Dodaj do ulubionych

nostryfikacja doktoratu

03.07.05, 16:56
Pare pytan... jak to wlasciwie jest z nostryfikacja doktoratu? Z tego co
wiem mozna jechac na post-doca po doktoracie i juz. Czy nostryfikacja jest
potrzebna tylko w przypadku podjecia pracy za granica? Z jakich polskich
uczelni doktoratow nie trzeba nostryfikowac? z gory wielkie dzieki za info!
Obserwuj wątek
    • rpj4 Re: nostryfikacja doktoratu 04.07.05, 16:46
      Po kolei:

- na post doki stopnia naukowego dr nauk nostryfikować nie trzeba (bo post doki
      nie prowadzą bezpośredni do uzyskania dalszych stopni, czy tytułów naukowych).

- faktycznie w państwach członkowskich UE, EOG i Szwajcarii jes rozróżnialne
      uznanie na cele naukowe od uznania na cele zawodowe - najkrócej mają różne
      podstawy prawne:

- uznanie naukowe - umowy międzynar + pr. wewn.;
      - uznanie zawodowe - pr. WE - i wykonujące je prawo wewn.;.

Zobacz sobie na strony Biura Uznawalności Wykształcenia i Wymiany
      Międzynarodowej:
      www.buwiwm.edu.pl/
      Nie ma polskich uczelni, których dyplomy ipso facto z wydania ich w Polsce
      przez określoną były uznane (naukowo) gdzie indziej - ale często jest tak, w
      wypadku wspólnych programów, że to uznanie jest niemal automatyczne w praktyce.

Natomiast nieco odmienna jest sytuacja gdy jest wydawany równolegle dyplom
      polski i obcy - oczywiście obcy wiąże tak, jakby był ywdany przez macierzystą
      (obcą) instytucję.

W tej chwili jest sporo prac - Proces Bolński, Europejska Przestrzeń Naukowa
      mających zapewnić mobilność naukowców (Programy Ramowe zresztą też).

Pozdrowienia,

rpj4
      • matya Re: nostryfikacja doktoratu 04.07.05, 18:47
        nostryfikacja? jestem na uniwestytecie w Sztokholmie i mnie nikt nawet nie
        zapytal o jakis papier. na dobra sprawe jakbym byla przed obrona to nikt by sie
        o tym nie dowiezial:) nawet zadnego dokumentu tozsamosci nie chcieli ode mnie a
        jedyne papiery jakie podpisalam to byl kontrakt na wynajecie mieszkania i
        potwierdzenie ze pobralam klucze i karte magnetyczna do labu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka