daria.kotylak 10.08.06, 15:28 Witam, zamierzam zacząć studia doktoranckie na Wydziale Filologicznym i mam pytanie odnośnie planu - jak to wygląda z zajęciami w ciągu tygodnia? Pozdrawiam Daria Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
niebo.nad.berlinem Re: Plan studiów doktoranckich 10.08.06, 15:43 każda uczelnia ma swoje zasady, najczęściej zajęcia odbywają się raz w tygodniu po południu. seminaria to już osobna kwestia, do ustalenia z promotorem. czemu nie zapytasz na swojej uczelni? Odpowiedz Link
steppenwolff1 Re: Plan studiów doktoranckich 10.08.06, 16:54 Gdzie chcesz zacząć te studia, tzn. na jakim uniwersytecie? pozdrawiam Anka Odpowiedz Link
daria.kotylak Re: Plan studiów doktoranckich 10.08.06, 22:26 Na Uniwersytecie Wrocławskim. Odpowiedz Link
steppenwolff1 Re: Plan studiów doktoranckich 10.08.06, 22:30 w takim razie na pewno warto spytać na uczelni. gdybyś zdawała tam, gdzie ja, to nie byłoby po co pytać, bo to pierwszy rocznik jest ;-) pozdrawiam Anka Odpowiedz Link
daria.kotylak Re: Plan studiów doktoranckich 10.08.06, 23:08 A Ty gdzie zdajesz?? I jaka dziedzina Cię interesuje?? Ja skończyłam filologię słowiańską:), ale uczę obecnie niemieckiego w szkole średniej. Z rosyjskim nie mam absolutnie kontaktu, nad czym ubolewam....Dlatego (między innymi oczywiście) chcę zrobic doktorat. pozdrawiam Daria Odpowiedz Link
steppenwolff1 Re: Plan studiów doktoranckich 11.08.06, 11:33 Uniwersytet Rzeszowski. Jestem po germanistyce (skończonej 2 lata temu), też uczę niem. (obok tłumaczeń) i też nie ma w ogóle kontaktu z j. ros. ;-) A zajmuję się już od jakiegoś czasu lingwistyką tekstu specjalistycznego, gł. kognitywnym aspektem tworzenia koherencji tekstu fachowego - na ten temat będzie doktorat. pozdrawiam Anka Odpowiedz Link
mrjulek Re: Plan studiów doktoranckich 11.08.06, 11:28 No to ja moze odpowiem, bo to moj wydzial, wlasnie jestem po 1 roku studiow doktoranckich. Otoz tak: my - czyli obecny drugi rok idziemy jeszcze starym systemem, a wiec zajecia bedziemy miec dalej w soboty. Na pierwszym roku mielismy dwa przedmioty: metodologie oraz naukoznawstwo. Teraz program studiow doktoranckich sie zmienil i Wy - jako pierwszy rok - bedziecie miec wiecej godzin i zajecia beda w tygodniu (przedmioty: seminarium doktoranckie [z promotorem], metodologia badan i logika, teoria literatury [chyba tylko w 1 sem], jezykoznawstwo ogolne [chyba tylko w 1 sem], zajecia wskazane przez promotora.) Poza tym, nie bedziecie miec dydaktyki jako doktoranci 1 roku, bo my - szczegolnie w instytutach neofilologicznych (np. anglistyka) - musielismy w ramach stypendium wypracowac 90 godzin dydaktycznych ze studentami. pozdrawiam :) Odpowiedz Link
mrjulek Re: Plan studiów doktoranckich 13.08.06, 00:50 Aha, zajrzyj tutaj: FORUM DOKTORANTÓW 2 ROKU WYDZIAŁU FILOLOGICZNEGO UWr. Odpowiedz Link