Gość: miodek IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 22.11.03, 10:55 Co myślicie o pomyśle budowy wspólnego lotniska dla Przemyśla i Jarosławia? Jest dobre miejsce: - kolej - plany budowy autostrady - 15 km od Przemyśla; 15 km od Jarosławia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: KOT Re: Lotnisko Orły-Sośnica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.03, 12:10 Bardzo ciekawy pomysł, tylko wątpię w realizację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: voyto Re: Lotnisko Orły-Sośnica IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.03, 14:11 nie ma problemu, tylko kasę trzeba zdobyć....jak będzie wola, i kasa, i znajda sie fundusze unijne to poczatkiem 2005 roku mozna już będzie tam latać. Myslę że tanie linie w to chętnie wejdą... Odpowiedz Link Zgłoś
juchoo03 Re: Lotnisko Orły-Sośnica 22.11.03, 22:21 Tanie linie,dlatego są tanie,bo wchodzą na gotowe a nie budują. U nas piękna myśl,ale kto będzie latał(jeśli lotnisko już będzie?!) Narazie,tak myślę to- iluzja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miodek Re: Lotnisko Orły-Sośnica IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 22.11.03, 23:27 Nie chodziło mi o budowę lotniska z fullwypasem - to rzeczywiście iluzja. Zamysł dotyczy niewielkiego obiektu - Airbusy tu nie muszą lądować - zresztą byłby problem ze znalezieniem tak wielu chętnych. Dlatego tanie linie odpadają. Myślałem o małych samolotach pasażerskich, przelotach turystycznych w Bieszczady, zapleczu dla samolotów patrolowych Straży Granicznej itp., lądowisku dla samolotów medycznych. Ponadto piloci cywilni szkoleni w Rzeszowie mogliby tu lądować i startować w ramach ćwiczeń. Na pewno wielu młodych ludzi znalazłoby tam miejsce do rozwijania własnych zainteresowań (para i motolotnie, szybowce itp.) Pozdro, miodek Odpowiedz Link Zgłoś
juchoo03 Re: Lotnisko Orły-Sośnica 22.11.03, 23:51 Takie lotnisko ,raczej lądowisko jest,ale w okolicach Trójcy,niedaleko Arłamowa,to trochę daleko od Jarosławia,ale w pięknej okolicy.Pas startowy ma chyba ok.1,5km ,jest trochę zniszczony,ale betonowy.Są nawet resztki wieży.Wszystko wymaga remontu,ale myslę,że byłoby taniej,niż budowa nowego.Może,w jakiś sposób warto zareklamować,ew.wykorzystać tę zapomnianą budowlę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miodek Re: Lotnisko Orły-Sośnica IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 23.11.03, 00:00 Wiem o tym lądowisku. Niesyety leży trochę "daleko od szosy". Myślałem o czymś większym i nowocześniejszym i bliżej ludzi :) Trzeba stworzyć lobby: - Samorządy (Jarosław, Przemyśl/miasto+powiat/) - Straż Graniczna, - Wojewoda podkarpacki i walczyć o środki. Pomysł jest śmiały, ale przy dużej determinacji, konsekwencji i mówieniu jednym głosem do zrealizowania. Wszyscy wymienieni w łańcuszku skorzystają!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artek Re: Lotnisko Orły-Sośnica IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.11.03, 22:07 Zajebisty pomysł!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rybka Re: Lotnisko Orły-Sośnica IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.03, 15:05 Nigdy nie uwierzę, żeby Przemyśl i Jarosław przemówiły jednym głosem (chyba że w Wigilię, a i to tylko ci wierzący). No i jeszcze wojewoda z Rzeszowa! ale pomysła miałeś świetny, zwłaszcza na scenariusz filmu z gatunku "political fiction". Cmok! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: murzyn Re: Lotnisko Orły-Sośnica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.03, 20:12 > Myślałem o czymś większym i nowocześniejszym i bliżej ludzi :) Chciałbyś żeby lądował na takim lotnisku Boeing 777 ;)? Odpowiedz Link Zgłoś
rychu_z_przemysla Re: Lotnisko Orły-Sośnica 27.11.03, 16:52 juchoo03 napisał: > Takie lotnisko ,raczej lądowisko jest,ale w okolicach Trójcy,niedaleko > Arłamowa,to trochę daleko od Jarosławia,ale w pięknej okolicy.Pas startowy ma > chyba ok.1,5km ,jest trochę zniszczony,ale betonowy.Są nawet resztki > wieży.Wszystko wymaga remontu,ale myslę,że byłoby taniej,niż budowa > nowego.Może,w jakiś sposób warto > zareklamować,ew.wykorzystać tę zapomnianą budowlę? Arłamów ma ok. 1300m, lotnisko wykozrystywane do dzis przez wojsko do cwizcen na terenie Pogórza Przemyskiego Odpowiedz Link Zgłoś
rychu_z_przemysla Lotnisko Bircza- Arłamów 27.11.03, 17:00 Za blisko granicy! Nie bedzie tam lotniska. Na lotnisku pomiędzy Birczą a Arłamowem mogą lądować awionetki, śmigłowce. Jest to lotnisko wymienione na stronach www polskich firm- taksówek lotniczych. Zresztą do dziś używa tego lotniska wojsko i dlatego są problemy z jego przejęciem przez gminę Bircza (oni w Birczy mieli taki pomysł juz chyba ponad rok temu). Był o tym artyukuł chyba w Nowinach, podałem link do tego artykułu, ale nie było zainteresowania. ---- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: architekt Re: Lotnisko Orły-Sośnica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.03, 14:31 potrzebne nam jest dobre ,sprawne lobby a z tym to już jest poważny problem.Tylko konsolidacja naprawde wpływowych osób może ten problem pchnąć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krasnal Re: Lotnisko Orły-Sośnica IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.12.03, 01:42 no to do dzieła. teczki po d pachę panowie posłowie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doK Re: Lotnisko Orły-Sośnica IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.12.03, 00:46 Myślę, że jest to bardzo dobry pomysł. Szczególnie w przededniu wstąpienia do Unii Europejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś