Dodaj do ulubionych

Lotnisko Orły-Sośnica

IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 22.11.03, 10:55
Co myślicie o pomyśle budowy wspólnego lotniska dla Przemyśla i Jarosławia?
Jest dobre miejsce:
- kolej
- plany budowy autostrady
- 15 km od Przemyśla; 15 km od Jarosławia
Obserwuj wątek
    • Gość: KOT Re: Lotnisko Orły-Sośnica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.03, 12:10
      Bardzo ciekawy pomysł, tylko wątpię w realizację.
      • Gość: voyto Re: Lotnisko Orły-Sośnica IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.03, 14:11
        nie ma problemu, tylko kasę trzeba zdobyć....jak będzie wola, i kasa, i znajda
        sie fundusze unijne to poczatkiem 2005 roku mozna już będzie tam latać. Myslę
        że tanie linie w to chętnie wejdą...
        • juchoo03 Re: Lotnisko Orły-Sośnica 22.11.03, 22:21
          Tanie linie,dlatego są tanie,bo wchodzą na gotowe a nie budują.
          U nas piękna myśl,ale kto będzie latał(jeśli lotnisko już będzie?!)
          Narazie,tak myślę to- iluzja.
          • Gość: miodek Re: Lotnisko Orły-Sośnica IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 22.11.03, 23:27
            Nie chodziło mi o budowę lotniska
            z fullwypasem - to rzeczywiście iluzja.
            Zamysł dotyczy niewielkiego obiektu
            - Airbusy tu nie muszą lądować - zresztą byłby problem ze znalezieniem tak
            wielu chętnych. Dlatego tanie linie odpadają.

Myślałem o małych samolotach pasażerskich, przelotach turystycznych w
            Bieszczady, zapleczu dla samolotów patrolowych Straży Granicznej itp.,
            lądowisku dla samolotów medycznych.
            Ponadto piloci cywilni szkoleni w Rzeszowie mogliby tu lądować i startować w
            ramach ćwiczeń. Na pewno wielu młodych ludzi znalazłoby tam miejsce do
            rozwijania własnych zainteresowań (para i motolotnie, szybowce itp.)

Pozdro,
            miodek
            • juchoo03 Re: Lotnisko Orły-Sośnica 22.11.03, 23:51
              Takie lotnisko ,raczej lądowisko jest,ale w okolicach Trójcy,niedaleko
              Arłamowa,to trochę daleko od Jarosławia,ale w pięknej okolicy.Pas startowy ma
              chyba ok.1,5km ,jest trochę zniszczony,ale betonowy.Są nawet resztki
              wieży.Wszystko wymaga remontu,ale myslę,że byłoby taniej,niż budowa
              nowego.Może,w jakiś sposób warto
              zareklamować,ew.wykorzystać tę zapomnianą budowlę?
              • Gość: miodek Re: Lotnisko Orły-Sośnica IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 23.11.03, 00:00
                Wiem o tym lądowisku. Niesyety leży trochę "daleko od szosy".
                Myślałem o czymś większym i nowocześniejszym i bliżej ludzi :)
                Trzeba stworzyć lobby:
                - Samorządy (Jarosław, Przemyśl/miasto+powiat/)
                - Straż Graniczna,
                - Wojewoda podkarpacki

i walczyć o środki.
                Pomysł jest śmiały, ale przy dużej determinacji, konsekwencji i mówieniu jednym
                głosem do zrealizowania. Wszyscy wymienieni w łańcuszku skorzystają!!!
                • Gość: artek Re: Lotnisko Orły-Sośnica IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.11.03, 22:07
                  Zajebisty pomysł!!!!!!!!!!!!!!
                • Gość: rybka Re: Lotnisko Orły-Sośnica IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.03, 15:05
                  Nigdy nie uwierzę, żeby Przemyśl i Jarosław przemówiły jednym głosem (chyba że
                  w Wigilię, a i to tylko ci wierzący). No i jeszcze wojewoda z Rzeszowa! ale
                  pomysła miałeś świetny, zwłaszcza na scenariusz filmu z gatunku "political
                  fiction". Cmok!
                • Gość: murzyn Re: Lotnisko Orły-Sośnica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.03, 20:12
                  > Myślałem o czymś większym i nowocześniejszym i bliżej ludzi :)

Chciałbyś żeby lądował na takim lotnisku Boeing 777 ;)?
              • rychu_z_przemysla Re: Lotnisko Orły-Sośnica 27.11.03, 16:52
                juchoo03 napisał:

> Takie lotnisko ,raczej lądowisko jest,ale w okolicach Trójcy,niedaleko
                > Arłamowa,to trochę daleko od Jarosławia,ale w pięknej okolicy.Pas startowy ma
                > chyba ok.1,5km ,jest trochę zniszczony,ale betonowy.Są nawet resztki
                > wieży.Wszystko wymaga remontu,ale myslę,że byłoby taniej,niż budowa
                > nowego.Może,w jakiś sposób warto
                > zareklamować,ew.wykorzystać tę zapomnianą budowlę?

Arłamów ma ok. 1300m, lotnisko wykozrystywane do dzis przez wojsko do cwizcen
                na terenie Pogórza Przemyskiego
                • rychu_z_przemysla Lotnisko Bircza- Arłamów 27.11.03, 17:00
                  Za blisko granicy!
                  Nie bedzie tam lotniska.
                  Na lotnisku pomiędzy Birczą a Arłamowem mogą lądować awionetki, śmigłowce.
                  Jest to lotnisko wymienione na stronach www polskich firm- taksówek lotniczych.
                  Zresztą do dziś używa tego lotniska wojsko i dlatego są problemy z jego
                  przejęciem przez gminę Bircza (oni w Birczy mieli taki pomysł juz chyba ponad
                  rok temu).
                  Był o tym artyukuł chyba w Nowinach, podałem link do tego artykułu, ale nie
                  było zainteresowania.

----
    • Gość: architekt Re: Lotnisko Orły-Sośnica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.03, 14:31
      potrzebne nam jest dobre ,sprawne lobby a z tym to już jest poważny
      problem.Tylko konsolidacja naprawde wpływowych osób może ten problem pchnąć
      • Gość: krasnal Re: Lotnisko Orły-Sośnica IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.12.03, 01:42
        no to do dzieła. teczki po d pachę panowie posłowie!
    • Gość: doK Re: Lotnisko Orły-Sośnica IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.12.03, 00:46
      Myślę, że jest to bardzo dobry pomysł. Szczególnie w przededniu wstąpienia do
      Unii Europejskiej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka