Dodaj do ulubionych

kręcz szyji

24.07.05, 14:38
witam jestem nowa na tym forum. mam do was pytanie czy ktoś może coś więcej
na temat kręczu karku? -mamy taką diagnozę od neurologa. mały ma też
asymetrię twarzy -głowy bo uszka są też różne tzn. lewa str.głowy jest
mniejsza, ma spłaszczoną potylicę, śpi tylko na jednym boku tzn obraca główkę
tylko w jedną stronę, ma tendencję do odginania główki do tyłu jak leży na
przewijaku często wygina się w "c", robiliśmy usg głowy i wyszło odchylenie
rogów czołowych L=4mm, P=6mm, obecnie rehabilitujemy go met.wojty, ale z
mizernym skutkiem ale podnosi chociaż główkę ma 6 m-cy.proszę jeśli ktoś wie
więcej lub miał inne zaleceniaod lek.napiszcie.iwona mama piotrusia.
Obserwuj wątek
    • luxfera1 Re: kręcz szyji 24.07.05, 22:44
      Nie chciałabym się wygłupić ale dlaczego taka diagnoza została postawiona tak
      poźno?Moja bratanica miała kręcz szyi zdiagnozowany niemal od razu po
      urodzeniu.Rehabilitacja zaczęła się niezwłocznie i trwała kilka miesięcy.Po
      niej nie było śladu po kręczu,jedynie wprawne oko rehabilitanta wychwytywało
      różnicę.Nie wiem skąd jesteś,jeśli z okolic Tarnowa chętnie polecę dobrą
      reh.Pozdrawiam
      • jklk Re: kręcz szyji 25.07.05, 23:01
        Też nie jestem stałym bywalcem tego forum, ale skoro padło pytanie o kręcz, to
        pozwolę sobie odpowiedzieć.
        Moja córka miała kręcz. Ale był to kręcz pochodzenia mięśniowego i leczył nas
        przede wszystkim ortopeda, a nie neurolog. Rehabilitacja obejmowała masaż i
        rozciąganie (które mieliśmy sami w domu robić, kilka razy dziennie).
        Czy jesteś pewna, że kręcz u Twojego synka ma pochodzenie neurologiczne? Może
        warto pójść do dobrego ortopedy, żeby wykluczył wady mięśnia. Bo jesli to kręcz
        mięśnia, to należałoby przede wszystkim rozciągać i masować, a metoda Vojty
        można ewentualnie dodatkowo stosować. Nas neurolog też skierował na metodę
        Vojty, ale ortopeda powątpiewał, zeby to miało pomóc w naszym przypadku i
        ostatecznie z niej zrezygnowaliśmy. Nasz przypadek zresztą skończył się
        operacją, bo masaże i rozciągania też nie pomogły.
        Kwestia asymetrii twarzy i spłasczenia głowy to druga rzecz - to są juz
        następstwa kręczu. I zlikwidowanie samego kręczu nie spowoduje, niestety,
        automatycznewgo zniknięcia tych deformacji; jedynie zapobiegnie pogłębianiu się
        asymetrii. Spłaszczenie główki można korygować specjalnym hełmem - niestety ta
        metoda nie jest znana w Polsce (a przynajmnie nie była znana 3 lata temu, kiedy
        my borykaliśmy się z tym problemem). Najbliżej od nas w Niemczech i nasza córka
        właśnie taki hełm z Niemiec miała. Rzeczywiście hełm pomaga, ale tym bardziem,
        im wcześniej zastosowany (a u nas, niestety, było dość późno, więc efekty były
        tylko częściowe, ale i tak warte zachodu :).
        Chętnie napiszę więcej, jesli Cię kwestia hełmu interesuje (choć, wiadomo, taka
        kuracja w Niemczech to trudna sprawa...) - napisz na mojego gazetowego maila,
        jeśli masz pytania.
        • imajap Re: kręcz szyji 26.07.05, 10:15
          dzięki za odpowiedzi, piszecie o późnej diagnozie ale nie wiem czy gdyby nie
          mój desperacki upór to nie byłoby żadnej diagnozy. tak się leczy pod Szczecinem.
          • dziunia_f Re:do imajap 28.07.05, 10:41
            Do jakich lekarzy chodzilas w Szczecinie?Bo sluze namiarami na najlepszego
            neurologa dzieciecego pod sloncem, krecz tez przerabialam z moim dzieckiem wiec
            w razie jakis pytan pisz na mail gazetowy.Pozdrawiam
      • sylwia121 Re: kręcz szyji 16.08.05, 20:15
        Pisałaś o lekarzu z Tarnowa, który zajmuje się kręczem karku. Proszę daj mi na
        niego namiary. Moja ciocia jest chora i nie wie do kogo ma się zwrócić o pomoc.
        • luxfera1 to chyba do mnie.. 16.08.05, 22:16
          napisałam na pocztę gazetową

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka