal każdej firmy. Bardzo słabe porównanie. Polityką każdej firmy jest opłacalność inwestycji. Natomiast pomniejszone sklepy Ikei można sobie wyobrazić w miastach typu Przemyśl, czy mniejszych. Z jakiegoś powodu firma nie ma takich sklepów i nie wchodzi do takich miast. Wynika to właśnie z jej strategii. Koniec i kropka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mcfan Re: Mac Donald's w Przemyslu IP: 195.117.172.* 22.11.07, 21:49 Dzieki Imac za te info obys mial racje, pozdro Odpowiedz Link Zgłoś