Dodaj do ulubionych

zaczynam starania o bobasa....

27.10.06, 20:53
i cholernie się denerwuję, boję, obawiam. Od jutra zaczynam włączać lamitrin,
zaczęłam brać kwas foliowy. Dziecko dopiero planuję w przyszłym roku, wiosna-
lato. Ale to u mnie też różnie z planowaniem, bo pierwsze "planowałam" trzy
lata:) Naczytałam się o tym lamitrinie, że i dobry i zły. Cholernie się boję:
(
Obserwuj wątek
    • julia999 Re: zaczynam starania o bobasa.... 28.10.06, 00:00
      Wiem o czym piszesz, przeszłam i bałam się przez całe 9 m-cy, wystarczy
      poczytać moje wypowiedzi, ciążą cieszę się dopiero teraz, kiedy małą mam przy
      sobie zdrową (straszny z niej glodomor i już 3 tyg kończy jutro jak ten czas
      leci), byłam na Depakinie i też cały czas lęk, niepokój, nie pomogą zapewnienia
      lekarzy (neurologa, ginekologa), taka Nasza natura, najcudowniejszy moment to
      zaraz po wybudzeniu z narkozy słowa lekarza "córa zdrowa, 10Apg,3300,58cm",
      dzis jesteśmy po konsultacji kardiologicznej i też wszystko ok, i tego Tobie i
      wszystkim przyszłym mamusiom życzę, a bać się będziesz, nic nie poradzisz,
      byłoby coś nie tak jak byś się nie martwiła, dbaj o siebie, bierz kwas i będzie
      ok, musi być:)
      pozdrawiam
      • nanasm Re: zaczynam starania o bobasa.... 30.10.06, 14:13
        Niewiem co robic.Jestem w 3 miesiacu ciazy. Od lutego bralam lamitrin, ale gdy
        sie dowiedzialam ze jestem w ciazy odstawilam leki. 2 tyg temu mialam lekki
        atak. Poszlam do doktora i zapytalam, co robic. Uslyszlam ze musze zazywac te
        leki....Czy to nie zaszkodzi mojemu Malenstwu???Bardzo prosze o odpowiedz
        • dawida26 Re: zaczynam starania o bobasa.... 30.10.06, 16:27
          no ja właśnie przechodzę na lamitrin z tegretolu. Ponoć ten lek może być
          zażywany w ciąży
    • nanasm Re: zaczynam starania o bobasa.... 30.10.06, 22:38
      a dlaczego napisalas ze o tym leku dowiedzialas sie ze troche zly a troche
      dobry?
    • dawida26 Re: zaczynam starania o bobasa.... 31.10.06, 09:48
      generalnie tegretol nie jest wskazany w ciaży tak mi neurolog powiedziała, a
      czemu nie wiem, jakiegoś kwasu ma dużo czy coś:) tu jest wątek o lekach w
      ciąży, poczytaj. Albo zapytaj swojego lekarza
      • julia999 Re: zaczynam starania o bobasa.... 01.11.06, 21:35
        Przede wszystkim gratuluję przyszłej mamusi:)Nie wiem czy chodzi o to samo co w
        tegretolu ale depakina którą brałam miała kwas waplproinowy (jakoś tak), który
        jest szkodliwy ale mój organizm nie przyjmował innego leku, więc zostalam na
        niej, nie było innego wyjścia, leków lepiej nie odstawiać, chyba że po
        konsultacji z lekarzem, bardziej niebezpieczny napad w czasie ciąży niż leki,
        ja z każdym trymestrem ciąży zwiększałam dawkę bo czułam się gorzej, napady się
        nasilały, pierwsze 3 m-ce są najważniejsze, moim zdaniem lepiej brać leki
        tymbardziej że bez nich pojawił sie napad u Ciebie, a po drugie bierzesz
        przecież lek bezpieczniejszy od mojego, ale decyzje niech lepiej podejmuje
        lekarz
        pozdrawiam
    • maja1235 Re: zaczynam starania o bobasa.... 01.11.06, 21:33
      wiem co czujesz ja tez zaczynam myslec o dziecku.tak jak Ty biore lamitrin
      tylko dodatkowo z depakine.najpierw jednak musze udac sie do lekarza zeby to
      wszystko obgadac.wszyscy mowia ze bedzie ok, a ja sie denerwuje.
      • justyna302 Re: zaczynam starania o bobasa.... 02.11.06, 15:35
        Hej, ja 5 miesiąc ciąży, niestety wciąż na terapii kombinowanej - lamitrin +
        depakine. Z tego co wiem od lekarzy nie jest to najszczęśliwsza kombinacja,
        fakt, biorę nieduże dawki ale jednak monoterapia byłaby w tym przypadku lepsza.
        Cóż, wybór jest w moim przypadku niewielki, inaczej nie mogę, bez leków czuję
        się okropnie, napady gwarantowane, tak to przynajmniej jakoś żyję. Obawy są,
        jednak jeszcze przed ciążą pasłam się kwasem foliowym, teraz też. Badania
        wskazują póki co, że u małej kręgosłup w porządku, wszystko inne też, więc
        staram się patrzeć w przyszłość z optymizmem. Pozdrawiam wszystkie przyszłe
        mamy!
        • dawida26 Re: zaczynam starania o bobasa.... 02.11.06, 16:31
          a miała któraś z was napad w ciąży??
          • rivia mam dwóch zdrowych synów na NEUROTOPIE 02.11.06, 21:13
            j.w.
            jeden ma 7 lat drugi 4 mies.
            ciąża książkowa,obaj troche przed terminem-jeden tydzien drugi 3 tyg.
            neurotop 300 rano i 600 wieczorem
            3 miesiące po kazdym porodzie mialam jeden atak i to tyle.
            dzieci mam słodkie obaj dzieki bogu zdrowi.
            a leki trzeba brac-podczas ataku moze nastąpic niedotlenienie plodu-to gorsze
            niz leki
          • julia999 Re: zaczynam starania o bobasa.... 04.11.06, 20:36
            Ja miałam 3 grand male (ostatni 3 tyg przed porodem) i kilka lżejszych
            niestety:(, a dawki leku pierwszy m-c ciąży 500-0-500, a ostatni m-c już
            800-300-800 Depakine
            pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka