Dodaj do ulubionych

Apel o Pomoc

10.03.06, 11:46
Kuba Kozłowski 13 kwietnia skończy 5 lat. Urodziny obchodzić będzie na oddziale onkologii gdańskiego szpitala. Od 20 lutego żyje na tym oddziale walcząc z ostrą białaczką bifenotypową AML M1/ALL. Przeszedł już pierwszą turę chemioterapii. Jeśli terapia poskutkuje czeka go przeszczep szpiku. Najbliższa rodzina została odrzucona jako potencjalni dawcy. Poszukiwani są więc anonimowi dawcy, którzy zechcą uratować życie małego dziecka.
W Polsce oraz Irlandii do punktów krwiodawstwa zgłaszają się już chętne osoby. Poszukiwania trwają. Prosimy o przyłaczenie się do akcji. Miejsca gdzie można dokonać takiego badania:

Polska
www.poltransplant.org.pl/qna.html

Irlandia
www.ibts.ie/clinic_search_res_f.cfm

Szkocja
www.show.scot.nhs.uk/scotblood/south_east_of_scotland.html

Niemcy
www.dkms.de/asp/english/
Badanie jest bezpłatne. Tak samo ewentualne pobranie szpiku. Wstępne badania polegają na oznaczeniu antygenów zgodności tkankowej. Trwają krótko i wymagają pobrania jedynie 5 do 10 ml krwi.
Jedynym kryterium dyskwalifikującym dawcę na tym etapie jest nosicielstwo wirusów: HBV, HCV i HIV, oraz limit wieku (poniżej 18 i powyżej 50 lat).

Działa już strona internetowa Kubusia www.kubakozlowski.pl , na której możecie dowiedzieć się więcej o stanie dziecka, samej chorobie i o postępach w poszukiwaniach dawcy.

Osobisty kontakt z ciocią Kubusia, przebywającą w Dublinie, można nawiązać na forum forum.banda.pl
Obserwuj wątek
    • agablues Re: Apel o Pomoc 11.03.06, 15:34
      do góry
    • aaparzoch1 Re: Apel o Pomoc 14.03.06, 15:26
      Własnie uzyskałam odpowiedź, iż obciążenie cukrzycą jest przeciwskazaniem do
      zostania potencjalnym dawcą szpiku kostnego. A jeżeli choroba zostaje ujawniona
      juz po znalezieniu się na liście to taka osoba zostanie z niej skreślona.
      • bunio1 Re: Apel o Pomoc 15.03.06, 19:38

Witam mam na imie Adam jestem tatą aniołka Bunia-Roberta,który był chory na
        białaczke.Niestety nie było dawcy szpiku.Osoba ,która jest chora na cukrzyce
        może oddać szpik ratując życie swego dziecka.Mój profesor zgodził się z
        tym.Niestety na moje badania nie było już czasu.Wszystkie badania poszły w
        stone zdrowej mamy Bunia,a nie moją .Wykluczono mnie na samym początku.Teraz
        można tylko gdybac,że ja byłem tym lepszym dawcą ,a maluch miał po 50% mnie i
        żony w genach.Tak więc ratując życie diabetyk takze moze być dawcą .
        Adam tata Bunia-Roberta-aniołka.
        • aaparzoch1 Re: Apel o Pomoc 15.03.06, 23:31
          Adamie. Taką odpowiedż pocztą elektroniczną dostałam z Poltransplantu po moim
          zapytaniu czy mogę być potencjalnym dawcą. Wczesniej juz zgłosiłam taką chęć
          poprzez Fundację Urszuli Jaworskiej, ale po zapoznaniu się z treścią niektórych
          wątków na forum dotyczącychy tej fundacji postanowiłam poszukać innej drogi. Z
          tego wątku dowiedziałam się o Poltransplancie i w ten sposób postanowiłam
          rozwiać swoje wątpliwości związane z cukrzycą. Pozdrawiam. Ola
          • danteos Re: Apel o Pomoc 21.03.06, 14:33
            osobiście nie polecam Poltransplantu, o ich przekrętach naczytałam się sporo.
            Proszę, możesz również poczytać,fundacja Jaworskiej
            patrząc na dzieci znajomych, które miały przeszczep od dawcy i patrząc na
            szybkość wdrażania procedur poszukiwawczych zdecydowanie polecam Wam Medigen
            pracują tam fachowcy i przede wszystkim ludzie bardzo oddani. Same koszta
            wszystkich procedur sa znacznie niższe niz w Poltransplancie. Ale wybór nalezy
            do Was. Powiem jeszcze, że Przemek czekał na wdrożenie procedur z
            Poltransplantu tak długo, że niestety nie doczekał się...:( Możesz poczyytać o
            tym tutaj albo a
            href="http://www.kafund.pl/podop3.htm#przemek">tutaj</a>
            Pozdrawiam serdecznie małego smyka i życzę Wam wszystkiego dobrego.
            Ola

Kacperek Reszka
            aukcje Kacperka
            bigoski
            • danteos Re: Apel o Pomoc 21.03.06, 14:48
              i jeszcze podam link do Fundacji przeciwko Leukemii, tam również mozna
              zasięgnąc informacji, np. u p. Moniki Sankowskiej, osoby zyczliwej i barzdo
              ciepłej. Na stronie jest nr telefonu. Pani Monika nie odmówi pomocy. Gwarantuję.
              Fundacja Przeciwko Leukemii
              przepraszam ale wkleił mi się w poprzednim poście link do moich dzieci,
              zapomniałam go usunąć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka