Dodaj do ulubionych

Flaga na zamku

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.07, 12:05
Czy mógłby ktos wytłumaczyć dlaczego na przemyskim zamku wisi flaga
narodowa?
Obserwuj wątek
    • con-vinco Re: Flaga na zamku 21.12.07, 14:23
      Z okazji święta narodowego.Taka tradycja.
    • Gość: ja Re: Flaga na zamku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.07, 15:26
      A co ci przeszkadza flaga narodowa Polski? We Lwowie flagi (sino-
      żółte oczywiście :-)wiszą na ratuszu i siedzibie prawie każdego
      urzędu i organizacji. Pewnie ci w P-ślu kolory nie pasują... :-)
      • Gość: Imac Re: Flaga na zamku IP: *.chello.pl 21.12.07, 19:37
        A dlaczego miałaby nie wisieć?
        • Gość: burbon Re: Flaga na zamku IP: 82.160.30.* 21.12.07, 22:31
          No właśnie.Na magistracie,starostwie i innych urzędach nie uświadczysz symboliki
          państwowej.Dlaczego akurat powiewa na obiekcie teatru? Swoją drogą czy nie można
          wywiesić na tej historycznej budowli flag z epoki Piastów?
          • wampir72 Re: Flaga na zamku 21.12.07, 23:17
            Ale ta historyczna budowla nie pochodzi z epoki Piastów, my dear ;-))
            • Gość: AntyPO Re: Flaga na zamku IP: *.mcon.pl 22.12.07, 00:04
              A jakby powiewała flaga z sierpem i młotem lub z fastyką? Nie bądz człowieku głupi i nie przyczepiaj sie byle gówna tylko wykaż się w innych tematach.
            • Gość: burbon Re: Flaga na zamku IP: 82.160.30.* 22.12.07, 00:07
              Ta budowla rzeczywiście powstała pózniej.Jednak poprzednie budowle na tym
              wzgórzu zbudowano za Piastów.Flaga z tamtej epoki podkreśliłaby to z czego
              jesteśmy dumni-tysiąc lat Przemyśla na mapach Polski i Europy.
              • Gość: Imac Re: Flaga na zamku IP: *.chello.pl 22.12.07, 03:47
                > Ta budowla rzeczywiście powstała pózniej

Jeśli już mamy być drobiazgowi, to nie do końca - poważne partie tej budowli
                pochodzą z czasów Kazimierza Wielkiego, tylko że ich nie widać z zewnątrz.
                Nie wiem w ogóle skąd jakiś problem. Flaga piastowska to trochę cepeliada, dziś
                mamy inną flagę. Zawsze mi się podobało, że tam wisi flaga.
                • Gość: przechera Re: Flaga na zamku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.07, 11:47
                  No i znowu jak zwykle. Zt35 zadał(a)konkretne pytanie "dlaczego wisi..." i
                  poprosił o wytłumaczenie. Zamiast tego przeczytał parę inwektyw,a za chwilę
                  będzie mógł poczytać o historii zamku, flagi itp., itd. Ludzie, czy Wy inaczej
                  nie potraficie? Nie wiecie to nie odpowiadajcie. Ja też nie wiem, ale dam
                  odpowiedź bardziejzbliżoną do treści pytania - bo ją (tą flagę)ktoś tam
                  powiesił. PZDR przedświątecznie wszystkich, a zwłaszcza Imaca.
                  • Gość: niedzwiadek Re: Flaga na zamku IP: *.b-ras1.cld.dublin.eircom.net 22.12.07, 12:37
                    z tego co wiem to wywieszac flage narodowa wdg konstytucji mozna wywieszac na
                    budynkach uzytecznosci publicznej tylko z okazji swiat narodowych, wyjatkiem sa
                    chyba budynki adm panstwowej jak palac prezydencko itd
                    • Gość: Bruno Re: Flaga na zamku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.07, 18:37
                      W całej Skandynawii przed domami powiewają narodowe flagi. To podoba się
                      wszystkim, podoba się polskim turystom, podoba się mi. Sam wywieszam flagę na
                      swoim balkonie w bloku z okazji świąt narodowych i widzę że jestem w
                      mniejszości. A nasz problem z flagą sięga czasów komuny, gdzie dyktowano nam
                      kiedy i jaką flagę możemy wywiesić. Na zamkowej baszcie niech powiewa
                      biało-czerwona flaga i niech będzie ją widać z daleka. ps. jest takie zapomniane
                      słowo patriotyzm !
                      • Gość: przechera Re: Flaga na zamku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.07, 19:50
                        Spróbuję, jeszcze raz, może trochę dokładniej. Flaga narodowa (państwowa)wisi na
                        przemyskim zamku, ponieważ ktoś ją tam powiesił. Ten ktoś powiesił ją tam
                        dlatego, że dostał takie polecenie od kogoś, kto uznał, że fajnie będzie ( i
                        patriotycznie), gdy nad przemyskim zamkiem powiewać będzie "biało-czerwona". Ten
                        ktoś, kto wydał takie polecenie, miał do tego prawo ( ustawa o godle, barwach,
                        fladze i hymnie państwowym - lub o podobnym tytule). Myślę,że ta odpowiedź
                        powinna zaspokoić ciekawość Zt35, lub wyjaśnić wątpliwości.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka