Dodaj do ulubionych

Krzyk przez sen.

24.01.09, 09:01
Czy może być taki rodzaj ataku u siedmioletniego dziecka objawiający
się tylko głośnym krzykiem przez sen? Tej nocy moja córeczka trzy
razy bardzo głośno wykrzyczała słowo "nie", nie miała drgawek ani
innych objawów. Gdyby coś takiego zdarzyło się moim starszym synom
pomyślałabym tylko o złym śnie, ale mała choruje na epilepsję i u
niej nie mam pewności jak zinterpretować ten incydent. Proszę jeśli
ktoś z Was miał podobne doświadczenie, niech się odezwie.
Obserwuj wątek
    • i-l-o-n-a Re: Krzyk przez sen. 24.01.09, 12:25
      Moj jedyny grand mal wygladal podobnie, w nocy obudzilam meza krzykiem ( nie
      wiem co krzyczalam ),lezalam nieruchoma a wlasciwie to spalam caly czas, tzn
      swiedomosc odzyskalam dopiero po ok 20 minutach jak przyjechalo pogotowie,
      mialam tez pogryziony jezyk i zakwasy za 2 dni wiec wnioskuje ze mialam tez
      mocno napiete miesnie. Dla osoby postronnej mogl byc to po prostu krzyk przez sen.
      • olz Re: Krzyk przez sen. 24.01.09, 15:43
        Moja córka ma napady, które konczą się krzykiem, ale nie jest to żadne wykrzyczane slowo tylko zwykły krzyk.
        • misiek.11 Re: Krzyk przez sen. 28.02.09, 17:57
          Mój syn ma epi noce gdzie właśnie krzyczy,bywa że rzuca się,sinieje,chodzi w
          nocy,a na koniec płacze.Przy tym ma otwarte oczy
          • bellamorte Re: Krzyk przez sen. 11.06.09, 09:47
            witajcie, mój chłopak(27) 3 miesiace temu mial zdiagnozowana epi, ma napady
            nocne(po zasnieciu lub przed przebudzeniem), ktore zaczynaja sie krzykiem,
            jękami, a pozniej...caly pakiet:drgawki,zasinienie, slina,problem z oddychaniem...
            • igotepi Re: Krzyk przez sen. 14.06.09, 21:32
              bellamorte napisała:

> witajcie, mój chłopak(27) 3 miesiace temu mial zdiagnozowana epi, ma napady
              > nocne(po zasnieciu lub przed przebudzeniem), ktore zaczynaja sie krzykiem,
              > jękami, a pozniej...caly pakiet:drgawki,zasinienie, slina,problem z oddychaniem
              > ...

to tak jak mój chłopak: najpierw krzyk, następnie "cały pakiet" i zawsze podczas
              snu, jęki są po napadzie, kiedy na wpół przytomny zwija się z bólu (spowodowany
              nadciągnięciem mieśni prawego ramienia)
              • neoaferatu Re: Krzyk przez sen. 18.06.09, 11:18
                Jeśli dziecko przez sen krzyczy jakieś artykułowane słowo i na tym się kończy,
                to prawdopodobnie nie jest to atak padaczki, tylko przeżywanie wydarzeń w
                trakcie snu. Obserwowałam to u swoich zdrowych dzieci. Jeśli natomiast krzyk
                jest raczej nieartykułowany i towarzyszą mu drgawki i zasinienie i inne podobne
                objawy sprawa jest oczywista.
                • misiek.11 Re: Krzyk przez sen. 30.06.09, 20:36
                  Witam.Dwa miesiące temu dowiedziałam się ze moje dziecko nie ma padaczki tylko
                  zaburzenia sfery emocjonalnej i jest opóźniony w rozwoju o 2 lata.Nie wiem komu
                  wierzyć dlaczego przez 3,5 roku był leczony na padaczkę ,a z EEG wychodziła
                  padaczka.Jak ja mam teraz to rozumieć?
                  • neoaferatu Re: Krzyk przez sen. 02.07.09, 12:39
                    Misiek, a twoje dziecko miało ataki padaczkowe?
                    • misiek.11 Re: Krzyk przez sen. 02.07.09, 21:34
                      Tak miało i teraz znowu są drgawki.Mi opadają ręce
                  • jagandra Re: Krzyk przez sen. 02.07.09, 17:14
                    Kto stawiał te diagnozy? Byłaś z dzieckiem u epileptologa? O opóźnieniu rozwoju i zaburzeniach sfery emocjonalnej powinien wypowiadać się psycholog, ale on z kolei nie może diagnozować, czy dziecko choruje na padaczkę.
                    • misiek.11 Re: Krzyk przez sen. 02.07.09, 21:37
                      Diagnozę o padaczce postawiło dwóch lekarzy neurologów,jeden nie wiedział co
                      powiedzieć ,a czwarty stwierdził ostatnią,a dziecko źle znosi ten lek
                      • misiek.11 Re: Krzyk przez sen. 02.07.09, 21:39
                        To wszystko zaczyna wracać,urodził się z cytomegalią wrodzoną
                      • jagandra Re: Krzyk przez sen. 02.07.09, 23:04
                        Czwarty neurolog stwierdził opóźnienie rozwoju i zaburzenia emocjonalne? To nie jest działka neurologa. Jeśli neurolog podejrzewa opóźnienie rozwoju czy zaburzenia emocjonalne, powinien Was skierować do psychologa. Lek na co dziecko źle znosi? Nie na padaczkę?
                        • misiek.11 Re: Krzyk przez sen. 03.07.09, 10:00
                          Od padaczki lek ostatnio dostawał Convulex i został mu całkowicie
                          odstawiony.Teraz nie bierze żadnego leku od padaczki tylko Risset,a w ulotce
                          wyczytałam że podaje się ten lek dzieciom powyżej 15 lat i on jest też na
                          schizofrenie po prostu to jest psychotrop.On spal mi wczoraj 4 godziny
                          popołudniu,a tam pisze że jak za duża dawka to występuje senność.Opadają mi ręce
                          nie wiem co robić?
                          • jagandra Re: Krzyk przez sen. 03.07.09, 19:10
                            Misiek! Napisz, jakiej specjalności lekarz zdiagnozował opóźnienie rozwoju i zaburzenia psychiczne. Neurolog nie mógł. Psychiatra mógł zdiagnozować zaburzenia psychiczne, ale nie powinien był orzekać opóźnienia rozwoju, ani nie powinien był odstawiać leków przeciwpadaczkowych. Psycholog mógł zdagnozować zaburzenia psychiczne i opóźnienie rozwoju, ale nie może przepisać leków, bo nie jest lekarzem.
                            Jeśli dziecko było leczone na padaczkę, powinno być pod opieką dobrego neurologa lub epileptologa, takiego, do którego masz zaufanie. Jest?
                            Jeśli istnieje podejrzenie opóźnienia rozwoju i/ lub zaburzeń emocjonalnych, powinniście pójść do psychologa, a ten ewentualnie skieruje Was do psychiatry. Byliście u dobrego psychologa? A u psychiatry?
                            • misiek.11 Re: Krzyk przez sen. 03.07.09, 21:04
                              Lekarz na pieczątce ma specjalność neurologii dzieciecej i pediatrii-diagnoza
                              zaburzeń psychicznych i powiedziala że to tez moze być histeria.Musialby z nia
                              sie urodzic bo przez 2 m-ce ciągle plakał spalam po2-3 godz. na dobe,a
                              opóżnienie rozwoju psycholog i powiedziała że to nie jest padaczka,bo dzieci z
                              opóżnieniem tak sie zachowują.Nie mam żadnego takiego lekarza wlaśnie
                              szukam,psychiatra go nie badał.Dziś bylismy na komisji i lekarz mi powiedziala
                              że on sie cofa(dopiero jej powiedziałam że jest opozniony).Poinformowała mnie że
                              jak nie dopasująlekow to grozi mu autyzm.Była zla na mnie że zmieniłam lekarza i
                              odstawiono mu leki padaczkowe.Chodze z nim na zajęcia
                              psychologiczno-pedagogiczne i tam poprosiłam psycholog o zbadanie jego
                              opoznienia,ale teraz idzie na urlop.Logopeda powiedziala że jest opozniony z
                              mową o rok.To moje gg4792733
                              • jagandra Re: Krzyk przez sen. 03.07.09, 23:21
                                Musisz koniecznie znaleźć dobrego lekarza, chyba nic innego nie możemy Ci doradzić... Skąd jesteś? Może ktoś będzie Ci mógł polecić lekarza?

> Lekarz na pieczątce ma specjalność neurologii dzieciecej i pediatrii-diagnoza
                                > zaburzeń psychicznych i powiedziala że to tez moze być histeria.

To dziwne, bo jednak neurolog nie powinien diagnozować zaburzeń psychicznych. Moim zdaniem powinien skierować do psychiatry albo psychologa.

a
                                > opóżnienie rozwoju psycholog i powiedziała że to nie jest padaczka,bo dzieci z
                                > opóżnieniem tak sie zachowują.

Opóźnienie z padaczką się przecież nie wyklucza. Dziecko z padaczką może być opóźnione w rozwoju albo nie. Dziecko opóźnione w rozwoju może mieć padaczkę albo nie.

Dziś bylismy na komisji i lekarz mi powiedziala
                                > że on sie cofa(dopiero jej powiedziałam że jest opozniony).Poinformowała mnie ż
                                > e
                                > jak nie dopasująlekow to grozi mu autyzm.

Współczuję Ci bardzo, bo wygląda na to, że jesteś nieźle skołowana przez lekarzy :( To chyba dość dziwna teoria, że niepodawanie leków przeciwpadaczkowych może spowodować autyzm - nigdy o czymś takim nie słyszałam.

Była zla na mnie że zmieniłam lekarza
                                > i
                                > odstawiono mu leki padaczkowe.

Może akurat tu miała rację? :(

Chodze z nim na zajęcia
                                > psychologiczno-pedagogiczne i tam poprosiłam psycholog o zbadanie jego
                                > opoznienia,ale teraz idzie na urlop.

Z tym akurat nie ma wielkiego pośpiechu, bo przy takiej diagnozie kilka tygodni nie gra wielkiej roli.
                                Najważniejsze w tej chwili jest chyba stwierdzenie, czy mały choruje na padaczkę i czy powinien brać leki.
                                • misiek.11 Re: Krzyk przez sen. 04.07.09, 10:56
                                  Jestem z Elbląga, do neurologa jeździłam :Bydgoszcz i Olsztyn
                                  • jagandra Re: Krzyk przez sen. 04.07.09, 18:47
                                    Ja jeżdżę z córką do Warszawy do CZD. Tam przyjmuje dr Zwoliński - epileptolog - i dr Andrzejewska-Bachleda, która chyba jest neurologiem. Nas przyjmuje dr Andrzejewska-Bachleda, wydaje się sensowna, ale przypadek mojej córki chyba nie należy do skomplikowanych, więc trudno mi tu oceniać.
                                    • misiek.11 Re: Krzyk przez sen. 04.07.09, 23:25
                                      Czytałam o dr Zwolińskim i zaczęłam się zastanawiać czy nie zadzwonić.Jak mogę
                                      się zapytać co jest twojej córce?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka